pondělí 13. července 2020

Co číst… O DVEŘÍCH A OKNECH (Prečítané leto, 3. týden)

A je tu další týden a s ním i další výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Třetí týden, třetí téma. A tentokrát jsou to knihy O DVEŘÍCH A OKNECH. A zase jsou tu tipy na knihy a zase je tu pěkně dlouhý seznam.



Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden O MĚSTECH, 2. týden O DRACÍCH, 3. týden O OKNECH A DVEŘÍCH, 4. týden O STROMECH, 5. týden O TICHU A NASLOUCHÁNÍ, 6. týden O KUCHYNI, 7. týden O OSTROVECH, 8. týden O PONOŽKÁCH A BOTECH, 9. týden O KNIHÁCH
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)

Tak tedy knihy O DVEŘÍCH A OKNECH. Okna a dveře. To je pro mě prostě dům. A dům (ať už jakýkoliv), může být domovem. Takže knihy nejen o oknech (zavřených i otevřených) a dveřích (zamčených i odemčených), ale také o domech a domovech všeho druhu. A navrch ještě kniha o oknech počítačových a kniha o okénkách filmových. 



KNIHY

Když okna a okénka, tak určitě musím zmínit tzv. “OKÉNKOVKY”. Tj. knížky pro nejmenší čtenáře, ve kterých je spousta menších i větších oken a okének, která se dají otevírat, a pod kterými se skrývají mnohá tajemství a překvapení. My máme doma moc rádi okénkovky z edice Už vím proč? z nakladatelství Albatros. Ty jsou ještě rozdělené na dvě další kategorie čtenářů, pro ty nejmenší jsou určené ty menší knihy s označením Junior. Neméně oblíbené jsou i knížky z nakladatelství Svojtka, kterých je opravdu obrovské množství nejrůznějších témat. 

















A hned tu máme další okno, tentokrát jen jedno. Okno, které způsobí nehodu v knížce Éve Herrmann ZRANĚNÝ PTÁČEK (Svojtka, 2017). Ema s Lindou najdou zraněného ptáčka, který narazil do zavřeného okna. Jak mu pomoci? V záchranné stanici pro zvířátka jim poradí co a jak. Zatím ho mohou pozorovat. Co je to za ptáčka a čím se liší od ostatních? Krátký, jednoduchý příběh pro nejmenší čtenáře je inspirovaný každodenním životem a situacemi, s kterými se děti mohou běžně setkat. Na konci knížka jsou navíc informace, jak  pozorovat a poznávat ptáčky za oknem i venku či jak pomoci zraněného ptáčkovi. Milé ilustrace, málo textu. Celá edice Moje malé příběhy Montessori je u nás moc oblíbená.






Zase tu je Marianne Dubuc, protože tuhle autorku máme opravdu moc rádi. A jakou jinou knížku zmínit, než knihu POŠŤÁK MYŠÁK DORUČUJE (Host, 2018). Schválně, na kolik dveří pošťák každý den zaťuká? Pošťák Myšák totiž doručuje obálky a balíčky do domků i domečků všech, kdo bydlí v jeho rajonu. Každý příbytek je jiný, ale všechny jsou plné zajímavých věcí. Jak to asi vypadá doma u Krokoušů? Nebo u pana Veverčáka? První kniha ze série o pošťáku Myšákovi, v níž autorka stvořila úžasný imaginární svět, který si budete chtít prohlížet znovu a znovu až do nejmenších detailů…  Jemné a neuvěřitelně detailní ilustrace Marianne Dubuc upoutají pozornost dětí na dlouhou dobu. Pak určitě mrkněte i do druhého dílu POŠŤÁK MYŠÁK JEDE NA PRÁZDNINY (Host, 2019). A pokud by se vám styl Marianne Dubuc líbil, doporučujeme vřele i  její další krásné knihy, které vydalo nakladatelství Labyrint. 









Dveře jsou mnohokrát zmíněné i v další bohatě ilustrované knížce pro nejmenší TI OTRAVNÍ KRÁLÍCI (Svojtka, 2015) od Ciary Flood. Jednoduchý, ale výmluvný a milý příběh pro nejmenší o medvědovi, který žil sám uprostřed divočiny, což se mu náramně líbilo. Co se ale nestalo? Do sousedství se přistěhovala rodina králíků, kteří by se s medvědem rádi spřátelili, a tak opakovaně klepou na jeho dveře a nabízejí tu setkání, jindy knihy či občerstvení. Ale medvěd zůstává dál mrzutý a neoblomný. “Jděte pryč” je dokonce napsáno i na jeho rohožce. Až jednoho dne… Vtipné ilustrace plné úsměvných detailů, okouzlující příběh o potřebě přátelství a někoho blízkého.








Jak už jsem psala, okna a dveře jsou pro mě dům a dům, to je prostě domov. A tak je tu pár knížek právě s touhle tematikou. Astrid Desbordes je autorkou ilustrované knížky pro nejmenší MŮJ DOMOV (Axióma, 2020). Na světě jsou tisíce různých domovů, ale jenom jeden z nich je ten nejdražší. V knížce vypráví malý Adámek, jak on vnímá svůj vlastní domov. Žije teď se svou rodinou ve velkém domě, který je pořád plný dospělých, dětí, křiku a radosti. Nebylo by ale lepší, kdyby bydleli jen sami čtyři? Nebo by bylo skvělé bydlet úplně sám? Adámek v knížce ukazuje i domovy svých kamarádů. Stejně jako předešlá vyprávění o Adámkovi MÁM TĚ RÁDA, CO MI ŘEKL TÁTA A MÁM TĚ RÁD, SESTŘIČKO (Axióma), i tohle je  láskyplný, trefný, moudrý a poetický příběh.










A další kniha plná domů a domovů. Je to knížka DOMOV (65. pole, 2017) malířky a ilustrátorky Carson Ellis. Je to její první autorská kniha a s humorem i nadsázkou v ní představuje rozmanité podoby domova. Domov totiž může být dům na venkově, byt ve městě nebo dokonce bota. Domov lze najít na cestě, pod vodou či v bájných světech. Knížka vybízí i k zamyšlení nad tím, co pro nás vlastně domov znamená. Bohaté ilustrace ukrývají spoustu drobných detailů, které při každém dalším čtení nabídnou nové významy. V závěru knížky je vidět, jak bydlí sama autorka a mnohé předměty, které čtenář mohl objevit na předchozích stranách (korouhvička, loď v lahvi, globus, černobílá látka, klobouk s krempou) nacházejí své místo u malířky doma. Právě tyto předměty nabízejí prostor k zastavení, zamyšlení i opakovanému čtení. Malí, prostřední i velcí čtenáři mohou neustále objevovat nové a nové detaily.













Jak lidé bydlí, jak vypadají jejich domy a domovy najdete i v knize JAK BYDLÍ DĚTI CELÉHO SVĚTA (Albatros, 2016). Tahle knížka sice není tak graficky působivá jako ta předchozí, najdete v ní ale zase o dost víc faktických informací. 




Spousta domů s okny a dveřmi (ale také bez oken a dveří) je i v knize Aleksandry a Daniela Mizielińských D.O.M.E.K (Jakost, 2014). Tahle kniha je skvělým a názorným průvodcem po 35 současných domech z celého světa, které mají efektní, důmyslné mnohdy až neskutečné konstrukce. Domy v knížce zobrazené slouží různým účelům: v některých můžete bydlet, v některých jen přespat, v některých se pracuje a v některých pije čaj. Dozvíte se, kde ten který dům stojí, proč byl vymyšlený a postavený tak, jak byl, a kteří architekti ho navrhli. Všechno v knížce je kreslené a je to parádní podívaná. Vřele doporučujeme celou edici S.E.R.I.E.









V knížce Marky Míkové BABKY (Meander, 2019) je jeden jediný dům se spoustou oken a v něm tři trochu praštěné babky. Vomáčková, Kvasničková a Zelí. Přátelí se spolu a každý den na sebe pokřikují z patra do patra a z okna do okna, protože bez sebe nemůžou být. Jsou každá jiná, a možná právě proto spolu zažívají ve svém běžném životě neuvěřitelnou legraci a užívají si každou vteřinu svého života: vaření, nákupy, procházky po lese, divadlo, a dokonce i nudu. Ukáže se třeba, že Vomáčková je náměsíčná, Kvasničková se šíleně bojí zubaře a Zelí má ty nejdivočejší nápady. A i když se na sebe občas naštvou, určitě se zase udobří. Kniha plná radosti ze života od babičky – a taky maminky, herečky, zpěvačky a režisérky – Marky Míkové je určená (nejen) ke společnému čtení babiček s jejich vnoučaty. Deset krátkých, nápaditých a úsměvných příběhů, které vždycky obsahují i písňový text, doplnila vtipnými ilustracemi Kristina Fingerlandová.





A pak tu máme dvoje zavřené dveře. Dveře do jiného světe. Ty první jsou v báječné knížce Pavla Čecha O ZAHRADĚ (Petrkov, 2012). Jsou světy, které mohou spatřit jen dětské oči, jsou tajemství, jejichž kouzlo dospělé srdce nezachytí. O jednom takovém vypráví tato knížka pro děti i dospělé. Působivé celostránkové ilustrace jsou doplněny poetickým příběhem kluka Františka, který má oči plné snů. Ten ve svém světě, ve svém městě, objeví jednoho dne za zamčenými dvířky ztracené místo, na kterém stojí tajemná zapomenutá zahrada. František si představuje, co všechno asi zahrada skrývá… Jedním slovem nádhera.










V druhé knize pro starší čtenáře jsou dveře do čarovné říše. A jsou to dveře od obyčejné skříně plné kožichů. Ty dveře ovšem vedou do říše Narnie! Clive Staples Lewis napsal sedmidílnou sérii LETOPISY NARNIE a kniha LEV, ČARODĚJNICE A SKŘÍŇ (Fragment, 2007) je druhý díl téhle série (je to první napsaný díl, ale druhý chronologicky). V příběhu se čtyři anglické děti – Petr, Zuzana, Edmund a Lucie –, kteří tráví čas u svého strýčka, skrze jednu starou skříň dostanou do Narnie. Země, jíž vládne Lev Aslan, žijí tu trpaslíci a mluvící zvířata, rozmáhá se tu zlo a čas běží úplně jinak, než ten náš. 








Kniha Katherine Marsh KLUK ODNIKUD (Argo, 2019) je silná, nadějeplná a potřebná kniha. Kniha o empatii, odvaze, strachu, důvěře a nedůvěře. Krásný, dojemný a napínavý příběh o přátelství dvou osamělých chlapců, který se odehrává na pozadí syrské uprchlické krize. Příběh o čtrnáctiletém klukovi Ahmedovi, kterému při bombardování rodného města Aleppa zahyne většina rodiny. S otcem prchá před válkou do Evropy. Otec se mu však cestou ztratí a on se ocitá v Bruselu - sám, bez peněz, bez dokladů a musí se skrývat za zavřenými dveřmi do sklepa. Skvěle napsané. “V příběhu Alberta Jonnarta totiž není důležitá zrada nebo hněv. Důležité je to, co si z něj čtenáři doufám odnesou: nesmírný význam slušnosti a laskavosti, zejména k těm, kteří nejsou příslušníky naší rodiny či kmene, ale patří k “těm jiným”, “těm druhým”. Aneb “nezavírejme dveře”.





Nakonec tu máme dvě možná nečekaná okna. První jsou okna počítačová, druhá jsou okénka na filmovém pásu.

Miloš Kratochvíl je autorem knihy ZAJATCI STŘÍBRNÉHO SVITU (Triton, 2015) o tom, kde je hranice virtuálního a reálného světa v mysli kluka, kterého rodiče nechají sedět od rána do večera u bojových her. Co se děje ve městě, které jste rozbořili svou počítačovou hrou? Hlavní hrdina knížky se právě do takového města dostane. Text občas trochu skřípe, zato ilustrace Iku Dekune jsou skvělé. 






Film už se sice nějakých pár let nezachycuje na filmový pás plný okének, ale mnoho desítek let tomu tak bylo, proto jsem do přehledu zařadila i knihu Terezy Dvořákové JAK SE DĚLÁ FILM (Argo, 2019), kterou skvěle ilustroval Nikkarin. Dopodrobna vám povypráví o tom, kolik lidí a jak dlouhou dobu běžný celovečerní film pomáhá natočit a představit divákům. Víte třeba, co jsou to brunclíci, proč se píše tolik verzí scénáře a co přesně dělá paní, které se říká skriptka? Které triky v dnešní době vznikají před kamerou a které v počítači? Proč filmy potřebují své architekty? Komu se říká tajemným slovem cameo? Co má společného lokační skaut s členem skautského oddílu? Anebo, k čemu všemu je filmařům a jejich filmům užitečný filmový festival? Fakt skvělá kniha! Volně navazuje na úspěšnou knihu JAK VZNIKL FILM (Argo,2017).






AKTIVITY
Protentokrát jsem ráda, že jsem dala dohromady seznam knih, na aktivity nějak nezbývá čas ani energie. Tak třeba si jen sedněte do okna a pozorujte svět okolo nebo si na okno něco pěkného namalujte. A vyrazte do okolí objevit nějaké krásné dveře či vrata nebo otevřete vaše dveře někomu nečekanému. :-) 

----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

Žádné komentáře:

Okomentovat