sobota 5. prosince 2020

Co číst… andělský čas

AKTUALIZOVANÝ STARŠÍ ČLÁNEK

Doba adventní a vánoční je prostě andělský čas. Andělů a andělíčků je všude plno a je i krásné si o nich číst. Nejlépe s dětmi. A to ať už na anděle věříte či nikoliv. Ať už děkujete andělům či jiným dobrým duším, že nad vámi drží ochranou ruku či věříte ve štěstí a šťastnou náhodu.



"Ezo" knížek o andělech vychází v poslední době obrovská spousta. Nakladatelství chrlí a chrlí. Asi je poptávka. O těch ale psát nebudu, v těch se nevyznám a asi ani nechci. Ráda bych vám ale představila pár dětských tipů na nejen adventní čtení. 

Naše nejmilejší a nejvíc andělská je kniha Co si povídají andělé od Pavla Brycze. Máme ji nejraději nejen proto, že si v ní můžeme číst, ale i ji poslouchat. Pravda, na CD je andělských příběhů sice jen pět, ale Aleš Procházka je vypráví tak krásně. Knížka vás zavede mezi strážné anděly, kteří se v noci scházejí v prázdném kostele a povídají si o lidech, nad nimiž bdí. A příběhy těch lidí mohou být laskavé i kruté, humorné i vážné, moudré i pošetilé, strašidelné i něžné, ale vždy fantastické. Příběhy jsou inspirovány skutečným životem a autor je líčí bez příkras a v mnoha případech velmi syrově. Knížku bych tedy doporučovala čtenářům až tak od osmi let.






Andělskou vystřihovací knížku Andělé na vánoční pouti  jsem představovala už v  článku o adventních kalendářích TU. Aktuálně ji čteme a každý den vystřihujeme a věšíme jednoho andílka. Autorkou je německá vedoucí dětského centra Ingrid Biermannová a andílky krásně nakreslila Lucie Dvořáková. Textová část (je to autorkou či překladem?) podle mě za ilustracemi trochu pokulhává, ale už jen kvůli obrázkům se určitě vyplatí knížku na některý z příštích adventů pořídit.






S nejstarším teď o Adventu navíc každý den čteme jednu kapitolu z knížky Josteina Gaardera Kouzelný kalendářPříběh pro malé i velké čtenáře vypráví o podivuhodném dobrodružném putování ze současnosti do Betléma přelomu letopočtu, kde se právě narodil Ježíš. Na počátku tohoto příběhu je kouzelný adventní kalendář, jehož prostřednictvím se Jáchym a Elizabeth vydávají proti proudu prostoru i času. PřÍběh jsme už loni a předloni poslouchali jako audioknihu v naprosto okouzlujícím podání Marka Ebena, Josefa Somra, Libuše Šafránkové a Josefa Abrháma. A letos poprvé kniha. Škoda jen, že v novém vydání nejsou barevné ilustrace, tak jak to je v novém vydání slovenském. 







Další kniha Josteina Gaardera Jako v zrcedle, jen v hádance je nesmírně silná a zároveň citlivá. A je nejen o andělech. Je především o smrti. Holčička Cilka je těžce nemocná. Nechce si ale připustit, že už se neuzdraví, a nechce to dovolit přiznat ani ostatním členům rodiny. Potom se u ní objeví anděl Ariel, který si s ní povídá, hraje, poslouchá ji, ptá se na život lidí na zemi, bere ji ven na sáňky a lyže, když v noci rodiče spí – a Cilka si pomalu uvědomuje, že její smrt je na téhle zemi nevyhnutelná. Učí se od anděla, jak se odpoutat, jak se rozloučit, jak se těšit na svět, který se před ní otvírá. Pohladí po duši, plná krásných myšlenek.





Kryštofovy nebetyčné maléry Markéty Zahradníkové jsou milá, vtipná a dojemná kniha, v které nechybí ani dobrodružství, legrace a zamyšlení. Anděl Kryštof je strážce učedník druhé třídy. Jednou z něj vyroste anděl strážný, jenže v tom je právě ta potíž. Neví se, kdy  to „jednou“ bude. Podle Kryštofa nejlíp hned. Nemůže se dočkat, až se mu jeho svěřenec – kluk se stejným jménem – konečně narodí. Všechno má totiž svůj čas, což v nebi platí dvojnásob. V nebi je vůbec spousta věcí jinak než dole na zemi. Naštěstí je tu Kryštof, který to všechno stihne objasnit, zatímco lítá z maléru do maléru. 





Kniha Příliš mnoho andělů Petra Chudožilova je plná fantaskních povídek pro děti i dospělé. Vychází v překladu samotného autora po dvaceti letech od prvního vydání v německém jazyce. Děj devatenácti jímavých příběhů, v nichž hrají hlavní roli andělé strážní, domácí a mnozí další, se odehrává ve světě nepohádkové každodennosti. Příběhy jsou to ale přeci jen pohádkové. Neztrácejí víru, že dobro přece jen nakonec vítězí nad zlem, stejně tak jako láska vítězí nad nenávistí a spravedlnost nad křivdou






Pokud chcete něco malého milého, sáhněte po knížce Jaroslava Kalouska Kryštůfkovi andělé. Nádherně ji ilustrovala Markéta Kotková. Je to vyprávění tatínka synovi o tom, jak přišel na svět a jak mu při tom pomáhali nejen andělé.





Ilustrace jsou z: http://www.kotkova.cz/cz/tvorba/ilustrace/album-28/68/

O andělech vyšlo ještě několik dalších knih pro děti. Můžete vybírat.



A pokud jste duše kreativní a chcete si nějakého anděla vyrobit, zkuste novou knížku z edice TOPP - Andělé, nebeští poslové pro každý den. Různých andílků je tu celkem 25. 




Fotografie jsou z: http://www.i-creative.cz/2016/10/27/topp-andele-napady-jak-vytvorit-andilky/

A pár andělských tipů na závěr jako obvykle:
  • Milujeme doma pohádku Anděl Páně. A dvojka se nám líbí snad ještě víc než jednička. Tolik lidskosti, lásky, pochopení… A kopa legrace navrch. Opravdu jsme se všichni bavili i dojímali. Pokud jste neviděli, těšte se na Štědrý den! A nebo si půjčte DVD v knihovně jako my. 
  • Sháníte-li kvalitní nové povlečení a nějak se vám žádné nelíbí, zkuste to na e-shopu Daare.cz. Je krásně bílé, vkusné, střídmé a se spoustou andělů. Přidat můžete i andělský hrneček, samolepku nebo magnet. Povlečení navrhovala kreativní blogerka Monika z blogu U nás na kopečku.
  • U Moniky na blogu najdete také tip na výrobu jednoduchého, ale moc hezkého anděla z dřevěného špalíku. I my jsme si konečně letos s dětmi dva takové malé strážce vyrobili.



FOTO
  • Krásné jsou i Andělky malířky Lucie Ernestové. Máme doma její hry i obrázky a Andělkám se u nás bude jistě také líbit.
  • Hezký originální kreslený Andělář si můžete pořídit též u Petry Řehová alias Oringle.
  • Vystřihovací andělský adventní kalendář můžete koupit třeba v e-shopu u Dlouhé punčochy.
  • My máme doma keramickou Andělku od "naší domácí" keramičky Jany Březkové. Nahlédnout do její dílny můžete TU.
  • A nezapomeňte na hudbu. My máme nejvíc rádi Andělskou od Zuzany Navarové.


Krásný Advent, přátelé!


Nikdy nejsme tak ztraceni,
aby nás andělé nemohli najít.


5 komentářů:

  1. Dobrý den, to je tak příjemné si po perném pracovním týdnu přečíst andělský článek. A ještě tolik inspirace! Děkuju velmi. Audioknihu Kouzelný kalendář "sjíždíme" už několikátý rok a pořád se nám neomrzela...Marek Eben je úžasný, ale ostatní mu směle konkurují - smích Mikuláše od Libušky Šafránkové si pouštíme opakovaně a řehtáme se s ní :) Anděly na vánoční pouti věšíme taky a též mám pocit, že textově je to trošku nedotažené. Asi to bude překladem... My ještě rádi gregoriánské chorály (i když nevím, jestli jsou vyloženě adventní...) a pak písničku Anděl Gabriel od skupiny Piosenki: https://www.youtube.com/watch?v=t_ceW461UHk Krásný advent i Vám a ať se Vám dobře daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji za Vaše milá slova. Ano, Kouzelný kalendář je opravdu kouzelný. :-) I Vám přejeme krásné adventní dny plné pohody.

      Vymazat
  2. Opět moc krásné.Na vaše stránky už chodím pravidelně, když hledám inspiraci, co pořídit za dárek, nebo po čem kouknout v knihovně. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! To mě moc těší a moc si toho vážím. Krásné dny adventní přejeme.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat