neděle 13. listopadu 2022

Jak na … Prahu

Tipy (nejen) na čtení o Praze. V Praze nebydlíme, máme to vlakem dvě hodiny cesty, ale je to naše hlavní město, takže jsme tu celkem často. V Praze jsme byli s nejstarším synem poprvé asi v jeho čtyřech letech. Od té doby ještě i s dalšími dětmi mnohokrát (odkazy na články s pražskými výlety najdete na konci článku - u některých z nich jsou i pracovní listy). A najisto se tam ještě mnohokrát podíváme (doufám). Pražské knihy a další různé materiály tedy sbíráme, popř. máme v merku už docela dlouho. Něco máme doma, něco příležitostně půjčujeme z knihovny. 


Knih o Praze existuje velké množství pro děti i pro dospělé. Já sem vkládám jen ty, které máme z nějakého důvodu rádi nebo se k nim opakovaně vracíme. I tak je jich pěkný ranec. Podotýkám, že zcela jistě nemusíte mít všechny doma. Dokonce nemusíte mít doma ani jednu z nich, od toho jsou knihovny. :-) My jich máme doma odhadem asi sedm, zbytek je z knihovny. Většina ovšem opakovaně čtená. A něco určitě ještě domů pořídíme.


Tak směle do toho! Nejprve tedy pražská všehochuť.

Pro ty malé, kteří mají nejraději, obrázky bych doporučila knížku PRAHA PRO MALÉ VYPRAVĚČE. Je to klasická "hledačka" velkého formátu zasazená do pražského prostředí. Musím přiznat, že jsem tuhle knihu nejprve zavrhla. Zdála se mi tak nějak kýčovitá, přeplácaná… Každý, kdo miluje hledací knížky R. S. Bernerové (Jaro, Léto…) tak jako my, pochopí. Ale nakonec jsem ji vzala na milost. Můžete poznávat pražská prostředí (Malostranské náměstí, Karlův most, Stromovka, Staroměstské náměstí), vyhledávat detaily a skryté postavy. Pro základní přiblížení pražského prostředí pro nejmenší myslím dobré. Včetně těch davů turistů na exponovaných místech. :-) 








Pro nejmenší čtenáře je i tohle velké leporelo od Jiřího Havla. Kniha KDO VODÍ KONĚ PO PĚŠÍ ZÓNĚ? (Orbis, 1994) je plná krátkých lyrických básniček pro děti o významných pražských místech. Najdete tu třeba Kampu, Petřín, Staroměstské i Václavské náměstí, Karlův most a spoustu dalších míst. A ilustrovala ji Denisa Wagnerová a obrázky jsou opravdu krásné, takže knížka potěší i doslěláky.







Další knihy, které jsou přitažlivé i pro menší děti (jen pozor na nenechavé prstíky!), jsou otvírací panoramatické knihy od Lucie Seifertové. Děti jsou z nich obvykle nadšené a chtějí si je hned prohlížet, popř. si v nich číst. Já tu mám se čtením pravda trochu problém, text rozesetý přímo v obrázcích se mi špatně čte, ale děti si obvykle nestěžují. Panoramatických knih má Lucie Seifertová více, ale ty pražské jsou tyto: PŘÍBĚHY Z TAJEMNÉ PRAHY, TAJEMNÁ PRAHA a PRAŽSKÝ HRAD. Některé z nich se tematicky trochu překrývají, ale obrázky a informace jsou v každé jiné, popř. jinak zprostředkované.









Možná znáte řadu knih ilustrátora a malíře Miloslava Šaška To je… (Řím, Řecko Benátky, Berlín a řada dalších). Protože žil Miloslav Šašek většinu svého života v emigraci a do Československa se již nevrátil, netroufal si napsat a namalovat knihu o Praze. Měl strach, že by nebyl dostatečně věrný. Ilustrátorova praneteř spisovatelka Olga Černá na počest svého prastrýce knihu TO JE PRAHA napsala a vybrala si k sobě ilustrátorku Michaelu Kukovičovou. A vznikla krásná kniha! Máme ji doma moc rádi a často jí listujeme. Je vtipná, humorná a zároveň plná zajímavých informací. Mám moc ráda i další knihy obou autorek. 










Petr Sís... Kdo nazná Petra Síse, tak honem nastudovat. Všechny jeho knihy (bilderbuchy) jsou totiž krásné. A kniha TŘI ZLATÉ KLÍČE není výjimkou. A je celá o Praze. A taky o vzpomínkách na dětství v Praze, jak jinak. A najdete v ní i tři malované pražské pověsti. 
Tři zlaté klíče totiž otevírají tajemné zámky starých pražských pověstí o Bruncvíkovi, o Golemovi a o mistru Hanušovi a jeho staroměstském orloji. 








PRAHOU KRÁČÍ LEV byla u nás svého času neoblíbenější kniha o Praze. Nejstarší do ní občas ještě koukne, ale je pro mladší děti. Ale ilustrace-koláže Michaely Kukovičové milujeme všichni. Hlavním hrdinou je kluk David, kterému se v Praze ztratí jeho plyšový lev. S pomocí holuba Modropírka se ho snaží najít. Při hledání navštíví společně některá z nejznámějších pražských míst (Staroměstský orloj, Nerudovu ulici, Chrám sv. Víta, Karlův most a Bruncvíka a další). Podle knížky se lze vydat na jedno či dvoudenní procházku Prahou. Je znát, že autorka Alena Ježková má Prahu prochozenou (napsala i další fajn knihy o Praze). 








I knížka Sylvy Francové ÁĎA SPADLA DO KANÁLU aneb Putování dávnou Prahou (Albatros, 2018) je určená pro mladší čtenáře. Holčička Áďa se ocitla v Praze dávných dob a se svými novými kamarády se vydává na cestu za dobrodružstvím. Během svého putování městem do minulosti objeví odpovědi na mnoho svých otázek. Víte, jak to bylo s Golemem a kde je zahrada mrtvých? Nebo co dokážou vyčarovat alchymisté? A k čemu sloužily kašny a proč si raději nehrát na mostě na andílka?  Nakonec zjistí, kudy vede cesta domů zpátky za sestrou, ale i to, co se jí ukrývá hluboko v srdci. Parádní, bohatě ilustrovaná knížka, kde se spoustu zajímavostí dozvědí i starší děti a dospělí.







Komiksový průvodce Prahou Jarmily Marešové VEVERKA A MYŠKA V PRAZE (Albatros, 2019) představuje starším čtenářům nejen nejvýznamnější pražské památky, ale i to, jak lidé kdysi žili a navíc i tajuplné pražské legendy. Hlavními hrdinkami jsou Veverka a Myška, zvědavé a trochu hubaté kamarádky. Vydaly se za babičkou do Prahy a krásy města objevují s cestovní kanceláří pana Havrana. Obletí s ním známé památky, a protože Havran umí krásně vyprávět, stane se z poznávání dějin úžasné dobrodružství a velká legrace. Knížka je bohatě ilustrovaná, komiksová podoba je přístupná i mladším čtenářům, tady je však (možná bohužel) celkem hodně faktů, proto doporučuji spíš pro starší čtenáře. V knížce najdete Vyšehrad, Faustův dům, Staroměstské náměstí, Staronovou synagogu, Karlův most, Valdštejnský palác, Pražský hrad a Královské letohrádky. 








ĎASÍK A ĎÁBLÍK jsou dvě kamenné sošky z Prašné brány. Dvě pitvorně se šklebící stvoření, která sestoupila na zem a dokáží přenést do starých časů. A tak s sebou na procházku osmi stoletími vezmou dva školáky, kteří jsou zrovna v Praze na výletě. A cesta je to pekelně dobrodružná. A taky plná zajímavých informací. A ty se samozřejmě dozví i čtenáři. A to, jestli pozorně četli, si můžou ověřit v přiloženém pracovních sešitě, který je plný pracovních listů rozdělených podle jednotlivých částí Prahy. Autorka Ivona Březinová je při psaní knih známá svou precizností. Vše si chce sama ověřit a "osahat" a ani v téhle knížce to není jinak. Navíc v ní jsou hezké ilustrace Barbory Kyškové.









Čtivá, zábavná a svižná kniha Radka malého, kterou parádně ilustroval Filip Pošivač DLOUHÁ NOC MUZEJNÍ MYŠI (Národní muzeum, 2020) sice neprovede malé čtenáře celou Prahou ani její částí, ale "jen" Národním muzeem, zato to vezme pěkně zgruntu. Díky zvědavého holubovi Emilovi a vzdělané muzejní myši Elvíře, se děti podívají do všech koutů našeho "nej" muzea a pokusí se odhalit jeho tajemství. A hlavně – podaří se jim uniknou nástrahám nočního hlídače, který je pronásleduje vyzbrojen převzácnými exponáty?








Pro starší děti je určená knížka ZLOČIN NA STARÉM MĚSTĚ PRAŽSKÉM od Daniely Krolupperové. Ta ve svých knihách často propojuje příběh s věcnými informacemi z nejrůznějších oblastí. A tak je tomu i v téhle knížce. Na základě motivů obrazu Vražda v domě Jakuba Schikanedera rozvíjí detektivní příběh, v němž se vyskytuje spousta osobností české umělecké historie. Poučí i pobaví, je plná napětí a ilustrací opět od Barbory Kyškové. A pokud zasněné a tajemné obrazy ze staré Prahy Jakuba Schikanedera neznáte, tak na ně někde mrkněte. Jsou krásné. Ve staré Praze se odehrává i další autorčina knížka PAST NA KORUNU (Albatros, 2018).






ZTRACENI V RUDOLFINSKÉ PRAZE je gamebooková kniha. Tedy kniha, kdy si přečtete první část příběhu, splníte nějaký logický úkol a řešení toho úkolu vás pošle na další stránku, kde příběh pokračuje. A tak pořád dokola, dokud se nedostanete na konec příběhu.  Děti tak nejen trénují svůj mozek, ale také se
 zábavnou formou dozvídají informace z české historie a poznávají Prahu z trochu jiného úhlu.




PRAHA LUCEMBURSKÁ V OBRAZECH je obří kniha plná obrázků a zajímavých informací o tom, jak vypadala Praha v době Karla IV. Prostřednictvím kouzelníka Žita a dvou dětí ze současnosti mohou čtenáři proniknout do historie. Také skrze velké barevné ilustrace, které nejenže co nejpřesněji rekonstruují tehdejší stavby, ale obrazem popisují i každodenní život až do těch nejmenších detailů. Čtenáři se tak mohou dostat třeba do chrámu, lázní, řemeslnické dílny, na hostinu nebo rytířský turnaj.
Omlouvám se za kvalitu fotografií. V knize jsme lisovali obří rostliny a knížka se nám trochu zkroutila. 






Pokud stojíte o informace ucelenější a podrobnější, určitě si pořiďte knihu Mileny Motlové PRAHA ZNÁMÁ I NEZNÁMÁ. Obsahuje spoustu celkem podrobných informací o jednotlivých pražských památkách. Je ale i hodně ilustrovaná a informace jsou srozumitelně napsaná, takže je přístupná i dětem. 





KNIHA PRAHA V SRDCI je báječným výtvarně-literárním počinem Renáty Fučíkové. Obsahuje 189 příběhů, které se v Praze na různých místech odehrály v průběhu posledních dvou set let a ukazuje, že novodobé dějiny Prahy jsou stejně dramatické a spletité jako ty středověké. V knížce tak můžete narazit třeba na Franze Kafku, Jaroslava Seiferta, Bohumila Hrabala, Jaroslava Haška, Jana Patočku, Jiřího Dienstbiera i Václava Havla. Uvidíte, jak Prahou pochodovala okupační vojska, jak se na Vinohradech bojovalo o rozhlas, v Kobylisích byli popravováni čeští vlastenci, v Ruzyni zadržováni disidenti, kde byl v Praze spáchán atentát na říšského protektora… Opravdu krásná a zajímavá kniha.








A pak je tu ještě pár knih, které nepojednávají o celé Praze, ale o některé z jejich částí tam najdete informací dost a dost. Tak třeba knížka S ORLÍKEM PRAHOU se věnuje jen Malé Straně. Věnuje se jí ale velmi důkladně a také velmi, velmi interaktivně. Čtenáři se mohou prostřednictvím knihy vydat na dobrodružnou výpravu za památkami, pověstmi a osobnostmi spojenými s historií Malé Strany. Průvodcem jim bude chlapec Orlík a holub Emil, kteří dětem ukáží všechna známá i méně známá zákoutí této kouzelné čtvrti. Text také obsahuje informace o významných dějinných událostech, osobách i jednotlivých stavbách. Informace jsou podávány pomocí poutavě vyprávěných příběhů, na které navazují kvízy a hádanky, které děti řeší. Skvěle připravený výlet se spoustou aktivit.







Stejně koncipovaná je i kniha S ORLÍKEM PRAHOU - STAROMĚSTSKÉ NÁMĚSTÍ (J. B. Kroftová, 2015). Opět se jedná se o knihu plnou příběhů ze staroměstské historie, další část kompletu je tzv. pátrací sešit s hrou a posledním dílkem kompletu je rozkládací mapa. Děti (ale klidně i dospělí) se na vlastní oči seznámí nejen s jednotlivými památkami, uměleckými slohy, ale i významnými osobnostmi, které jsou s budovami Staroměstského náměstí spjaty. Orlík už po staletí žije na pražském orloji, zná všechna tajemství a zajímavosti Staroměstského náměstí a připravil pro ně bezvadné pátrání po pravém strážci "Staromáku". Každý dům tu má svou historii a nejen děti se budou divit, jaké významné osobnosti tam bydlely.






První z pražských procházek pro rodiny s dětmi OD MUZEA K PRAŠNÉ BRÁNĚ (Pražské zkratky, 2021). Pracovní listy už jsme stihli v Praze vyzkoušet, i když jsme kvůli vedru prošli jen půlku procházky a jsou moc fajn. Mám jsem pocit, že Prahu už přeci jen trochu znám, však jsme v ní byli i s dětmi mnohokrát, ale stejně jsem našla tolik nových zákoutí a zajímavostí. Předpřipravená trasa s mnoha známými i neznámými místy, interaktivní úkoly přímo do terénu, mapky, vyplňovačky, samolepky vystřihovánka… Procházka je plná informací, ale ty jsou psané jak rozsahem, tak náročností přesně pro děti. A navíc je celá v praktické kroužkové vazbě. 






Skvěle ilustrovaný a graficky vybavený originální tvořivý sešit PRAHOU. VÝLETNÍK A VÝTVORNÍK (Verzone, 2022) Karolíny Čaplové. Ilustrovaný průvodce provede všechny malé průzkumníky prostřednictvím nejrůznějších tvořivých úkolů jednotlivými pražskými čtvrtěmi (i těmi ne úplně turistickými, ale o to možná zajímavějšími) a přiměje je všímat si i věcí, které by (a my dospělí také) možná přešli bez povšimnutí. Spoustu zajímavosti, neotřelé souvislosti, zajímavý obsah a parádní ilustrace a grafické zpracování. 






Bohatě ilustrovaná knížka TAJEMSTVÍ PRAŽSKÉHO HRADU je jak název napovídá zaměřená na část Prahy, která je hned vedle Malé Strany. Speciálně se zaměřuje na Pražský hrad. Prostřednictvím jednoduše podaných informací a barevných obrázků se čtenář dozví o všech částech Pražského hradu. K některým z nich jsou navíc přidané informace z historie nebo pověsti. Součástí knihy je i rozkládací mapa, s kterou můžete vyrazit na procházku a také kvíz, který ověří, jestli jste pozorně četli.







SLOHOVNÍK aneb Praha má styl je fascinující nádhera naší oblíbené Evy Chupíkové. Velký interaktivní průvodce, prostřednictvím kterého se můžete vydat na báječnou pouť Prahou po stopách hlavních architektonických slohů. Velký pracovní sešit představuje hlavní rysy jednotlivých stavebních slohů na nejznámějších pražských památkách jako je například bazilika sv. Jiří, katedrála sv. Víta, Letohrádek královny Anny, Valdštejnský palác, Stavovské divadlo… Každé období doprovází tvořivé úkoly, takže můžete kreslit, stříhat, lepit… Každý se může stát alespoň na chvilku stavitelem nebo architektem.







Knih s pražskými legendami a pověstmi je celá řada. Dobrých i špatných. Opravdu můžete vybírat podle svého gusta z hromady knih. Podle ilustrací, délky textu, rozdělení jednotlivých  pověstí. Známé jsou třeba ty od Václava Cibuly nebo Františka Langera, které oboje ilustroval Cyril Bouda. Nebo ty od Magdaleny Wagnerové.
My máme asi nejraději 77 PRAŽSKÝCH LEGEND opět od Aleny Ježkové. Ani ne tak kvůli textu nebo ilustracím, ale z čistě praktického důvodu. Jsou k sobě hezky seřazené ty, které se odehrávají na jednom místě. Resp. v jedné určité pražské části. A protože se do Prahy obvykle vydáváme prozkoumat nějaké určité místo, tohle se nám náramně hodí. Protože podle názvu v obsahu ne vždy poznáte lokalitu, kde se ta která pověst odehrává.






Líbí se nám i netradičně zpracovaná LEGENDA O PRAŽSKÉM ORLOJI od Ivy Pacháčkové, kterou komiksově ilustrovala Mariana Dvořáková. 





Za povšimnutí určitě stojí i drobná knížečka Zdeňka K. Slabého O MUŽÍČKOVI, KTERÝ ZASTAVIL PRAŽSKÝ ORLOJ. Je to krásná pohádka o
 malém mužíčkovi, který si oblíbil porcelánovou panenku a chodíval za ní do malého krámku na Starém Městě. Jejich lásce ale někdo nepřeje. Jak vše dopadne a opravdu se pražský orloj zastaví? V knížce jsou krásné ilustrace Barbary I. Wagner. 

Knížku momentálně nemám k dispozici tak jen jeden obrázek.


Knížka od Andreje Gjuriče KAM BĚŽÍ MODRÁ LIŠKA je také naše moc oblíbená. Jsou to působivých jazykem vyprávěné novodobé legendy z Malé strany. Autor vytvořil svět zabydlený bubáky, vodníky, ale i obyčejnými lidmi. Pohádky rozdělené do jednotlivých částí podle ročních období se moc líbily synovi i mně. A třešničkou na dortu byla návštěva Prahy, kdy jsme se šli přesvědčit, jestli na Kampě ten dům s modrou liškou na domovním znamení skutečně je. A je! Magický kruh se hezky uzavřel. A knížka má i moc pěkné ilustrace Jana Černého.








Knížku S DĚTMI PRAHOU BEZ NUDY si s sebou bereme do Prahy vždy. Knížka už je poměrně stará, takže ji seženete nejspíš jen v knihovně. Některé z informací jsou v ní pravda asi už zastaralé, ale my na ni nedáme dopustit. Je tam spousta tras z různých částí Prahy, které jsou popisované z pohledu dětí, není v nich zbytečně moc faktografických informací, autor se spíš soustředí na "perličky", které by mohly děti zaujmout.

Novější a podobně koncipovaná je i kniha PRAHA S DĚTMI NA KRKU. Budou v ní zřejmě aktuálnější informace (hřiště, kavárny apod.), ale my máme stejně raději tu naši. :-)






A nebi můžete mrknout do nejnovějšího průvodce Ivy Petřinové HRAVÝ PRŮVODCE PRAHOU (Fragment, 2019). Obsahuje 19 výletů, které vás zavedou na Pražský hrad, Kampu, Hradčany, Petřín, Vyšehrad nebo do židovského a Starého Města. Obsah je připraven na míru rodinám s dětmi, takže pověsti a informace o historii či památkách jsou zpracovány tak, aby zaujaly. Nechybí hravé úkoly a kvízové otázky. Nám se moc líbí, takže jsme ji pořídili domů k té výše zmíněné.








A tohle je skvost, který využijí i ti, kteří se do Prahy jen tak nedostanou, protože to mají z ruky nebo z jakýchkoliv jiných důvodů. A potom i ti, kteří v Praze sice jsou nebo byli, ale nedostali se dovnitř některých známých nebo méně známých památek. Byli zavřené, nejsou přístupné veřejnosti apod. Kniha Tomáše Rygla PRAHA - PODROBNÝ OBRAZOVÝ PRŮVODCE (ATP, 2007) totiž prostřednictvím 1400 barevných fotografií a kreseb zprostředkovává nahlédnutí do nitra 156 pražských památkových objektů. Skvěle, názorně, podrobně, do nejmenších detailů. Budete se kochat a zkoumat stejně jako my. Parádní kniha!






Obě knížky MŮJ STÁT nejsou přímo o Praze, ale najdete tu spoustu doplňujících informací, které s Prahou resp. s některými konkrétními stavbami souvisí. První díl Putování s českým lvem za sedmi státními symboly se vám bude hodit na Pražském hradě. Druhý díl Putování s českým lvem za českými patrony a světci můžete využít např. u sochy sv. Václava na Václavském náměstí. Oba díly jsou napsané velmi srozumitelně i zábavně. Dozvíte se spoustu informací a součástí jsou i různé úkoly a kvízové otázky.




Obě knížky CESTY DĚTÍ DO STALETÍ jsou opravdu skvělé. Faktické informace, spousta obrázků, příběh, komiksy, čtivý a srozumitelný text… Pokrývají zhruba období od doby kamenné do současnosti. První díl je zaměřený na jednotlivá historická období, druhý díl na významné historické postavy a jejich dobu. V obou z nich najdete kapitoly věnující se vzniku, rozkvětu a budování Prahy.






O Praze si nemusíte jen číst, ale můžete si s Prahou i hrát. 

U nás doma je hodně oblíbená hra PRAHA V KOSTCE od Albi. Je to taková blesková hra na deset minut. V krabičce je 71 obrázkových karet se stručnými informacemi o památkách, osobnostech, místech v Praze… Vždy si jednu kartu vyberete, díváte se na ni 10 sekund (než se přesypou hodiny). Pak si vezme kartu váš soupeř, vy hodíte kostkou a podle toho, jaké na ní padne číslo, vám protihráč přečte otázku. Pokud jste si zapamatovali správnou odpověď, je karta vaše. Hraje se deset minut a vyhrává hráč s největším počtem karet. Hru ovšem může hrát i jednotlivec, popř. menší děti. Občas se k nám přidá i tří a půlletá. Ta samozřejmě nečte informace na kartičce, ale jen si prohlíží obrázek a zodpovídá vždy jen "obrázkovou" otázku (např. jaké je na obrázku zvíře, kolik je tam lidí apod.). Velmi dobrá hra na paměť a postřeh. A klidně si můžete vzít pár kartiček třeba do auta a hrát i na cestách.






Karty HRAVÁ PRAHA jsme pořídili nedávno a už s námi byli dvakrát v Praze. K
aret je v krabičce 35 a pokrývají celé historické centrum Prahy. Každá karta obsahuje zajímavosti k dané památce a tři úkoly. Pravda, úkoly by se daly jistě vymyslet i “zapeklitější”, ale rozumím tomu tak, že ty “triviální” jsou určené pro malé děti, které si tak mohou plnění úkolů také užít. Náročnější úkoly můžete na místě vymýšlet sami. A pokud se dětem podaří všechny tři úkoly splnit, mohou si na kartu nalepit samolepku. Karty můžeme doporučit mj. i jako skvělou motivaci k výletům a poznávání Prahy.







Spojovačky PRAHA V 800 TEČKÁCH jsou fajn příležitostí mrknout se na některé z pražských památek trochu jinak. Ze změti teček a čísel vám pod rukama pomalu roste obraz. A navíc je to skvělý trénink matematiky a geometrie. Nejstarší syn pravda na pravítko občas zapomíná, ale i tak ho to moc a moc baví. 







A pexeso je základ, že! Tohle je nějaké obyčejné, ani už nevím, kde jsem ho kupovala. Je na něm spousta míst a památek. Trochu mě mrzí, že kartičky nejsou očíslované a není u nich připojen seznam jednotlivých vyobrazení, jak je to u pexes obvyklé. Na druhou stranu nás to zase ponouká k vyhledávání, cože to na těch obrázcích vlastně je. 




A tu máme ještě jedno pexeso. Do toho jsem se zamilovala na první pohled. Ono je to vlastně správně pucleso. Puzzle a pexeso v jednom. Takže buď můžete hrát klasické pexeso, jen trochu obtížnější, protože ke každé kartičce hledáte kartičku zrcadlově otočenou (obraz ve vodě). A nebo si můžete z kartiček složit hezký velký obrázek. Krásná hra je z dílny Kreslíkárna.







Tohle jsou super obří plakátové omalovánky. Děti je podobně jako pucleso ještě nedostaly (přinese je až velikonoční zajíček), ale už se moc těším, až všichni usedneme ke stolu a budeme vymalovávat. Ještě máme objednané jedny omalovánky Královská cesta z dílny Omalovánky Blanky Kučerové Oblak. Ty zatím nedorazily, ale pro představu přikládám obrázek. Ty budou jen pro nejstaršího, protože má omalovánky podobného typu moc rád.






Skládací pohledy jsou také z Kreslíkárny. Jedná se o tři malované pohledy, které jde poskládat za sebe jako vláček. Obrázky se mi moc líbí a už se těším, až pojedu sama do Prahy na přednášku a pošlu je najednou domů.




Pokud jsme náruživí luštitelé, určitě nezapomeňte na některé z čísel časopisu MAKOVICEMakovice je luštitelský časopis pro všechny chytré hlavičky od 8 do 108 let. Děti tedy mohou směle luštit se svými rodiči i praprarodiči. Je plná nejrůznějších křížovek, luštěnek, doplňovaček a hádanek vždy k určitému tématu. Zábavným způsobem rozšiřuje slovní zásobu, procvičuje paměť, logiku, všeobecné znalosti, kombinační schopnosti a když luštíte společně s někým, tak i ty dovednosti komunikační. A protože různých témat vyšlo už opravdu hodně, najdete ve starších čísel i pražskou tematiku. 






A pokud by se vám knížek zdálo málo, mrkněte na blog iKarkulky nebo na blog Víra dětem.

Pokud rádi výletujete s nějakým konkrétním cílem nebo máte rádi po cestě předpřipravené různé výlety zkuste třeba:
Pokud se chcete před návštěvou Prahy mrknout "do čeho jdete", tu je malá troška z mnoha videí:
A naše pražské výlety najdete na blogu tu:
-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

12 komentářů:

  1. Dobrý den, Váš příspěvek zase přišel jako na zavolanou (ani jsem nemusela volat ;) Plánujeme jarní výlet do Prahy a fůra Vašich informací se nám velice hodí. Ani jsem netušila, že existuje tolik knížek o Praze. My ještě máme tyto dvě, ale obě jsou spíš pro dospělé, než pro děti...Ivana Mudrová - Prahou s otevřenýma očima I-III a Praha babka měst - Alena Ježková. Přeju Vám krásné jaro a těším se na další prima článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Pavlo. To jsem ráda, že jsem Vám kápla do noty. :-) Ať se vám všem výlet vydaří a krásné jarní dny!

      Vymazat
  2. Zapomněla jsem na jméno... Pavla :)

    OdpovědětVymazat
  3. úžasně hutné shrnutí a užitečné tipy, některé knihy pořídíme. děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  4. Páni, děkuji za to, že sis našla čas a napsala tak obsáhlý článek. Něco doma už máme, něco poridime 🙂 ty karty a pexesa vypadají parádně. Díky za tipy..Mějte krasné dny..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec není zač, jsem moc ráda, že se vám něco bude hodit. :-) Mějte se krásně!

      Vymazat
  5. Ještě jsem narazil na zajímavou knihu o Praze.. Áďa spadla do kanálu aneb putování dávnou Prahou

    OdpovědětVymazat
  6. A jéje, jako Pražák se zase jen můžu červenat...

    OdpovědětVymazat