čtvrtek 18. března 2021

Co číst… jaro podruhé

STARŠÍ ČLÁNEK
Loni jsem se s jarními tématy docela vyřádila. Jarní knihy, jarní aktivity, několik dalších článků s knihami, které jsou pro jaro jako stvořené. A abyste nemuseli vyhledávat, dám odkazy rovnou sem. Pokud chcete hromadu jarních knih, rozhodně nejprve klikněte na loňský článek TUA potom další knihy s podobnou tematikou:  o zahradě najdete TU, knihy o hmyzácích a spol. TU a knížky o bylinkách TU a nejnovější článek o nových zahradních a bylinkových knihách pro děti TU. Pod každým článkem jsou odkazy na videa, pracovní listy, aktivity apod.


Od loňska jsem pár knih s podobnou tematikou zachytila, ale není jich zase tolik, aby z nich vzniklo několik článků na různá témata. Dám je tedy pěkně dohromady a přidám k nim něco málo aktivit a odkazů na jarní brouzdání přírodou. Ale nejprve ty knihy.

Po nějakém čase zase jedna okýnková od Svojtky pro nejmenší. Ty jsou u nás pořád tak nějak v kurzu a dědí se dál a dál. Tahle se jmenuje JAK ROSTOU KYTIČKY a ráda si ji prohlíží prostřední i nejmladší. Z knížky děti zjistí, jakou rostliny potřebují potravu a kde ji berou, proč mají barevné květy a voní, proč listy opadávají, kde se berou semena a kdo je sází a spoustu dalších věcí. Už se moc těším, až venku konečně něco vyleze a budeme moct hledat a porovnávat. 












A ještě je tu od Svojtky jedna série knih. Všechny jsou o životních cyklech a to se teď  na jaře skvěle hodí. V každé z knih jsou popsané dva životní cykly: Z JEHNĚTE OVCE, Z PULCE ŽÁBA Z VEJCE SLEPICE, ZE SEMÍNKA SLUNEČNICE a Z LARVY VČELA, Z KUKLY MOTÝL. Průvodce jsou opravdu názorné, plné fotografií a reálných obrázků. To se mi na knížkách moc líbí. Žádné nereálné obrázky nebo malůvky. V knížce je i spousta doplňujících informací, světoví rekordmani jednotlivých zvířat/rostlin, cyklus zobrazený přehledně na jedné stránce a také pobídka ke zkoumání nebo průzkumu. 








O tomhle skvělém obřím leporelu jsem tu už také psala. ROK V LESE je báječně ilustrovaná hledací knížka od Emilie Dziubakové, vydal ji Host. Sice tedy není přímo jen o jaru nebo rostlinách a zahradě, ale to vůbec nevadí. Doma ji máme moc rádi všichni. A protože je to rok v lese, tak je jasné, že tam jsou i jarní měsíce. :-) Můžete sledovat proměny jednotlivých měsíců nebo postupně sledovat skoro padesátku jednotlivých zvířat. Jak žijí, jestli jsou aktivní v noci nebo ve dne, kdy se budí ze zimního spánku, jak a čím se živí, jestli sbírají, loví nebo se třeba hrabou v odpadcích, Na každý měsíc je barevná dvoustrana, na začátku přehled všech zvířat a na konci navíc hledací bludiště. A také tvrdé stránky, takže nemusíte mít strach půjčit knížku i prťatům.








Knížky Markéty Kotkové jsou mým objevem loňského roku. Vůbec nechápu, jak mě dosud mohly míjet. Taková krása, něha, jemnost… K jaru se nejvíc hodí knížka V KOUZELNÉ ZAHRÁDCE. Je sice zase o celém roce, ale jara si tam užijete do sytosti. Knížka je plná básniček a nádherných obrázků. A mezi stránkami je sem tam zamíchaná i obrazová "encyklopedie" v podobě barevných dvoulistů. Fantastická knížka pro děti i dospělé. S prostřední už ji máme celou prohlédnutou a jaro pečlivě nastudované a hlídáme, co z knížky uvidíme i venku.










A i tohle je "celoročka", takže u najdete verše Františka Hrubína, které vás provedou celým rokem. Ale těch jarních je i tu hodně. V knížce OD JARA DO JARA najdete říkadla, básničky i veršované pohádky a ilustroval ji Matěj Forman. 









Ladovy obrázky neodmyslitelně patří k jednotlivým ročním obdobím. Nakladatelství Grada nově vydala texty, které obvykle k Ladovým obrázkům vycházejí a rozdělila je do čtyř knih. V knize TRADIČNÍ ČESKÉ JARO tedy najdete mnoho tradic, zvyků a obyčejů dávných i současných, lidová říkadla a pořekadla, pranostiky, básničky, písničky, velikonoční koledy, ale také třeba hry, které k jaru patří. My máme doma hodně "zvykoslovných" knížek, takže tuto máme jen půjčenou z knihovny. Pokud ale hledáte nějaký základní přehled a navíc hezké ilustrace, tuhle můžeme určitě doporučit.















Knihy o přírodě z Portálu, které ilustrovala Eva Chupíková, jsou u nás aktuálně hodně v kurzu. A nejstaršímu synovi je celkem jedno, jestli je napsala Daniela Krolupperová nebo Jaromír Socha. Dobré jsou prý všechny. Já musím říct, že se mi některé zdají textově trochu slabší, ale ilustrace to všechno vyváží. Ty jsou nádherné. Syn aktuálně čte VÍLÍ BÝLÍ a vůbec mu nevadí, že hlavní hrdinou je holka a je to o vílách. Prý je to hlavně o léčivých rostlinách a to ho baví. Všechny ty knížky mají podobný povedený koncept: postupně se rozvíjející příběh a v každé kapitole přibývá jedna nově poznaná rostlina nebo živočich (bylinky, keře, houby, ryby…) a na konci celkem krátkých kapitol jsou vždy cvičné otázky, aby si čtenář připomněl zajímavosti a poznatky z příběhu.













Tenká brožurka KVĚTINY ČASNÉHO JARA je tak akorát do batůžku na časně jarní výlety. Najdete tu většinu běžných druhů i druhy vzácné, jejichž krása vás může podnítit k cílenému jarnímu výletu. Když si navíc zahrajete pexeso jarních květů, brzy je začnete rozeznávat i v přírodě okolo sebe. 











A na závěr jedna velikonoční. Ale není jen o Velikonocích, je o období od Masopustu do konce Velikonočních svátků. Knížky Terezy Říčanové máme doma moc rádi, i když vím, že ne každému sedí. Někomu připadají moc naturalistické. Já myslím, že zobrazují život na statku tak, jak opravdu vypadá. Ve VELIKONOČNÍ KNÍŽCE najdete jak biblický příběh o ukřižování Ježíše, tak přehled zvyků a obyčejů, které se na jaře odehrávají. A k tomu celostránkové ilustrace. Obojí jakoby vyprávěly a malovaly děti.














A ještě nám zrovna včera dorazil časopis RAKETA, který máme doma moc rádi. Aktuální číslo je zaměřené na botaniku, takže v něm najdete také spoustu jarní inspirace, čtení, úkolů a aktivit.







Musím ještě zmínit dvě věci, které sice ještě doma nemáme, ale moc se na ně těšíme. První z nich je knížka VELKÁ KNIHA ZAHRADNIČENÍ PRO DĚTI, která by měla vyjít 21. března v nakladatelství Práh. Podle obrázků vypadá zajímavě, tak se těším, až ji budu mít v ruce.



A pak se moc a moc těšíme na dřevěnou skládačku TULIPÁNU, kterou máme objednanou od Sův z dříví - psala jsem o nich TU. Krásně nám doplní nejen knížky o kytičkách z úvodu článku.


A pokud byste rádi nějaké tipy, co na jaře venku, mrkněte na starší články na blogu. Co venku v březnu je TU, co venku v dubnu TU a co v květnu TU. A projděte si web jdeteven.cz a UČÍME se VENKU - najdete tam toho spousty. 

A ještě pár tipů na jarní hledačky:
  • jarní detektiv od nás je ke stažení TU
  • spoustu tipů na jarní zážitky najdete v přehledném seznamu jdeteven.cz
  • krásně ilustrovanou jarní hledačku najdete u Pipasiku
  • tabulka na dobrodružnou jarní výpravu na webu mamaandson.org
  • jarní lovec na webu zodpovednavyuka.cz
A když budete hledat, najdete jistě ještě spoustu dalších. Jaké jsou vaše oblíbené jarní knihy?


4 komentáře:

  1. Nádherný výběr!! Velkou knihu zahradničení pro děti tedy budu vyhlizet :-) Velikonoční knihu nemusím, ale zase je krásné napsaná pro děti.. Prejeme krásné jarní dny 🙂 a těšte se v týdnu na kyticku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, moc děkujeme! :-) A taky přejeme krásné jaro (i když i nás teď sněží).

      Vymazat
  2. Děkuji moc za inspirace! Vy jste ale čtílci! :) Už se těšíme na nově objednané knížky. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zase spoustu skvělých tipů. Děkujeme!

    OdpovědětVymazat