úterý 9. května 2023

Jak na… přání ke Dni matek

Každý rok vyrábíme vánoční (najdete je TU) a velikonoční přání (TU a TU). Těch kreslíme, malujeme a vystřihujeme velký počet pro množství příbuzných a přátel. Přání ke Dni matek vyrábí děti jen po dvou kusech pro dvě babičky. Pro mě děti obvykle nevyrábějí přáníčko, ale společný velký obraz.


Loni bylo přání společné od všech dětí. Byl to velký složený malovaný motýl, který uvnitř ukrýval jednotlivá přání. 

Předloni jsme pro babičky vyráběli hrníčkovo-čajíková přáníčka. Hrníček si děti vystřihly z přeloženého papíru, takže je odspodu otvírací (dovnitř děti ještě napíší či nakreslí přání) a stojí i jako dekorace. Na hrníčku je přilepené srdíčko jako kapsička, v které je schovaný sáček s čajem. Děti vybarvovaly akvarelovými pastelkami, ale ornamenty a či jiné dekorace moc netvořily, jsou to vesměs rovné čáry, takže asi vládla všeobecná geometrická nálada. :-)





Předtím jsme dělali přáníčko s fotografií, na které děti ukazují, jak moc mají babičky rády. Stačí jen vytisknout fotku, děti samy sebe obstřihnou (pro větší kontrast lze fotku nalepit na bílý papír a znovu obstřihnout s malým okrajem) a nalepit na barevný podkladový papír. Ten si děti připravily rozpíjením anilinových barev do vlhkého podkladu. 


Tohle přáníčko je super jednoduché a zvládnou ho i úplně malé děti. Stačí jen gumou na obyčejné tužce poťupkat čtvrtku červenou či růžovou barvou, vystřihnout srdíčko, to nalepit na barevný podklad a ten na přehnutou čtvrtku. A přáníčko je hotové. 


Tohle přáníčko má neobvyklý tvar, ale jinak je jen vystřihované. Květ pampelišky je složený z několika zmenšujících se nastříhaných kruhů. Starší děti mohou celé přáníčko vyrobit samy, menším můžete části nastříhat a mohou jen skládat pampelišku dohromady a postupně nalepovat. 


Tohle prostorové přáníčko ve tvaru tulipánu je složené ze špejle omotané zeleným krepákem, zeleného listu a květu, který je poskládán ze tří stejných kusů. Každý kus květu se přehne na polovinu a vždy dvě půlky květu se postupně slepí k sobě tak, aby "obemkly" špejli v horní části. Vytvoří se tak plastický květ.


Motýlkový přáníčka děti také vytvoří snadno. Čtvrtka velikost A5 se přeloží na půlku, jedna půlka se poťupká temperami v různých odstínech. Pomalovaná půlka papíru se pak otiskne na tu prázdnou. Papír se rozloží, nechá se zaschnout, vystřihne se tvar motýla (lépe se stříhá jen půlka motýla z přehnuté čtvrtky), nalepí na přáníčko a dokreslí.

Tohle přáníčko bylo jen jedno od všech dětí. Čtvrtka se přehne na čtvrtinu a od přehnuté strany se vystřihne co největší srdce. Vznikne tak velký čtyřlístek pro štěstí, do kterého se dá psát, kreslit, malovat, nalepovat fotky. Každé z dětí mělo jednu část čtyřlístku. Když se přáníčko poskládá, je z něj zase jen jedno srdíčko, které lze proděrovat děrovačkou a zavázat stužkou, aby se přáníčko neotevíralo. 



A tohle je také jednoduché přání. Lze vyrobit během chvilky, ale radost udělá. Stačí jen dětem obkreslit ruce, vystřihnout, nalepit na sebe podle velikosti a dolepit barevnými papíry do tvaru kytičky. 


Tohle přání je naopak obtížnější na přípravu. Je třeba si předem nakoupit a obarvit těstoviny, z kterých budete skládat obrázek. My jsme použili mašličky, penne a lístečky. Barvili jsme obyčejnými temperami a těstoviny je třeba nechat pořádně zaschnout. Dopředu je třeba si také připravit malovaný barevný papír (používáme anilinky) nebo můžete použít barevnou čtvrtku. A pak jen vystřihnout z pryže či barevného papíru květ kytičky, tavnou pistolí nalepit těstoviny a případně domalovat.


Přejeme krásný Den maminek a babiček!

Žádné komentáře:

Okomentovat