pátek 11. srpna 2017

Co čteme… časopisy pro děti

Že jsme rodina knihomolů a knihomilců už asi víte. Kromě knih máme doma ale i poměrně obsáhlé množství časopisů. Resp. papírových tištěných časopisů pro děti. Já už jsem totiž odběr všech časopisů pro sebe zrušila a chodí mi jen pár elektronických.

novém časopise pro nejmenší Puntík jsem už psala, ale teď bych ráda shrnula a stručně popsala všechny tituly, které kupujeme nebo máme předplacené. Časopisů pro děti vychází celá řada, ale my j
sme poněkud nároční ve výběru, takže ne úplně vše se nám líbí. Buď jsou nevkusné obrázky nebo hloupé texty, v časopise je hodně reklam apod. S těmi, co máme doma, jsme velmi nebo vcelku spokojeni. Samotnou mě překvapilo, kolik jich je, když jsem si to takhle sepsala.

Puntík

Časopis pro nejmenší jsem představovala v článku na blogu TU. Zatím vyšlo první číslo a Baru i mně se moc líbí. Je v něm spousta úkolů a her právě pro nejmenší (na časopise je uvedeno 2-6 let, já bych řekla, že max. 5 let). Je plný obrázků nám milých ilustrátorů (Andrea Popprová, Vendula Hegerová, Aneta Žabková, Lucie Sunková a další), které známe z našich oblíbených knížek. Texty nejsou hloupé, přestože jsou přizpůsobené pro nejmenší čtenáře. A navíc jich není moc, vsazeno je hlavně na obrázky a hry. Reklam několik je, ale dá se to snést. Věříme, že nastavená laťka bude dodržena a že i další čísla časopisu budou tak podařená. Je to měsíčník a cena časopisu je 25 korun, informace najdete TU.









Ben Já Mína (Benjamína)

Tímhle časopisem můžete věkově tak akorát navázat na Puntík. Je to vlastně časopis pro skautské benjamínky (proto ten název), tedy děti ve věku 4-6 let. Vydává ho Junák - český skaut, ale je určený i široké veřejnosti a je fantastický a neobyčejný. Krásně celostránkově ilustrovaný, milý, plný obrázků a úkolů, luštěnek a malých i velkých záhad. Ale ty úkoly nejsou jen tak ledajaké, jak autoři časopisu sami říkají, jsou odrazovým můstkem pro poznávání sebe, druhých i světa kolem. Každá číslo má jiné téma, ale hlavními hrdiny jsou  vždy vedoucí Janka a skupina dětí v čele s Benem a Mínou (tohle se podařilo skvěle vymyslet - viz název časopisu a skautští benjamínci). Časopis ale není určený jen předškolním dětem, je i pro dospělé, kteří s dětmi pracují (ať už v nějaké organizaci nebo doma). Součástí časopisu jsou totiž naprosto dokonalé metodické listy v pdf. Moc oceňuji, že metodika není součástí časopisu, ale že si ji případní zájemci mohou stáhnout na webu. Časopis tak zůstává čistý a jakýmikoliv metodickými poznámkami nezatížený jen a jen pro děti. Reklama je v celém časopise snad jen jedna. U nás se zatím tenhle časopis věkově míjí se všemi našimi dětmi, ale kochám se já. A malá dcera mi nakukuje přes rameno, občas něco přečteme či realizujeme a těšíme se, jak to bude dál. Časopis vychází 5x ročně a roční předplatné stojí 225 Kč. Víc se dozvíte TU.







Raketa (Pojď si hrát, Hrana)
Časopis Raketa je pro nás jakýmsi nástupcem dvou časopisů, jejichž zánik jsme "oplakali". Nejprve byl časopis Pojď si hrát (2008-2010). Ten jsem hltala jen já, protože na něj byl Máťa moc malý. A těšila jsem se, jak si ho budeme číst spolu. Ale ouha… časopis přestal vycházet. Některá z čísel si můžete prohlédnout v archivu ZDE. Poté začal vycházet (2012-2015) podobně laděný časopis HRANA. A já se opět radovala a dokonce jsme s Matym několik čísel četli a pár jich máme doma. Ale další ouha… časopis už také nevychází. Ale starší čísla jsou stále k dostání, pokud nemáte, neváhejte. Objednat můžete TU. Oba s vkusnými ilustracemi a minimem reklam. 

A my čekali dál, co bude. Bude něco? A je! Od roku 2015 vychází skvělý časopis, pravda už pro větší děti (5 - 10 let), Raketa. A oba se starším synem si ho nemůžeme vynachválit. Přiznám se, že si ho nikdy nenechám ujít a čteme ho zásadně společně! Nakladatelství Labyrint, který Raketu vydává, ji navíc představuje jako "časopis pro děti chytrých rodičů". Tak to musíme mít doma, no ne? ;-) Časopis je zábavně naučný, rozvíjející tvořivost, originální, hravý, skvěle výtvarně i graficky zpracovaný… No, radost pohledět. Každé číslo je jinak tematicky zaměřené, ale vždy plné komiksů, her, příběhů, zábavných i naučných úkolů, tipů na vaření i cestování. A není v něm vůbec žádná reklama. Ani maličká, fakt! Vychází 4x ročně, má 52 stran a jedno číslo časopisu vás vyjde na 99 Kč. Ve stáncích se koupit nedá, spíš v knihkupectvích. Ale doporučujeme si ho předplatit. Jako bonus pro předplatitele totiž sem tam dostanete i sešit s mnoha úkoly miniRaketa. Více o časopise TU.   











Prďáckej časák
Tohle je vlastně takový Pravý domácí časopis pro děti. Šéfredaktorkou časopisu je totiž redaktorka PDČ Markéta Daňhelová Čepická. A na tvorbě časopisu se podílí i spousta dalších redaktorů z PDČ. A také dětí. Děti do časopisu píší i malují a to je strašně fajn. Je prý pro všechny od 5-99 let a my souhlasíme. Počtu si totiž báječně i já sama. Je to skvělé čtivo pro celou rodinu. Společné čtení a následné společné povídání o přečteném a tvoření. Časopis je o lásce k přírodě, k druhým i sobě samým, o ekologii, zdravém životním stylu, pomoci druhým, spravedlivém obchodu… Nechybí tvoření, vtipy, hádanky a kvízy. A je v něm minimum reklam. Vyšlo zatím pět čísel a bohužel to vypadá, že víc jich asi ani nebude. Nejsou prostředky na vydávání. Ale když si třeba koupíte starší čísla časopisu podobně jako my, dalo by se ještě něco zachránit. Aktuální číslo stojí 59 Kč, starší čísla se teď prodávají se slevou. Více informací najdete TU.











Tak máme za sebou čtyři "klasické" dětské časopisy plné článků, obrázků, her, aktivit apod. A teď ještě čtyři časopisy trochu netradiční.


Čtyřlístek

Tak Čtyřlístek asi není třeba představovat. Je to ryze komiksový časopis. Podle mého názoru sice tomu z mého dětství nesahá ani po kolena, ale synovi je to jedno. Komiksy má rád a Čtyřlístek obzvlášť. Ale taky se mi to může jen zdát. Ale fakt je, že kromě příběhů Čtyřlístku mě v časopise nic moc jiného číst nebaví. Já vím, že to zní asi divně, ale ano, čtu si vesměs i všechny dětské časopisy, které doma máme, takže skutečně můžu srovnávat. Nemáme ho předplacený, syn si pro něj chodí sám do obchodu. Vychází jednou za čtrnáct dní a jedno číslo vyjde na 35 Kč (pokud je to dvojčíslo tak na 69 Kč). Obsahuje pouze reklamu na "čtyřlístkové produkty". Jsou ještě i další různé varianty časopisu (speciál, pro holky…), ale ty my neznáme a nekupujeme.












Makovice
Makovici tu já miluju. A už se moc těším, až budu téhle lásce učit i své děti. A s nejstarším už se na to pomalu radostně chytáme. Kdo nezná, tak Makovice je luštitelský časopis pro všechny chytré hlavičky od 8 do 108 let. Děti tedy mohou směle luštit se svými rodiči i praprarodiči. :-) Vychází už od roku 1995 a je vážně geniální. Makovice je plná nejrůznějších křížovek, luštěnek, doplňovaček a hádanek vždy k určitému tématu. Hodí se tedy skvěle i jako doplněk v rámci (domácího) vzdělávání. Zábavným způsobem rozšiřuje slovní zásobu, procvičuje paměť, logiku, všeobecné znalosti, kombinační schopnosti a když luštíte společně s někým, tak i ty dovednosti komunikační. Makovice je dvouměsíčník, má 32 stran a jedno číslo vyjde na 29 Kč. Můžete si ho koupit ve stánku nebo si objednat předplatné, více info TU. Dokoupit si můžete i starší, popř. speciální čísla. Já si ho kupuji každý podzim na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě vždy za uplynulé období. Taková malá podzimní radost. :-)







Rozmarýnka
Rozmarýnka je dětská odnož kreativního časopisu Rozmarýna. Obsahuje mnoho jednoduchých i složitějších nápadů na tvoření nejmenších i starších dětí. Každý si přijde na své, každý si najde to své. V časopise je i spousta tipů pro rodiče, jak s dětmi pracovat, jak využívat jednotlivé výtvarné pomůcky a nástroje. Uprostřed každého čísla je karton s vystřihovánkami, omalovánkami či úkoly. Časopis vychází jako dvouměsíčník a obsahuje vždy nápady na následující období roku, což je skvělé, protože se můžete na tvoření dopředu důkladně připravit. Má 40 stran a stojí 32 Kč. Dostanete ho zřejmě i ve stánku, my ho máme předplacený.







Nedělníček
Tak tohle nepovažujeme ani tak za časopis, ale spíš za vystřihovánku. Vychází jako samostatný speciál Nedělního Blesku, což mě nejprve poněkud odradilo. Při bližším zkoumání jsem zjistila, že redakce je totožná s redakcí časopisu ABC. Těm mediálním vodám nějak vůbec nerozumím… Od grafické a výtvarné stránky časopisu rozhodně nečekejte žádnou originalitu a vkus. Většina obrázků je z fotobanky. Ale v tomhle případě jsem ochotná přivřít oko, protože časopis je hodně interaktivní a vlastně z něj nic nezbude, když ho důkladně rozstříháte. Vychází od prosince 2016 a v předchozích číslech jste si mohli vystříhat mapu světa, do které se daly zapichovat vlaječky a ikonky obyvatel, sestavit divadlo, poskládat podivuhodný zvířetník nebo poskládat rozličné papírové vlaštovky. Podobně jako u Puntíku je výhoda, že časopis je na tvrdším papíře, takže není třeba nic podlepovat. Z časopisu opravdu nezbude nic. Syn si ještě předtím než vezme do ruky nůžky, důkladně přečte všechny vtipy a komiks v časopise otištěné. Součástí je i omalovánka a pár hrátek. Vychází 1x za měsíc, vždy cca v půlce měsíce, má 20 stran a jedno číslo stojí 20 Kč.











A jaké jsou vaše oblíbené dětské časopisy? Že bychom nějaký přiobjednali. :-)



12 komentářů:

  1. Diky! Presne takovy clanek jsem potrebovala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jsem Vám kápla do noty! Hezký den. Veronika

      Vymazat
  2. Klasicky jsme sáhli po Sluníčku,ale mohlo by tam být míň reklamy.Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě Sluníčko z toho důvodu zavrhla. Taky některé ilustrace jdou poslední dobou všelijaké. Ale jako malá jsem ho měla moc ráda. Škoda. Hezký den. Veronika

      Vymazat
    2. Teď mám trochu pocit, jako by Sluníčko trošku nahradil ten nový časopis Puntík (ale ten dojem mám asi z ilustrací, časopis ještě neznám, dnes jsme si ho koupili, ale zatím nepřečetli). Tiše jsem doufala, že ze Sluníčka přejdeme na Mateřídoušku a tam na mně čekalo hodně velké překvapení - s Mateřídouškou, jak si ji pamatuju já nemá nic společného - samá reklama a pitomé, povrchní články. A ještě jsem si vzpomněla, že jsme měli časopis Klobouk na pařezu - možná nebyl úplně celý pro děti, ale byly tam prima hry a i některé příběhy a CD byly dobré. Hodně jsme si o tom doma vykládali a děti chtěly něco z toho i vyzkoušet. Pěkné prázdniny a děkuju za články. Pavla

      Vymazat
    3. Ajaj, jak čtu Váš blog od nejnovějšího příspěvku ke starším, tak vidím, že Klobouk na pařezu dávno znáte... P.

      Vymazat
    4. Máte úplnou pravdu, ze Sluníčka totiž odešla část ilustrátorů a autorů právě do Puntíku. I šéfredaktorka je bývalá "sluníčková". Sluníčko i Mateřídoušku jsem obojí "oplakala", měla jsem je jako malá moc ráda a těšila se, že je budu číst s dětmi. Inu, nebudu. Ale naštěstí jsou tu jiní důstojní zástupci. Ano, Klobouk znám, ale vůbec nevadí, že jste ho připomenula. Krásné dny. Veronika

      Vymazat
  3. Skvělý článek, ostatně jako všechny. Máme rádi prďák, raketu a makovici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Jodie,
      nemůžu komentovat na Vašem blogu, tak aspoň touto cestou... Děkuju za veškeré Vaše články, moc ráda je čtu a jsem potěšená, že ještě někdo jede na podobné vlně ;o) Krásné prázdniny a ať se Vám dobře daří. Pavla

      Vymazat
  4. Díky moc. Tak to jsme na tom stejně. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, moc děkuji za krásný článek. Sluníčko mi přišlo, že se od konce jara nějak zkazilo. Nejdřív jsem myslela, že je to námi, že máme druhé miminko a nemáme na něj energii a nebo to dceru nebaví, že dřív jsme ho zhltly během odpoledne, ale s odstupem mi došlo, že se zhoršilo, že nás prostě už nebaví. Čtyřlístek jsem bohužel po posledním přečteném výtisku a komiksu o youtuberech musela zavrhnout a asi vytáhnu radši staré díly z dětství. Moc díky za všechny tipy!!! Lenka B.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, moc prosím, marně sháním starší čísla časopisu Makovice a jste asi moje poslední šance...Neprodala byste mi, prosím,některá čísla (pokud je máte) či za finanční odměnu neoskenovala komiksy v nich? Moc děkuji za odpověď, klidně do sz na facebooku.Lada C.

    OdpovědětVymazat