sobota 6. července 2019

Přečítané leto… 2. týden ČOKOLÁDA

A je tu další týden a s ním i další výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Druhý týden, druhé téma. A je to téma ČOKOLÁDA. A zase jsou tu tipy na knihy a aktivity, které máme k jednotlivým tématům rádi my, popř. jaké knihy k tématu si chceme letos přečíst. Přiznávám, že protentokrát to bylo celkem těžké. Knihy o vodě mi pořád naskakovaly další a další a měla jsem trochu problém vybrat ty, které zařadím do článku. S čokoládou to bylo o něco složitější, ale nakonec se mi nějaké ty knihy i aktivity přeci jen vybavily. A stojí za to.



Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden VODA, 2. týden ČOKOLÁDA, 3. týden MIMINKA, 4. týden DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY, 5. týden VČELKY A BROUCI, 6. týden POČASÍ, 7. týden SCHODY A ŽEBŘÍKY, 8. týden SPÁNEK, 9. týden BARVY
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)


Zdroj: https://pixabay.com

Tak tedy ČOKOLÁDA. Kakao, tabulka čokolády, čokoláda jako nápoj, čokoláda hořká i mléčná. Čokoládová zmrzlina, čokoládový dort. Čokoládové sušenky, čokoládová fontána, čokoládové pralinky… A taky v lentilkách je čokoláda. To všechno v knížkách najdete!

KNIHY

A nejprve opět tipy pro ty úplně nejmenší. Knížkou TUZE HLADOVÁ HOUSENKA (Zelený kocúr, 2018) Erica Carleho se sice čokoláda, resp. čokoládový dort jen mihne, ale to vůbec nevadí. Knížka o malé hladové housence je totiž krásná a navíc toho malé čtenáře spoustu naučí. Pomocí jednoduchého, často opakovaného textu si děti mohou zapamatovat dny v týdnu, počítat, rozpoznávat barvy, naučí se druhy ovoce a další dobroty. A to je na takovou malou knížku víc než dost. A vlastně to ještě není všechno! Příběh jim ukáže i jeden z nejkrásnějších přírodních jevů, který má (nejen) v dětských očích podobu zázraku. Knížka je navíc skvěle graficky upravená, barevná, vtipná a kreativní. My ji máme doma už několik let v angličtině, ale dětem to vůbec nevadí, milují ji všechny.







Knížku SVAČINA od Éve Herrmann (Svojtka, 2017) ze série moje malé příběhy Montessori (další díly se jmenují Procházka, Úklid, Zraněný ptáček) chce mladší syn aktuálně číst pořád dokola. Vlastně ani nevím proč. Líbí se mu krátký, jednoduchý, srozumitelný příběh? Nebo jemné ilustrace? Nebo v příběhu vidí něco ze svého každodenního života? Ať tak či tak, příběh o Emě a Lindě, které se rozhodly připravit pohoštění pro své kamarády, známe skoro nazpaměť. Sestry se rozhodnou, že upečou jednoduché, ale dobré bochánky. Ale s čím? S čokoládou, kandovaným ovocem nebo s rozinkami? Nebo se vším dohromady? Uvidíme! A bochánky si mohou upéct i vaše děti. Na konci knížky najdou jednoduchý, názorný recept.







A máme tu rozvernou a ryze letní knížku ZMRZLINA Dagmar Urbánkové (Baobab, 2014). Kdo by neznal váhání a rozmýšlení se, rozhodování a přemítání jakou zmrzlinu si koupit? Vanilkovou, oříškovou, jahodovou, čokoládovou, borůvkovou, citronovou? Úplně stejně se rozhoduje i holčička v knížce. Lesní směs? Pistáciovou? Společně s ní můžete vystát frontu, u zmrzlináře pročítat všechny ty lákavé názvy chutí a pak to přijde. Kterou? Pomůže rozpočítadlo: „Plave mýdlo…“ Nevyšlo to? Nevadí. Sešit můžete obrátit vzhůru nohama a pokračovat ve čtení pozpátku. Rozpočítadlo a hříčka, která vám přivane atmosféru léta.




Pro větší děti tu mám knížku LENTILKA PRO DĚDU EDU (Albatros, 2004) od Ivony Březinové. Knížka vlastně o lentilkách moc není, až ke konci, ale hrají v ní důležitou roli. My jsme tuhle knížku už párkrát poslouchali jako audioknihu a všem se nám moc líbila. Dětem se líbilo jaké legrační kousky prováděl kluk Honzík se svým dědou, mě se moc líbilo, jak autorka ve velmi čtivém příběhu skvěle přiblížila i menším dětem problematiku Alzheimerovy choroby. Nejen jak tato nemoc probíhá a jak se projevuje, ale i to, jak s takto nemocnými lidmi jednat. Lehce, citlivě a s humorem napsaný příběh o soužití několika generací, které narušuje pouze jedno - velká zapomnětlivost dědy Edy. Začala nenápadně, ovšem časem dospěla k tomu, že děda Eda netrefí domů, obouvá si různé boty, zapomene Honzíka v obchodě, zamkne se doma a neumí si otevřít, občas někoho nepozná. Zprvu si všichni myslí, že je to skleróza, která patří k věku, ale posléze se zjistí, že dědeček trpí Alzheimerovou chorobou. A co ty lentilky? Nechte se překvapit...







Strýček Ludvík není jen tak nějaký obyčejný strýček, je to strýček pohádkový. A ani jeho příběhy nejsou obyčejné. Do knížek je naskládal izraelský spisovatel Jannec Levi a je jich pěkná hromádka. Knížek ze série o neuvěřitelných dobrodružstvích strýčka Ludvíka už je pět, v češtině vyšly zatím tři. A v druhé díle na sebe volně navazujících příběhů STRÝČEK LUDVÍK VE ŠVÝCARSKÉ POUŠTI (Práh, 2012) se strýček Ludvík dostane (nejen) do království, které je celé čokoládové. Co vše tam strýček Ludvík zažije a spoustu dalších příběhů a dobrodružství si můžete přečíst v knížce, která svým humorem určitě osloví děti i vás dospělé.






Knížka TAPPI A PRVNÍ SNÍH (Host, 2015) od Marcina Mortky je první díl ze série Tappi a přátelé. Je to sice knížka zimní, ale to vůbec nevadí. Proč se v parném létě neochladit trochou toho sněhu. Věřím, že se vám knížka bude líbit podobně jako nám. Obsahuje několik krátkých, čtivých, napínaných příhod, plných vtipných (někdy až absurdních) situací. Prostě milá knížka, kterou se prolíná vůně horké čokolády. Hlavními hrdiny jsou sympaťák viking Tappi a veselé třeštidlo sobík Chichotek, kteří žijí v Šeptajícím lese. Společně chodí na procházky, připravují se na zimu a navštěvují kamarády – bobra Rachotka, veverku Čiperku a medvěda Břicháče. Čas od času však do Šeptajícího lesa přijde nečekaná pohroma. To pak Tappi s Chichotkem bez váhání opustí svou útulnou chalupu, aby všechno napravili. Někdy se z nezvaného hosta vyklube nový kamarád, jindy oba přátelé skončí celí zmáčení. Nic, co by nespravil šálek horké čokolády!  Krásný, optimistický, dojemně naivní příběh doplněný moderními a osobitými kresbami. 






Knížka Milady Rezkové TAJEMSTVÍ ZA SNĚHOVÝM KNÍRKEM (Albatros, 2017) je plná sladkých zákusků, laskomin, cukrátek a taky nějaká ta čokoláda se tu najde. Kdo občas rád mlsá? Ten je tady správně! Kdo miluje dobrodružství? Ten je tady správně! Koho štve, když lidé podvádí a lžou? Ten je tady správně! Kdo umí udržet tajemství? Ten je tady správně! Mandlové zákusky, krémové dortíky, statečná vosa Celestýna, podlý agent Parchantel Hnusil, vlezlá štěnice Protivana Slídivá a nikdy nekončící souboj dobra se zlem. Voňavá, chytrá a zábavná knížka pro holky i kluky. Navrch veliké překvapení - pár špičkových receptů (jeden z nich je na super chutný čokodort!). Užijte si ilustrace Marie Urbánkové. Dobrou chuť a sladké čtení. 







A je tu kategorie pro nejstarší čtenáře. A co tu nesmí chybět? Jaká kniha je nadupaná čokoládou odspodu až navrch, zleva doprava? V které knize je čokolády tolik, že by se v ní dalo i plavat? Jasně! Je to kniha KARLÍK A TOVÁRNA NA ČOKOLÁDU (Knižní klub, 2017) Roalda Dahla. My máme jeho knihy nejraději z ilustraceni Quentina Blakea, ale tuhle bohužel máme ve "filmovém" vydání. Ale na obsahu to nic nemění, pořád je to skvělá moderní pohádka nabitá fantazií, hravostí a jemným humorem. Vstupte do knihy a spolu s pěti dětmi, hrdiny této knížky, vás pan Willy Wonka provede kouzelným světem největší továrny na sladkosti na světě, kde se čokoláda míchá vodopádem na čokoládové řece, kde v mnoha zajímavých sálech vznikají ty nejúžasnější dobroty a kde se dají zažít vskutku neočekávaná dobrodružství. Humor, vtip, švih a spád! A pokud by se vám ji nechtělo číst, poslechněte si audioknihu, kterou neskutečně báječně namluvila Bára Hrzánová. Milujem ji! 




Knížky Astrid Lindgrenové máme moc rádi všichni a všechny. Takže detektivní příběhy Kalleho Blomkvista nesmí chybět. Nejprve jsme jeden z příběhů poslouchali jako audioknihu, teď se chystáme na tlustospis TŘIKRÁT DETEKTIV KALLE (Albatros, 2018). V knížce jsou tři příběhy, které dříve vyšly samostatně: Detektiv Kalle má podezření, Svěřte případ Kallovi, Kalle Blomkvist zasahuje. Kalle a s ním ke všemu odhodlané a vždy ve střehu Bílé růže – Eva-Lotta a Anders v nich řeší tři zapeklité případy - loupež, vraždu a únos. To vše se totiž odehrálo v městečku Lillköpingu a zdá se, že místní policie je v koncích. A tak nezbývá, než aby se pátrání ujal mistr detektiv Kalle Blomkvist. A ta čokoláda? Ta hraje v jednom z příběhů jen takovou menší roli. Ale pozor na ni!!!






Už předem slibuji, že u knížky Lavieho Tidhara PRO HRST LENTILEK (Argo, 2018) se budete bavit. Tahle zábavná báječně čokoládová parafráze na slavné detektivní romány z doby americké prohibice okouzlí nejen děti, ale i hravé dospělé. Slavný soukromý detektiv Phil Marlowe má vážnou konkurentku: je jí dvanáct a jmenuje se Nelle. Je chytrá, má skvělý pozorovací talent, případy řeší s věcnou elegancí, její komentáře jsou sarkasticky trefné. Nelle žije ve městě, kde byla na všechny sladkosti vyhlášena prohibice. Jenže se zákazem čokolády a bonbonů začnou okamžitě vznikat pašerácké gangy, v policii bují korupce. Když jednoho dne vstoupí do Nelliny detektivní kanceláře (ve skutečnosti zahradní kůlny) zlopověstný gangster Eddie Mentolka a požádá Nelle, aby mu našla ztraceného plyšového medvídka, hrdinka zavětří velký případ. Ale než se jí podaří méďu vypátrat, zmizí i Eddie. Že by v tom měla prsty konkurence, drsná Fidorka nebo snad Piškot McKenzie? Proč byl medvídek pro Eddieho tak důležitý? A co se skrývá v opuštěné továrně na čokoládu? Kam se poděl její majitel? Pátrání Nelle vtahuje stále hlouběji do labyrintu intrik a podvodů čokoládové mafie, vyřešení případu je dramaticky překvapivé. Čokoládová chuťovka!






A pokud se chcete vy i starší děti o čokoládě dozvědět něco víc a ještě se u toho pobavit, určitě doporučujeme knížku Alana MacDonalda BÁJEČNÁ ČOKOLÁDA (Egmont, 2007). Věděli jste, že dřív byla čokoláda podivný, pěnivý nápoj, na kterém ujížděli Aztékové? Potom ji usrkávali Španělé, které uchvátila natolik, že recept na ni udržovali sto let v tajnosti před zbytkem Evropy. A my dnes každý rok schroustáme tuny čokoládových tabulek a tyčinek. V knížce se toho dozvíte ještě mnohem víc. Například o senzační pochoutce, která si podmanila celý svět, o ženě, která nejí nic jiného než čokoládu, ale i o druzích čokolády, které u zákazníků totálně propadly. Mnoho a mnoho báječných a fantastických faktů o čokoládě. Nakoukněte a zakousněte si! :-)








AKTIVITY
  • udělejte si s děti rozmazlovací čokoládový týden 
    • ochutnejte druhy čokolády, které jste ještě nikdy neochutnali (co třeba s chilli, s mořskou solí, jahodami a pepřem, květy růže, s řepou, čajem matcha… druhů a příchutí jsou stovky)


    • připravte (upečte, uvařte) si společně s dětmi něco dobrého čokoládového - u nás jsou hodně oblíbené ořechovo-čokoládové cookies a tvarohové květináčky z čokoládových sušenek (recept jsme objevili kdysi v časopise Raketa, viz foto)
    • a co třeba taková čokoládová pleťová maska? 

  • a pokud čokoládu z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete jíst, zkuste "přírodní náhradu" - takové dobře "rozhňahňané" bahýnko má konzistenci i barvu velmi podobnou rozpuštěné čokoládě - tak vyrazte někam do přírody nebo si na zahradě udělejte rovnou bahniště, a když už budete v tom bahnění, tak venkovní bahýnková kuchyně taky není k zahození, je libo čokoládový bahenní dort zdobený sedmikráskami? 

  • ze slova ČOKOLÁDA se pokuste sestavit co nejvíce slov (co třeba kláda, kolo nebo káča?)
  • zahrajte si venkovní hru ČOKOLÁDA - potřebujete jen křídu a trochu prostoru na chodníku, názorný návod je TU
  • zkuste si udělat pátračku, jak se vlastně ta čokoláda vyrábí a hledačku v atlase odkud se k nám ta čokoláda (kakaové boby) vlastně dostává
  • parádní několikatýdenní čokoládový projekt nejen pro školy a učitele najdete TU
Krásné léto (nejen) s čokoládou!

-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

3 komentáře:

  1. Dekuji za clanek! �� Mate,prosim, clanek o audioknihach? Od zari budu syna vozit autem dal do skolky a rada bych,aby jsme behem cesty neco poslouchali (mame Pipi,Deti z Bullerbynu,Kvak a Zblunk). Uvazuji nad Hluboko morskymi rozpravkami..dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na článek o audioknihách už se nějakou dobu chystám, ale zatím bohužel sepsaný není. Předpokládám, že synovi bude tak pět let? To se u nás tak nějak přibližně v tom věku líbilo: Medvídek Paddington, Maxipes Fík, Bob a Bobek, cokoliv od Dahla, Život a cesta hrocha Obludvíka, Tatínek 002, Malý Mikuláš, Mach a Šebestová, Kocourek Modroočko, Martínkova čítanka, Deděčku vyprávěj, Paní LáryFáry, Pišlické příběhy… Je toho dost. My si audioknihy hlavně půjčujeme bezplatně v knihovně, občas kupujeme na audiotéce (https://audioteka.com/cz/audiobooks/pohadky). Zkuste, jestli vaše knihovna nenabízí také možnost zapůjčení. Přeji krásné dny!

      Vymazat
  2. Ahoj Jani nějaké audioknihy sem i viděla na youtube. A pesleří moc děkuji za tipy já se nakonec odhodlala koupit čokoládu od Janka a nemá chybu. Ráda bych se tam i s dětma podívala na výrobu. Zatím se mějte hezky.

    OdpovědětVymazat