středa 8. prosince 2021

Jak na… vánoční přání

AKTUALIZOVANÝ STARŠÍ ČLÁNEK

Vánoční přání vyrábím a posílám podobně jako přání velikonoční (o tom více TU) už mnoho let. A skoro deset let už ve spolupráci s dětmi. Tedy nejprve s jedním, potom s dvěma a loni se už přidal i třetí. Přáníčka nejsou nijak složitá na výrobu, takže zvládnou vyrábět nebo se alespoň spolupodílet i děti. V tomhle článku je jen desítka tipů, aby to bylo přehledné, vytvořila jsem nový článek s dalšími tipy, ten najdete TU.



Výroba obvykle není ani nijak časově náročná, takže zvládnete vyrobit ještě i teď. Představím vám pár přáníček, která jsme už realizovali a doplním i postupem na výrobu. Nápady na jejich výrobu sbírám už několik let, jsou tedy většinou někde "okoukané", popř. upravené.


Pro úplně malé děti je nejvděčnější "otisková technika". Dítě prostě otiskne celou dlaň nebo otiskuje prsty a vy potom domalujete. Domalovat může samozřejmě i dítě, u nás to ale v tom nejmenším věku končilo "smatláním" všeho dohromady, takže tyto aktivity jsem ze sebezáchovných důvodů dělala se synem "nanečisto" a přání jsem domalovávala sama (i když to někdy vypadá, jako by to malovalo dítě, připouštím :-) )


Další z velmi jednoduchých přáníček je to knoflíkové. V podstatě jen vyberete nějaké pěkné knoflíky, které máte doma, popř. nějaké dokoupíte a nalepíte je na složenou čtvrtku. Může být bílá, barevná… podle vaší chuti. A pak už jen vy nebo vaše děti domalujete nitky a mašličky. A je hotovo!


Další dvě přání jsou si hodně podobná, tzv. stromečková. V první variantě si najdete nějaký starý notový zápis, který vám nebude líto rozstříhat, nebo si nějaký stáhnete a vytisknete z internetu. Bude-li s koledami, tím líp. :-) A pak už jen děti z notového papíru vystřihnou stromeček nebo nějaký jiný jednoduchý vánoční motiv, nalepí, natisknou vločky a můžete posílat.




Druhé "stromečkové" přání je velmi, velmi podobné. Je k němu třeba sada vločkových razítek. Vložky se pak volně tisknou na sebe a přes sebe, jak to děti baví. Na vločkový papír se zase jen vystřihne a nalepí nějaký jednoduchý vánoční tvar v kontrastní barvě.





Jednou jsem se s výběrem přání úplně netrefila. Bylo docela dost složité a po pravdě dalo dost zabrat i mě. Tak syn jen vystřihoval a lepil balíčky a razil raznicí kolečka na ozdoby.. Ale následně se vyřádil v kreslení známek. :-) Na výrobu potřebujete dvě přeložené čtvrtky. Jednu o něco menší. Na menší složenou čtvrtku si na stranu s ohybem nakreslíte půlku stromečku. Můžete rovně či vlnkovaně. Nastříháte a čtvrtku rozložíte. Sklady stromečku pak protlačíte na druhou stranu a nalepíte na větší čtvrtku. Pozor, stromeček nelepíme, musí zůstat plastický! Potom už stačí jen dolepit na stromek ozdoby a nalepit pod něj balíčky.





Jednu dobu syn strašně rád šil a vyšíval. A tak i přání bylo "vyšívané". Nejprve je třeba si na čtvrtku o velikosti trochu menší než bude přání načrtnout tvar stromku. Stačí jen špička a dole cca osm bodů po půl centimetru. Doporučuji menším dětem body předpropíchnout jehlou, aby se jim lépe pracovalo. Potom se na přání zhruba ve tvaru budoucího stromečku nalepí barevné hvězdy nebo jiné vánoční tvary. Nejrychlejší je pracovat s raznicí. A pak už se jen vyšívá. Nahoru, dolů, nahoru, dolů...





Předloni byla přání super jednoduchá. Potřebujete k nim jen akvarelový papír - má lepší strukturu a nekroutí se, použijete-li vodu, modré krepáky, černou silnější fixu a bílou temperu. Přední strana přáníčka se jemně navlhčí houbičkou a zhruba vrchní 2/3 se poklade namočeným krepovým papírem. Vše se nechá uschnout, dokud krepáky samy neodpadávají. A pak už se jen fixou dodělají stromečky a temperou napuntíkují vločky.




Jeden rok jsem zvolila též velmi jednoduchý andílkový motiv, aby se mohli zapojit všechny tři děti. I ten nejmladší. K výrobě potřebujete jen papírové kulaté cukrářské krajky nejmenší velikosti. Na každého andílka potřebujete půlku krajky. Potom stačí odstřihnout křídla, vystřihnout hlavičku a můžete lepit. Pak už jen dolepíte hvězdičky a máte hotovo. Nejstarší už měl letos (celkem oprávněně) pocit, že tohle už teda fakt není pro něj, ale obálky ještě nadepsal celkem s nadšením. Tak uvidíme, jak to bude příští rok. 
A pokud je vám andělské téma blízké, mrkněte na článek TU.








Loni byla přáníčka snad ještě jednodušší. Chtěla jsem, aby se mohly zapojit všechny tři starší děti, takže výroba opravdu není složitá. Jen jednoduché "malování", vystřihování, vytrhávání a raznice. Navíc přáníček děláme stále kolem třiceti, takže svou roli hrál i čas, který výrobě chceme obětovat. Přáníčka jsou klasicky velikosti A6, ta jsme si naskládali z bílých čtvrtek. Modrý podklad děti vytvořily stíráním barvy kuchyňskou stěrkou. Na kratší stranu čtvrtky A3 jsem dala na střídačku světle modrou, tmavě modrou a bílou barvu (používáme barvy MALA z IKEA) a děti jen barvu setřely směrem dolů po papíře. Nechali jsme zaschnout, děti rozstříhaly na naměřené kartičky, vystříhaly i předkreslené hvězdy a stromečky, pár vloček a hvězdiček z děrovačky, nalepit a je hotovo. 







A v letošním roce zase jednoduše. Aktuálně u mladších dětí hodně frčí raznice a navíc zapíjená malba anilinkami sypaná solí je u nás oblíbená už několik let a zvládne ji i ten nejmenší, tak bylo celkem rychle vymyšleno, jak budou přání letos vypadat. Vyhrály to “baňky”. Podkladové čtvrtky, z kterých se ozdoby (kolečka) vyrážejí, vyrobilo každé z dětí dvě, protože přáníček děláme už přes třicet kusů. Každá čtvrtka se hodně navlhčí (nejlépe celou namočit do větší mělké misky) a pak se do ní zapouští anilinové barvy v tónech, které chcete. Malba musí být stále vlhká (až mokrá) a nakonec se posype solí. Vznikají krásné struktury a ornamenty. Použili jsme směs hrubozrnné a jemné soli. Nechá se zaschnout (nejlépe v troubě) a vyrazí se kolečka různých velikostí. Na přeloženou čtvrtku A5 se nakreslí rámeček a do něj se umístí "baňky" různých odstínů i velikostí. Dokreslí se provázky, dopíše se vzkaz. A je hotovo!












Každý rok do přáníčka píšeme i nějakou zimní nebo vánoční básničku či citát. Výběr je dost široký, takže je kde brát. Už jsme měli Jiřího Žáčka, Miloše Kratochvíla, Milenu Lukešovou, Vítězslava Nezvala, Jana Skácela, Radka Malého… Přáníček už děláme přes třicet a přestože jsem je zpočátku psala celá v ruce, loni jsem v rámci úspory času básničku vytiskla, děti je "roztrhaly" a nalepily. Snad to příjemcům nebude vadit, ručně psané přání určitě chybět nebude!

I vy pošlete někomu ručně udělané přání. Uvidíte, že udělá mnohem větší radost než esemeska. 
Kouzelné Vánoce přejeme!

17 komentářů:

  1. Na tvorbu přání se chystáme o víkendu, máme nejvyšší čas, že :-) tak přemýšlím, jaké udělat letos, a asi se nechám inspirovat tím notovým, pokud najdu noty, co si na podobnou tvořící příležitost už dlouho schovávám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se vám přáníčka vydaří! My budeme ty notové letos ještě asi taky vyrábět pro jinou příležitost. :-) Krásné předsváteční dny!

      Vymazat
  2. Paráda, jedno krásnější než druhé. Díky za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  3. To je krása!! Taky vyrábíme vlastní přání - mám pocit, že už samotné přání je trošku i dárkem... Letos jsme nemohli vymyslet žádné dostatečně jednoduché na výrobu a zároveň odpovídající našim "uměleckým" schopnostem. Nakonec to vyhrály prostorové jesličky, ale je to fuška. Příště už zkusíme zase něco jednoduššího :) Krásný adventní čas Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se vám přáníčka vydaří! A krásné adventní dny přejeme. :-)

      Vymazat
  4. Jste úžasní:) Moc pěkná přáníčka...obdivuji, kolik jich zvládnete vytvořit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme moc. Jo, jsme taková malá manufaktura. :-)

      Vymazat
  5. Kdybych měla vybrat, které je nejhezčí, bylo by to moc těžké. Opravdu supr nápady. Ale už delší dobu pokukuji po vločkových razítkách a asi už neodolám...já taky pravidelně vyrábím přání a s dětmi asi 5let, ale takovou várku jako vy ne :o) klobouk dolů...Když jsme u toho posílání, ještě pořád platí, že můžeme zaslat pohled z našeho okresu? Já jsem až nedávno zabrousila na váš web, tak jsme dříve pohled nestihli zaslat. A nevím, jestli už nemáte pohled z okr. Nový Jičín?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme moc. Zatím nás to baví, až nebude, počet přání zase asi omezíme. :-) A ano, výzva k posílání pohledů pořád platí, budeme moc rádi, když pošlete. :-)

      Vymazat
  6. Haha, ještě se mi nikdy obrázek sypaný solí nepovedl 😁 lze to i s vodovými, nebo to je ta potíž?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S vodovkami to jde také, ale nikdy nebude ten afekt tak efektní jako s anilinkami. :-)

      Vymazat
  7. Dobrý den, rodinko, jste nám velkou inspirací:) letos jsme díky vám pustili do výroby přáníček, máte úchvatné motivy. Děkujeme a přejeme krásné svátky;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to máme radost, že u nás nacházíte inspiraci. :-) Přejeme vše dobré v novém roce!

      Vymazat
  8. Dobrý den, už několik let se inspirujeme vašimi nápady, moc za ně děkujeme :-) Letos bychom se chtěli pustit do kouliček vytvořených zapíjením anilinek. Chtěla jsem poprosit o radu, na kolik stupňů sušíte v troubě? Děkuji a přeji hezký adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Aleno, moc díky za milá slova, to mě moc těší! :-) A teplotu máme odzkoušenou cca na 60 stupňů. Při vyšší teplotě by se papír zkroutil. Přeji krásné adventní dny. Veronika

      Vymazat