neděle 21. července 2019

Prečítané leto… 4. týden DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY

Další týden a tedy i nový výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Čtvrtý týden, čtvrté téma. A je to téma DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY. A zase jsou tu tipy na knihy a aktivity, které máme k tématu rádi my, popř. jaké knihy si letos chystáme přečíst. O dopravních prostředcích vychází velké množství naučných knih, přeci jen kluci jsou v tomto směru vděční čtenáři. S krásnou literaturou je to o něco horší, ještě tak v oblasti leporel je celkem velký výběr, ale nakonec se mi podařilo vymyslet něco i pro ty starší. Mrkněte dál!



Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden VODA, 2. týden ČOKOLÁDA, 3. týden MIMINKA, 4. týden DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY, 5. týden VČELKY A BROUCI, 6. týden POČASÍ, 7. týden SCHODY A ŽEBŘÍKY, 8. týden SPÁNEK, 9. týden BARVY
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)

Tak tedy DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY. Auta, autobusy, kola, letadla, vzducholodě… Vlaky nákladní i osobní. Závody i pomalé vyhlídkové jízdy. Cesty do práce, do školy, na výlet či na prázdniny. Cesty po Česku, Evropě i dalekých zemích. A taky možná za hranice snů. To všechno v knížkách najdete!


Zdroj: https://pixabay.com


KNIHY

Jak už jsem psala, leporel s tematikou dopravních prostředků jsou mraky. My máme doma tyhle a jsou všechny dost oblíbené. Ten úplně nejmladší má rád "hýbací" minipedii VOZIDLA (Svojtka), kterou zdědil po starších bráchách. O něco starší syn si rád prohlíží a "čte" O VESELÉ MAŠINCE (Albatros, 1988) Jana Čarka a Zdeňka Milera. Zapomenout nesmím ani na knížku Zdeňka Milera s verši Josefa Bruknera JAK KRTEK CESTOVAL (Knižní klub, 2008), protože tam je těch dopravních prostředků nesporně nejvíc (balón, kolečkové brusle, plachetnice, vrtulník, vlak, auto, člun, skútr, letadlo, ponorka, motorka a raketa).





Syn má asi nejraději knížečku Josefa Hiršala ŠŤASTNĚ DOJEĎ, DLOUHÝ VLÁČKU (Albatros, 2013), kterou trefně ilustroval Kamil Lhoták. A já se mu ani nedivím, tenhle megadlouhý vlak, který rozváží kde co, se už na kolejích nevidí. A navíc ho táhle parní mašina! Po kolejích jede vláček, rychlý vláček – náklaďáček. Od nádraží k nádraží různé zboží rozváží. 





A protože u nás doma jsou v oblibě nejrůznější hledací knížky, nemůže chybět ani ta od Libora Páva JEDEME, JEDEME (Albatros, 2010). Obsahuje několik hledacích dvoustránek plných nejrůznějších dopravních prostředků a všeho, co se týká cestování, ať už jde o auta a jízdu po silnici, cestu tramvají, vlakem, lodí či autobusem. Na každé dvoustránce je čtyřčlenná rodina a k tomu čtyři jejich domácí mazlíčci. Najdete je s dětmi na všech obrázcích? Někdy je to pěkná fuška. Stránky jsou na mě trochu moc přeplněné, ale dětem to nevadí. Alespoň je prý o čem vyprávět. :-) 





Ale hitem posledních dní je zbrusu nová knížka Radka Malého a Terezy Vostradovské NA PROCHÁZCE VE VLAKU (Běžíliška, 2019). Radka Malého i Terezu Vostradovskou máme moc rádi i každého zvlášť, takže bylo jasné, že dohromady to bude také určitě moc fajn. A je! Ještě k tomu i skvělá "běžílišáčká" grafika a úprava knihy, plátěná vazba, knížka ve tvaru vlaku i s kolečky… Veršovanou procházku vlakem si jistě užijí děti, které jsou ve vlaku jako doma, i ty, které vlakem ještě nikdy nejely. Hravé leporelo o cestování vlakem se stránkami ve tvaru vagónů a mašinek prostě pobaví každého malého čtenáře.








A pro menší čtenáře tu mám ještě jednu knížku. Napsala ji Hanka Jelínková a ilustrovala Vendula Hegerová. Jmenuje se ŽERYK NA CESTÁCH (Naše knihy, 2016) a je to takové miniknížka tak akorát na cesty. Pejsek Žeryk se v ní vydává nejprve do Anglie, ale nakonec se dostane mnohem dál do světa. A nejmenší děti si spolu s ním mohou procvičit nejrůznější dopravní prostředky, ty starší pochytí něco málo anglických slovíček nebo mohou na mapě ukazovat státy, do kterých se psík podívá. A na konci čeká malé čtenáře ještě pár dalších úkolů. Veršovaný příběh s veselými obrázky potěší malé i větší čtenáře. A pokud se dětem knížky zalíbí, můžete s Žerykem ještě počítat nebo se mrknout mezi nejrůznější povolání.








Nejen pro předškoláky je určená knížka Evy Macekové PRÁZDNINY S OSKAREM (Baobab, 2018).  Oskar už má za sebou první třídu, naučil se číst, psát a počítat a chystá se na prázdniny. Oskarova babička si myslí, že se toho člověk nejvíc naučí na dalekých cestách, ale děda říká, že na to, abys něco zažil a něčemu se přiučil, nemusíš lítat na druhý konec světa ani chodit do školy. Stačí si vyjít do lesa nebo k rybníku. V tomhle si kocour, který celou knížkou provází,  s dědou moc dobře rozumí. Tak sbalte batohy, hurá na vlak a užijte si prázdniny! Knížka je plná nejrůznějších úkolů a podnětů pro povídání a je pokračováním úspěšné knížky 12 hodin s Oskarem. My už jsme ji za prázdniny stihli "otočit" třikrát. :-)









A když dopravní prostředky, tak určitě nesmí chybět doktor Racek a jeho motorka! Poprvé jsme se s ním setkali už kdysi dávno v časopise Raketa a jsme všichni doma doteď jeho věrnými fanoušky. Tenhle pohodový doktor motorkář s velkým srdcem nám všem prostě učaroval. Pokud jste na tom stejně a chcete víc než krátké příběhy v časopise, mrkněte do báječné knížky plné fotek, obrázků, básniček, s komiksem a unikátní montážní příručkou na závěr. V knížce DOKTOR RACEK JEDE NA PRÁZDNINY (Labyrint, 2008) Milady Rezkové a Lukáše Urbánka se doktor Racek rozhodne zavřít svoji ordinaci a opustit město. Nastartuje motorku a vůbec ještě netuší, kolik zázraků cestou potká. Neváhejte, nasedejte, nejzábavnější jízda sezóny začíná!









A k doktoru Rackovi přidáváme další naši lásku. A tou je Rychlý Veverka. Tady vlastně Pavel Čech tak nějak všeobecně. Máme rádi všechny jeho knihy, takže tahle komiksová série nemohla ve výběru chybět. Dopravní prostředek je pravda hlavně v prvním díle, ale i v těch dalších se sem tam něco objeví. VELKÝ ZÁVOD (Petrkov, 2013) je první díl komiksové série od táty, který miluje indiány, pro syna, který má rád rychlá auta. Příběh je o tom, jak se dají ty dva odlišné světy spojit v jeden, díky poutavému příběhu skvělého spisovatele a zároveň malíře. Indián Rychlá Veverka se chce účastnit automobilového závodu o milión korun. Nemá však auto, ale na smetišti je tolik potřebného materiálu k postavení super závoďáku… Čechova kresba nás prostě baví, to jak překračuje hranice komiksu, jak si hraje, jeho vtip, humor, nadsázka a přitom půvab. Venku už je pět dílů téhle série!








A pro starší čtenáře tu mám knížku EMIL A DETEKTIVOVÉ (XYZ, 2010) od Ericha Kästnera, kterou ilustrovala Galina Miklínová. Tahle kniha je prostě klasika. Staré vydání se žlutým přebalem si pamatuju ještě ze svých dětských let. A tahle napínavá a vtipná dětská detektivka bavila mě a baví i syna. A v dopravním prostředku se tu odehraje zločin, který děj celé knížky odstartuje. Emil Tischbein, syn chudé vdovy v Neustadtu, je pozván na prázdniny k příbuzným do Berlína a má tam babičce dovézt peníze od maminky. Ve vlaku však usne. A když se probudí, zjistí, že byl okraden! Co teď? Má se přihlásit na policii nebo se aspoň přiznat tetě? Ne, Emil se rozhodne jinak. Vystoupí z vlaku a začne sledovat svého spolucestujícího, na něhož právem padlo jeho podezření. A tak začíná dramatická honička za zlodějem, která by nikdy nemohla skončit úspěšně, kdyby byl Emil sám. On si ale v neznámém velkoměstě najde kamaráda – a pak už se pronásledování stane záležitostí celé klukovské party, kde každý má svůj úkol. My knížku rádi posloucháme i jako audioknihu, kterou skvěle namluvil Jiří Lábus a další.






Další knihou ve výběru o dopravních prostředcích je kniha nová, vyšla teprve na konci loňského roku, ale má ke klasice určitě našlápnuto. Je totiž skvělá! Textově, obrazově i graficky mimořádně vydařená. Líbila se mně i nejstaršímu synovi. A je plná vlaků. Tedy spíš cestování vlakem. Hlavní hrdina knížky, desetiletý Jenda totiž vlakem cestuje po celém bývalém Československu. Dostane se vlakem nejen na Slovensko, ale až na Podkarpatskou Rus! Knihu Venduly Borůvkové 1918 ANEB JAK JSEM DAL GÓL PŘES CELÉ ČESKOSLOVENSKO (Host, 2018), kterou skvěle ilustroval Vojtěch Šeda si určitě nenechte ujít. Děti se z textu i z přidaných tematických poznámkových sloupečků dozví mnoho zajímavého o době první republiky, zajímavých osobnostech i událostech. Ale hlavně je tenhle dobrodružný příběh o malém fotbalistovi, kterému vznik Československé republiky obrátí sny o kopané vzhůru nohama a přenese ho přes celou republiku, úplně pohltí. Skvělé čtení!









A ještě tu mám jednu knihu, kterou napsal nepřekonatelný Timothée de Fombelle. A je plná cest a nejrůznějších dopravních prostředků. Obří dvoudílný román VANGO (Baobab, 2011) je navíc napěchovaný dobrodružným dějem, jehož ústřední postavou je tajuplný hrdina Vango. Toho jako malého chlapce vyvrhlo moře na břeh jednoho z Liparských ostrovů u Sicílie, a který se snaží rozluštit záhady obestírající jeho život: kde jsou jeho rodiče? Proč mu neustále někdo usiluje o život? Kdo to nad ním při jeho dobrodružných cestách po Evropě i Americe neustále drží ochrannou ruku? Strhující román o chlapci milujícím výšky, pařížské střechy, vysoké věže a skotskou dívku Ethel. Příběh se odehrává v první polovině minulého století, v éře prvních vzducholodí, rychlovlaků, mrakodrapů, ve složité době mezi dvěma světovými válkami, která prověřovala lidské charaktery a odlupovala dobro od zla. Skvělý, čtivý a opravdu přitažlivý román pro dospívající i dospělé. Doporučuji asi tak od čtrnácti let.










A pokud toho všeho ještě nemáte dost, mrkněte do aktuálního čísla časopisu RAKETA (Labyrint, 2019). Číslo 19 je totiž napěchované koly a kolečky všeho druhu. Takže kol, čtení, obrázků, hrátek a hříček tam najdete hromady!






AKTIVITY
A ještě pár "dopravněprostředkových" aktivit. Ty my celkem rádi. Nejraději tedy nejrůznějšími dopravními prostředky cestujeme. Vydejte se taky...
  • Vydejte se na slepo na výlet vlakem. Stačí jen koupit si jízdenky na nejbližší osobák třeba do páté stanice a nechat se překvapit. Užijte si výlet!
  • Zkuste nás trumfnout, kolik dopravních prostředků se vám během týdne podaří vystřídat? Nám se jich o jednom dovolenkovém týdnu podařilo vystřídat sedm - auto, vlak, loď, lanovku, kolo, tramvaj a vor. Trumfnete nás? Co třeba vzducholoď? :-)
  • Udělejte si procházku na dopravní hřiště, výlet do nějakého technického muzea nebo vyrazte do Žďárských vrchů na Kukyho stezku, kde najdete parádní hergotauto v nadživotní velikosti (víc TU)
  • Popovídejte si s dětmi o tom, jak vypadaly dopravní prostředky dřív a jak vypadají dnes (knížky vám budou skvělými pomocníky)
  • Zahrajte si nějaké tematické pexeso (zdarma ke stažení TU) nebo nějakou tematickou deskovku (třeba AutoBlok, Formula, Metro, Trains nebo BrainBox Doprava)
  • Namalujete si na chodníku silnici a uspořádejte závody. A pokud zrovna prší, můžete si jízdní dráhu pomocí lepicí pásky vyznačit i doma na podlaze či koberci.
Vzhůru na výlet!

4 komentáře:

  1. Jako vždy parádní tipy, díky :-) konečně mám zase dovolenou a tak s dětmi určitě něco na "dopravní téma" podniknu, i když v počtu různých dopravních prostředků vás určitě netrumfneme :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jsem ráda, že si vyberete. :-) A krásné léto přejeme!

      Vymazat
  2. Dekuji,zkusim nejake knizky vypujcit v knihovne,vypadaji paradne! Nekolikrat behem cteni vaseho clanku me napadlo,odkud cerpate informace o nove vychazejicich knizkach? Muzete,prosim,zverejnit,jake weby sledovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, já vlastně asi žádný konkrétní web, na který bych se pravidelně vracela, nemám. Sleduju pár stránek či profilů na facebooku a blogů (odkazy najdete v prvním článku Prečítaného leta o Vodě), ale není to nijak pravidelně, jen nárazově. Mám tu výhodu, že jsem knihovnice (i když teď už dlouho na mateřské) a manžel knihkupec, tak ty knihy mám prostě tak nějak pořád "na očích". :-) Přeji krásné léto!

      Vymazat