úterý 13. září 2022

Jak na… svátky a významné dny ZÁŘÍ (2022)

A je tu další měsíc. Září je devátý měsíc v roce a má 30 dní. Mnoho jazyků převzalo latinský název pro tento měsíc september. Ten pochází z označení, že býval před reformou kalendáře sedmým měsícem v roce. U nás je označení tohoto měsíce odvozeno od spojení "za říje", což vychází ze staročeského zářuj nebo zářij. Odvozování názvu od slunečního záření je pouze lidové vysvětlení. 

V září začíná období podzimní sklizně, kromě ovoce a brambor dozrává také vinná réva a chmel. Proto se podle lidové tradice v českých zemích odehrávají v tomto měsíci různé sklizňové slavnosti, jako je vinobraní, dočesná apod. Kolem 22. a 23. září začíná na naší severní polokouli podzim (podzimní rovnodennost). Významným dnem je také 28. září, kdy má svátek Václav a je Den české státnosti. Dříve to byl den, kdy se v hornatých krajích sváděl dobytek z letních pastvin do vsí k přezimování. V některých oblastech také končila roční služba čeledi a zároveň se uzavíraly smlouvy s hospodáři na příští rok.


V článku jsou zase uvedené jen svátky, které s námi nějak rezonují, které slavíme nebo si připomínáme. Je mi jasné, že i během září je těch svátků mnohem, mnohem víc. Úvod ke "svátkových" článkům najdete u měsíce ledna TU.

přelom srpna a září -  Netopýří noc (pohyblivý svátek, poslední srpnový víkend)

Netopýří noc neboli Mezinárodní den pro netopýry, Evropská noc pro netopýry nebo jak jinak chcete, je den a noc, které jsou věnovány netopýrům, jejich ochraně, osvětě. Koná se poslední srpnový víkend, ale akce pro veřejnost obvykle začínají v polovině srpna a trvají až do poloviny září. Přidávám ho tedy ještě i do září, protože my si o netopýrech povídáme v době, kdy se poblíž nás nějaká taková akce koná. Tak mrkněte, jestli se nějaká taková akce nekoná poblíž vás. Seznam všech netopýřích akcí najdete TU.  My si obvykle povídáme, čteme, tvoříme, děti vyplňují nějaké pracovní listy, zkrátka jako obvykle. Tak sdílím pár našich tipů. Video a pracovní listy pro mladší děti, tipy na hry najdete na webu Hurvínek v přírodě TU. Obsáhlé netopýří pracovní listy pro starší i mladší děti (doporučujeme především Netopýří sešit), netopýří geocaching na hradech, náměty na hry a tvoření a spoustu dalšího najdete na webu České společnosti pro ochranu netopýrů TU. Pracovní listy pro starší děti jsou i k srpnové netopýří stránce skvělého kalendáře Světem šumavské přírody TU, ještě o něco rozsáhlejší jsou TU. Fajn video je i na Déčku S Hubertem do lesa, k tomu jsou na stránkách i samostatná videa o jednotlivých zvířatech, omalovánky a hra Hubertův rok TU.


10. - 18. září - Dny evropského dědictví - European Heritage Days (pohyblivý svátek, vždy v září)

Dny evropského dědictví se konají každý rok v září. Jejich cílem je zpřístupnit nejširší veřejnosti nejzajímavější památky všech druhů tj. architektonické, archeologické, sakrální, technické, dále také muzea, galerie a knihovny a i další prostory, v nichž jsou uchovávány neuvěřitelně rozsáhlé sbírkové fondy movitého kulturního dědictví. Nejvíc akcí a dnů otevřených dveří probíhá o víkendu, ale během všedních dnů máte možnost nahlédnout do míst, která bývají zavřená právě o víkendech, a seznámit se třeba s procesem jejich záchrany a obnovy. Je možné navštívit i některé památky, které nebývají veřejnosti přístupné vůbec nebo pouze příležitostně. Například neveřejné interiéry radnic, soudů, církevních institucí, škol, obytných domů atd. Řada památek bývá zpřístupněna zdarma či za snížené vstupné. Přehled akcí najdete TU. Ne vždy to vyjde, ale snažíme se v tyto dny nějakou z památek navštívit.

13. září - Mezinárodní den čokolády

Svátek pro všechny milovníky sladkostí a kakaových bobů. Čokoláda je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě. A to na všech 7 kontinentech. V různých podobách ji lidé konzumovali již 1 900 let před Kristem a stala se nedílnou součástí kultur starobylých Aztéků nebo Mayů. V Evropě kakaové boby začali lidé kombinovat s mlékem a cukrem a o řadu století později průmyslová revoluce přinesla čokoládu v podobě, jakou ji známe dnes. Většina z nás ke konzumaci čokolády sice vůbec nepotřebuje žádný světový den, proč to ale nevzít jako příležitost a nezkusit něco nového. Třeba čokoládu s nějakou netradiční příchutí. My si o čokoládě povídáme, něco fajn si přečteme či upečeme. Tipy na "čokoládové" knihy a aktivity i odkaz na dlouhodobý čokoládový projekt najdete ve starším článku na blogu TU.


23. září - První podzimní den (podzimní rovnodennost)

Podzim začíná letos 23. září v 3.05 hodin ráno. A my ho máme moc rádi. Tolik barev, plodů, rozmanitost počasí... Hojnost! Sbíráme plody na zahradě i v přírodě, malujeme, kreslíme, tvoříme mandaly, čteme, povídáme si. Letos jsme s nadšením přivítali novou knihu o podzimu Andrey Popprové Oříškový podzim. Z té budeme letos hodně číst. Na blogu je podzimních článků nekonečně mnoho. Najdete je pěkně pohromadě TU a můžete z nich vybírat, cokoliv podzimního se vám hodí. 



25. září - Mezinárodní den neslyšících (pohyblivý svátek, poslední neděle v září)

Svátek, který může být příležitostí vyzkoušet si s dětmi, jak se žije neslyšícím. Děti si mohou vyzkoušet nasadit silná sluchátka a část dne "žít v tichu" a jen odezírat ze rtů. My vždycky v tento den "oprášíme" prstovou abecedu a podíváme se na pár videí tlumočených do znakového jazyka. A také si vyznakujeme básničku "Polámal se mraveneček", kterou si od kdysi kdysi trochu pamatuju. 


28. září - Den české státnosti (Svátek svatého Václava)

Tenhle svátek si připomínáme každý rok. Povídáme si o tom, co tenhle svátek vlastně znamená, i o samotném svatém Václavovi. Ukazujeme si na časové ose, kdy žil a kde žijeme my. Čteme, povídáme si, tvoříme, starší dělají pracovní listy. Vše najdete shrnuté v článku na blogu TU.



Zářijových svátků je samozřejmě mnohem a mnohem víc, nabízejí spoustu dalších příležitostí pro oslavy, připomínání, slavení. Přehledy najdete třeba TU, TU nebo TU.

Užívejte každý den. Bez ohledu na to, jestli je to svátek nebo významný den. :-)

Další měsíce najdete v dalších článcích. Vždy každý měsíc v novém článku.

LEDEN ÚNOR BŘEZEN DUBEN KVĚTEN ČERVEN ČERVENEC SRPEN ZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD PROSINEC

Žádné komentáře:

Okomentovat