čtvrtek 10. srpna 2017

Máme rádi… krásy a dobroty od Na pařezu a Paní Dýně

Občas se podivujete, jak je možné, že mám v hlavě všechny ty různé svátky, sváteční a významné dny. A jak je možné, že se stíhám v předstihu na tyhle svátky připravit a s dětmi si je pak nějak smysluplně připomenout či je oslavit. No, ono to je vlastně tak, že je v hlavě nemám. Mám na to totiž spoustu pomocníků.



Kromě toho, že nám některé svátky díky svým skvělým rodičům v krvi už od dětství, mám doma nezměrné množství knih, které o významných dnech, svátcích, oslavách a zvycích pojednávají. A slavit a číst o zvycích našich předků mě hodně baví. Takže jsem si vytvořila takový náš rodinný pelmel svátků křesťanských, keltských, pohanských… Je krásné udělat si den sváteční a slavnostní, tak proč toho co nejvíce nevyužít. Mě i děti to moc baví a máme to rádi. Jasně, že není vždy ta správná příležitost, vhodný den, zapomeneme, nějak se to nehodí… Nelámeme to přes koleno, ale moc rádi si ty radostné, bujaré a veselé, ale i ty zádumčivé a k zamyšlení vedoucí svátky připomínáme a prožíváme.




A právě k tomu, abych nezapomínala, mám skvělého pomocníka. Tedy hned několik. Jeden z nich mají na svědomí dvě dámy. Ilustrátorka a malířka Lucie Čapková z dílny Pařez, jejíž obrázky mám moc ráda a užívám si je vlastně každodenně. A Paní Dýně alias Lenka Rojíková, která tvoří web se skvělými zdravými recepty (přiznávám, že některé jsou na naši rodinu zdravé až moc, ale spoustu jich s úspěchem vařím) a e-shopem se zdravými pochutinami. A ten pomocník od nich je krásný, bohatě ilustrovaný Nekonečný kalendář, který můžete používat pořád a pořád dokola. Na každý měsíc je tu jedna velká stránka a na ní vrchovatě inspirace v obrázcích i textech Lucie Čapkové a nepřeberné množství zdravých receptů Lenky Rojíkové. A kromě 12 měsíců tu najdete ještě několik mimořádných speciálních stránek navíc (Masopust, Velikonoce, Advent…). Kalendář je opravdu moc pěkný, máme ho pověšený na stěně, děti ho na začátku každého měsíce natěšeně otáčejí a společně prohlížíme, co by nám nadcházející měsíc mohl přinést hezkého. Nekonečný kalendář jsme kupovali ještě společně s omalovánkami a pexesem, ale ty už asi nejsou k sehnání.







A pokud jste se namlsali a rádi byste něco dalšího, co tahle dvojice společně zpunktovala, poohlédněte se po originálním časopise Klobouk na pařezu. Sice už nevychází, ale některá čísla ještě seženete.

No, a toho mého největšího svátkového poradce má na svědomí Lucie Čapková, která už čtvrtým rokem připravuje skvělý ručně (tj. jen za pomoci nůžek, lepidla a štětce) tvořený originální týdenní diář Koloběh. A tu je na každý týden něco z našich tradic, pranostik a nápadů k dané roční době. To se to pak, milí přátelé, plánuje, že. :-) 






Třeba na dnešní den:

Svatý Vavřinec - první podzimec. Věnec z jeřabin ochrání váš dům… 
V pátek vrcholí rojení Perseid! Nezapomeňte.






Já se přiznám, že už si do toho diáře vlastně nic moc nepíšu. A to je po letech, kdy jsem ho měla popsaný k prasknutí, protože jsem pořád něco plánovala a plány si zapisovala, co říct. Ale pořád ho mám po ruce na stole vedle sebe, protože je krásný, milý, originální a pořád mi přináší spoustu inspirace i zamyšlení.

Všechno výše zmíněné hledejte v e-shopu Na pařezu nebo u Paní Dýně. Diář na rok 2017 je se slevou ještě k dostání, Nekonečný kalendář také ještě seženete. A na Diář pro rok 2018 budeme již v průběhu srpna nebo září číhat společně. :-)

A ještě pár našich "zvykoslovných" knih, ze kterých si rádi čteme a inspirujeme se:








2 komentáře:

  1. Také máme nekonečný kalendář a diář jsem měla loni. Miluju ty ilustrace a nápady a často si listuju.

    OdpovědětVymazat