středa 31. ledna 2018

Kam… za betlémy do Třeště

Výlet za betlémy do Třeště jsme plánovali celkem dlouho. Nakonec jsme se jako celkem obvykle vydali na poslední chvíli. Betlémy se podle tradice sklízejí na Hromnice 2. února, takže jsme to měli opravdu jen tak tak. Pokud vás tedy výlet zaujme, máte už jen/ještě do pátku čas! :-)


Tentokrát rovnou pět dětí najednou.
V Třešti je v Muzeu Vysočiny v Schumpeterově domě betlemářská expozice a najdete tu sedm velkých převážně dřevěných betlémů. A k tomu několik menších betlémů a ještě výstavu o různých řemeslech a o historii betlemářství v Třešti. 



Expozice přímo v muzeu





Jako obvykle na takových "naučných" výpravách měly děti s sebou pracovní listy a mapu. Takže doplňovaly, vyplňovaly křížovku a hlavně hledaly. Především nejrůznější postavičky a věci přímo v některých betlémech. A že je co hledat! Pány s obřím hroznem, pana Tau, Josefa Ladu i s Mikešem, nepočítaně různých zvířat, větrný mlýn, TGM, flétnistu Jiřího Stivína, Krtečka… a mnoho dalších a dalších figurek.


Příprava na expedici!
Pracovní listy - a už to jede!
Obrovský betlém s více než 1500 figurkami všeho druhu.
Najdete tu ledaskoho. :-)
Tenhle betlém se tvoří při akci Dřevořezání a každý rok
přibudou nové figurky.
Našli jsme i cíl naší příští výpravy.
Aneb vzhůru na Osmičky Josefa Lady do Prahy!
Hledalo se ale také přímo ve městě. Nejrůznější zajímavosti a historické stavby a také se pátralo po historii města. 

Obří sluneční hodiny. 
Co by to…, kde by to… mohlo být?
Jednorožce najdete v Třešti na každém kroku.
Mají ho totiž ve znaku města.
 
Skoro na každém kroku najdete i Pana Tau.
Ten se totiž v Třešti narodil. Tedy herec Otto Šimánek. :-)
Rytíři u kostela sv. Kateřiny.
Velký betlém u mostu přes Třešťský potok.

Třešťský potok
Kostel sv. Martina
Muzeum i město jsou moc hezké, ale to hlavní, proč se do Třeště právě v době vánoční a povánoční jezdí, jsou betlémy v domácnostech. To je to pravé kouzlo a krása. Nadšení, ochota a otevřenost lidí, kteří rok co rok staví u sebe doma jejich po generace děděný a vyřezávaný betlém a otevírají dveře všem, kteří se chtějí potěšit a pokochat. V některých domácnostech se stále vyřezává a figurky tak stále přibývají.

Soukromých míst s betlémy je v Třešti víc než dvacet. Některé z betlémů jsou každoročně vystavované "zakonzervované" rodinné klenoty. Jiné jsou stále živé a řezbáři do nich každý rok přidají několik nových figurek. My jsme navštívili čtyři rodinné betlémy a příští rok se určitě vrátíme. 

U Hamtákových:

Ukázka postupného vyřezávání figurek.
U Bukvajových:
Vlevo sám řezbář pan Bukvaj. Prý ho vyřezávala "bába". :-)


A pan Bukvaj v reálu u jejich 128 let starého krásného betlému,
do kterého dál a dál vyřezává nové figurky.

U Havlíkových:





U Novotných:





Musím přiznat, že sama bych se na takovou výpravu do soukromí lidí asi nevypravila. Moje introvertní já by mi to nedovolilo. Ale po výletu jsem změnila názor. Měli jsme s sebou báječnou extrovertní společnost (s třešťskými kořeny) a všichni navštívení byli velmi milí a vstřícní. Navíc jsme nevstupovali přímo do jejich bytů a domácností. Betlém je vždy umístěný někde trochu stranou od hlavního života rodiny, takže pokud máte podobné zábrany jako já, určitě nemusíte mít strach. 


Inspirací pro pracovní listy byl Výlet s tajenkou odtud. Pokud byste chtěli pracovní listy poslat, napište mi mail, ráda je zašlu. Mapku Betlémské cesty, která vás provede po jednotlivých místech s betlémy najdete TU.


4 komentáře:

  1. Prý extrovertní společnost. :))) Díky za výlet - a v létě dáme ty Hrusice, ne? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bylo myšleno jen v dobrém! :-) No, rozhodně jsi o dost extrovertnější než já. :-) Určitě, určitě dáme!

      Vymazat