neděle 14. července 2019

Prečítané leto… 3. týden MIMINKA

A jsem tu zas s dalším výběrem knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Třetí týden, třetí téma. A je to téma MIMINKA. A zase jsou tu tipy na knihy, které máme k tématu rádi my, popř. jaké knihy si letos chystáme přečíst. Musím přiznat, že knížek k tématu mě napadalo celkem hodně, ale byly to převážně knihy naučné nebo populárně naučné, těch beletristických bylo pomálu, takže jsem se musela hluboce zamyslet a trochu to nakombinovat. Nakonec se myslím zadařilo, takže v článku najdete jak příběhové knížky, kde se nějaké to miminko objeví, tak knížky, kde se malí čtenáři dozví, jak se miminko vlastně narodí.


Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden VODA, 2. týden ČOKOLÁDA, 3. týden MIMINKA, 4. týden DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY, 5. týden VČELKY A BROUCI, 6. týden POČASÍ, 7. týden SCHODY A ŽEBŘÍKY, 8. týden SPÁNEK, 9. týden BARVY
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)

Tak tedy MIMINKA. Malá stvoření, nejen lidská ale i zvířecí miminka. Miminka bezbranná, milá a kouzelná. Jak vlastně miminka přicházejí na svět? Co všechno se musí stát, aby se narodilo miminko?  Miminka milovaná i nemilovaná. Miminka jako mladší bráškové a sestřičky. Někdy jsou sourozenci netrpělivě očekáváni, jindy je to přesně naopak... To všechno v knížkách najdete!

Zdroj: https://pixabay.com

KNIHY

A začneme opět knížkami pro nejmenší, protože knížka Jan Ormerodové VÝMĚNA (Triton, 2015) je přesně pro ně. A je prostě výborná. Báječná, vtipná, okouzlující. My se u ní vždycky bavíme. Možná i proto, že se čtyřmi dětmi jsme podobné situace řešili už několikrát. Ale k obsahu: malá Karolínka Krokodýlová má ještě menšího bratříčka. Takové krokodýlí miminko. A bratříček hrozně slintá, ale mamince Krokodýlové se zdá úžasně roztomilý. Karolínka hrozně moc žárlí. Vydá se tedy do obchodu, aby uslintaného brášku vyměnila za jiné miminko. Problém je, že žádné není bez chybičky…malá panda je taková, malý sloník zase makový… Co s tím? Laskavý a vtipný příběh o žárlivosti a lásce. Vřele doporučujeme.





A u téhle knížky je třeba nejprve říct, že knihy Marianne Dubuc doma milujeme, takže nějaká nemohla ve výběru chybět. A los padl na knihu JÁ NEJSEM TVOJE MAMINKA (Labyrint, 2017). Knížky téhle spisovatelky a ilustrátorky jsou tak milé a citlivé a zároveň mají hloubku nebo vtip, že si je nejde neoblíbit. Tahle je tak trochu o miminkách, ale hlavně o tom, co to skutečně znamená být rodičem. Veverčák Otto jednoho rána najde před svým domem podivnou zelenou kouli. A v ní se skrývá malé chlupaté stvoření. Otto mu poskytne přístřeší. Je však rozhodnutý, že druhý den se vydá hledat jeho maminku… Ale všechno nakonec dopadne úplně jinak. Nechte se překvapit v citlivě podaném minimalistickém příběhu, který určitě potěší velké i malé čtenáře.





Knížka Kateřiny Janouchové JAK JSEM PŘIŠEL NA SVĚT (Mladá fronta, 2006) je vhodná už pro nejmenší čtenáře, kteří se chtějí dozvědět, jak se vlastně stalo, že se narodili. Zajímá je, co se děje celých těch dlouhých devět měsíců u maminky v bříšku, jak se rozhodne, jestli bude miminko chlapeček nebo holčička či jak se pozná, kdy nastane ten správný čas, aby se děťátko narodilo. Tahle knížka vypráví o cestě na svět, o cestě, kterou prošly všechny děti, ale žádné z nich se na ni nepamatuje... Roztomilé ilustrace, popisy procesů v těle jsou vkusné a zábavné. Dozvíte se o početí, těhotenství, vývoji v bříšku i o porodu. Příběh tak poutavý, že je napínavější než většina pohádek. 






V první knížce pro starší čtenáře je takové zvláštní miminko. Je to obří mimino z průčelí jednoho starého pražského domu. A každý dům má kromě adresy i svůj příběh. Někdo ho postavil, někdo v něm žil, myl okna, psal domácí úkoly a vysadil stromy v zahradě. V každé ulici musel stát jeden dům jako první a každá prababička byla jednou malá holka. Holčička Dorotka nad tím nikdy nepřemýšlela, dokud nepotkala právě ono podivné obří mimino/pachole. Krásná knížka Jany Šrámkové DŮM ČÍSLO 226 (Běžíliška, 2017), kterou báječně ilustrovala Andrea Tachezy je vyprávěním o domě na Letné od jeho postavení až do dnešních dnů, o tom, s čím si prababičky hrály a jak jezdili dědečkové na prázdniny. A je strašně prima! Jo, a ten dům opravdu stojí, tak se na něj můžete dojít mrknout. :-) 





Pavla Hanáčková a Linh Dao zvou ve své další knížce CO MÁ KLOKAN VE VAKU ANEB JAK ZVÍŘATA VYCHOVÁVAJÍ SVÁ MLÁĎATA (Albatros, 2018) opět do zvířecí říše. Najdete tu spoustu miminek, ale jde tu hlavně o rodiče. Když se lidem narodí miminko, věnují mu všechnu svou lásku, pozornost a péči. Jak to ale chodí ve světě zvířat? Jsou zvířata starostliví rodiče? Divili byste se, jak je rodičovství ve zvířecí říši rozmanité. Najdete rodiče, kteří se na výchově podílejí rovným dílem, v jiných rodinách má výchovu na starosti maminka, která to však zvládá levou zadní. Najdete i takové rodiče, kteří se o své mladé nestarají, buď to nechají na druhých, nebo na pospas osudu. Ať už je to tak nebo tak, ve všech případech to má příroda moc chytře vymyšlené. Spousta ilustrací a zajímavých informací.





Knížka IDA, PETR A MIMINKO (Albatros, 1992) už je pěkně stará. A to jak v českém, tak v původním vydání (vyšla už v roce 1977). To však nic nemění na tom, že tenhle vzdělávací komiks čtenářům vysvětluje proces rozmnožování od okamžiku početí až po porod a následnou starostlivost o malé dítě velmi přístupnou a naprosto otevřenou formou. Na nic si nehraje, nic nezastírá, vše pojmenovává pravými jmény. Rodina Lindströmových bude mít miminko. Petr a jeho starší sestra Ida se na ně moc těší. Oba jsou hrozně zvědaví, zda to bude bratříček, nebo sestřička. Celá rodina společně prožívá období maminčina těhotenství. Obě děti také pochopitelně kladou svým rodičům otázky, co narození dítěte předchází a nechávají si pak od tatínka vyprávět, jaké to bylo v porodnici. Tahle knížka je u nás hodně oblíbená a určitě může pomoci, pokud cítíte ostych o věcech kolem sexuality s dětmi mluvit. 





A mám tu ještě jeden tip podobný tomu předchozímu. Také velmi otevřená kniha, ovšem více než na ilustrace je tu zacíleno na text. Text, který citlivě podává pravdivé odpovědi na spoustu zvídavých otázek. Čtivě, vkusně a srozumitelně popsané téma sexu, pohlaví a těhotenství. Kromě toho se kniha lehce zabývá i otázkou rodiny, vztahů, adopce, zneužívání dětí a podobně. Předkládá moderní, zdravý a střízlivý pohled na věc. Knížkou Jany H. Hoffstädter CESTA NA SVĚT (Labyrint, 2016) provází malý předškolák, který zjišťuje, jak přišel na svět on a jakým způsobem se brzy narodí i jeho očekávaný sourozenec. Chce vědět, co dělají miminka v bříšku, jak se tam vlastně dostala a proč jsou tam tak dlouho, kdy vylezou ven a proč i tatínkové nemohou mít děti a proč a jak to a ono… a máma s tátou trpělivě vysvětlují a kreslí… a malý Eda vypráví dětem, co už ví. Určeno pro předškoláky a malé školáky.






A je tu pár knížek i pro nejstarší čtenáře. V nich miminka sice nehrají hlavní roli, ale velmi často roli významnou či zásadní. První z nich je knížka Davida Laňky DOBRODRUŽSTVÍ BILLA MADLAFOUSKA (Čas, 2010), kterou vtipně ilustrovala Markéta Vydrová. Hlavní hrdina se jmenuje Pravdomil, ale říká si Bill. Je mu devět, ale strašně by si přál být dospělý. Byl zvyklý na velkoměsto, ale musel se kvůli špatnému vzduchu přestěhovat na maloměsto. Má malou sestru, ale raději by byl zase jedináčkem, protože to ho všichni obskakovali a on se nemusel starat o to malé, věčně plačící a počurané mimino. Jediné, co by neměnil, jsou jeho kamarádi: Bedna, který si ví se vším rady, Bůček, jenž spořádá všechno, co je k jídlu, a nikdy s ním není nouze o legraci, a konečně hlava party, srdnatá dívka Madla, na kterou si Bill tak trochu myslí. Není dne, aby nezažili nějaké dobrodružství. A Bill si pod vlivem svých přátel postupně uvědomuje, že nejdůležitější ze všeho je mít kolem sebe lidi, na které se můžete za všech okolností spolehnout. Vtipná, čtivá, humorná knížka. Pokud se vám Billovy příhody zalíbí, můžete si přečíst i druhý díl nebo si jeho lotroviny poslechnout i jako audioknihu, kterou skvěle namluvil Oldřich Kaiser.





V knížce Petra Hugo Šlika PO STOPÁCH ZTRACENÉHO SYNA (Albatros, 2018) je miminko ještě nenarozené, ale je spouštěčem celého děje a všech dobrodružství, které se v knížce odehrají. Jedná  se o třetí díl volné série (Tajemství pokladů, Ve staré cihelně se svítí), ale lze ho číst i samostatně. Hlavní hrdinové Vojta, Jindra a Tereza mají pro strach uděláno. Společně odhalili tajemství jeskyně pokladů i staré cihelny, jejich přátelství ale poslední dobou není jako dřív. Vojta si našel nového kamaráda a zdá se, že se líbí i Tereze. Nešťastný Jindra si nerozumí ani s rodiči a když mu navíc prozradí, že bude mít brzy mladšího sourozence, uteče z domova. Za úkryt si zvolí starou hájovnu v Modrém háji, která je už napůl rozpadlá. Není divu, že se jeden z kamenů ve zdi hýbe. Když ho Jindra vytáhne, objeví sto let staré dopisy s tajemstvím, kterému se rozhodne přijít na kloub. A roztáčí se kolotoč záhad a dobrodružství. Skvěle ilustroval Petr Morkes. Petr Hugo Šlik patří mezi pět nejoblíbenějších autorů nejstaršího syna. 




Knížkou Daniely Fischerové BYLUM NEBYLUM (Pikola, 2017) se miminko taky jen mihne a ještě k tomu až skoro na konci, ale má tu velice zásadní roli. I když nevědomky, ale přesto zachrání totiž celý svět! Celé je to nesmírně spletité, ale věřím, že čtenáři tomu přijdou na kloub stejně jako nejstarší syn, kterému se knížka moc líbila. Děj se odehrává v městečku Ostrovín, kde se dějí divné věci. Nejprve zmizí místní zámek a pak je unesena malá Pavlínka Karafiátová. Své v tom hraje starobylá magie, ale také prachobyčejná závist a chamtivost jistého Chrudoše Kudrholce. Na světě totiž existují dvě vzácné knihy, kniha tvoření BYLUM a kniha boření NEBYLUM. Kdo je má obě v držení, oplývá neuvěřitelnou mocí. Ale také toho může hodně pokazit. V bláznivé akční honičce za knihami se střídá jeden vypravěč za druhým a postupně rozplétají příběh, který se čte doslova jedním dechem. Tak nádech a pusťte se do čtení!




A jako poslední tu mám knížku, kterou jsem zatím četla jen já, ale už se těším, až si ji přečte i syn. Knihy Lois Lowry mám moc ráda, nutí totiž k zamyšlení. A kniha DÁRCE (Argo, 2013) je také taková. Hlavním hrdinou je dvanáctiletý Jonas, který žije ve světě, v němž neexistují války, zločiny, strach ani bolest. Všechno je dokonale organizované, nikdo si kvůli ničemu nemusí dělat starosti, dokonce i povolání dostane každý přiděleno. Všechno kolem je však jako podle šablony, existuje jen jedna univerzální barva, jeden typ nábytku, všichni mají stejný střih vlasů, stejné oblečení… Nikdo nikomu sice nemusí závidět, ale co krása v odlišnosti a možnost volby? Jonas se má stát „příjemcem paměti", uctívaným strážcem vzpomínek. Podrobuje se výcviku, při němž mu dosavadní příjemce paměti předává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit – vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství a začíná chápat, že jeho společenství žije v dostatku a bezpečí za cenu totální absence citů a možnosti volby. A s tímhle vědomím, s poznáním těchto hodnot už nedokáže žít jako dřív… A miminka? Ta jsou v tomhle příběhu "čísly", jsou přidělována do rodin, kam by se nejlépe hodila, je předem rozhodováno o jejich osudu, o jejich životě či smrti. Napínavý příběh s velkým poselstvím.





AKTIVITY

Protentokrát se musím přiznat, že jsem s nápady na aktivity v koncích. Máme doma už pět let za sebou pořád nějaká miminka, takže na nějaké další  speciální "miminkovské" aktivity pro starší děti nebylo a není ani pomyšlení. Prostě měly a mají mimi aktivity rovnou v reálu. :-) K tématu mě napadla jen krupicová kaše, ale zrovna naše nejmenší mimi bojkotuje a odmítá lžičku, takže na nejrůznějších kaších (ovesná, rýžová, pohanková…) s různými semínky a čerstvým ovocem ujíždíme aktuálně my starší. Prcek má nejraději kus okurky, brokolice, jablka, melounu nebo papriky pěkně do ruky. Takže si uvařte nějakou kaši nebo ovocnou přesnídávku nebo na aktivity tentokrát mrkněte do brožurky Prečitaného leta TU.


Krásné léto (nejen) s knížkami!

-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

2 komentáře:

  1. Super, moc díky za inspiraci! Už si píšu seznam do knihovny.;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda, že se vám seznam hodí. :-) Krásné léto!

      Vymazat