neděle 9. července 2017

Co čteme… o zahradě

Jsme strašně vděční, že máme u domu zahradu. Protože pobíhání venku milujem. A já též hrabání v hlíně a setí a sázení všeličeho. Už několik let se tu s menším, tu s větším úspěchem snažím něco na té zahradě vypěstovat. A jsem ráda, že to baví i děti. Teda taky s  menším i větším nadšením, ale baví. Hlavně Baru je rozená zahradnice. A aby ty výpěstky byly co největší, je třeba se na to i teoreticky připravit, že. :-)
Dneska tedy knihy pro děti o zahradě. Teda hlavně o zahradničení. Ale pár tipů pro ty, kteří na zahradě raději odpočívají, se taky najde.



A je třeba začít už odmalička, nejlépe od miminkovského věku! :-)

ZAHRÁDKA. Praha : Slovart, 2017. Nestr.
Leporelo pro děti už od jednoho roku. Má opravdu silné stránky a plno pohyblivých prvků, na kterých si i ti nejmenší mohou trénovat motoriku. Na každé stránce je jen malé množství obrázků, povětšinou jen jeden dominantní, který snadno zaujme pozornost i těch nejmenších. Ti objevují spoustu nových věci. V téhle knížce zjistí, co všechno lze najít na zahrádce. Kdo létá z květu na květ? Kdo žije pod zemí? Čím Eliška zalévá rostliny? Co dělá Péťa na houpačce? Stačí jen vložit prstík do správného otvoru, lehce posunout nebo otočit ve směru šipky a hned bude váš malý objevitel nebo objevitelka znát odpovědi. Z edice Minipedie máme knih několik a všechny jsou moc oblíbené.


JAK TO ŽIJE NA ZAHRADĚ. Praha : Slovart, 2016. Nestr.
Bohatě ilustrované leporelo pro nejmenší plné odklápěcích okének. Tady se sice nic nepohybuje jako v předchozím případě, ale překvapení pod odklápěcími okénky je tu spousta. Copak to vyrábí pavouček? Co se skrývá za dveřmi kůlny? Kdo bydlí v budce? Kdo se skrývá v zavřené květině? Co roste pod listem? Co všechno se dá v létě na zahradě objevit? V létě to na zahradě bzučí, štěbetá, švitoří, hemží se a kypí životem. Edice Jak to žije… je opravdu povedená. Knížek z ní máme víc a všechny jsou pořád prohlížené. Zatím je prohlížíme a čteme spíš s Baru, ale vypadá to, že je Honzík s radostí podědí. Něco o zahradě je i v knížce Jak to žije na farmě.



Borkovec, Pet. VŠECHNO JE TO NA ZAHRADĚ. Praha : Běžíliška, 2016. Nestr.
Tak tohle je vzpomínka na dětství. Tohle je totiž krásné klasické leporelo na silné lepence a ručně vázané v plátně. A to už se téměř nevydává. Knížka není nijak přehnaně barevná, obrázky Filipa Pošivače jsou laděné do matných zelenohnědožlutých barev. O to více vyniknou jemně modré kosatce nebo výrazně červené náprsenky ledňáčků. Mezi nimi si hrají dvě malé holky, jedna větší a jedna menší a vesele promlouvají básničkami o všem kolem sebe. O havěti na zemi, o mracích na nebi, o ledňáčkovi a sově, o domku u plotu úplně na konci. Pámelník s kuličkami/pámelník s uličkami/s plošticemi, s pastelkami/s plachtou, plchy, strašilkami/s modrovousem-kosatcem/se skrýšemi pro slepýše/ležím tu na břiše. Leporelo je opravdu kouzelné. Připomnělo mi doby, kdy jsme si se sestrou a sestřenicí hrávaly na zahradě u babi a dědy. Kniha je ale nejen pro všechny malé sestry. :-) A pokud ji chcete mít doma, neváhejte. Nakladatel avizoval, že má už jen pár kousků a dotisk prý určitě nebude.






Macurová, Katarína. PROČ NEKVETEŠ? Praha : Albatros, 2016. Nestr.
Tuhle knížku mám moc ráda. Hlavní hrdinou je medvídek zahradník. Medvídek optimista, medvídek s nezvěrnou radostí ze života. Medvídek, který velkým i malým čtenářům ukazuje, jak se radovat z maličkostí. A dokonce i z věcí, které nedopadnou úplně tak, jak si představujeme. Medvídek jednoho dne objevil na své zahradě zvláštní rostlinku. Zaradoval se, jak je krásná a jal se o ni pečovat. Každý den ji zaléval, stínil jí před žárem slunečníkem, před spaním jí nezapomněl popřát dobrou noc. Ale květina nic. Proč nekveteš? dumal malý zahradník. Zdaleka ovšem netušil, co se zatím děje pod zemí! A já též neprozradím. Krásné ilustrace, vtipný, milý text. Určitě si přečtěte.







Václavková, Tereza. JŮLINKA Z JEDLÉ ZAHRÁDKY. Praha : Verzone, 2013. Nestr.
O Jůlince už jsem jednou psala TU. Je to naše oblíbená knížka. Knížka o tom, jak málo někdy stačí vykouzlit uprostřed okrasné zahrady úrodnou džungli plnou spokojených brouků, zvířat a rostlin vhodných třeba i k jídlu. Tahle knížka může inspirovat dospělé i děti k ohleduplnému zahradničení. Děti se naučí nejen rozeznávat běžné druhy rostlin, ale poodhalí také léčivé kouzlo tradičních bylin i přehlížených plevelů, které rostou snad na každé zahradě. V Jůlinčině zápisníku navíc najdete i několik nenáročných užitečných receptů na lektvary, které si mohou děti samy připravit. Vřele doporučujeme!






Malinský, Zbyněk. CYRIL A TENISKA. Ilustrovala Helena Zmatlíková. V Praze : Albatros,2012. Už si čteme sami. Třetí čtení. 82 s.
Deniska je malá holka, která žije u babičky, protože je táta na montáži v Africe. Seznámí se se sousedem Cyrilem, který si při práci na zahradě vždycky najde čas věnovat se i Tenisce, jak si její jméno zkomolil. Holčička se seznamuje s velkou starou zahradou, kde rostou jabloně, hrušně, třešně, meruňky, broskvoně i ořešák a spoustu dalších rostlin. A také s přírodou obecně. Poznává její proměny v průběhu ročních období. Rozprávění Cyrila s Teniskou končí v každé kapitole pohádkou, kterou Cyril Tenisce vypráví. A na oplátku jednu pohádku vypráví Teniska Cyrilovi. Vyšlo v edici Třetí čtení. Knížku můžete číst najednou nebo postupně v průběhu roku (podobně jako knížku Já, Baryk) zhruba od března do září. Knížka je humorná i laskavá a nám se moc líbí.






Šrámková, Jana. ZUZA V ZAHRADÁCH. Ilustrovala Andrea Tachezy. V Praze : Raketa v produkci nakladatelství Labyrint, 2015. Nestr.
Ano, Zuza v zahradách! Nikoliv v zahradě. Zuza má sice zahradu, ale ne u domu. Ta zahrada je totiž v zahradní kolonii. Kolonie znamená spoustu malých zahrad vpravo, vlevo a mezi nimi uličky. Kolonie jsou zahradní piškvorky. A navíc! Za kolonií je ještě jedna divoká temná zahrada. Bydlí tam černý pes a možná taky strašná Stará Bela. Kdoví. Zuza se jí pro jistotu bojí. Jenže co si počít, když máte z někoho strach, ale najdete na cestě jeho klíč? Tohle poetické vyprávění je nejen o zahradách, ale také o překonávání strachu i předsudků a o půvabu odlišností. Úsporný text do barevné šíře rozehrávají fantastické ilustrace Andrei Tachezy. A tu my můžeme ve všech podobách! 






Černá, Olga. Z DOMU A ZE ZAHRADY. Vyšila Eva Volfová. Praha : Baobab, 2011. Nestr.
Znáte nějakou vyšívanou knížku? Že ne? Ale jo, teď už jo. Knížka Z domu a ze zahrady je plná nejen malých všedních, ale přesto zajímavých příběhů, ale také vyšívaných obrázků. Vcelku obyčejné schéma: velký starý dům se zahradou, dvě děti, Matěj a Hanka, táta a máma. Ale přitom: pozorování, dětská fantazie, vzorky a výseky všedních dnů a koloběh ročních období, myši, pěstování dýní, schovávačky, hádky, strach a především domov. Obyčejné věci, které se dětským pohledem stávají neobyčejnými. A taky neobyčejně neobyčejná kniha!






VYPĚSTUJ A SNĚZ : jednoduché zahrádkářské návrhy a chutné recepty. Praha : Slovart, 2008. 80 s.
Skvělá knížka pro děti a jejich velké zahradní průvodce. Sice je to knížka přeložená z britského originálu, takže ne vše se dá v českých podmínkách realizovat a vypěstovat (popř. potom uvařit), ale jsou to jen detaily, které hravě doladíte. A dětem jednoduše ukážete, že vypěstovat zeleninu či ovoce není zase až tak složité (mnohdy stačí truhlík či veliký květináč) a že to může být i zábava. A navíc! Z vypěstované sklizně si mohou děti s dopomocí dospělých i leccos uvařit. Ke každému ovoci, zelenině či bylince je totiž v knížce připojeno několik receptů. Dáte si dýňové koláčky, cibulovou polévku nebo třeba mrkvové muffiny? U nás velmi oblíbená knížka. 





Wilkes, Angela. PRVNÍ KNIHA PRO MALÉ ZAHRADNÍKY. Praha : Slovart, 2009. 48 s. 
Bohatě ilustrovaná knížka se spoustou fotografií je plná postupů na pěstování rostlin nejen na zahradě. Květiny, bylinky, ovoce a zeleninu si mohou děti samy vysadit do květináčů a truhlíků na okenních parapetech, balkonech a dvorcích. Na fotografiích malí čtenáři vidí, jak přesně postupovat a jak vypadá konečný výsledek, obrázky doplňuje přehledný text, který popisuje postup krok po kroku. Kniha je přeložena z britského originálu. U nás je do ní celkem často nakukováno.







A pokud si chcete od zahradničení odpočinout, ale přesto nechcete zahradu úplně opustit, sáhněte po jedné z těchto tří knih. Tam se nic nepěstuje, nejsou tam žádná zahradnická doporučení. Jsou to příběhy o zahradách tajemných, kouzelných, legračních, zvláštních, magických… A čtení všech tří si určitě moc užijete! Alespoň u nás to tak je.



A na závěr opět něco na koukání a poslouchání a pár materiálů ke stažení a odkazů:

8 komentářů:

  1. Minimálně tu knížku o zahrádkářské kolonii koupím dceři, protože mi tato místa přijdou úplně kouzelná. Ale jsem možná ovlivněna četbou pro dospělé: https://www.kosmas.cz/knihy/157290/mytologie-zahradkarske-kolonie/ Doporučuju. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip. A určitě kupte, je moc hezká. Hezký večer. V.

      Vymazat
  2. Jee, moc pekny přehled, dekuji za tipy :-)
    Daniela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že vám přišel vhod. Je tu ještě jeden o hmyzácích a jeden o bylinkách, třeba se Vám budou také hodit. Hezký večer. Veronika

      Vymazat
    2. Jojo, bylinkový jsem už našla, tak ještě ten havětí :-)
      Daniela

      Vymazat
    3. Havětí je tu: https://pesleri.blogspot.cz/2017/04/co-cist-hmyzaci-jina-havet.html?m=0 . Hezké dny. Veronika

      Vymazat
  3. Tyjo paráda díky za připomenutí některých titulů, ten článek jsem úplně přehlédla..

    OdpovědětVymazat
  4. Na zahradě vždy ráda zkoumám nové trendy. Třeba nedávno jsem četla o tom že k nám už konečně dorazily i ty nové neviditelné obrubníky. To jsem právě vůbec nevěděla že se něco takového dá sehnat. Ale tak to je zahraničí, tam byli prostě vždy napřed.

    OdpovědětVymazat