pondělí 1. května 2023

Jak na… svátky a významné dny KVĚTEN

A je tu další měsíc. Květen je pátý měsíc v roce a má 31 dní. Od čeho je název května odvozen je zřejmé. Je to od slova kvést, neboť příroda a rostliny už obvykle krásně kvetou. Původně byl květen májem a tento výraz se používá ve spojení se stavbou "májky", která celý měsíc zdobí vesnice. Konají se také májové pobožnosti. Hned prvního května je mezinárodní svátek práce a zároveň je díky Máchově básni Máj vnímán i jako svátek zamilovaných. Druhou květnovou neděli se slaví svátek matek. Měsíc květen začíná stejný den v týdnu jako leden příštího roku a žádný jiný měsíc v běžném roce nezačíná stejným dnem v týdnu jako květen.

V článku jsou zase uvedené jen svátky, které s námi nějak rezonují, které slavíme nebo si připomínáme. Je mi jasné, že i během května je těch svátků mnohem, mnohem víc. Úvod ke "svátkových" článkům najdete u měsíce ledna TU.

 1. května - Svátek práce, První máj

První máj - Svátek práce je kvůli "oslavám" v socialistickém Československu dodnes vnímám tak trochu s averzí. Přitom byl vyhlášen již v roce 1889 v Americe na počest stávky chicagských dělníků, do které se zapojily sta tisíce lidí a při zásahu policie došlo i k několika úmrtím. V Česku je První máj také chápán jako svátek zamilovaných a celý květen jako měsíc lásky. S tímto pojetím je tradičně spojena především noc předcházející prvnímu květnu zahrnující stavění a hlídání máje, vylévání cestiček z hašeného vápna smíšeného s vodou mezi domy milenců a malování vápnem srdcí a nápisů na vrata. Na První máj se také líbají zamilované páry pod rozkvetlým stromem. Nejde o starý zvyk, zřejmě vznikl okolo počátku 20. století a pravděpodobně v městském prostředí, snad v souvislosti s Karlem Hynkem Máchou a Petřínem. Za vhodný strom bývá nejčastěji považována třešeň, višeň, jabloň či bříza. Video z cyklu Naše tradice s názvem 1. máj najdete TU. Pracovní listy ke Svátku práce od Učit nebo neučit najdete TU, pracovní sešit od Hanky Kropáčkové TU. My si v tenhle den nenecháme ujít polibek pod rozkvetlou třešní a někdy se vydáváme do přírody hledat srdíčka. Vyrazte také. Kolik jich objevíte? A nezapomeňte si s sebou vzít i Máchův Máj a kousek si z něj přečíst.

2. květen - Světový den labyrintů

Světový den labyrintů probíhá ve více než 100 státech světa a vznikl s myšlenkou šířit mír, pozitivní energii a lásku. Má inspirovat k procházkám labyrinty a k čerpání energie z nich. My vřele doporučujeme navštívit parádní labyrintárium na zámku Loučeň v okrese Nymburk, které je první v Evropě a jediné v Česku. Najdete tu soubor dvanácti zahradních labyrintů a bludišť a navštívit ho samozřejmě můžete i jindy než zrovna tento den. :-)

4. květen - Mezinárodní den hasičů 

Mezinárodní den hasičů se slaví od roku 1999 a tento den je dnem svatého Floriana, což je patron hasičů, ať již dobrovolných či profesionálních. Tento den se vzdává hold všem, kteří pomáhají při záchraně života a boji s ohněm. V rámci oslav se na mnoha místech republiky konají hasičské akce. Porozhlédněte se v okolí, jestli u vás hasiči také nějakou podobnou akci nepořádají. Nebo můžete vyrazit do našeho Hasičského muzea v Přibyslavi. Je tu spoustu zajímavých historických exemplářů, ale muzeum není příliš modernizované, takže žádnou interaktivitu nečekejte. 

7. května - Mezinárodní den ptačího zpěvu (pohyblivý svátek, první květnová neděle)

Den ptačího zpěvu navazuje na tradici, která byla založena v roce 1983 v anglickém Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day. Tamní ornitologové tehdy přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu přicházející jaro, kdy jsou již všichni stěhovaví ptáci zpět ve svých letních domovech a můžeme tak znovu slyšet jejich krásný zpěv. Akci později převzali partneři BirdLife International v celé Evropě a stala se vůbec nejmasovější ornitologickou akcí vůbec. Česká společnost ornitologická organizuje "Vítání ptačího zpěvu" od roku 1992. Na stovce míst v celé republice jsou vždy připraveny vycházky do probouzející se jarní přírody, leckde doplněné o ukázky kroužkování, výstavky ptačích budek a jinou propagací ochrany ptáků. Třeba na nějakou podobnou akci natrefíte. Nebo vyražte ven jako my, nainstalujte si aplikaci BirdNET, kde můžete určovat ptáky i podle hlasu nebo pro další inspiraci mrkněte do ptačího článku TU na blogu.


8. května - Den vítězství, Vzpomínkový den na ty, kdo ztratili svůj život během druhé světové války

V tento den si nejen v České republice připomínáme jednu z hlavních událostí naší historie - konec 2. světové války, za který se z pohledu historických pramenů považuje kapitulace německých vojsk, která vstoupila v platnost 8. května, ve 23:01 hodin středoevropského času. V minulosti se svátek nazýval Den osvobození či Den osvobození od fašismu a slavil se až 9. května, jak je tomu dodnes v zemích někdejšího Sovětského svazu. V šest let trvajícím konfliktu zahynulo podle odhadů zhruba 60 miliónů lidí a téměř ze dvou třetin se jednalo o civilní oběti. Proto byl tento den v roce 1994 ustanoven i Vzpomínkovým dnem na ty, kdo ztratili svůj život během druhé světové války. Téma války a obětí, která válka přináší, není jednoduché. Přesto si myslím, že je důležité o něm s dětmi mluvit. Vyprávět příběhy, navštívit památníky, shlédnout  videa, číst knihy… My se o to snažíme. Článek o knihách pro děti a dospívající o válce už mám dlouho rozepsaný, ale jeho dokončení se zatím úplně neblíží.


13. května - Světový den pro Fair Trade - Férová snídaně (pohyblivý svátek)

Světový den pro Fair Trade je věnován podpoře spravedlivého obchodu. Jeho smyslem je si připomenout, že jídlo na našem stole, stejně jako třeba čaj nebo káva pochází od farmářů, kteří velmi tvrdě pracují, aby je pro nás vypěstovali. A přestože pracují tvrdě, ne vždy za svou práci dostanou spravedlivě zaplaceno. Ve světe se Světový den pro Fair Trade slavil poprvé v roce 2002, u nás to bylo od roku 2004. Od roku 2011 se vrcholem oslav Světového dne pro fair trade stal piknikový happening Férová snídaně. Spočívá v tom, že ve stejný okamžik na mnoha místech České republiky spolu veřejně posnídají fanoušci fair trade, kteří si přinesou férové výrobky a výrobky vyprodukované v místě snídaně či bioprodukty. My se do Férové snídaně zapojujeme již několik let. Jako organizátoři i účastníci - nejprve já v knihovně, která akci pořádala, nyní štafetu převzal syn a akci pořádá přírodovědný kroužek, kam syn dochází. A my tam s radostí vyrážíme jako účastníci. Férovou snídani si ale klidně můžete uspořádat jen doma s rodinou.


14. května - Den matek (pohyblivý svátek, druhá květnová neděle)

Den matek se v Anglii slavil už v 16. století pod názvem Mateřská neděle nebo Neděle matek. Připadal na postní dobu před Velikonocemi a jelikož tehdy spousta chudých žila daleko od svých rodin (mnozí pracovali v bohatých domácnostech), neměli tolik možností se s rodiči shledat. Toto byla pro ně příležitost, při níž dostávali zvláštní volno, aby mohli zejména své matky zase vidět. Myšlenka mezinárodních a pravidelných oslav tohoto svátku vznikla roku 1907 v USA na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. Poprvé byl veřejně slaven o rok později. V roce 1914 vyhlásil tehdejší prezident Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek coby celonárodního svátku, konající se druhou květnovou neděli. My jsme svátek převzali v roce 1923 přispěním Alice Masarykové, ale po druhé světové válce byl zatlačován do pozadí 8. březnem, kdy se slaví MDŽ. Po roce 1989 se opět začal Den matek hojně slavit. My v tenhle den obdarováváme svoje maminky/babičky. Vlastnoručně vyrobené přání a nějaká kytička či něco na zub nesmí nikdy chybět. Naše tipy na přáníčka ke Dni matek najdete v článku TU.

15. května - Mezinárodní den rodiny

V roce 1993 Valné shromáždění OSN rozhodlo, že počínaje rokem 1994 bude každoročně 15. květen vyhrazen Mezinárodnímu dni rodin. Jsme spolu a rádi během celého roku, ale je fajn si třeba právě tento den připomenout, jak velké je štěstí, že se máme.

18. května - Mezinárodní den muzeí 

Mezinárodní rada muzeí ustanovila Mezinárodní den muzeí v roce 1977 s cílem upozorňovat širokou veřejnost na roli muzeí v rozvoji celé společnosti a každoročně se do něj zapojují muzea po celém světě. V České republice je oslava Mezinárodního dne muzeí tradičně spjatá s pořádáním Festivalu muzejních nocí a vyhlašováním ceny Gloria musaealis. Mnohá muzea jsou v tento den otevřena návštěvníkům zdarma. Letošním tématem Mezinárodního dne muzeí je "Budoucnost muzeí: obnova a nové vize". Pokud budou muzea otevřená, určitě oslavte tento den návštěvou zajímavé muzejní expozice. Půjde-li to, jistě někam vyrazíme. A protože máme rádi především interaktivní expozice, doporučujeme návštěvu třeba Muzea nové generace ve Žďáru nad Sázavou, expozice v muzeu v Blansku, Muzeum Karla Zemana nebo přírodopisnou expozici v muzeu v Olomouci.

28. květen - Světový den her

Světový den her v roce 1999 vyhlásila Mezinárodní asociace knihoven hraček (International Toy Library Association). ITLA je mezinárodní nezisková organizace, která sdružuje knihovny hraček a her z celého světa. Ty poskytují prostor pro hraní široké veřejnosti a pomoc proškoleného personálu. My se k tomuhle svátku určitě připojíme tím, že si všichni společně zahrajeme některou z našich mnoha her. Možná je to i skvělý den pro náš další herní maraton. :-)

 

31. květen - Den otevírání studánek

Otvírání, vylévání či cídění studánek je český lidový zvyk a dříve byl velikou slavností. Lidé se v průvodu vydávali do lesa k pramenům, mladá děvčata za doprovodu hudby zpívala a tancovala, přidávaly se i děti. Otevírání studánek je vlastně oslava vody samotné. Dříve byly studánky jediným zdrojem pitné vody, a proto bylo potřeba se o ně dobře starat. Lidé si studánek a pramenů velmi vážili. 31. května se proto dívky vydávaly ke studánkám v okolí svého domova, čistily je a udržovaly. S rozvojem vodovodních sítí však pro nás přestaly být studánky důležité a od jisté doby se o ně nestaráme tak, jak bychom měli. V posledních desetiletích se však tato dávná tradice pomalu vrací. Vznikl Národní registr pramenů a studánek a kampaň Zachraňme studánky, jejímž cílem je obnovit přirozené zdroje vody ve volné přírodě. Samotný proces čištění studánky spočívá ve vybírání bahna a dalších nečistot z jejího dna. Důležité je uklidit celé okolí, aby vydržela čistá co nejdéle. Voda musí ze studánky správně odtékat, pak se totiž studánka čistí samovolně. Není na škodu vyložit okolí studánky kamením a zřídit k ní dobrý přístup. Zabrání se tak brzkému zabahnění. I my máme několik oblíbených studánek, ke kterým se v průběhu května určitě vypravíme. A vřele doporučujeme materiál Lipky Devatero studánek (víc TU). Video k otvírání studánek z cyklu Naše tradice najdete TU.

Květnových svátků je samozřejmě mnohem a mnohem víc nabízejí spoustu dalších příležitostí pro oslavy, připomínání, slavení. Přehledy najdete třeba TU, TU nebo TU.

Užívejte každý den. Bez ohledu na to, jestli je to svátek nebo významný den. :-)

Další měsíce najdete tu:

LEDEN ÚNOR BŘEZEN DUBEN KVĚTEN ČERVEN ČERVENEC SRPEN ZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD PROSINEC

2 komentáře:

  1. Velké díky, Veroniko! Sleduji Vás hlavně na FB, ale tady se v tom lépe hledá. Váš rozsah aktivit je veliký a navíc se o něj dokážete skvěle podělit. O tom, jak dlouhodobě, věrně a poctivě na blog přispíváte, ani nemluvě. Opravdu moc děkuji! Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Hanko, moc si vašich slov vážím. Mám pocit, že aktuálně moc poctivě nepřispívám, ale jsem moc ráda, že nacházíte inspiraci. Přeji hezké dny. Veronika z Pesleří

      Vymazat