pondělí 6. července 2020

Co číst… O DRACÍCH (Prečítané leto, 2. týden)

A je tu další týden a s ním i další výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Druhý týden, druhé téma. A tentokrát jsou to knihy O DRACÍCH. A zase jsou tu tipy na knihy a aktivity, které máme k jednotlivým tématům rádi my, popř. jaké knihy k tématu si chceme letos přečíst. Knih k tématu mě napadalo velké množství, protože v leckteré fantasy se draci vyskytují. Vzpomeňme třeba na Hobita, Harryho Pottera či Eragona. I v knížkách pro menší a nejmenší čtenáře je draků dost, takže je tu slušný seznam.



Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden O MĚSTECH, 2. týden O DRACÍCH, 3. týden O OKNECH A DVEŘÍCH, 4. týden O STROMECH, 5. týden O TICHU A NASLOUCHÁNÍ, 6. týden O KUCHYNI, 7. týden O OSTROVECH, 8. týden O PONOŽKÁCH A BOTECH, 9. týden O KNIHÁCH
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)



Tak tedy protentokrát knihy O DRACÍCH. O dracích hodných i zlých, jednohlavých i vícehlavých, dracích pohádkových i skutečných, o dracích papírových i těch s šupinami. 

KNIHY

A první z nich je pohádkový příběh o drakovi a také o knihách, dokonce o lásce ke knihám v bohatě ilustrované knížce FRANKLINOVA LÉTAJÍCÍ KNIHOVNA (CPress, 2018) Jen Campbell. Drak Franklin totiž zbožňuje knížky a rád z nich předčítá svým kamarádům. Problém je, že obyvatelé blízké vesnice se ho celkem bojí. Kdo by se taky nebál obrovitého draka, že. Franklin naštěstí najde spřízněnou duši v Luně, holčičce, která miluje knihy stejně jako on a společně vymyslí, že si otevřou knihovnu. A ne ledajakou, ale létající a přímo na Franklinových zádech! Milý příběh, málo textu, spousta obrázků - skvělé čtení pro začínající čtenáře. A pokud najdete v příběhu o Luně a Franklinovi zalíbení, určitě si přečtěte i druhý díl FRANKLIN A LUNA LETÍ NA MĚSÍC (CPress, 2018). Ale jednička je jako obvykle lepší. :-)





Milá knížka Cornelie Funke MĚSÍČNÍ DRAK (CPRESS, 2016) vypráví o tom, co se stane, když oživnou postavy z knížky. Přesně to se stane totiž Filipovi jedné kouzelné úplňkové noci. Z jeho knížky vyskočí dráček, kterého pronásleduje neúprosný rytíř. Na údiv nad divotvornou mocí úplňku nemá Filip čas, sotva vyrazí ubohému dráčkovi na pomoc, začne se sám kvapem zmenšovat. Jak má teď bojovat proti zlostnému rytíři, když je maličký jako paleček? Filip musí rychle něco vymyslet…
Knížka může dětem pomoci budovat odvahu, vyzdvihuje důležitost přátelství a přináší pochopení, že být statečný je důležitější než být velký. Půvabný i napínavý příběh plný odvahy, soudržnosti a přátelství, s kterým se malí čtenáři mohou snadno identifikovat i díky realistickým, ale přesto pohádkovým ilustracím Annette Swobodové.





A pak je tu DRÁČEK S ČERVENÝMA OČIMA (Albatros, 2007) Astrid Lindgrenové, drobná knížka vhodná pro začínající čtenáře. Vypráví půvabný příběh zeleného dráčka s velkýma červenýma očima, který se narodil v prasečím chlívku. Jednou ráno se šlo malé děvče se svým bratrem podívat na jejich prasnici, a co nevidí? Kromě právě narozených deseti selátek u ní stojí i malý dráček. Prasečí maminka ho však odmítne uznat za svého a nechce ho ani krmit, protože ji dráček kouše, a tak dětem nezbývá, než se o něj postarat. Krmí ho korkovými zátkami a zbytky svíček, protože to prý mají dráčci nejraději a radují se z jeho přítomnosti. Dráček je přesto čím dál smutnější. Jak tohle nakonec dopadne? Knížka vyšla ke 100. výročí narození Astrid Lindgrenové a ilustrovala ji Andrea Tachezy.





Pokud máte rádi knihy Gruffalo a Gruffalinka (a další) od skvělého dua Julia Donaldson a Axel Schaffler, určitě  sáhněte i po dalším veršovaném příběhu DRÁČEK ZOG A PRINCEZNA REBELKA (PrescoGroup, 2018). Kniha je o dráčkovi, který se v dračí škole moudré slečny Drakounové učí létat, řvát, chrlit oheň, ale taky chytat princezny nebo bojovat s rytířem. Dráček Zog je tím nejsnaživějším ze všech žáků, ale také tím, komu se nevyhne žádná pohroma. S každou zkouškou (a každým úrazem, modřinou nebo ochořením) se zdá, že je jeho sen o získání zlaté hvězdy pro toho nejlepšího vzdálenější a vzdálenější. Když se ovšem do věci vloží princezna Ella, jde všechno snáz a Zog s její pomocí nakonec dosáhne vytouženého cíle. Ella totiž není jen tak nějaká princezna – je to pořádná rebelka! Nažehlené šatičky a drahokamy jí nic neříkají, raději by cestovala po celém světě a pomáhala potřebným. A přesně to také udělá – na zádech dráčka Zoga pomůže příliš opálené mořské panně, nachlazenému lvu či nešťastnému jednorožci. Stačí zavolat létající ambulanci - princeznu Ellu, rytíře Maxe a dráčka Zoga, která najde lék na každé trápení! Dramatický i vtipný veršovaný příběh skvěle přebásnil Robin Král.





A draci nejsou jen šupinatí a pohádkoví. Draci mohou být i papíroví. A právě takoví jsou v devátém svazku edice Mikroliška od Radka Malého. V miniknížce HOLČIČKA A DRAK (Běžíliška, 2017) se na pár stránkách před čtenáři rozbíhá veliké dobrodružství na ocase draka. Ovšem toho, co má místo šupin barevné pentličky. Tuhle miniaturu ilustrovala Marie Štumpfová. Miniaturní knížky z téhle edice se skvěle hodí při cestování nebo čekání. Každý titul z edice je skvěle ilustrován někým jiným a knížečky jsou plné drobných pohádek, básniček i příběhů.




A v téhle knížce je drak jen v jedné kapitole. A vlastně to ani pořádný drak není. Ale knížku sem přidávám, protože ji milujeme všichni. KVAK A ŽBLUŇK JSOU KAMARÁDI (Albatros, 2007) Arnolda Lobela je totiž okouzlující kniha. A další díly žabáků i jeho další knihy taktéž. My si žabáky (tedy vlastně jednoho žabáka a jednoho ropušáka) užíváme v knižní podobě asi stejně často jako v audioverzi. Jakub Prachař a Viktor Dyk jsou totiž v roli žabáků nepřekonatelní. Humorné a hřejivé vyprávění potěší všechny začínající čtenáře. Knížka je plná drobných příhod a patálií, které potkaly oba přátelé, když se na jaře probudili ze zimního spánku. Třeba o tom, jak hledali ztracený knoflík, jak se koupali v řece, jak pěstovali květiny či jak statečně utíkali před draky a obry.





Knížka VĚDÍ DRACI O LEGRACI? (Pikola, 2018) Daniely Krolupperové jev vhodná (nejen) pro začínající čtenáře, kteří se učí číst genetickou metodou čtení, protože je celá vysázená velkými písmeny. Je o tříhlavém drakovi, ale hlavně o neohrožené princezně, která vidí svět kolem sebe, jaký je, a při rozhodování se neřídí strachem a předsudky, ale svým zdravým rozumem. A tak když se do království přistěhuje nešťastný osamělý drak, nepropadá panice jako ostatní obyvatelé, ale snaží se přijít na to, jak mu v jeho situaci pomoci. Veselou moderní pohádku ilustrovala Lenka Vybíralová. Pro učitele a rodiče ke knížce ještě existuje i metodická příručka Venduly Noháčové, která podporuje čtenářskou gramotnost a vzbuzuje v dětech zájem o čtený text pomocí rozmanitých otázek a úkolů.





A pak tu máme knížku, která je draků a dráčků plná plničká. Obsahuje totiž známé i méně známé české i světové pohádky, ve kterých hraje drak hlavní roli. A tak v knížce NEJKRÁSNĚJŠÍ POHÁDKY O DRACÍCH (Albatros, 2002) najdete pohádky, které převyprávěli Božena Němcová, Karel Jaromír Erben, Václav Říha, Oldřich Sirovátka či Jan Vladislav. A dočtete se tu jak o nelítostných saních a dračích nestvůrách, které vyvolávají zděšení a strach, i o dobrotivých a přátelských dráčcích. Knížku ilustroval Oldřich Jelen.





Na závěr je tu jako obvykle pár "dračích" knížek pro starší čtenáře. V knize ZÁHADA DRAČÍHO KLÍČE (Albatros, 2019) Petra Hugo Šlika se sice žádný drak nevyskytuje, ale hlavní roli tu hraje dračí klíč. Kniha je čtvrtou a závěrečnou částí dobrodružné série z Klárova. Opět jsou tu kamarádi Vojta, Jindra a Tereza a tentokrát chtějí na vlastní pěst vypátrat, kdo stojí za krádeží cenných historických dokumentů z klárovské radnice. Největší záhadou v případu je nalezený veliký klíč ozdobený figurkou draka. K jakému zámku patří? A jakou cenu má pro tajemnou postavu, která partu pronásleduje a neštítí se ani vydírání? Během napínavého pátrání kamarádi odhalí, kde je skutečné srdce Klárova. Všechny čtyři knížky lze číst i jako samostatné případy, ale já i nejstarší syn vřele doporučujeme si tuhle moc fajn dobrodružnou sérii přečíst celou. Ilustroval Petr Morkes.





Ani v knížce Aleny Ježkové DRAČÍ POLÉVKA (Albatros, 2011) není žádný skutečný drak. Hlavní hrdinou je vietnamský kluk Long, který má dva životy. Zatímco doma mluví vietnamsky a jí hůlkami, ve škole mluví česky, jí příborem a jmenuje se Láďa. Bydlí s mámou a dědou na pražském sídlišti. Neviditelným členem domácnosti je mistr Kung, dávný čínský filozof. Tátu Long zná jen z Dračí legendy, kterou mu máma odmalička vypráví. Chod rodiny je určen každodenními rituály, na jejichž pečlivé dodržování dohlíží děda. V den Longových dvanáctých narozenin se ale strhne smršť událostí. Z Hanoje přijede Cizinec, který o sobě tvrdí, že je Longův táta. Věci se zapletou a Long uteče z domova. Zbývá spousta otázek. Pomůže Longovi jeho ukrajinská kamarádka Světlana? Změní se něco, když se z černých vlasů stanou žluté? Je děda podvodník? A jak se vaří Dračí polévka? Opravdu poutavě a lidsky vylíčený příběh vietnamského chlapce přibližující kulturu vietnamské komunity. Kniha nutí k zamyšlení nad otázkami tolerance, předsudků, ne/přizpůsobení se apod. Ilustroval Nikkarin.





A jasně, že tu musím zmínit i knihu HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR (Albatros, 2019) Joanne Kathleen Rowlingové. Myslím, že snad není nikdo, kdo by tuhle sedmidílnou sérii neznal a my ji se synem milujeme. A právě ve čtvrtém díle je draků požehnaně. V Bradavicích se totiž bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že je mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové. Se synem doporučujeme bohatě ilustrované vydání s obrázky Jima Kaye.





Úplně nakonec je tu několik dračích knih (vesměs fantasy) , které jsem já osobně nečetla, ale na které by vám dal doporučení nejstarší syn. Nejraději z nich prý má tetralogii ODKAZ DRAČÍCH JEZDCŮ (Eragon, Eldest, Brisingr, Inheritance) (Fragment, 2004-2012) Christophera Paoliniho. Syna fascinuje příběh (který několikrát četl i poslouchal jako audio) i to, že první díl napsal autor teprve jako patnáctiletý. Kniha vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě – Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Fascinující příběh, i když podle toho, co mám “naposloucháno”, když poslouchal syn, nejspíše bohužel s hodně klesající kvalitou díl od dílu.
A pak jsou tu další synovy "lahůdky". NEKONEČNÝ PŘÍBĚH (Albatros, 2001) Michaela Endeho se "šťastným drakem" Falkem, či HOBIT (Argo, 2016) J. R. R. Tolkiena a nebezpečný drak Šmak. A nesmím zapomenout ani na Bezzubku, trochu podměrečného  draka ze série knih o vikingském klukovi Škyťákovi JAK VYCVIČIT DRAKA (Fragmnet, 2010) Cressidy Cowell. Jak jsme psala v úvodu, dračích knížek pro starší čtenáře je víc než dost. 


AKTIVITY
A opět pár aktivit k tématu, tentokrát to jsou hlavně tipy výletovací:

  • zkuste s dětmi nějakého draka nakreslit či namalovat
  • přečtete si pověst o brněnském draku-nedraku a můžete se na něj zajet podívat na brněnskou radnici
  • někteří draci se hodně podobají dinosaurům, takže výlet do nějakého dinoparku jistě také nebude od věci
  • a protože draci jsou také skály, hrady a hradní zříceniny, návštěva nějakého takového místa se vám bude k tématu skvěle hodit
  • připravte dětem hledačku, úkolem bude najít "dračí vejce"
  • zahrajte si nějakou dračí deskovku, je jich velké množství (třeba legendární Dračí doupě nebo Magicon od Lucie Ernestové, víc TU

----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.




1 komentář:

  1. Super tipy,určitě si neco pujcime a s draky se pobavila,jen teď děti jedou k babičce,tak to přesunem na příští týden.Chtela bych se zeptat na nejake další tipy audiokniha,Skytaka jsme poslouchali,teď se nám líbí Madlafouska,ale naše děti to zboznuji,takže cokoli za jakýkoli tip budeme rádi.Diky Dita

    OdpovědětVymazat