pátek 26. července 2019

Prečítané leto… 5. týden VČELKY, BROUCI A DALŠÍ HAVĚŤ

Další týden a tak tedy i nový výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Pátý týden, páté téma. A je to téma VČELKY, BROUCI A DALŠÍ HAVĚŤ. Tenhle článek jsem původně ani psát nechtěla, protože na blogu už dva celkem obsáhlé články o hmyzu jsou (o knihách TU, o venkovních aktivitách TU). Nakonec mi to ale nedalo a pár knih, které v předchozím seznamu nejsou, protože jsem na ně buď zapomněla nebo v té době ještě nevyšly, sem ještě doplním. Ale bude to protentokrát stručnější. S nejstarší věkovou kategorií jsem měla trochu problém, ale nakonec jsme se synem něco vymysleli. 




Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden VODA, 2. týden ČOKOLÁDA, 3. týden MIMINKA, 4. týden DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY, 5. týden VČELKY A BROUCI, 6. týden POČASÍ, 7. týden SCHODY A ŽEBŘÍKY, 8. týden SPÁNEK, 9. týden BARVY
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)

Tak tedy VČELY, BROUCI A DALŠÍ HAVĚŤ. Včely, motýli, kobylky, mravenci, brouci, vosy… Havěť létací, lezoucí, bručící, bzučící i cvrkací. V předchozím článku (TU) najdete i knížky naučné, tady to jsou všechno pohádky, povídky a povídání, v kterých nějaké ty hmyzáky a další havěť (protože pavouk přeci jen není hmyz, že :-)) najdete.


https://pixabay.com

KNIHY

Leporelo CVRČEK A MRAVENCI (Albatros, 2002) je báječné. Vychází znovu a znovu snad už sedmdesát let a pořád dokáže malé čtenáře potěšit. Budete-li ho pořizovat, určitě tohle veršované leporelo pořiďte s proseknutými okýnky, které celému příběhu dávají další rozměr.








KRTČÍ SESTRY A PILNÉ VČELKY (Offi, 2013) jsou jedním z příběhů dvou krtčích sester (další dvě jsou o deštivém dni a kopci mechu). Zvědavá krtčí děvčata protentokrát zkoumají zatoulanou (zato však nesmírně zaneprázdněnou) včelu, neváhají se za ní vydat, aby zjistila, proč jsou včely tak pilné. MIlý příběh pro nejmenší čtenáře. Tyhle knížečky Roslyn Schwarz jsou u nás hodně oblíbené. 









Knížky Arnolda Lobela jsou u nás též hodně oblíbené. A to nejen Kvak a Žbluňk nebo pan Sova. Děti mají moc rády i knížku MYŠKA A POHÁDKOVÁ POLÍVKA (Albatros, 2011). Čtyři pohádkové příběhy, které vypráví myška zlému lasičákovi. A jsou v nich vosy a cvrčci!









Hodně oblíbená je u nás doma i Andrea Popprová. Takže její knížka PAVOUČÍ PRÁZDNINY (Mladá fronta, 2012) nemohla ve výběru chybět. A to hned ze dvou důvodů, že. Pavouček a navíc prázdniny k tomu! Sourozenci Lucka, Jenda a Martínek tentokrát zažívají mnohá napínavá i veselá dobrodružství o letních prázdninách u prarodičů na chalupě. Součástí knížky je spousta tipů na hry a aktivity, rébusy, hrátky a vystřihovánky.










Koukám, že tentokrát je to jízda po našich oblíbených autorech. :-) Nechápu, jaktože jsem zapomněla a tři knížky Pavla Čecha DOBRODRUŽSTVÍ PAVOUKA ČENDY (Petrov, 2012) jsem nezařadila už do minulého přehledu. Knížky vypráví o pavoučkovi Čendovi a dřevěné kukačce, kteří spolu žijí ve starém opuštěném domě. Další díly se odehrávají v lese a závěrečná část napínavého příběhu o pavoučku Čendovi je o jeho putování za pavoučicí Janou. Skvělý příběh i ilustrace!










V knížce Anety Františky Holasové KDE DOMOV MŮJ (Albatros, 2018) je sice hlavním hrdinou brouček Týlek, ale jinak kniha o hmyzu není. Je o naší hymně, o tom, jaká je, kdo ji složil, ale hlavně o tom, že nejkrásnější místo je obvykle to, kde jsme doma. Knížka se nám moc líbí. Je určená tak pro děti od čtyř let a její součástí je i pracovní sešit, který proklepne znalosti školáků od devíti let.








Kniha PODIVUHODNÝ NOSOROŽÍK (Euromedia, 2017) je dobrodružná detektivka pro děti. Hlavním hrdinou je kluk Darkus, kterému beze stopy zmizel otec ze zamčeného depozitáře Přírodopisného muzea. Policie je v koncích, tak se Darkus rozhodne pátrat na vlastní pěst – tedy spíš na vlastní nebezpečí. Daleko by se ale nedostal, kdyby shodou zvláštních náhod nepřišel k podivuhodnému bodyguardovi, kterého pojmenuje Baxter. Baxter, brouk velikosti křečka, je to úžasný exemplář nosorožíka a Darkus v něm najde opravdu spolehlivého ochránce. Kniha má i pokračování, které se jmenuje Královna brouků.









A je tu poslední brouk. Tentokrát je to BROUK ŘEHOŘÍK (Argo, 2017) ve stejnojmenné knize Vladimíra Tumanova. Kniha je parodií na známou povídku Franze Kafky Proměna a objevují se v ní narážky na slavné osobnosti světové psychoanalýzy, což sice ocení spíše případní dospělí čtenáři, ale děti se bez ohledu na to budou u téhle knihy bavit přímo královsky. Malý Řehořík Švábík se jednoho rána probudí a zjistí, že se proměnil v brouka. Na rozdíl od Řehoře Samsy ho tahle proměna nijak nesouží, naopak okamžitě dostane bezpočet nápadů, jak své mrňavosti využít a ještě si přitom užít spoustu legrace. Ale nakonec nejde jen o legraci, ale o veliké dobrodružství. Synovi se knížka moc líbila.










Aktivity najdete v již zmíněném článku, tady tedy jen malé shrnutí.

ODKAZY
- článek o hmyzáckých knihách najdete na blogu TU
- článek o hmyzích aktivitách na blogu TU
- perfektní obsáhlá hmyzí inspirace na skvělém webu Učíme se venku TU
- pomozte "rozbzučet" televizi Déčko v letní prázdninové hře, víc TU

Krásné léto s hmyzáky!

2 komentáře:

  1. Jooo hmyzáčci a jiná žoužel, to je naše snad nejoblíbenější část přírody na pozorování :-) líbí se mi, jak to letos pojalo Déčko, i s tipy na různé tvoření, knížky, aktivity... ale vaše inspirace je samozřejmě bezkonkurenčně nejlepší a nejobsáhlejší :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Magdo. Od vás to těší o to víc. :-) I u nás jsou hmyzáci oblíbení. A na Déčku měli dobrou ruku, když se spojili s Učíme se venku a Jděteven.cz, to je záruka kvality! krásné léto!

      Vymazat