sobota 20. února 2021

Co číst… bobky, šišky, hovínka

STARŠÍ AKTUALIZOVANÝ ČLÁNEK

Já vám to řeknu rovnou. Tenhle článek je o h…. Teda ne tak úplně. Je o knihách, které vyprávějí, kreslí a povídají o šiškách, bobcích a hovínkách. Zkrátka o lejnech a výkalech. Pokud vám už tenhle výčet nedělá dobře, tak prosím nečtěte dál. Máte-li slabší žaludek, nechte si na další čtení raději zajít chuť. Zlobit se nebudu. :-)



Divíte-li se proč zrovna tohle téma, je vysvětlení celkem jednoduché. Za prvé jsem to slíbila už ve dvou článcích (ten vánoční je TU, ten o stopách TU). Za druhé jsou zvířecí výkaly skvělým pobytovým znamením, podle kterého poznáte, co ve vašem lese žije za zvířata (a ne, nemyslím tím to neřádstvo na chodnících kolem vašeho domu). A za třetí u nás tak nějak dokola jede "fekální" období. Možná to znáte. To je ta doba, kdy se hodně mluví (ba i prozpěvuje a rýmuje) o čůrání, kadění, prdění, bobkách, ba i "sprostá" slova jako hovno či prdel se "odnikud" zjeví a povětšinou všechny tyhle výrazy způsobují salvy smíchu. Nejstaršího syna to drželo snad skoro dva roky. Tak od tří do pěti, jestli si správně pamatuju. A někdy mám pocit, že ho to drží stále. :-)

Pokud "to" doma zrovna taky máte, třeba vám přijde vhod pár knižních tipů. Skoro žádné z nich tentokrát nemáme doma, ale půjčili nebo půjčujeme si je z knihovny. Všechny jsme ale přečetli nebo aktuálně čteme. A vezmeme to zase hezky popořádku zhruba podle věku.


Pro ty úplně nejmenší je vhodná vysunovací knížka od Svojtky MALÝ NOČNÍK, MALÁ HOVÍNKA. Sice na to, že tam není skoro žádný text, je dost krkolomně přeložená (třeba slova kočkolit nebo box bych asi v knize pro nejmenší nepoužila), ale systém vysouvacích okýnek je zajímavě řešený. Nejmenšího syna moc baví roletky posunovat a objevovat hovínka jednotlivých zvířat. Takže pro ty nejmenší můžeme určitě doporučit. 







Knížka CO JE TO HOVÍNKO? je klasická okýnkovka od Svojtky a je v ní hezky už pro nejmenší děti vysvětlené, co to hovínko vlastně je, kam se poděje, co se dá s hovínkem dělat. Také je tam přehlídka tvarů, barev a velikostí u různých druhů zvířat a vysvětleno, proč je každé hovínko jiné. Jakou barvu má velrybí hovínko? Kdo kadí bobky ve tvaru kostek? Co je to koprolit? Prostě takový "fekál" základ.









Další u nás moc oblíbená knížka je skoro bych řekla "kultovní" nočníkovka. VÍŠ, CO MÁ V PLÍNCE MYŠ je asi nejznámější knížka o bobkách a odplenkovávání. U našich obou starších dětí kýžený efekt sice nepřinesla, děti si samy řekly, že už nechtějí plínu, ale knížka se jim líbila/líbí všem třem. Je založená na postupném odkrývání plínek jednotlivých zvířátek. Myška zkoumá, co kdo má v plínce a na konci se chlubí, že ona má plínku suchou a čistou. Jakto? Chodí přeci na nočník! Myšlenka knížky mi dává smysl a líbí se mi, co se mi ale vůbec nelíbí, je text knížky.  Veršovaný, rýmovaný, ale děsivý. Text jsme přečetli snad jen jednou, od té doby jen vyprávím. A doporučuji vám to samé, pokud nechcete, aby vás slova "víš?, nevíš?, si piš" nestrašila i ve snech.







Stejně jako předchozí knihu i další dvě napsal/přebásnil Hynek Vilém. A textově jsou tyhle rýmovánky podobně děsivé. DOBRÝ PEJSEK PRO KOKÝNKO, PŘESKOČÍ I PŘES HOVÍNKO je sbírka neslušných básniček pro děti a knížka KDO TO JE, KDO TO JE, KDO TEN ZÁCHOD BLOKUJE je zase veršovaným vyprávěním o tom, kdo tak dlouho sedí na veřejném záchodě. Nápad i potenciál mají obě knihy, ale to veršované zpracování je i tu minimálně kostrbaté. Nu, nedočetli jsme ani jednu. A přitom třeba knížku BÍLE od stejného autora máme moc rádi (více TU). Skoro bych řekla, že to snad nenapsal jeden člověk. Ale proti gustu… třeba se budou někomu líbit.





To knížka O KRTKOVI, KTERÝ CHTĚL VĚDĚT, KDO SE MU VYKAKAL NA HLAVU je jiná káva. Musíte si ovšem pořídit tu velkou verzi s pohyblivými obrázky. Vyšla totiž ještě malinká verze, ale ta pozbývá jaksi smyslu, pokud chcete s dětmi postupně odhalovat, jak trus jednotlivých zvířat vypadá a kdo je tedy viníkem. Skvělá přehlídka různých tvarů, barev a velikostí. A taky zvuků. Ratatata, plesk, buch, prsk, šplouch… Určitě doporučuju jako poznávací knihu pro ty úplně nejmenší.






Knížka VOMBAT JIRKA  je další z těch nočníkových. Zřejmě opět nepovede k tomu, aby vaše dítko začalo chodit na nočník, ale může namotivovat a rozhodně pobaví. A taky poučí, pokud nevíte, jak vombatí bobky vlastně vypadají. Knížka je opravdu vtipná a hezky ilustrovaná - Galina Miklínová patří k našim oblíbeným ilustrátorům. Jediné, co mi v ní trochu vadí, je právě ono vynucování "nejdřív se musíš vykakat" a nakonec dokonce vyhrožování "jestli tady budeš dlouho sedět, přijde tasmánský čert a kousne tě". Ale beru to jako nadsázku. 






U nás milovaná a mnohokrát čtená je kniha KDO SI PRDNUL U DVORA od jakéhosi předního odborníka na prdění Doc. Mudr. Jonáše Ovanula, CSc. Nevím, kdo je skutečným autorem, ale knížka všechny doma pořád neuvěřitelně baví. Smějí se u ní a připadá jim hrozně vtipné, že i u královského dvora se prdí. A dokonce nahlas! A při námluvách! Kniha dokonale pokrývá jejich "prdící" potřebu. Četli jsme ji nahlas, povídali si o ní, smáli se a bavili. Určitě tuhle knížečku můžeme doporučit.






Pokud se o tom, o čem se obvykle moc nemluví, budete chtít dozvědět víc, určitě doporučujeme jednu ze tří následujících knih.

Bohatě ilustrovaná kniha NESPLACHUJ je o tom, jak důmyslně využít dva nejvíce přirozené zdroje na Zemi: čůrání a kakání. Farmaření, kouzla, líčení, lékařství? Co má tohle všechno společného s výkaly a močí? Kniha zábavnou formou pojednává o tom, jak se od dávné historie do současnosti využívalo a využívá nejen zvířecího trusu. V knížce najdete spoustu zajímavých informací a také partu vtipně ilustrovaných "fekálních" postaviček. 





Kniha BOBKY, ŠIŠKY A JINÁ HOVÍNKA přináší informace spíše přírodovědné. Co vlastně trus je, co se s ním v přírodě děje, jaké jsou rozdíly mezi trusem různých zvířat? Dozvíte se také k čemu je trus dobrý a co všechno se z něj dá zlepšit. Jednoduché texty, vtipné ilustrace. Určitě zaujme nejen "fekálisty", ale i nadšené přírodovědce.







V roce 2020 vyšla kniha v novém vydání s novou obálkou.



VELKÁ KNIHA ČŮRÁNÍ je skvělá kreslená encyklopedie čůrání pro malé i velké. Tohle je opravdu báječný unikát. Hravá i naučná knížečka představuje čůrání ze všech stran. A to hlavně prostřednictvím obrázků, textu je v knížce výrazně méně. Co je to čůrání a čůránky, jak je využít, jak se čůralo v historii a jak je to dnes, jak lidé čůrají a jak se čůrá v extrémních podmínkách? To všechno a ještě mnohem víc je v téhle skvělé knížce. A je to vtipné i naučné prohlížení a čtení. 






Pokud se budou chtít děti dozvědět něco o tom, co to v jejich okolí, v lese, na zahradě či na louce trousí za zvířata, určitě doporučujeme plakát LEJNA, BOBKY, KOBLÍŽKY, který nedávno vydaly Chaloupky. Nám už visí na záchodě na dveřích a nejvíc ho miluje nejmladší. Obsahuje víc než dvacet vyobrazení (pozor, velmi, velmi reálných!!!) trusu našich nejběžnějších savců. Slabším žaludkům nedoporučuji, jedná se o fotografie, takže někomu by se mohlo udělat nevolno. 




Pro vášnivé badatele doporučuji knihu ATLAS TRUSU, kterou vydala ZOO Praha. Najdete tam snad úplně všechno. Knihu ale nemám k dispizici pro nafocení. Dost obrázků najdete i v knize STOPY ZVÍŘAT, kde jsou i další stopy (otisky) a pobytová znamení našich nejběžnějších zvířat. Psala jsem o ní více TU.




Hodit by se vám mohla i krásná hra od Pipasiku MLADÝ ZOOLOG, kde k šesti různým zvířátkům přiřazujete jejich obydlí, stopu, potravu a hovínko. Ke hře je i krásný manuál.




Pokud by vaše malé bobkomily zajímalo, jak to v těle vlastně funguje, doporučujeme nějakou z interaktivnějších knih. Nám se kdysi osvědčily tyhle dvě. JIRKOVO TĚLO je obecně o všech soustavách v lidském těle a jedna z jich je samozřejmě i ta trávicí/vylučovací. A v knížce CO SE DĚJE S JÍDLEM V TĚLE? je pojednán celý ten proces od snědeného jídla a vypitého pití až po toaletu. Na focení jsem je měla půjčené z knihovny a jsou již notně v dezolátním stavu, ale třeba budete mít větší štěstí.






Ale nejvíc ze všeho můžeme doporučit tuhle super vtipnou, veselou, poučnou a parádně ilustrovanou encyklopedii trávení a vylučování autorů Milady Rezkové a Lukáše Urbánka. 
Příběh o putování potravy v našem těle seznámí malé i velké čtenáře formou dobrodružného příběhu se zapeklitostmi lidského trávení. Je to třeba, protože pocit v břiše určuje naše nastavení i světonázor, a poslouchání břicha je dávno zapomenutá disciplína, kterou musíme v dětech oživit, aby nebyli chodící mozci. A vypráví toho ještě mnohem víc. Víte, že kůň nedokáže zvracet? Kolik hřišť na badminton by zabrala plocha tenkého střeva? Víte, že to vše skryté je nesmírně důležité pro život? I tohle Velký Bobek ví.




A pokud knihy stačit nebudou, doporučujeme si podle některé z knížek bobky prostě vymodelovat. Klidně použijte plastelínu, nám se nejvíce osvědčila samotvrdnoucí hmota a její namalování po zaschnutí. Myslím, že vymodelované bobky si teď pamatujeme všichni dokonale. :-) Ještě předtím než jsem nalepila "bobkový" plakát, děti vytáhly zvířátka a "trus" a vesele přiřazovaly. 





A při vyrábění si můžete třeba i zazpívat, doporučujeme naše oblíbené čůrací písně. Znáte ty od Peta Nikla a Kašpárka v rohlíku? "Čůráááám, uprostřed louky, zlato padá na brouky…." a taky "Čůrej sem a čůrej tam…" Jo, to jsou hity! Pusťte si je, zaručeně je nebudete moct dostat z hlavy! :-)



-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.


2 komentáře:

  1. My jsme asi zvláštní druh, nás tohle období u obou dětí úplně minulo :-D Každopádně teda máme doma knížku z produkce IKEA Los králem lesa, kde bobky taky jsou, a pravda, z toho měli kluci srandu. Víc se po tom ale nikdy neptali. Nicméně ten plakátek je boží, asi z recese pořídím a taky vyvěsím na wc :-D Třeba je to ještě chytí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, tak to je skoro štěstí, řekla bych. :-D Losa jsem měla také na seznamu, ale nemám ho doma, páč do IKEI moc nejezdíme, tak jsem ho nakonec nezařadila. Plakátek pořiďte, je skvělý a opravu, opravdu opravdický. :-)

      Vymazat