neděle 28. června 2020

Co číst… O MĚSTECH (Prečítané leto, 1. týden)

Stejně jako loni (víc info TU) mi to i letos nedalo a rozhodla jsem se opět přispět svou troškou do mlýna ke skvělému slovenskému projektu Prečítané léto, který běží už pátým rokem. Za projektem stojí několik báječných žen, milovnic dobré literatury a knížek pro děti. Poslání projektu je jednoduché. Chce nalákat rodiče, aby si s dětmi četli. A pokud by si nevěděli rady, co vybrat ke čtení, je tu právě Prečítané leto se svými tipy na knihy a aktivity s dětmi. Rozhodně není cílem přečíst všechny navrhované knihy, to snad ani nejde. Ale co třeba takových šest knih za prázdniny? :-)



Pokusím se tedy stejně jako loni v každotýdenních článcích napsat, které knihy a aktivity máme k jednotlivým tématům rádi my, popř. jaké knihy k tématu chceme letos přečíst. Tipy na knihy najdete na webu a fb Prečítaného leta, ale tipy na vhodné knihy budou dávat na své blogy i další blogerky, dokonce i tipy na knihy pro dospělé. Takže mrkněte třeba na blogy: Pampúch, O detských knihách, Mimi malá knihomilka, Zuzana Štelbaská, Opičí matka, Orvokki’s, Jedu v knize a další.

Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden O MĚSTECH, 2. týden O DRACÍCH, 3. týden O OKNECH A DVEŘÍCH, 4. týden O STROMECH, 5. týden O TICHU A NASLOUCHÁNÍ, 6. týden O KUCHYNI, 7. týden O OSTROVECH, 8. týden O PONOŽKÁCH A BOTECH, 9. týden O KNIHÁCH
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)



Ráda bych napsala ke každému tématu jeden článek s našimi oblíbenými tipy, nedokážu ale nyní odhadnout, jak to nakonec dopadne. Články nemám napsané dopředu, budu je psát z týdne na týden, vždy jen několik dní dopředu, takže uvidíme, zda a jak se to podaří. Knihy jsou na webu Prečítané leto rozdělené do tří věkových kategorií (2-4 roky, 5-7 let, 8-14 let). A my s dětmi přesně kopírujeme věkové rozvržení, takže se ho tak nějak budu držet i já.

Protentokrát tedy O MĚSTECH.

KNIHY

První kniha, která mě na tohle téma napadla byl superznámý krteček. Kdo by neznal Krtka Zdeňka Milera. A zrovna KRTEK VE MĚSTĚ (Albatros, 2002) je u nás z krtčí série ta nejoblíbenější. A téma je navíc více než aktuální. Krteček a jeho kamarádi zajíček a ježek totiž vyděšeně pozorují, jak jejich krásný les mizí. Velké stroje kácejí stromy a zvířátka nestačí utíkat. Než se nadějí, vyroste místo lesa staveniště a pak město. Jenomže život ve městě - to pro krtky ani jiná zvířátka není to pravé. Hodně obrázků, celkem málo textu, takže zvládnou uposlouchat i menší děti.









Když se řekne město, tak obrázková hledací série JARO / LÉTO / PODZIM / ZIMA / NOC Rotraud Suzanne Bernerové (Paseka, od roku 2011 stále vycházejí dotisky) je prostě jasná volba. Tyhle knížky doma prostě milujeme. A začalo to už s nejstarším synem před osmi lety. Teď na prázdniny se vám pochopitelně bude nejvíce hodit díl LÉTO (který zrovna někdo někde prohlížel, tak není na fotce) a ještě i NOC, protože i ta se odehrává v letní období, ale to stejné městečko jen v jiném ročním období najdete ve všech dílech. Není to tak úplně obyčejná hledací knížka. Samozřejmě můžete na jednotlivých stránkách hledat různé postavy, zvířata a sledovat, co dělají. Ale zároveň jak otáčíte listy, dostáváte se postupně z jednoho kraje městečka, přes centrum a náměstí až na kraj druhý. Můžete tedy pozorovat jednotlivé postavy, jak mění své místo. A postavy můžete pozorovat i v čase, protože jednotlivá roční období na sebe časově navazují (začíná se Zimou). Ale prohlížet můžete klidně i jednotlivě a na přeskáčku. Knihy navíc skvěle podporují pozorovací schopnosti a podněcují fantazii, rozvíjí jazyk a rozšiřují slovní zásobu. Prostě jasná volba!











A to by bylo, kdybych do seznamu nějak "nepropašovala" našeho oblíbeného Petra Horáčka. Takže je tu kniha DLOUHÁ CESTA (Pinwheels, 2017), kde se nějaká ta města objevují. Zdaleka sice nehrají hlavní roli, ale jsou tam! Dlouhá cesta je příběh trpaslíka Františka. František je zahradní trpaslík, jehož údělem je stát v zahradě a naslouchat ptačímu štěbetání. Ptáci mají vždy o čem vyprávět. Volně létají po kraji a z výšky pozorují svět. František má ptačí štěbetání rád, ale zároveň by se sám rád do světa podíval. A tak jednoho dne vyjde malou brankou ze zahrady ven, rovnou do polí. Projde lesem, vyleze na kopec a zleze hory... Kudy všude jeho dlouhá cesta povede a kam až se František na své cestě dostane? A najde František nakonec místo, kde je mu nejlépe? Moc prima jako všechny Horáčkovy knihy. Parádní ilustrace, málo textu, skvělá kniha pro malochy.










A pak je tu něco pro trochu starší. Textu není také moc, ale knihy jsou přeci jen více naučné. A taky skvělé. Velké, ilustrované průvodce pro děti Miroslava Šaška vycházejí po celém světě už víc než padesát let. Jen u nás je vydává nakladatelství Baobab teprve posledních pár let. Dřív se totiž nemohly vydávat. Světoběžník, malíř a ilustrátor odešel z Československa v roce 1947 studovat do Paříže, odkud se už domů nikdy nevrátil. Jeho knihy tedy vznikly zhruba před padesáti lety, ale jsou překvapivě aktuální. A pokud přeci jen už nějaká informace neplatí, najdete vzadu v knize "jak je to dnes". V každé z nich autor dokáže prostřednictvím především obrázků (a nemnoha textu) vyhmátnout srdce toho kterého místa. Je v ní spoustu drobných, zábavných informací, které se na internetu v záplavě informací ztratí. Naopak tenhle průvodce pro děti se rozhodně neztratí. Ať už jím jenom doma listujete, nebo si ho strčíte podpaží a vydáte se objevovat na vlastní oči. A měst vyšlo v téhle sérii hned několik: TO JE LONDÝN, TO JE PAŘÍŽ, TO JE MNICHOV, TO JSOU BENÁTKY, TO JE NEW YORK, TO JE ŘÍM, TO JE HONGKONG, TO JE SAN FRANCISCO, TO JE EDINBURGH… Určitě si vyberete nějaké vaše oblíbené. 









Další kniha o městech je také naše moc oblíbená. Jan Laštovička v knize ABECEDA (Z) MĚST (Albatros, 2015) přiřadil ke každému písmenu abecedy jedno zajímavé město. Protože na každé písmeno z abecedy se na světě nějaké pozoruhodné město najde. Autor téhle originálně koncipované a parádně ilustrované knihy je všechna projel a sestavil průvodce, který dětem pomůže nejen s abecedou, ale i s městy ve všech možných zákoutích naší planety. Tak si naskočte a vydejte se s námi z Antverp přes Dillí a Helsinky třeba do Zadaru. Moc prima ilustrace, textu tak akorát.









A zase město! Jen z trochu jiného soudku. Kniha Kláry Smolíková JAK SE STAVÍ MĚSTO (Albatros, 2014) vypráví skutečně o tom, jak se staví  město. :-) Vypráví o vzniku města všeobecně, ovšem předobrazem tohoto vyprávění je město Třebíč. Kluk Čeněk a holčička Zdeňka v knize putují časem, aby krok za krokem viděli, jak roste město, jak se staví a proměňuje. Autorka tak v knize spojuje příběh dětí s informacemi, které podává hravě a srozumitelně. Kniha obsahuje celostránkové, velkoryse pojaté ilustrace Honzy Smolíka, které názorně představí opevnění, radnici nebo katedrálu, ale také pobaví vtipnými situacemi, detaily a komiksovými vsuvkami. Opravdu doporučujeme. Stejně jako návštěvu expozice Cesty časem na zámku v Třebíči, která vznikla na základě téhle knihy (víc v článku TU).










A od populárně naučných knih zase k beletrii. A obě následující knihy jsou krásy krásoucí s nádherným posláním. Kniha Michaela Endeho DĚVČÁTKO MOMO A UKRADENÝ ČAS (Albatros, 2005) je nevšedním vyprávěním o děvčátku, které žije v opuštěném amfiteátru na pokraji anonymního italského města. Tam tráví čas se svými přáteli: s metařem Beppem, Gigi průvodcem, Nicolou kavárníkem,... a se smečkou dětí. Hrají si, debatují, podnikají výpravy... Vše je jak má být až do chvíle, než se do města vplíží tzv. šedí muži z Ústavu pro úsporu času s nabídkou, kterou nelze odmítnout. Vezmou váš čas a uloží ho do banky s 20% úrokem! Jak to ale u většiny moderní reklamy bývá, jedná se o léčku. Šedí muži balamutí obyvatelstvo tak, aby uvěřilo právě v to, že musí mít, aby mohli být. Že musí neustále po něčem toužit, něco chtít, že je nutné to v životě daleko dotáhnout. Na prvním místě jde o ú-spěch. Ani minuta nesmí přijít nazmar. Je potřeba si pospíšit a všechno to stihnout. Je nutné šetřit čas, neplýtvat jím. Vztahy s druhými lidmi musí být výhradně užitečné nebo je třeba je přerušit. A co Momo? Ta se rozhodne zloděje času přemoci a díky její veliké odvaze tak lidé opět nabydou ztracenou schopnost čas vnímat. Mimořádná kniha, plná poetiky a napětí, je psaná strhujícím jazykem a čtenáře zaujme už od prvních řádků. A je to skvělá paralela s aktuálním "peníze nebo život". Ilustroval František Skála. 








A ještě je tu ta druhá kniha s poselstvím. Sbírka ilustrovaných povídek Shauna Tana PŘÍBĚHY Z VNITŘNÍHO MĚSTA (Kniha Zlín, 2019) je jednoduše dechberoucí. Skvělé texty,  úžasné ilustrace. Autor se pomocí své jedinečné představivosti pouští do úvah o povaze lidí i zvířat a našeho městského soužití. Ať už jde o krokodýly, žáby, tygry nebo včely, Tan vytváří temnou a fantaskní vizi věčné lásky a zkázy, toho, co cítíme, i toho, co činíme. Ukazuje, jak nás zvířata mohou zachránit a jak jsou naše životy navždy propojené, v dobrém i zlém. Neznám žádnou jinou knihu s tak silným apelem na ochranu životního prostředí a tak silnou obžalobou lidské nabubřelosti a nesmyslnosti našeho vědecko-technicko-rozumového způsobu života, která by zároveň byla tak poetická, jemná ve slovech, důvtipná v detailech a krásná svým výtvarným pojetím. Nekárá, neukazuje prstem, nehrne buldozerem pocity viny. A právě tahle poetika člověka hluboce zasáhne a ten pocit ve vás ještě dlouho zůstane. Skvělá kniha!










A na závěr ještě dvě knihy s tajuplnými místy v zajímavých městech. První z nich je skvělá PRAŠINA (Paseka, 2018) Vojtěcha Matochy. Prašina je tajuplné místo, ale především skvělá kniha! Prašina je pražská městská čtvrť, temná, tichá, nebezpečná, nasáklá příběhy a tajemstvím. Prašina je temný ostrov uprostřed zářící Prahy plný schodů a žebříků. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu. Světlo jen plynové a teplo jen z kamen. A i přesto, že zde nechytnete žádný signál mobilního telefonu, žijí zde lidé, o kterých se říká, že myslí tak trochu naopak. Žije tu i děda hlavního hrdiny Jirky, který se svými kamarády Tondou a En pátrá po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. Prašina se totiž začne rozšiřovat o ulice dál a dál a nikdo neví, zda si vezme jen blízké sousedství, nebo celou zemi. Jejich dobrodružství je o to nebezpečnější, že při tom musejí čelit partě všeho schopných dospělých chlapů, kteří mají stejný cíl. Foglarovsky laděný a mimořádně napínavý příběh, který si čtenáře hned na začátku získá svou atmosférou, doplňují ilustrace, které čtenáře vezmou přímo do nitra Prašiny. A budete-li nadšení stejně jako my doma, nenechte si ujít druhý díl PRAŠINA 2. - ČERNÝ MERKURIT.










Druhý kniha s tajuplným městem/místem je také dvoudílný SRDCOVÝ ERB (Baobab, 2019 - souborné vydání) od Ivany B. Englmaierové. Malé lázeňské městečko Kalwar je mnohem méně ospalé, než se na první pohled může zdát. V úzkých uličkách starobylé čtvrti Hemlík a ve starém klášteře, kam chodí dvanáctiletá Anima na výtvarné kurzy, se dějí podivuhodné věci. Anima a její přátelé se vydávají po stopách prasklin a přerušeného elektrického proudu tajemným podzemím i starodávnou knihou zpátky do minulosti a pokusí se odhalit tajemství záhadného majitele kalwarských lázní. Co se skrývá pod tajemným náhrobkem? Jak luštit šifru starodávné kroniky? Co je to nanopír? A podaří se zachránit klášter? Nebo ho koupí tajemný kupec? Jaká záhadná síla se v klášteře skrývá? Je léčivá, nebo i nebezpečná? A proč je kolem všeho tolik tajemství? Svou roli v nečekaném dobrodružství hrají Výzkumný ústav papíru, ploutvové plavání, léčivé prameny, ředitel Lampička, učitelka Gealová, tajemný dr. Janota, podivuhodný drak a samozřejmě především děti… Parádní magickorealistická detektivka ze současnosti pro děti od 9 let.









AKTIVITY

A je tu také pár aktivit k tématu:
  • Rozhodně doporučujeme vydat se (nejen) v tomto týdnu na výlet do nějakého města. Obvykle se výletuje v přírodě, ale vyrazit občas poznávat a zkoumat město, jeho uličky, domy, stavby, parky a lidi stojí také za to. Mrkněte TU, třeba se vám nějaký náš městský výlet (vesměs se jedná o Prahu a krajská města) zalíbí. U některých najdete i pracovní listy.
  • Můžete také využít skvělé interaktivní průvodce (nejen) po městech od Evy Chupíkové PAMÁTKY PRO DĚTI. Ty aktuálně dostupné najdete TU.
  • A nebo se vydejte rovnou do hlavního města Prahy - o ní bylo napsáno velké množství knih. Takže další knihy o našem "městě měst" najdete v článku na blogu TU.
  • Pokud se na nějaký výlet městem vydáte, vytiskněte si předem mapu, označte si do ní trasu a nechte děti, ať podle mapy vedou ony vás.
  • A dokonce si nějakou tu mapu města můžete i sami nakreslit. Zvládnete třeba mapu vašeho nejbližšího okolí?
  • A nebo si nakreslete mapu nějakého fantastického města a nechte se řídit jen svojí fantazií. Co všechno by v takovém vysněném městě nemělo chybět?
  • A od Evy Chupíkové tu mám ještě jeden tip. Vydala i dva skvělé pracovní sešity zaměřené na města a jejich architekturu. SLOHOVNÍK (Albatros, 2017/2018) má dva díly - Praha má styl a Paříž má šarm a je plný nejrůznějších vystřihovánek, malovánek a úkolů, díky kterým děti poznají obě města blíže.










----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    děkuju za další parádní článek a tipy. Viděli jsme krásné divadelní představení Děvčátko Momo - bylo to v divadelním šapitó kousek od nás. Měla jsem obavy, že naše děti jsou na to ještě malé, ale bylo to výtečné! Dívala jsem se, že to paní Dušková hraje v Divadle Kampa. Kdyby jste někdy měli možnost, tak vřele doporučujeme. https://www.divadlokampa.cz/repertoar/devcatko-momo A kromě toho Vám přejeme krásné léto :) Pavla

    OdpovědětVymazat