pondělí 24. dubna 2017

Co číst… bylinky a spol.

Mám bylinky moc ráda. Nejen ty léčivé, ale i ty plané jedlé (tzv. jedlé plevele). A na zahradě jich máme celkem dost. A rádi sbíráme, někdy přímo i sklízíme, ochutnáváme, jíme, vaříme z nich (o tom je samostatný článek na blogu) a léčíme se pomocí nich. Já i děti. Ta teď skoro tříletá pomáhá už od malička. A snad ještě chvilku bude. Protože ten osmiletý sice taky občas ještě lístky a květy sbírá, ale ještě raději je pojídá. A tomu ročnímu je to zatím spíše šumák. I když se zdá, že i z něj bude zdatný pojídač zelených bylin. A snad i sběrač. :-)




Bylinky nejen rádi sbíráme a jíme, ale také si o nich moc rádi čteme. A tak pro vás mám tentokrát pár tipů na dětské knížky o léčivých bylinkách a dalších jedlých rostlinách. A dvě o rostlinách obecně. Ale i ty jsou dětské a plné příběhů i zajímavých informací. A jedna naučno-léčivá pro děti a maminky navrch!



Václavková, Tereza. Jůlinka z jedlé zahrádky. Praha : Verzone, 2013. Nestr.
Nejprve knížka pro úplně nejmenší o tom, jak si jednoduše udělat v okrasné zahradě s anglickým trávníkem kout plný květin, jedlých rostlin a taky hmyzáků a dalších užitečných tvorů. A o tom, že to zvládnou i děti. Malá Jůlinka si totiž sama uprostřed okrasné zahrady vytvoří úrodnou džungli plnou spokojených brouků, zvířátek a rostlinek legračních názvů. Je to místo plné života, kam sekačka na trávu rozhodně nesmí. Její zvířecí kamarádi jí za odměnu přinesou semínka a Jůlinka zjistí, že zahrada může nabídnout hojnost i jí a tatínkovi s maminkou. Tato knížka může inspirovat dospělé i děti k ohleduplnému zahradničení. Děti se naučí nejen rozeznávat běžné druhy rostlin, ale poodhalí také léčivé kouzlo tradičních bylin i přehlížených plevelů, které rostou snad na každé zahradě. V Jůlinčině zápisníku pak najdou několik nenáročných užitečných receptů na lektvary, které si mohou samy připravit. Na předsádkách je ještě ilustrovaný přehled semínek a samotných rostlinek, s kterými se děti v knížce seznámí. Tuhle knížku máme opravdu rádi a doporučujeme!






Krolupperová, Daniela. Jde sem lesem. Ilustrace Eva Chupíková. Praha : Portál, 2016. 86 s.
Tohle je vlastně knížka s pohádkovým příběhem a herbář v jednom.  Knížka plná lesních panenek, skřítků a dobrodružství a taky o tom, jak by se děti měly chovat v lese, aby jim lesní skřet nenastavil bludný kořen. Příběh je o celkem obyčejném klukovi Toníkovi z velkoměsta, který má strávit prázdniny u babičky na vesnici u lesa. Není z toho úplně nadšený. Po pravdě je z toho dost otrávený. Babička má totiž jen starou televizi a žádný internet, neví, co je to tablet nebo Xbox a celkově je nějaká "zastaralá". Nakonec ale zvítězí dětská fantazie a hravost, Toník prožije s babičkou neobyčejné prázdniny plné pohádkových postav, zbloudilých duchů rytířů, léčivých bylin a hlavně obrovské napínavé lesní dobrodružství. Na začátku každého z příběhů autorka a ilustrátorka představí jednu léčivou bylinu, která se posléze v příběhu objeví, skřítkové ukáží Toníkovi její léčivé schopnosti, dozvíme se také, kde roste a jak se používá a na konci každé kapitoly je malý kvíz, na kterém si malý čtenáři mohou procvičit, co si o bylince zapamatovali. Celý příběh doplňují nádherné ilustrace Evy Chupíkové.
A pokud se vám příběh zalíbí, doporučujeme od stejných autorek ještě Zákeřné keře, Rybí sliby nebo Mizící hmyzíky. (více o knize Mizící hmyzíci v článku na blogu)






Kovač, Polonca. Byliny malé čarodějky. Ilustrace Ančka Gošniková Godecová. Praha : Slovart, 2015. 71 s.
Malá čarodějka Lenka létá na zubním kartáčku a zná bylinky jako nikdo jiný. Přistěhuje se do lípy k jedné myší rodince a k dalším zvířátkům a zasvěcuje je, hlavně myšáčka Lolka a jeho sestřičku Loliku, do tajů apatykářského umění. Knížka je rozdělená na krátké jednostránkové kapitoly, které jsou vždy jednotlivě zaměřené na konkrétní bylinku, její využití a příběh, který s ním hlavní hrdinové zažijí. Těšit se můžete třeba na příběh o arnice, břečťanu, kopřivě, podbělu, mateřídoušce, pampelišce, levanduli a mnohých dalších bylinkách (celkem je jich v knížce představeno 34). Na konci příběhu je vždy jeden snadný recept (pokud máte chuť ho vyzkoušet, doporučuji dohledat si další informace) a ke každému je krásná ilustrace. Příběhy jsou úsměvné, ze života a se spoustou malých zvířecích kamarádů, takže malí čtenáři se nejen poučí, ale i pobaví.






Hroníková, Linda. Pohádky a hry s bylinkami : pohádky, recepty, návody, náměty, úkoly, básničky, hádanky. Ilustrace Jitka Tláskalová. Olomouc : Rubico, 2008. 94 s.
S knížkou budou pracovat asi více dospělí, kteří mohou k bylinkám pomocí knížky vystavět celou pohádkově-naučnou lekci. Společně s dětmi se mohou vypravit do tajuplného světa rostlin v 11 pohádkových příbězích. Ke každé z bylinek je kromě pohádkového příběhu i mnoho praktických rad a tipů, jak s rostlinkou "čarovat" a k čemu se dá použít. Třeba návod na přípravu královské lázně z voňavé mateřídoušky nebo na výrobu meduňkového medvídka. A také spousta úkolů, křížovek, doplňovaček, hádanek a otázek pro zvídavé čtenáře, které bylinkové pohádky doplňují. Jednotlivé kapitoly jsou o bylinkách: kopřiva, mateřídouška, růže, meduňka, pampeliška, heřmánek, vlaštovičník, slunečnice, leknín, měsíček, šanta kočičí. Pokud si chcete s dětmi o bylinkách více povídat a zároveň si i pohrát, vřele vám tenhle nápadník doporučuji.





Vladislav, Jan. Proměny : legendy o stromech a květinách. Ilustrace Zdena Krejčová. Praha : Malvern, 2016. 192 s.
Knížka obsahuje nesmírně bohatou a pestrou škálu příběhů z různých národů a kultur, spojených jediným tématem - stromy a květiny. A jsou tu kratičké texty plné podobenství, pohádky i dlouhé dobrodružné příběhy či pověsti. A i pár léčivých a jedlých bylinek tu mezi tou spoustou zeleně najdete. Autor vypráví velmi čtivě a pro dětského čtenáře přitažlivě rozmanité děje, v nichž vždy nějak vystupují, jednají a do děje zasahují stromy a květiny. Častým motivem bájí a pověstí je osvobození bytosti zakleté v rostlině nebo vysvětlení původu dané rostliny.Odkud se bere len, pelyněk nebo konvalinky? Kdo začal první vařit pivo a vyrábět víno? A ve kterých rostlinách hledat zakleté ženy, které se po osvobození stanou věrnými a milujícími manželkami? Čtenář pozná, co se vypráví nejen v Evropě, ale i mezi indiány nebo třeba až ve vzdáleném Japonsku. Z Flander k nám dorazila i zde převyprávěná pověst o králi Gambrinovi, vynálezci piva, z Mongolska pohádka o Přesličce, z Afriky pochází vyprávění o původu veškerého ovoce. Je toho moc… a z různých koutů světa. Určitě si přečtěte!





Dvořák, Jiří. Rostlinopis. Ilustrace Alžběta Skálová. Praha : Baobab, 2012. 68 s.
Knížka o rostlinách všeho druhu od A do Z, tedy od akácie po žito. Ovšem suchou teorii nečekejte, ta má do téhle naučně-beletristicko-výtvarné knížky vstup přísně zakázán. 
Tahle knížka totiž pojednává o světě rostlin zábavnou a čtivou formou, navíc ve vynikajícím výtvarném zpracování Alžběty Skálové. Je plná básniček, příběhů, zajímavostí, ale i veselých a poetických obrázků či komiksových stripů. A pokud myslíte, že nějaké "odborné" informace jsou třeba, nebojte, skoro u každé rostliny jsou formou odpovědi na tzv. "dobrou otázku" uvedena skutečná přírodopisná fakta. A na webu nakladatelství si navíc můžete stáhnout skvělé pracovní listy, které pomohou zúročit znalosti četbou knihy - víceméně mimoděk, při hře - načerpané. Rostlinopis každým obrázkem a každou větou potvrzuje, že svět přírody je především světem fantazie! A my vřele doporučujeme, stejně jako autorovu podobně koncipovanou knihu Havětník. (více o knize v článku na blogu)





Staňková-Kröhnová, Magdaléna. Bylinky pro děti a maminky : praktické použití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi od jara do zimy. Praha : Grada, 2009. 263 s.
Knížka je sice více naučná a určená pro všechny maminky, které chtějí používat dostupné přírodní prostředky pro zdraví své a svých dětí, ale na své si občas přijdou i děti. Knížka je hodně přehledná a hlavně srozumitelná. Zaměřuje se především na využití fytoterapie a zdravé přírodní stravy. Vychází z lidových tradic, nabízí zdravé recepty a nápady na využití rostlin při tvoření s dětmi. Ke každé rostlině (rozděleno podle doby sběru na čtyři roční období) jsou vždy čtyři strany, které obsahují základní informace o rostlině a jejím využití při léčení, tipy na čaje, odvary, masti a tinktury, informace o sběru a pěstování, několik kuchařských receptů a v neposlední řadě informaci o sběru či tvoření s dětmi. Takže jako doplněk z jiným dětským knihám vřele doporučuji.






A na závěr ještě pár materiálů ke stažení o rostlinách a bylinách: 
  • třísložkové karty bylinek a jarních květin na webu rustspolecne.cz
  • brevíř bylin na webu Vojenských lesů a statků ČR
  • skvělé pracovní listy ke knížce Jiřího Dvořáka a Alžběty Skálové Rostlinopis
  • jarní loto pro nejmenší na blogu zlesa
  • skvělé materiály Jarní květiny (bohužel neznám zdroj ani autora, pokud  znáte, budu moc ráda, abych mohl a doplnit)
  • aktivity pro nejmenší na téma jarní kvítky (omalovánky, přiřazování, pexeso…) na webu nasedeticky.sk 
  • pexeso bylinky a koření
  • omalovánkový herbář pro děti na eSchovce

Voňavé, lahodné a chutné čtení přejeme. A taky sbírání, ochutnávání… 
A pokud máte tip na nějakou další bylinkovou knížku pro děti, budu moc ráda za doplnění.

4 komentáře:

  1. Dobrý den, dke Vašeho doporučení jsem objednala knížku Byliny malé carodejky,dnes přišla a jsem nadšená-já i děti.DĚKUJU za parádní tip.Krasne prázdniny Pavla.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to vypadá na hodně zajímavou knížku. Mockrát díky za tip. Já osobně bylinky pěstuji hodně ráda. Dokonce mám na ně i takové šikovné nůžky, které se mi před nějakou dobou povedlo najít na https://www.emako.cz/black-week/nuzky-na-bylinky-a-naci--prakticky-pristroj-na-sekani-zeleni/ Jsou dost praktické.

    OdpovědětVymazat
  3. Kouzelný rituál, který zažijete pokud bude alespoň někdy u vás doma kalabasa si prostě nebudete moct ničím jiným nahradit. A také není divu, tak dobrý zážitek a pocit nesmrtelnosti se nedá jinak popsat než tak že to prostě musíte jednoho dne zažít.

    OdpovědětVymazat