pondělí 3. srpna 2020

Co číst… O KUCHYNI (Prečítané leto, 6. týden)

A je tu další týden a s ním i další výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Šestý týden, šesté téma. A tentokrát je to téma O KUCHYNI. A zase jsou tu tipy na knihy a pár aktivit. Jelikož ale začínáme zase trochu cestovat, bude to tentokrát hodně stručné. 



Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden O MĚSTECH, 2. týden O DRACÍCH, 3. týden O OKNECH A DVEŘÍCH, 4. týden O STROMECH, 5. týden O TICHU A NASLOUCHÁNÍ, 6. týden O KUCHYNI, 7. týden O OSTROVECH, 8. týden O PONOŽKÁCH A BOTECH, 9. týden O KNIHÁCH
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)



Desítka knih o kuchyni, jídlech a vaření. Kuchyně jako centrum a srdce domova. Pár kuchařek pro děti, spousta receptů, několik zajímavostí ze světa jídla i světové gastronomie. 

KNIHY


Skvělá posouvací knížka pro nejmenší MEDVÍDEK V KUCHYNI (Albatros, 2019) Petry Bártíkové a Kataríny Macurové se celá odehrává v kuchyni. Medvídek si chce upéct pizzu a dvě myšky poplety se rozhodnou, že mu pomohou. Snažily se, ale jak to všechno dopadlo se nejmenší čtenáři dozví, když posunou okénko. Nejmladší má obrázky Kataríny Macurové moc rád, takže tohle bude pro něj fajn dárek k blížícímu se svátku. 













V knize Marianne Dubuc PTÁČEK A LEV (Labyrint, 2015) sice přímo žádná kuchyň není, ale když jsem o kuchyni jako teplu domova přemýšlela, hned mi vytanula tahle nádherná knížka. S minimem textu, i obrázky jsou spíše minimalistické (dokonce, považte, je tu i pár skoro nebo úplně prázdných stránek), ale o to krásnější. A příběh je o přátelství a vzájemné náklonnosti. Jednoho podzimního dne totiž lev najde na své zahradě zraněného ptáčka. Tak začíná příběh jejich přátelství. Příběh, který je oslavou tichých a hřejivých okamžiků blízkosti, která je silnější než sníh a mráz. 









Kniha SKŘÍTCI (CPress, 2019) Macieje Szymanowicze rozděluje skřítky do tří kategorií. Na ty lesní, pohádkové a pak ty domácí. A právě ti domácí se velmi často vyskytují v kuchyních. Někteří dělají neplechu a řádí třeba v šuplících, jiní jsou pořádní a mají na starosti třeba díry v ementálu či krásně vybarvené ovoce. Vtipná knížka se spoustou obrázků, z které se dozvíte, jak se skřítci pohybují, čím se živí, kde nás nejraději zlobí, jaké jsou jejich koníčky, záliby nebo sporty, ve kterých jsou nejlepší… A nezapomeňte mrknout do vaší kuchyně, jestli tam také nějakého skřítka nemáte!














Knížku JAK SE MÁŠ ELIŠKO? (65. pole, 2015) Lucie Sunkové mají naše děti moc rády. Rády si prohlíží obrázky i poslouchají text. A to přesto, že v něm není nic příliš akčního či  dramatického. Nebo možná právě proto. Myška Eliška představuje malým čtenářům svůj den a zavádí je do času babiček a dědečků, kdy se pralo na valše a topilo v kamnech. A několik dvojstránek je právě i z kuchyně, kdy si Eliška připravuje jídlo, vaří, peče nebo zavařuje.









Knihy Arnolda Lobela máme doma moc rádi. A ani kniha MYŠKA A POHÁDKOVÁ POLÍVKA (Albatros, 2011) není výjimkou. Celá se odehrává v kuchyni zákeřného lasičáka, který chytil myšku "knihomolku" a doma ji strčil do hrnce, že si z ní uvaří polévku. Ale myška se jen tak nedala – v takové polívce přece nesmějí chybět pohádky, to jistě pan lasičák dobře ví. Pak teprve bude polívka skutečně znamenitá! A hned se kuchaři nabídla, že mu čtyři pěkné příběhy poví. A pohádky jsou opravdu moc pěkné. Některé plné akce a dobrodružství, jiné spíše poetické a k zamyšlení. A jak to dopadlo s myškou? Jasně, že dobře, ale víc si přečtěte sami. Knížku nemám aktuálně po ruce, tak jsem použila fotografie z webu nakladatelství - www.albatros.cz.


A pak je tu ještě jedna beletrie pro mladší čtenáře. PRABABIČČINA POHOVKA (Meander, 2016) Anny Brengtsson je celá celičká o jedné kuchyňské pohovce. Před sto lety měly skoro všechny švédské rodiny v kuchyni podobnou rozkládací dřevěnou pohovku. Nanny a Olof si takovou také koupili, když se vzali. Spaly v ní jejich děti ve velkém šupleti, které se z pohovky na noc vytáhlo. Ve dne se na ní sedávalo, hrálo a povídalo se a tak to šlo po desetiletí, zatímco venku běžely dějiny. Pak přicházela vnoučata a sedala si na starou pohovku u babičky a dědy v kuchyni. A pak pravnoučata… Skvělá kniha o historii jedné rodiny a také o historii Evropy od roku 1918.











A ještě jedna kniha pro starší čtenáře. Je to kniha ZVLÁŠTNÍ SMUTEK CITRONOVÉHO KOLÁČE (Agro, 2013) a je skutečně zvláštní. Vypráví o devítileté Rose, která má podivuhodnou schopnost cítit z jídla emoce lidí, kteří jídlo připravili. Tohle nadání se pro ni stane utrpením, s nímž se musí naučit žít. Stejně jako s poznáním, že nikdo v její rodině není takový, jak se navenek jeví. Textově sice trochu nevyvážené, ale tematicky se mi kniha líbila moc.




A potom pár kuchařek, kuchařských knih a knih o jídle a nejrůznějších surovinách, které do kuchyně také bezesporu patří.

Nejraději u nás pomáhá s vařením mladší syn, takže KUKUCHAŘKA (Běžíliška, 2019) jako dárek k jeho svátku byla jasná volba. A trefili jsme se. Báječná, barevná a hravá kuchařka kolektivu autorek obsahuje asi desítku jednoduchým receptů na chutná jídla a k tomu i další aktivity. Líbí se nám všem moc.














Jako kuchařku pro děti doporučujeme i knihu KUCHYNĚ. DĚTEM VSTUP POVOLEN (Jota, 2015). Ta obsahuje mnoho receptů na jednodušší jídla, obsahuje i tipy na případné další variace. Součástí knihy jsou i hravé obrázkové kartičky a náměty, jak si s nimi děti mohou hrát.












Kniha POTRAVINY ZNÁMÉ NEZNÁMÉ (Albatros, 2016) obsahuje spoustu zajímavých informací o exotickém ovoci, zelenině, koření i jiných pochutinách. Podáno srozumitelně, přehledně, se spoustou obrázků. V knize najdete i několik receptů a návody, jak si některé z pochutin vypěstovat doma. 










Obří kniha ATLAS JÍDLA (Omega, 2018) je plná barevných dvojstránek, které přinášejí informace o tradičních jídlech nejrůznějších zemí světa. Je tu mapa dané oblasti, popis jídel, informace i pěstování a stolování, najdete tu i několik receptů.















V poslední knize tohoto týdne, bohatě ilustrované knize BYLINKÁŘ (Labyrint, 2019) sice nenajdete žádné klasické recepty na pokrmy, zato si však můžete podle ní v babiččině kuchyni vyrobit všemožné léčivé čaje, tinktury, masti, odvary či nálevy. Knížka může sloužit také jako herbář či atlas léčivých rostlin. 











AKTIVITY
Dnes jen stručně a skromně:

  • uvařte si společně s dětmi nějaké jejich oblíbené jídlo, pomáhat v kuchyni většinu dětí velmi baví
  • nakreslete dětem, které ještě nečtou, jednoduchý obrázkový recept a nechte je v kuchyni samostatně vařit, předem jim můžete i nakreslit obrázkový nákupní seznam, aby si mohli předem samy nakoupit
-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat