středa 25. října 2017

Jak na… malované podzimní stromy

Výtvarničit chtěla prostření hned jak sama udržela tužku. Vidí to u staršího bráchy a ráda se přidává. Vybírám tedy výtvarné aktivity a techniky tak, aby se mohla podle svých schopností zapojit.






Tyhle podzimní stromy jsme dělali už loni a opravdu je zvládnou i malíčci. Prostřední byly v té době dva roky. Jen jsem jí předmalovala kmen, to sama dělat nechtěla. A pak už se tiskne a tiskne. A podzimní stromy se dají dozdobit skutečně všelijak. Můžete vyzkoušet, co se vám bude líbit nejvíc, nebo zkusit všechny varianty jako my. 




A čím vším můžete tisknout?

Třeba půlkami malých jablíček.



Nebo ťupkat prsty, popř. koncem obyčejné tužky s měkčí gumou.




Tupovat můžete i kousky houbičky nebo malými klubíčky vlny.




Otiskovat můžete přímo listy nebo použít stylizovaný list ze zmáčknuté ruličky od toaletního papíru.




A nebo použijte přímo dětské ruce. To mělo největší úspěch.



Prostřední si chtěla vyzkoušet všechno, takže její strom je ukázkou několika technik najednou. A pak už malovala jen po těch rukách. :-)





Na malování s nejmenší obvykle používáme barvy z IKEA. Dobře se nanášejí na paletu, jsou syté a mají pěkné barvy. Husté jsou tak akorát, takže není třeba je míchat s vodou a lze hned malovat.

A na závěr ještě jedny podzimní břízy. Tady je technika zcela jiná a pro ty úplně nejmenší se nehodí. Nejprve je třeba si na čtvrtku nalepit několik pruhů papírové zakrývací pásky. To budou kmeny bříz, takže nemusíte lepit rovně. Potom se čtvrtka navlhčí vodou a anilinkami se vytvoří podzimní pozadí. Když pozadí trochu proschne, pásky se opatrně sundají. Čtvrtka se nechá zcela uschnout a nakonec se vytvoří kůra bříz. Na kraj nějaké tvrdé kartičku (třeba platební :-) ) se nanese trocha černé hustší barvy a kartička se hranou jakoby "strhne" od kraje břízy k jejímu středu. Tak se vytvoří ty roztřepené černé šmouhy, které připomínají kůru břízy. Postup se několikrát opakuje. 



A udělejte si výstavu v přírodě. Třeba i s vernisáží! :-)

7 komentářů:

  1. Veru opět velice inspirativní, ještě jich určitě také pár stihneme :-)Kraaasa..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Určitě stihnete, jsou to akce na chvilku. :-)

      Vymazat
  2. To je překrásné, tolik inspirace, děkujeme! Na fotkách vidím barvy Djeco - ty se neosvědčily?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Osvědčily, ale jsou to klasické prstovky, takže je používáme na akce, kdy se maluje "celým tělem". :-) Jsou totiž o dost míň syté než ty z IKEA a tolik nekryjí. A když se do toho pustí se vším všudy, je celkem velká spotřeba. :-)

      Vymazat
  3. Veru takže doporučuješ oboje barvy? Já totiž budu muset udělat opět zásobu a pořád nevím co zkusit jiného.Do Ikee se snad ještě letos dostaneme, že bych je zkusila :-) Djeco prstovky jsou super, ale u nás rychle mizí. A koh i nor tempery taky fajn, jdou i vyprat a dobře se dávkují..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saši, my využíváme všechny typy. I ty klasické tempery. Ale každou jinak. Prstovky jsou na takové to "matlání", štetcem s nimi nemalujeme, protože se mi zdá, že špatně přilnávají. Aktuálně nejvíc ty i IKEA, protože s námi chce tvořit i prostření a ta zatím moc ředit nezvládá. Když maluje sám nejstarší, bere si velké tempery, protože je tam větší výběr barev.

      Vymazat
  4. Veru moc dekuji, tak já zase objednám z nějakého výběru. A snad se dostaneme i do Ikee. Měli jsme i jedny ty od Jovi v těch "lahvičkach" a ty se mi taky zdají fajn. Ono i co se týče děti každému vyhovují jiné. A El zatím matla vše..

    OdpovědětVymazat