středa 29. července 2020

Co číst… O TICHU A NASLOUCHÁNÍ (Prečítané leto, 5. týden)

A je tu další týden a s ním i další výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Pátý týden, páté téma. A tentokrát je to téma O TICHU A NASLOUCHÁNÍ. A zase jsou tu tipy na knihy a pár aktivit. 



Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden O MĚSTECH, 2. týden O DRACÍCH, 3. týden O OKNECH A DVEŘÍCH, 4. týden O STROMECH, 5. týden O TICHU A NASLOUCHÁNÍ, 6. týden O KUCHYNI, 7. týden O OSTROVECH, 8. týden O PONOŽKÁCH A BOTECH, 9. týden O KNIHÁCH
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)




Desítka knih o tichu v horách a ve spánku, o potřebě ticha, o tichu, které vzniká z neporozumění či nemožnosti najít ta správná slova, o tíživém tichu, když nás potká něco těžkého, a také o naslouchání, které vede k porozumění a pak třeba i přátelství nebo lásce. 

KNIHY


Tohle je naše milovaná kniha. Knížku JAK ZVÍŘATA SPÍ (Baobab, 2014) napsal skvělý Jiří Dvořák a krásně ilustrovala Marie Štumpfová. A je to takové pohlazení a ztišení se přes spaním. Že je každé zvíře jiné, jinak se pohybuje, jinak vypadá… to je jasné. Ale ono dokonce každé jinak spí! Jak spí vydry (ty máme nejraději), plameňáci, plšíci, kočky, žirafy, rorýsi a spousta dalších se dozvíte v téhle milé knížce. Ke každému zvířeti je krátký vtipný text a k tomu nádherný celostránkový obrázek. Vřele doporučujeme!











A pak tu máme první knížku z hor. Protože vysoko v horách bez lidí, tam je takové ticho! A zase naše oblíbená. Knížky Marianne Dubuc máme rádi všichni a úplně všechny, které dosud v češtině vyšly. Ať už to jsou hledací a legrační knížky o pošťákovi Myšákovi z Hostu nebo ty něžnější, subtilnější a dojemnější z Labyrintu. HORSKÁ CESTA (Labyrint, 2019) patří do té druhé kategorie a společně s knihami Já nejsem tvoje maminka a Ptáček a lev tvoří jakousi pomyslnou trilogii o vztazích, lásce a porozumění. Všechny tři spojují krásné a něžné ilustrace, moudrý příběh a dojemné poselství. Tahle je o vášnivé výletnici a sběratelce paní Jezevcové, která se každou neděli vydává do ticha nahoru na horu a o malém kocourkovi Lulu, který ji doprovází. Povídají si spolu a Lulu pozorně naslouchá. Krása!










A je tu další ticho na horách. Tentokrát od dua Manuel Marsol & Carmen Chica v knížce HORA (Baobab, 2019). Je o úplně všední cestě, kterou řidič kamionu určitě jel už mnohokrát za život. Nepředpokládané okolnosti ho však přinutí zastavit v půli cesty a ponořit se do lesa. Po chvíli bloudění... Co se to vlastně stalo? Všude ticho, hora se otevírá, les je hluboký, nebe je nekonečné, svět se proměnil a řidič bloudí a hledá cestu... Nebo hledá toho, kým byl kdysi, když vystoupil ze svého kamionu? Nebo naopak našel někoho, kým skutečně byl, než se stal dospělým? Vnořte se do magických malovaných krajin jednoho z nejnadanějších španělských ilustrátorů, který ve svých knihách jako by přivolával dávno ztracené, zapomenuté obrazy našich vnitřních světů.















A pak tu máme několik knih o naslouchání a porozumění. V knížce pro nejmenší Kataríny Macurové LILY A MOMO (Albatros, 2017) je hlavni hrdinkou malá holčička Lily, která by si tak ráda hrála, ale nemá s kým. Jednoho dne ale dostane ohromný balík a v něm... Překvapení – Lily ještě nikdy nic takového neviděla. Rozhodla se to pojmenovat Momo. Momo nemluví, takže zpočátku je dorozumění složité. Lily se však podaří pomocí “naslouchání“ a vcítění se Moma pochopit a porozumět mu a stanou se z nich přátelé. 










A zase to porozumění. V knize Klary Persson SLOVA, KDE JSTE? (Meander, 2017) chce říct Žofka své kamarádce Uce jednu důležitou věc, ale slova nejdou z pusy ven. Zadrhla se někde uvnitř. Mlčí, je ticho, slova nikde. Slova, kde jste? Žofka vás potřebuje. Ráda by Uce řekla jednu věc. Tu nejdůležitější věc na světě. Slova, tak pojďte honem! Najde Žofka ta správná slova? A co kdyby je zkusila zašeptat? Tuhle drobnou knížku mám moc ráda.











A porozumění ještě jednou. Tentokrát v knížce Petra Čecha O ČERTOVI (Petrkov, 2010). Líbezná pohádka vypráví o čertovi, který byl vyslán na zem, aby škodil lidem, především pak kominíkům. Staří čerti se na střechy bojí nebo dostávají závrať z výšky, proto je na kominíky poslán nejmladší a nejneposednější čert - Florimón. Ten zpočátku opravdu nadělá na střechách a v komínech hodně škod. Jednoho dne se mu však stane nehoda. Díky ní se jeho život dočista změní. Dokonce se zamiluje. Jak se ale dorozumět, když jeho vyvolená nemluví? Půvabný text a ilustrace.  Opravdu doporučujeme. Z celých srdcí i duší. I slza vám ukápne. 












Bohatě ilustrovaná knížka Katriny Goldsaito JAK ZNÍ TICHO (Malvern, 2016) je o kráse a potřebě ticha. "Máte nějaký oblíbený zvuk?" ptá se malý Jošio. Muzikant mu odpovídá: "Nejkrásnější zvuk je zvuk ma, zvuk ticha." Jenže Jošio žije v Japonsku, v obrovské, hlučném a rušném městě Tokiu.
Slyší holínky čvachtající v loužích, uhánějící vlaky, troubící auta a smějící se rodiny. Zvuky, zvuky, zvuky! Tokio je jako nějaká obrovská koncertní síň. Připojte se k malému klukovi Jošiovi na jeho cestě  velkoměstem plným shonu a hledejte s ním  zvuk, kterému se nic nevyrovná. Ticho...












A pak jsou tu dvě knížky o smutku a také o tichu. Tichu tíživém, které má člověk v sobě, a které je tak časté v rodinách, kde odešel, zmizel či zemřel někdo blízký a milovaný.  A přesně to se děje v knížce STÍNIDLA (Cesta domů, 2019) autorky  Maiji Hurme. Ta s velkou dávkou fantazie personifikuje stesk, který nás pronásleduje, ubírá nám životní prostor a klade překážky. Tentýž stesk nás ale také dokáže chránit před příliš silným doléháním okolního světa, ztiší vše kolem a umí nám dělat společnost. Díky stesku po mamince otec s malou dcerkou navazují zvláštní rozhovor se smutkem. Nejprve v něm vidí spíš nezvaného hosta, s nímž se postupně seznamují, až nakonec pochopí, že je to host, který se k nim bude vracet a na kterého se můžou vlastně i těšit. Ilustrace jsou kouzelné a útěšné, mnohovrstevnaté i čitelné, plné drobných tajemství - a přitom jakoby důvěrně známé. Krásná kniha.








Podobně je to i v knížce Maji Lunde SNĚHOVÁ SESTŘIČKA (Host, 2019), kde celá rodina truchlí nad ztrátou nejstarší dcery a celý jejich dům se pomořil do smutku a ticha. 
Ozdobený stromeček, zapálené svíčky, vůně mandarinek a perníčků. Štědrý den býval pro Juliána tím nejkrásnějším v roce. Jenže letos je všechno jinak. Žádné přípravy se nekonají, doma je ticho a šedo, jako by Vánoce vůbec neměly nastat. Celá rodina totiž truchlí nad ztrátou Juliánovy starší sestry Juni. Naštěstí Julián potká Hedviku, dívku s nakažlivým úsměvem. To ona mu připomene, jak krásné můžou svátky být, a vrátí mu naději, že by Vánoce přece jen mohly přijít i k nim domů. Jde sice o předvánoční příběh, ale to vůbec nevadí. Krásné a nadějeplné knihy jako tato je možné číst celý rok. 













A předposlední knížka je o tichu neslyšících a nedoslýchavých. A také o šikaně. Kryšpín v knize Ivony Březinové ÚTĚK KRYŠPÍNA N. (Albatros, 2014) je prima, trochu plachý kluk. Kvůli poruše sluchu nosí naslouchátko a některé zvuky, které jsou pro zdravého člověka samozřejmé, neslyší. Žije tak v maličko odlišném světě. Kreslí krásné obrázky se spoustou detailů. Do kolektivu ale Kryšpín moc nezapadá, a tím, že je jiný, spolužáky provokuje. Kluci ze třídy brzy vycítili jeho zranitelnost a ubližují mu. Zpočátku víceméně nevinné útoky se na škole v přírodě změní v opravdovou šikanu. Kryšpín nakonec tlak okolí nevydrží a jedné noci z horské ubytovny uteče… 









A nakonec skvělá kniha ukrajinského dua Romana Romanyshyn & Andrij Lesiv NAHLAS, POTICHU, ŠEPTEM (Agro, 2019). Celá se věnuje jednomu z lidských smyslů: sluchu. Je plná zvuků, hlasů, tónů a slov. Ale také ticha. Dozvíte se z ní, jak funguje lidské ucho, jak se vytváří hudba, jestli slyší člověk a zvířata stejně, kolik je lidských jazyků, jestli se můžeme domluvit i beze slov nebo co když někdo neslyší. Zkrátka je toho spousta a přitom knížka není nijak tlustá a navíc je v ní o dost víc obrázků než textu. A graficky je skvěle udělaná, prostě je krásná. Od stejných autorů u nás ještě vyšla kniha tak to vidím o zraku. Chystáme se i na tu! A co to ticho, když tohle je spíš o zvucích? Svět kolem nás drnčí, cinká, halasí, šeptá, vzdychá, klape, křupe, až z toho brní uši, ale někdy je lepší poslouchat ticho. A tomu je v knížce věnováno hned několik stran. Tak proto.


















AKTIVITY
A jako obvykle pár aktivit na závěr. 

  • zahrajte si starou dobrou tichou poštu
  • zkuste společně s dětmi naslouchat "tichu"
  • nakreslete si zvukovou mapu - stačí se se zavřenýma či zavázanýma očima usadit někde venku a kolem kolečka na středu papíru (to znázorňuje vás) si kreslit či psát, jaké zvuky z jaké strany slyšíte (kukačku, psa, lidský hlas, sekačku, sanitku?)
  • jaké nejtišší místo najdete?
  • zvládnete se v rámci rodiny či s kamarády dorozumívat hodinu (nebo klidně celý den) beze slov?
  • vezměte si do ruky nějakou fajn zvukovou knihu nebo si poslechněte audioknihu - z těch zvukových vřele doporučujeme z nakladatelství Edika "ptačí" zvukové knihy, už vyšli ptáci ze zahrady a z lesa, teď v srpnu se chystají i ptáci vodní



-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat