sobota 1. října 2022

Jak na… svátky a významné dny ŘÍJEN (2022)

A je tu další měsíc. Říjen je desátý měsíc v roce a má 31 dní.  Latinský název October znamená osmý měsíc a je odvozen z římského kalendáře, podle nějž rok začínal březnem. České jméno tohoto měsíce je odvozeno od jelení říje. V tomto měsíci pokračuje ve střední Evropě podzimní sklizeň a v českých zemích se tradičně slaví posvícení. Koncem října slavíme Den vzniku samostatného československého státu, svátek zvaný Halloween a také se mění letní čas na zimní. 

V článku jsou zase uvedené jen svátky, které s námi nějak rezonují, které slavíme nebo si připomínáme. Je mi jasné, že i během září je těch svátků mnohem, mnohem víc. Úvod ke "svátkových" článkům najdete u měsíce ledna TU.

1. října - Mezinárodní den vegetariánství

Den vegetariánství není žádný novodobý svátek. Ve se světě slaví už od roku 1977, kdy jej vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost. My tenhle svátek vlastně slavíme tak nějak celý rok. V rodině máme vegetariána, takže doma vaříme převážně vegetariánsky. Takže zrovna 1. říjen pro nás není nijak významný, ale vy si můžete zkusit bezmasý den nebo klidně třeba celý týden. Vzhledem k tomu, že maso patří k potravinám s největším negativním dopadem na životní prostředí, prospějete tím trochu i naší planetě. :-) A podzim je k bezmasému experimentování navíc jako stvořený. Tolik zeleniny! Zkuste třeba nějakou hustou zeleninovou polévku.

4. října - Mezinárodní den zvířat

Mezinárodní den zvířat datuje počátek své tradice do roku 1931, kdy byl založen ve Florencii jako úmluva ekologů, kteří chtěli upozornit na situaci ohrožených druhů. Od té doby jeho význam narostl, obsáhl všechny druhy zvířat a slaví se v mnoha koutech světa. 4. říjen byl vybrán, protože právě v tento den slavíme svátek sv. Františka z Assisi, patrona všech zvířat. Okolo tohoto svátku se koná mnoho zajímavých akcí v záchranných stanicích či zoologických zahradách. Skvělá příležitost je navštívit a podpořit jejich činnost.

5. října - Mezinárodní den úsměvu

Tenhle svátek vznikl až v roce 1999, ale celé to začalo již o trochu dříve. Jedna americká pojišťovací společnost v roce 1963 oslovila, tehdy ne moc známého, výtvarníka Harveye Rosse Balla, aby navrhl její vizitku. Společnost tak chtěla podpořit a posílit morálku svých zaměstnanců, a tak Harvey namaloval dnes již legendárního smajlíka. A právě díky tomu pak autor založil tradici Mezinárodního dne úsměvu. Smích zlepšuje náladu, pomáhá odbourávat stres, zlepšuje činnost mozku a dokonce může předcházet infarktu. Takže se usmívejme a smějme, a nejen v tento den, nic nás to nestojí! :-)

16. října - Havelské posvícení (pohyblivý svátek)

Posvícení se obecně slaví v neděli po svátku patrona či světce, kterému je zasvěcen místní kostel či kaple. Posvícením se tak připomínalo výročí vysvěcení kostela a byla to dříve hodně významná událost pro obec, rodinu i celé příbuzenstvo, které se obvykle sjelo zblízka i zdaleka. A slavilo se, mnohdy i několik dnů. To se ale úplně nelíbilo císaři Josefu II., protože měl pocit, že je jedno posvícení za druhým, lidé slaví pořád někde něco a zanedbávají tak zemědělské práce. Tak ustavil jedno „univerzální“ posvícení v neděli po svatém Havlu, tj. po 16. říjnu, kdy už byla většina zemědělských prací hotová. Lidé tohle nařízení ochotně přijali a k těm svým posvícením začali slavit i tohle. A císař poněkud ostrouhal. U nás ve městě se posvícení slaví v létě, to jsme ale obvykle někde v luftě, takže jsme se ochotně "ujali" toho havelského. Pečeme velké bohatě zdobené chodské koláče a dělíme se o ně s rodinou.  Tak si taky něco dobrého upečte! 


16. října - Světový den chleba

Světový den chleba je vyhlášen pekařskou unií U.I.B. (Mezinárodní unie řemeslných pekáren) na památku výročí založení Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO), která vznikla v roce 1945 pro boj proti hladu, a jejímž mottem je Fiat Panis – Nechť je chléb. Ročně se po celém světě spotřebuje na 350 miliónů tun chleba. My si doma kváskový chleba pečeme už několik let, ale pro mnohé může být tento den impulsem, sehnat si od někoho kvásek a zkusit si domácí chleba upéct. A pokud už doma chleba pečete, darujte trochu svého kvásku dál.

20. října - Den stromů

Nápad slavit Den stromů vznikl v polovině 19. století ve Spojených státech, odkud se rozšířil i na další kontinenty. Roku 1951 doporučilo FAO (Food and Agriculture Organisation) Spojených národů všem svým členským státům slavit světový svátek stromu. V ČR se tento den poprvé masově slavil v roce 1906, pak ale válka a komunistický režim tuto tradici přerušili. S nápadem na obnovu této tradice v ČR přišel v roce 2000 bývalý ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy a známý popularizátor vědy Václav Větvička. Datum oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října, protože v mnoha lokalitách ČR jde o vhodný termín pro sázení stromů a podzim je také časem, kdy jsou stromy asi nejkrásnější a hrají všemi barvami. A stromy jsou nejen báječné organismy samy o sobě, ale přinášejí také spoustu podnětů k pozorování a objevování. Zaměřit se můžete na strom jako celek, na druhy stromů, listy, kůru, tvar koruny, semena, letokruhy... možností je spousta. Množství tipů na aktivity a knihy najdete v článku na blogu TU.


21. října - Den původních odrůd jablek (Světový den jablek)

Inspirací pro tento den byl svátek „Apple day“, který se 21. října slaví ve Velké Británii. Přestože od Britů pochází i přísloví „Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“, počátek jablek musíme hledat jinde. Původní domovinou jabloně bylo pravděpodobně Zakavkazí, Írán a Turkestán, ale do Evropy se přes Malou Asii dostala ještě před naším letopočtem. Roubováním jabloní se zabývali už staří Římané, v českých zemích však pěstování jablek dosáhlo prvního vrcholu až v 16. století. Tehdy začalo být jejich pěstování tak rozšířené, že se česká jablka začala vyvážet i do zahraničí. Tehdy vzniklo i mnoho názvů obcí a osad odvozených právě od jablek, například Jablonec, Jablečno nebo Jablonné. My si doma svátek jablek připomínáme vždy několik týdnů v září a říjnu. Sbíráme, sklízíme, sušíme, moštujeme, pečeme, vaříme... A také si o jablkách podíváme. Naše jablečné dny můžete blíže prozkoumat v článku na blogu TU.

28. října - Den vzniku samostatného československého státu

Den vzniku samostatného československého státu se slaví jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. My tenhle svátek v pravém smyslu slova vlastně ani neslavíme, ani vlajku nevyvěšujeme, i když už se ke koupi držátka na okno nějakou dobu chystáme. Ale pravidelně si o vzniku Československa, o TGM, o státních symbolech a všem okolo povídáme už mnoho let. Vlastně už od té doby, co bylo nejstaršímu asi pět. K povídání přidáváme i nejrůznější knihy, videa, pracovní listy. K tématu je spoustu skvělých materiálů. Vše najdete sepsané dokonce ve dvou článcích na blogu TU a TU.


31. října - Halloween

Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví den před křesťanským svátkem Všech svatých. Svátek se zachoval především v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. Keltové tento den nazývali Samhain a vnímali ho jako pomezí, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Zvyky dnešního Halloweenu se rozvinuly v Irsku pravděpodobně na základě prolnutí zvyků vycházejících ze staroirského pohanského svátku Samhain, oslav římských pohanských svátků a křesťanských slavností Všech svatých, které byly přineseny do Říma společně s křesťanstvím. Vystěhovalci zvyk přenesli v 19. století do USA, kde se všeobecně rozšířil, a odtud ho s expanzí americké kultury přejímaly další země. Komercializace svátku začala počátkem 20. století, od třicátých let začíná být populární nošení kostýmů a koledování po domech se objevuje kolem roku 1950. My halloween doma moc neslavíme. Obvykle neděláme žádnou zvláštní výzdobu ani nepečeme a nevaříme žádná na pohled odpudivá jídla. Ani masky se nekonají. Co si ale nenecháme žádný rok ujít, jsou dýně. Pro nás doma je dýně symbolem podzimu, jeden z úžasných podzimních plodů a darů. Dýně, pravda, doma dlabeme, dáváme do nich svíčky, ale jsou pro nás symbolem světla. Světla, které odchází, které je třeba si domů přinášet jinak. Dýňový článek najdete na blogu TU.


Říjnových svátků je samozřejmě mnohem a mnohem víc, nabízejí spoustu dalších příležitostí pro oslavy, připomínání, slavení. Přehledy najdete třeba TUTU nebo TU.

Užívejte každý den. Bez ohledu na to, jestli je to svátek nebo významný den. :-)

Další měsíce najdete v dalších článcích. Vždy každý měsíc v novém článku.

LEDEN ÚNOR BŘEZEN DUBEN KVĚTEN ČERVEN ČERVENEC SRPEN ZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD PROSINEC

Žádné komentáře:

Okomentovat