středa 4. října 2017

Kam… s Kukym do lesa

O prodlouženém víkendu jsme strávili čtyři báječné dny na samotě u lese u Křižánek ve Žďárských vrších. Byli jsme tam už podruhé a opět nadšení. Vyšlo nám krásné počasí, pravé babí léto všechny čtyři dny, takže se nám ani nechtělo nikam dál. Užívali jsme si lesa hned za dveřmi, klidu, zeleně, pohody, hub, procházek… Jen na kole jsme trochu vyjeli. Vydali jsme se vlastně na jeden jediný výlet. Ale taky jen kousek. Autem snad 6 km, víc ne.






Vypravili jsme se do Březin k penzionu Na Bělisku. Právě tu je totiž Kukyho stezka pro všechny hravé malé i ty odrostlejší. Stezka je velmi, velmi interaktivní a přestože měří jen asi 500 m a zvládnout ji tedy zdolat i ti nejmenší, je hodně pravděpodobné, že se na ní zdržíte několik hodin. A pokud film Kuky se vrací neznáte, doporučuji ho předem shlédnout, budete mít ze stezky mnohem větší požitek.


Stezka po stopách hrdiny z filmu Jana Svěráka červeného medvídka Kukyho začíná hned vedle bezplatného parkoviště penzionu. Zde je první zastavení - hravá mapa, informační cedule a skříňka, ve které si můžete vyzvednout kartu s mapou stezky a jednotlivými zastaveními. Do karty si též můžete dávat na každém zastavení razítko. Bohužel v době naší návštěvy byly karty rozebrané, proto doporučuji vzít si s sebou pro jistotu nějaké papíry, na které si děti budou moci razítka dávat. Jsou opravdu moc pěkná.



Další zastavení je hned na druhé straně penzionu, kde se nacházejí i dvě sice menší, ale o to víc originální dětská hřiště. Tomuhle zastavení se raději vyhněte, pokud máte rádi svoje ratolesti suché a čisté. Na druhém zastavení totiž najdete vodní svět s pumpou, mnoha korýtky a mlýnky a pro ty obzvláště odvážné i bahniště. Pokud by vám náhodou voda netekla, skočte si do penzionu, bude-li otevřeno, ochotně vám ji pustí.







Další tři zastavení již tak akční nejsou, ale i tak hodně zabaví. Na trojce si můžete uplést pomlázku, na čtyřce zjistíte, za jak dlouho se ten který v lese odhozený odpadek rozloží. Jak je to třeba s polystyrenem? Co myslíte? Tak ten se tedy vážení nikdy, opravdu NIKDY nerozloží. Ani za stovky a stovky let jako je tomu u plastových lahví, jednorázových plen nebo PET lahví. Na téhle zastávce je ještě jedna skvělá hra. Na nízkém stolku jsou tři krabičky s barevnými kuličkami. Tou prostřední si můžete zaklepat a získáte vzor jak sestavit kuličky v dalších dvou. Není to ale tak jednoduché, kuličky v těchto krabičkách můžete ovládat jen zespodu přes vyřezané otvory. Prostě kuličky prstem zespodu postrkujete na správné místo. Makačka pro ruce i mozek, ale famózní zábava! Na páté zastávce si potrénujete představivost i znalost přírody. Na obrázky různých zvířat a rostlin se totiž díváte jen přes malou dírku v dvířkách a máte uhodnout, kdo nebo co se skrývá za nimi. Pampeliška nebo slunečnice? Veverka nebo liška?











No a pak to přijde. Na šestém zastavení je totiž Hergotův dům se vším všudy. S žebříkem i lanem a "výtahem" třeba na svačinu. Dům je skvěle vymyšlený a vylézt si do něj mohou i dospělí. A pokud by někdo z těch nejmenších měl strach šplhat nahoru do Hergotova domu, může si mezitím na další skvělé aktivitě otiskovat stopy do písku pomocí obřích "tiskátek" a hádat, komu která stopa patří. Nebo může postavit domek pro lesní skřítky, kterých je všude kolem plno. Tedy domků. A skřítků určitě taky! Les, přestože na dohled od penzionu, je to totiž kouzelný.







No a ve chvíli, kdy už si myslíte, že vás nic nemůže překvapit, že už je vlastně stezky skoro konec, přijdete k Hergotmobilu. Vymakanému autíčku kapitána Hergota, z kterého můžete šiškami střílet na záškodníky. Jen pozor na Kukyho! Báječná atrakce i pro ty nejmenší. 








A pak už jen přes louku kolem osmého zastavení zpět k penzionu.



Nevím, jak dlouho už stezka funguje, ale všechna zastavení byla v perfektním stavu, nikde nechyběla razítka, vše skoro jako nové. Pokud se o stezku starají přímo lidé z penzionu, pak veliké díky a klobouk dolů. O službách penzionu referovat nemohu, protože jsme je nevyužili, ale stezka je opravdu okouzlující a do detailu promyšlená. Užili si ji i ti úplně prťaví i my dospělí. Paráda!

6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme také nastudovávali pár dní předem. :-) Ale opravdu je to potom o to větší zážitek. Pokud byste chtěli spojit i s jídlem v penzionu, raději se předem poptejte, jestli bude otevřeno. Myslím, že mimo sezónu mají otevřeno jen pá-ne a ne každý týden. Ať vám také vyjde počasí!

      Vymazat
  2. Verunko, to je krásný výlet. Vůbec jsem o té trase nevěděla. Snad se nám tam podaří zajet dříve než budou děti veliké :-)
    Kukyho máme rádi.
    Užívejte podzimu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Zuzi, bylo to krásné. Určitě vyrazte. I vám krásný podzim!

      Vymazat
  3. Veru báječné, Kukyho film mám ráda, dětem jsem ho ještě nepoustela ani nečetla. Fotečky mě tak navnadili, že by jsme měli Kukyho přečíst a pomalu se chystat na výlet. Pohádkově místo..

    OdpovědětVymazat