pondělí 20. července 2020

Co číst… O STROMECH (Prečítané leto, 4. týden)

A je tu další týden a s ním i další výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Čtvrtý týden, čtvrté téma. A tentokrát je to téma O STROMECH. A zase jsou tu tipy na knihy a aktivity. A já musím přiznat, že jsem se nad tématem velmi zaradovala. Článek o stromech, a to velmi, velmi dlouhý a obsáhlý článek, už na blogu totiž mám, tak to budu mít "zadarmo", říkala jsem si. Ale ten článek na blogu (najdete ho TU a fakt ho samožersky hodně doporučuju) je spíš o knihách naučných a mně se vybavilo ještě spoustu knih dalších a knih beletristických, ve kterých stojí strom na významném místě. Tak mi to nedalo a je tu článek s víc než desítkou knih ještě jeden.


Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden O MĚSTECH, 2. týden O DRACÍCH, 3. týden O OKNECH A DVEŘÍCH, 4. týden O STROMECH, 5. týden O TICHU A NASLOUCHÁNÍ, 6. týden O KUCHYNI, 7. týden O OSTROVECH, 8. týden O PONOŽKÁCH A BOTECH, 9. týden O KNIHÁCH
(odkazy postupně povedou na články s tipy k jednotlivým tématům tu na blogu)



Tak tedy knihy O STROMECH. O druzích stromů, o tom jak stromy rostou a jak se mění v průběhu ročních období. A také o tom, kdo na stromech žije a kdo se o stromy stará. A pak tu máme tři krásné knihy, které všechny nějak souvisí s třešňovým stromem či třešňovým sadem, a všechny se tematicky dotýkají nemoci či smrti. A na závěr jeden obří dům na stromě a dokonce i celý svět na stromě!

KNIHY

Prostorové leporelo PODÍVEJ, JAK ROSTE STROM (Albatros, 2016) od Heleny Haraštové (ilustrovala Edit Sliacka) přibližuje nejmenším čtenářům, jak vypadá život stromu. Jak z malého žaludu vyroste velký a statný dub, jak se mění v průběhu ročních období. Na každé dvojstránce je celostránková ilustrace, prostorový obrázek a jen jedna až dvě věty.









Kniha STROM (Fragment, 2019) Katarzyny Bajerowicz je vlastně takové “trhací” lepolero. Jednotlivé kartonové listy se totiž dají vyndat a poskládat z nich obrovský obrázek stromu (takže kniha je zároveň i skládačka). Z jedné strany je strom se spoustou živočichů a rostlin, které na něm, v něm a blízko něj žijí a rostou a na druhé straně je hromada zajímavostí právě o těch organismech (stromy, květiny, bezobratlí, zvířata…). Prohlížet a číst můžete doma, ale můžete si jednotlivé karty nosit s sebou i ven na nejrůznější poznávačky, protože karty obsahují i několik aktivit a her. Knížka je vhodná pro děti od tří let.












"Tukoní" knihy Oksany Buly máme doma moc rádi. Pravda, ty se zubrem a medvědem asi raději než tyhle dvě, ale i tyhle jsou nádherně ilustrované s moc fajn příběhem. Tukoni jsou kouzelné bytosti, které se s radostí a láskou starají o les — někteří pečují o stromy, jiní o květiny a další zase o zvířátka a ptáčky. Jedni si s jeho obyvateli hrají, jiní je připravují na střídání ročních období a ukládají zvířátka k zimnímu spánku. Jedním z tukoňů je i Tuláček z knížky JAK TUKONI ZACHRÁNILI STROM (Host, 2019). Poznáte ho snadno podle batůžku — vypadá jako žalud. Jen tak si chodí lesem a navštěvuje přátele. Zrovna dnes si chtěl dát čaj se svým přítelem stromem. Jenže v noci byla veliká bouřka a stalo se něco ošklivého. Poradí si s tím Tuláček i ostatní tukoni? A knížka JEDLIČKA SE NARODILA (Host, 2019) je zase zimním pohádkových příběhem o narození vánoční jedličky. Ta se rodí vždycky v zimě, ale nikdy se neví, na kterém místě v lese se objeví. Najít ji dokáže jediný tukoň — ten, který převléká zvířátka na zimu do bílého šatu. Když promění všechny kožíšky, bodlinky i poslední peříčka nabílo, i on sám se obleče do bílých šatů a vyrazí do ztichlého, zasněženého lesa hledat malinkou zimní jedličku. Její příchod oslavuje celý les. Ten den je svátkem všech tukoňů.











Jak jsem už psala, Oksanu Bulu a její “tukoní tetralogii” máme moc rádi, ale tohle je snad ještě hezčí. To je taková krása, poetický text Kateryny Michalicyny, nádherné ilustrace Oksany Buly. Milá obrázková knížka KDO ROSTE V PARKU (Host, 2019) představí dětem prostřednictvím malého zelenkavého semenáčku jedenáct nejběžnějších stromů. Děti se díky příběhu dozví spoustu nového o stromech a snadno si zapamatují, jak stromy vypadají, jakou mají kůru, plody, listy a květy. Autorky ještě napsaly Kdo roste v sadě a Kdo roste v lese, ta lesní by měla vyjít česky na podzim. Těšíme se! 












Knížka Marie Hruškové TAJEMSTVÍ STARÉHO DUBU (Mladá fronta, 2007) se na životě věkovitého památného dubu pokouší ukázat "paměť stromu" za skoro 1000 let. Zabývá se tím, jak vyrůstá strom, co se na něm mění během jeho života, co z toho je dáno přírodou a co ovlivnili lidé a současně ukazuje, jaké zásadní změny se staly v historii našeho národa během života takového stromu, jak se měnilo bydlení nebo oblékání, nápadné změny na stavbách, ale i v krajině. Je krásně ilustrovaná a hodí se jak do povídání o přírodě a stromech, tak i historii. 












Půvabný a něžný příběh o malé holčičce dětem přibližuje tajemství smrti a znovuzrození v dalších generacích.  Markéta Zinnerová v knize PRINCEZNA Z TŘEŠŇOVÉHO KRÁLOVSTVÍ (Albatros, 2001) vypravuje příběh o holčičce a její cestě s bílým chundelatým pejskem Šmudlou přirozeně a laskavě, a objasňuje tak menším dětem koloběh lidského života. Do něho patří samozřejmě i stárnutí a smrt, po níž však život pokračuje dál. Vyprávění doprovázejí krásné, křehké ilustrace Mariny Richterové. Opravdu krásná knížka o smrti především pro všechny malé princezny.







A je tu další třešeň. Tentokrát má dokonce i jméno - Felix. Strom v knížce MŮJ DĚDEČEK TŘEŠŇOVÝ STROM (Cesta domů, 2020) Angely Nanetti (ilustrovala Anastasia Stefurak) pojmenoval dědeček hlavního hrdiny Toníka Ota. Ten se vyrovnává se smrtí své manželky, Toníkovi babičky Lindy. V knížce najdeme sympatickou rodinu maminky Felicity, tatínka Petra a syna Toníka, který vypráví několik let starý příběh. Krásná knížka o pevných rodinných poutech a o tom, že bez práce a námahy nejsou na světě nejen třešně a vajíčka, ale ani dobré rodinné vztahy. Vyprávění o smrti, lásce, přátelství a o tom, že i nelad a hněv se dají v rodině překonat. Kde vůle neschází, cesta se nachází. Kniha byla přeložena do dvaceti jazyků.














A třešeň poslední. Devítiletá Mafalda v knížce Paoly Perettije VZDÁLENOST MEZI MNOU A TŘEŠNÍ (Slovart, 2019) je velmi zvídavá, má ráda příběhy a hudbu, chodí do školy, kde ji kromě rodičů příležitostně vyzvedává i její věrný šedohnědý kocour Optimus Turcaret, ale od svých vrstevníků se přece jenom liší. Její jinakost se ukrývá za jejími tlustými brýlemi – trpí totiž vzácnou oční chorobou, kvůli které postupně přichází o zrak. Mafalda kontroluje rychlost, s jakou její nemoc postupuje, podle toho, z jaké vzdálenosti je schopná vidět svoji milovanou třešeň, která roste u školy. Děsí se dne, kdy ji kompletně zahalí tma, a do svého diáře si zapisuje seznam věcí, „na kterých jí hrozně moc záleží a které už nebude moct dělat“. Průvodcem tímto nelehkým obdobím jsou jí přátelská školnice Estella, která vždy říká věci, tak, jak jsou, bez obalu (na rozdíl od rodičů, kteří se ji snaží stále chránit a skutečnosti různě jemně zastírat), a ke které se vždy utíká a nezvladatelný a trochu neukázněný Filippo. Ten je jí nakonec všímavým a citlivým parťákem. Na jednu stranu je to kniha neveselá, na druhou je plná naděje a odvahy překonat sama sebe a brát život takový, jaký nám byl určen.









A na závěr je tu jeden obří dům na stromě a jeden celý svět na stromě. Nejstarší syn je poměrně velký čtenář, ale série knih s podtitulem "přečte je i ten, kdo nečte", je i jeho oblíbená. Série knih ZTŘEŠTĚNÝ DŮM NA STROMĚ (již šest dílů, Petrkov, 2017-19) je hodně, hodně obrázková a textu tam až tak moc nenajdete. Ilustrátor Terry Denton a spisovatel Andy Griffiths se ve všech knížkách série rozvzpomínají na svá dětské léta a prostřednictvím dvou klučičích hrdinů Andyho a Terryho vytváření šílený fantazijní svět plný humoru, ztřeštěností a vtipů. Přiznám se, že na mě je těch ztřeštěností občas až moc, ale syn se královsky baví. V každém z dílů najdete dům na stromě, kterému přibývají nová a nová patra. Mrkněte do domu na stromě, který je plný ztřeštěných vymožeností. Už vyšlo šest dílů!











A úplně nakonec nesmím zapomenout na mého oblíbeného "hrdinu ze stromu". Kniha TOBIÁŠ LOLNESS (Baobab, 2007/08) francouzského spisovatele Timothée de Fombelle je nádherná. Já mám doma ještě první dvoudílné vydání, druhé vydání už vyšlo v jedné knize. V tomhle dobrodružném románu možná spoustu věcí poznáte, budou vám známé z naší historie, ale přesto je tu několik věcí, které jsou jen těžko představitelné. Hlavní hrdina knížky Tobiáš totiž měří jen něco víc než milimetr. Žije na obrovském stromě, který je pro jeho obyvatele celým světem. Tobiášův otec Sim je významný a vážený vědec, který se zabývá skrytým životem stromu. Jednoho dne však odmítne vydat tajemství svého geniálního, ale pro přežití stromu nebezpečného vynálezu. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství a ještě později odsouzena… a Tobiáš musí prchat. Dostane se až do země trávového lidu. V druhém díle se vrací na strom, kterému však hrozí smrtelné nebezpečí, protože srdce stromu je nahlodáno hlubokým kráterem. Mechy a lišejníky dusí celé krajiny, lidé živoří a na stromě vládnou pevnou rukou Jo Mitch a Leo Blue. Tobiáš se po dvou letech vrací od trávového lidu, aby se pokusil odvrátit katastrofu. A nejen to. Někde snad ještě žijí jeho rodiče a Elíša a všem hrozí nebezpečí… Občas si někdo posteskne, že se mu zdá děj románu dost drsný na to, že ho mají číst děti. Ale já myslím, že pokud chcete dětem vysvětlit, jak fungují totalitní režimy a jak moc je důležité chránit naši Zemi, nenajdete lepší knihu. Navíc, až si přečtete Tobiáše Lolnesse, navždy se budete dívat na stromy jinýma očima. Kniha byla rok po vydání přeložena do devatenácti jazyků, získala mnohá francouzská i mezinárodní ocenění jak od kritiky, tak od čtenářů, mezi jinými nejprestižnější cenu IBBY Premio Andersen.






AKTIVITY
  • poznávačka podle listů, plodů, kůry apod.
  • frotáž kůry různých stromů
  • určování stáří stromu podle letokruhů
  • odhadování či měření výšky stromu
  • a spoustu dalších aktivit a tipů na tvoření najdete v hodně obsáhlém článku, který jsem zmiňovala už na začátku TU 



-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

1 komentář:

  1. Máte krásný blog. Děkuji Vám moc za krásné počtění. Chtěla jsem se Vás zeptat, zda znáte mini stolní trouby? Viděla jsem, že ráda pečete a už jsem na ně viděla i nějaké testy , tak se tak různě poptávám :-)

    OdpovědětVymazat