pondělí 30. října 2023

Co číst… o smrti pro děti

Dušičky (dušičkový článek najdete na blogu TU). Svátek, který je spojený se smrtí. Myslím, že je důležité o smrti s dětmi mluvit. Upřímně a otevřeně jim říkat, čemu věříme. Přijímat jejich strachy. A taky ty svoje. Zhruba kolem čtvrtého roku většina dětí na smrt velmi citlivě reaguje, ptá se, dožaduje se odpovědí, pláče, smutní… Není žádný návod na to, jak dětem život a smrt vysvětlovat. Každý se k tomu staví jinak, záleží na víře a životní filozofii. Krásný článek na tohle téma najdete na TU.


Ráda bych vám představila knížky, které promlouvají o smrti. Jsou stejné tématem, ale jinak je každá úplně jiná. Každá smrt uchopuje jinak. Některé jsou realistické, vysvětlují a popisují, jiné povídají pomocí obrazů, jinotajů, poodkrývají a naznačují. Jedny popisují smrt jako takovou, jiné se snaží vyrovnánat se ztrátou a smutkem. V některých vystupují lidé, v jiných zvířata či hračky. Některé jsou skutečným příběhem, jiné spíše pohádkou. Ale krásné jsou všechny beze zbytku. 


Brown, Marc - Brown, Laurie Krasny. KDYŽ DINOSAURŮM NĚKDO ZEMŘE. Cesta domů, 2010.
Cesta domů je především domácí hospic, ale také nakladatelství. Nakladatelství, které vydává knihy o umírání, smrti i o péči o umírající. Knihy i pro děti. Myslím, že jednou z jejich prvních knih pro děti o smrti byla právě tato. Psychologicky fundovaná a v zahraničí velmi úspěšná knížka, která může být dobrým pomocníkem pro společné povídání s dětmi o důležitých věcech v životě. Hlavními hrdiny jsou sice dinosauři, ale to vůbec nevadí. Všechno je u nich totiž stejné jako u nás. Nebo u vás.





Kniha Martiny Špinkové MÁVÁME TI, DĚDO (Cesta domů, 2019) je o loučení a vzpomínání, o jedné rodině a jedné z mála jejích velkých událostí, které si děti zapamatují na celý život. O pohřbu. Autorky v příběhu členů jedné rodiny a jejich zemřelého tatínka/dědečka/ manžela nahlížejí do různých způsobů, jak se lze loučit, pohřbívat, vzpomínat. První dějství je věnovánu dětskému pohledu na čas od úmrtí po pohřeb, druhé pak loučení a pohřbu a třetí vzpomínání. Kniha má ambici pomoci především dospělým: aby našli inspirace nejen jak mluvit s dětmi v této nelehké době kolem pohřbu, ale jak tento důležitý a slavnostní čas prožít tak, jak je jim vlastní a milé a proč z rituálů nevynechávat děti. Je také trochu návodem, co všechno dělat, na co nezapomenout, co si užít a jak být spolu s rodinou a přáteli… a nakonec i s tím, který nedávno zemřel.





Dieckmann, Sandra. ČEKÁNÍ NA VLKA. Práh, 2021.
Krásná, působivá a upřímná obrázková kniha o přátelství i ztrátě a o tom, jak se naučit žít dál. Liška s Vlkem běhávali bok po boku, chodívali společně plavat a spolu se podivovali krásám světa kolem. Jednoho dne ale Vlk zmizel a liška se s tou obrovskou ztrátou snaží vyrovnat. „Toho večera oba přátelé společně pozorovali, jak na obloze jedna po druhé vycházejí hvězdy. Vlk objal Lišku svou velkou šedou tlapou a zašeptal: „Zítra ze mě taky bude hvězda.“ Poetická kniha pro malé čtenáře, která jistě uchvátí i dospělé.






Scheffler, Ursel. MOTÝLÍ POŠTA. Fragment, 2019.
Mikuláš má báječného dědečka, se kterým podniká skvělá dobrodružství. Babička nedávno zemřela, takže děda teď žije sám a je ještě trochu posmutnělý. Rád na ni s láskou vzpomíná a Mikuláš s ním. Na společných výletech často objeví něco, co jim ji připomene. A když kolem nich proletí motýli, vědí, že jsou to poslové, které jim z nebe posílá babička… Příběh, který srozumitelnou formou zpracovává téma úmrtí v rodině. Láskyplné rozhovory dědečka s vnukem jsou o zármutku, ale i o upřímné víře, že ve vzpomínkách můžeme být se zemřelými stále spolu. Textově se mi zdá knížka trochu neučesaná, ale i tak si jistě najde své čtenáře.






Procházková, Iva. MYŠI PATŘÍ DO NEBE. Albatros, 2017.
Teď čerstvě vyšlo druhé vydání knihy, kterou krásně ilustrovala Markéta Prachatická. Tahle knížka je pohádkovým podobenstvím. Je napsaná jako humorné vyprávění o kamarádství myšky Šupito a lišáka Bělobřicha, které vzniklo za velmi dramatických okolností. Oba přátelé se ale znovu setkají v přívětivé zemi na hranici mezi životem a smrtí, kde prožívají podivuhodná dobrodružství. Motiv smrti je tu podán tak, že se ho malý čtenář nezalekne, ale přijme ho jako součást příběhu. Autorka chtěla svým barvitým vyprávěním naznačit, že nějaký svět existuje i dál, a že se můžeme třeba i znovu narodit jako někdo jiný. 
V roce 2021 vznikl podle knihy stejnojmenný animovaný film. Neviděla jsem ho, ale podle traileru vypadá fajn a moc se na něj těším. Víc najdete TU.





Crowther, Kitty. NÁVŠTĚVA MALÉ SMRTI. Baobab, 2013.
Pohádkový, jemný příběh o malé smrti, která je moc nešťastná. Nikdo ji totiž nemá rád, všichni se jí bojí. Lidé, které převádí do svého království, jsou smutní, vzdychají a je jim zima. Jednoho dne si ale malá smrt dojde pro Evelínu a od té doby je všechno jinak… Téma smrti je v téhle knížce odlehčené, ale přitom velmi citlivě pojaté. Smrt je zde vyobrazená jako malá osůbka, které není třeba se bát.





Míková, Marka. A SMUTEK UTEK. Cesta domů, 2016.
Tahle knížka není jen o smrti. Je o smutku ze smrti a dalších různých smutcích. Obsahuje osm krátkých vyprávěnek o tom, že všechny smutky jsou trápení - ale se všemi se má a dá něco udělat. Smutky jsou různé. Klučičí a holčičí, malé a velké, vysvětlitelné a nevysvětlitelné, důvodné a bezdůvodné, příjemné a nepříjemné… ale všechny smutky jsou vlezlé. Vlezou do člověka a pak se v něm usadí. Smutků je hodně, není lehké s nimi žít. Jedna z možností, jak smutek zaplašit, je ho pojmenovat, ukázat na něj. Autorce se to v osmi příbězích různých druhů smutků velmi daří. Mistrně pracuje s nedořečeností, spojuje reálné situace s barevnou fantazií, na niž pak jemně navazují kouzelné ilustrace Báry Valecké. 







Stavarič, Michael. DĚVČÁTKO S KOSOU. Portál, 2015.

Příběh malé dcerky pana Smrtky, kterou její otec pošle do světa, aby se tam naučila vše podstatné o životě. Ale jak má jít malé děvčátko ve velkém světě vlastní cestou, aniž by přitom ztratilo samo sebe? A co si má počít s tátovou velikánskou kosou? Naštěstí se brzy ukáže, že stačí mít oči dokořán a pořádně se dívat kolem. A tak černou kutnu nahradí po pádu do kbelíku se žlutou barvou veselé šaty, které jsou den ode dne kratší, jak je děvčátko s kosou den za dnem větší a dospělejší. Okouzlující obrazový příběh plný celostránkových koláží Dorothei Schwabové, který si spíše než děti s jeho hloubkou a tajemstvím cele vychutnají dospělí. 






Rušar, Daniel. KAMZÍKŮV VELKÝ SKOK. Portál, 2016.

Po knížce Myši patří do nebe je tohle další alegorický příběh, i tady jsou samá zvířata. Tentokrát kamzíci. Malému kamzíkovi tu zahyne starší bráška. S maminčinou pomocí se kamzíčeti podaří s jeho smrtí vypořádat a přeskočí hlubokou propast strachu a zmatku směrem do budoucnosti. Knížka je velmi citlivě napsaná. Dává dětem možnost, jak se prostřednictvím příběhu vyrovnat se smrtí blízkého člověka a zároveň názorně rodičům ukazuje, jak v jednoduchých krocích oznámit dětem tragickou událost. Je to vlastně taková příručka ukrytá v příběhu a obrazech.







Kniha se sice také o smrti, ale tu čtenář jen tuší, ta už se stala a my jsme svědky obrovského prázdna, smutku a ticha. Ticha tíživého, které má člověk v sobě, a které je tak časté v rodinách, kde odešel, zmizel či zemřel někdo blízký a milovaný. A přesně to se děje v knížce STÍNIDLA (Cesta domů, 2019) autorky  Maiji Hurme. Ta s velkou dávkou fantazie personifikuje stesk, který nás pronásleduje, ubírá nám životní prostor a klade překážky. Tentýž stesk nás ale také dokáže chránit před příliš silným doléháním okolního světa, ztiší vše kolem a umí nám dělat společnost. Díky stesku po mamince otec s malou dcerkou navazují zvláštní rozhovor se smutkem. Nejprve v něm vidí spíš nezvaného hosta, s nímž se postupně seznamují, až nakonec pochopí, že je to host, který se k nim bude vracet a na kterého se můžou vlastně i těšit. Ilustrace jsou kouzelné a útěšné, mnohovrstevnaté i čitelné, plné drobných tajemství - a přitom jakoby důvěrně známé. Krásná kniha.






Lunde, Stein Erik. NEMŮŽU USNOUT. Cesta domů, 2018.
A tohle by vlastně mohla být protiváha Stínidel. Také textově střídmá a ilustračně zdánlivě jednoduchá kniha také od severských autorů. Hlavním hrdinou je protentokrát kluk a jeho tatínek. Krásná norská kniha o smutku a stesku, o souznění, sdílení a blízkosti kluka a táty, kterým umřela maminka. Chlapeček, který nemůže v noci spát, nachází bezpečí v tátově náruči. Tehdy se odváží a ptá se na věci, které ho trápí. Spí ptáci v noci? A lišky? A co maminka, která umřela: kdy už se probudí a vrátí se domů? Chlapcovi otázky plné úzkosti a laskavé a jasné odpovědi jeho táty, jistota a klid pod hvězdami. Knížka je jako loďka - opatrně přikolébává naději nejen pro děti toužící po bezpečné náruči, ale i pro jejich dospělé. Nesmírně jemná, něžná a  poetická knížka.






Staifelt, Pernilla. O SMRTI SMRŤOUCÍ. Cesta domů, 2016.
Další z knih Cesty domů. Tahle knížka je jakousi brankou, která dětem může pomoci otevřít nelehké téma smrti. Je to zároveň obrázková encyklopedie, postihující téma smrti v celé jeho šíři. Mluví se v ní o věcech praktických i o těch niterných a neuchopitelných. Těžké téma je zobrazeno překvapivě svižně a s milým humorem, zároveň i s něhou a důstojností.  Knížka, která neleká ani nestraší, ale seznamuje děti s tím, že život je konečný a lidé časem umírají.






Zinnerová, Markéta. PRINCEZNA Z TŘEŠŇOVÉHO KRÁLOVSTVÍ. Albatros, 2001.

Půvabný a něžný příběh o malé holčičce dětem přibližuje tajemství smrti a znovuzrození v dalších generacích. Autorka v knize vypravuje příběh o holčičce a její cestě s bílým chundelatým pejskem Šmudlou přirozeně a laskavě, a objasňuje tak menším dětem koloběh lidského života. Do něho patří samozřejmě i stárnutí a smrt, po níž však život pokračuje dál. Vyprávění doprovázejí krásné, křehké ilustrace Mariny Richterové. Opravdu krásná knížka o smrti především pro všechny malé princezny. 






Sušková, Kateřina. POČKEJ, MILÁ SMRTI. Arbor vitae, 2013.
Knížka vypráví o tom, jak se děti vyrovnávají se smrtí milovaného kocourka. Děj čtenáři zprostředkovává malá školačka. Není to ale souvislý příběh. Osou knížky je stará lidová píseň přibližující pravdu o smrti věcným a současně poetickým způsobem. Knížka obsahuje i úkoly, které pomáhají dětem udržet pozornost, rozvíjet paměť a představivost. 






Sztyma, Marianna. PRÁZDNOTA. Centrála, 2017.
I v téhle knížce se hlavní hrdinka vyrovnává se smrtí své kočky. Jedná se o komiks s minimem textu, který je určený pro děti i pro dospělé. Dojemný a emotivní příběh o prázdnotě, která navštěvuje mladou dívku pro smrti její milované kočky. Zabývá se nelehkými otázkami, jak se vyrovnat se ztrátou a jestli to vůbec jde, jestli zapomeneme, jestli se budeme pořád trápit, jak dlouho a jak moc nás bude to prázdné místo bolet a zmizí někdy? Bude se prázdnota někdy vůbec zmenšovat? 





Špinková, Martina. ANNA A ANIČKA. Cesta domů, 2014.
Další z nich Cesty domů a zase úplně jiná. Knížka je naprosto reálným a realistickým příběhem. Popisuje, jak to v mnohým rodinách skutečně vypadá či může vypadat. Knížka je o babičce Anně a její vnučce Aničce. Anička se narodí na svět, kde se jako většina z nás potká se svou babičkou. Hraje si s ní, učí se od ní, povídají si spolu a mají také tajemství. Jak Anička roste a poznává svět, babička pomalu odchází. Anička je s babičkou až do konce a dokáže s ní být i potom. Opravdu krásně, jemně a poeticky a zároveň opravdově napsaný i ilustrovaný příběh.






Holeček, Tomáš, Dufková, Kristina, Estrada, Jorge A. USNULA JSEM. Albatros, 2010.
V téhle knížce je téma smrti zpracováno trochu po "mexickém" způsobu a v duchu svátku Dne mrtvých (Día de los Muertos). Malá Miroslava se přišla na hřbitov rozloučit s tetou Sofií, která nedávno zemřela. Je však strašně unavená a usne na hrobě. Taková hrůza! "Ty hloupá, copak nevíš, že na hrobě nesmíš usnout? Kdo usne na hrobě, propadne se do země mrtvých." Bude Miroslava sloužit zlé Doně Josefíně a její kočce? Zůstane navěky uvězněná v podzemí? Musí včas získat slzu zemřelého, aby se mohla dostat zpět. Naštěstí i v říši mrtvých se najde pár správných chlapíků, co mají pro strach uděláno. Snad to společně zvládnou a Miroslava se může vrátit domů. Součástí knihy se i DVD se stejnojmenným animovaným filmem.





Gaarder, Jostein. ANTON A JONATÁN. Albatros, 2014.
Tenhle příběh vezme za srdce každého. Pár stránek, trocha textu a přesto je knížka tak moc silná. Anton je plyšový medvídek, který vzpomíná, jak ho kluk Jonatán vozil s sebou na kole a ukazoval mu svět. Pak ale Jonatána srazilo auto a Anton zůstal sám. Medvídkovo uvažování nad životem a smrtí podtrhují jemné melancholické obrázky. Jostein Gaarder se  věnuje tématu smrti v několika svých knihách. Nahlédnout můžete i do knížek Jako v zrcadle, jen v hádance nebo To je otázka. Pro dospívající či dospělé můžu vřele doporučit knížku Dívka s pomeranči.










V knížce MŮJ DĚDEČEK TŘEŠŇOVÝ STROM (Cesta domů, 2020) Angely Nanetti (ilustrovala Anastasia Stefurak) je odchodů, ztrát a úmrtí hned několik. Ale vlastně to není kniha smutná, spíš milá a příběh pohladí. V knížce najdeme sympatickou rodinu maminky Felicity, tatínka Petra a syna Toníka, který vypráví několik let starý příběh. Krásná knížka o pevných rodinných poutech a o tom, že bez práce a námahy nejsou na světě nejen třešně a vajíčka, ale ani dobré rodinné vztahy. Vyprávění o smrti, lásce, přátelství a o tom, že i nelad a hněv se dají v rodině překonat. Kde vůle neschází, cesta se nachází. Kniha byla přeložena do dvaceti jazyků.






I v knížce Maji Lunde SNĚHOVÁ SESTŘIČKA (Host, 2019), kde celá rodina truchlí nad ztrátou nejstarší dcery, se celý jejich dům pomoří do smutku a ticha. 
Ozdobený stromeček, zapálené svíčky, vůně mandarinek a perníčků. Štědrý den býval pro Juliána tím nejkrásnějším v roce. Jenže letos je všechno jinak. Žádné přípravy se nekonají, doma je ticho a šedo, jako by Vánoce vůbec neměly nastat. Celá rodina totiž truchlí nad ztrátou Juliánovy starší sestry Juni. Naštěstí Julián potká Hedviku, dívku s nakažlivým úsměvem. To ona mu připomene, jak krásné můžou svátky být, a vrátí mu naději, že by Vánoce přece jen mohly přijít i k nim domů. Jde sice o předvánoční příběh, ale to vůbec nevadí. Krásné a nadějeplné knihy jako tato je možné číst celý rok. 






Lindgrenová, Astrid. BRATŘI LVÍ SRDCE. Albatros, 2001.
Kdo by neznal krásný, nevídaný a strhující příběh odvahy, cti a věrného přátelství. Přátelství, které zvítězilo nad smrtí, zradou a nenávistí. Příběh, který prožili sourozenci Jonatán a Karel zvaný Suchárek.
Podobně tematicky laděná (i když podle mého o něco méně niterná a hluboká) je velmi dobrá kniha Katherine Paterson Most do země Terabithia.





Inden, Charlotte. ANNA A ANNA. Albatros, 2016.
Knížka pro dospívající. Krásný příběh o tajemných láskách, psaní dopisů, dospívání, stárnutí a také smrti. Anna a Anna jsou vnučka a babička, které si spolu velmi rozumí a každá sama a zároveň spolu prožívají svoje lásky. Až do úplného konce.





Karinsdotter, Emma. OSTROV TISÍCE HVĚZD. Argo, 2020.
Jedenáctiletá Tigris se s tatínkem stěhuje do nového bytu. Vůbec ji to ale netěší, v tom starém bylo tolik drobných památek na její mámu a ten nový je prostě jen prázdný. Jednoho dne ale Tigris objeví mezi stěhovacími krabicemi dřevěnou truhlu s nápisem „Lyřiny věci“. Lyra bylo jméno její maminky. Holčička si do truhly vleze a usne tam. Když se zase probudí, ocitne se na Ostrově tisíce hvězd. Setká se na něm s Ariann a klukem Leem. Jenže na ostrově žije také Stín – tvor, který zhasíná životodárné hvězdy. A je tam taky hrozivý Zkamenělý les, v němž zmizela Tigridina maminka… Krásný dobrodružný, smutný a zároveň nadějeplný  příběh o ztrátě někoho blízkého, o rodinném tajemství, které nakonec vyjde najevo, o přátelství i o tom, že o pocitech je lépe hovořit než je skrývat.




A ještě jeden příběh pro starší a dospělé čtenáře. Knížka  CHLAPEC, PTÁK A TRUHLÁŘ (Svojtka, 2019) Matildy Woods je o smrti, ale mnohem víc také o lásce, přátelství, odvaze jít za svými sny, hledání rodiny a zázracích. Krátka příběh o životě a smrti a o tom, jak může naděje zažehnout světlo na místě utápějícím se ve smutku. Tenhle literární debut pro malé i velké se zkrátka povedl. Když uvěříte na zázraky, samy si vás najdou.



Obrovskou a skvělou práci v oblasti knih pro děti o smrti dělá Vydavatelství Cesta domů. Jejich knihy jsem tu mnohokrát zmiňovala a jich ještě mnohem víc. Třeba kniha Je smrt jako duha? nebo Sešit pro děti, kterým někdo zemřel.

Knih o smrti vychází opravdu obrovské množství. A je to dobře. Jen je nestíhám zařazovat do článku, tak jen přehledně ve fotokoláži.




A na závěr jeden tip pro dospělé. 

Hurdová, Veronika. MOJE MILÁ SMRTI. 2017.

Kniha od Veroniky Hurdové, úžasné ženy s nekonečným nadhledem a optimismem. Ženy, které zemřel manžel a ona zůstala sama s třemi dětmi. Ještě nemám dočteno, ale už teď radím: připravte si kapesníky!





Budu moc ráda za doplnění, pokud znáte nějakou další  tematicky podobnou knihu pro děti.

Seznamy knih pro děti o smrti má i skvělé knihkupectví Dlouhá punčocha. Knihy si tam můžete rovnou i objednat. Seznamy najdete seřazené pro různé věkové kategorie TU, TU a TU

----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

17 komentářů:

  1. Dobrý, dušičkový den, děkuju Vám velice za tento příspěvek.Není moc lidí,kteří by se chtěli touto tematikou zabývat...Je to paráda,že protivneexistuje tak veliký výběr.Když jsme potřebovali,tak jsme narazili na Dinosaury a bylo to dobré-otevřelo nam to vrátka k rozhovoru.Mějte se krásně a děkuju za veškerou inspiraci od Vas.Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já moc děkuji za Vaše milá slova. A pokud jste to Vy, tak i za hromadu pohledů! Už jsme konečně odepsali. :-)

      Vymazat
  2. Ajaj, občas je výběr sice protivný,ale v minulém komentáři jde o překlep.P.

    OdpovědětVymazat
  3. Jej, všechny ty knihy bych si přála v knihovně mít. Jak to udělat? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, půjčte si je v knihovně a vyberete jen ty, které vám budou doma vyhovovat. Opravdu je každá úplně jiná a ne všechny budou sedět všem.

      Vymazat
  4. Dekuji. Je dulezite mluvit o smrti, mam jen par knizek, ale cetla jsem s detma. A vidi, kdyz je mi smutno za tatou, jejich dedou. A neprislo mi to spravne, kdyz nam umrel v rodine dalsi deda a teta a me zakazali jit na rozlouceni s detma. Kde a kdy se maji naucit, ze smrt proste patri do nasho zivota? Urcite pujdeme na hrbitov a mozna,mozna veme antona a jonatana a precteme ho. Je to hodne silna kniha a ja zatim nemela kuraz ji procist detem. Mozna uz nadesel ten cas. ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Anton a Jonatán je z nich ani nejsilnější. Vlastně jako jediný jen naznačuje, ale možná právě ta nedořečenost má tu největší sílu...

      Vymazat
  5. Veru narazila sem u babičky v knihovně po manželovi na knihu Princezna z třešňového království. Autorka Markéta Zinnerová. Je to také příběh o životě a smrti, rození a umírání! Vše se tam hezky nenásilně vysvětluje..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saši, to je takový paradox. Tuhle knížku máme doma. Dokonce v knihovně u jídelního stolu, několikrát denně o ni zavadím pohledem a právě tahle knížka mě navedla na tenhle článek. Ale když jsem ho psala, na knížku jsem úplně zapomněla. Pak jsem si ji zase vybavila a nebyla schopná ji do článku doplnit (jako ostatně několik dalších). Takže moc děkuji za doplnění! :-)

      Vymazat
    2. Ach taak, no vidíš :-) ale chápu, taky mi vždy v článcích něco chybí, kniha, pomůcka 🙂 Ale i tak děkuji za tvé články :-)

      Vymazat
  6. Děkuji vám za článek i doporučené knížky. Jsem ráda, že se někdo vedle Cesty domů do tématu pustil. KB

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkují za článek, taky sbíráme knihy o smrti pro děti.
    Ještě můžu doporučit knihu Can you whistle, Johanna? od Ulfa Starka.

    Da se koupit slovenský překlad.

    https://www.databazeknih.cz/knihy/vies-piskat-johanna-422965

    A pak ještě moc hezkou knihu Moře potkalo oblohu

    https://www.databazeknih.cz/knihy/more-potkalo-oblohu-411467

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó ano, moc děkuji za doplnění. Na knihu Moře potkalo oblohu jsem úplně zapomněla. A přitom je moc krásné. A díky moc i za cizojazyčný tip. Ve slovenštině vyšlo několik krásných knih o smrti.

      Vymazat
  9. Moc děkuji za tento článek! Nejen, že jste mi tím ušetřila mnoho času hledání, ale úplně mne nadchla pro povídání s dětmi. Už jen podle fotografií nevím, od kterých knih začít, vypadají všechny moc krásně! A přidám své doporučení: Oskar a růžová paní od E. E. Schmitta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já moc děkuji za vaše milá slova! A díky za doplnění. Oskara a růžovou paní jsem také kdysi čekal, a knížka se mi moc líbila, úplně jsem na ni zapomněla. Přeji krásné dny.

      Vymazat
  10. Ještě bych doporučila knihu Duck, Death and the Tulip.

    OdpovědětVymazat