úterý 24. července 2018

Co čteme… knihy, které se do batůžku nevejdou

Je mi jasné, že psát zrovna o prázdninách, tedy v době, kdy se batůžky nejčastěji z celého roku vytahují ze skříně a tak často se výletuje, o knihách, které se do batůžku nevejdou, je trochu nelogické, ale co už. Prostě to tak nějak vyšlo a nešlo mi to nenapsat.

Takže tu je pár obřích tipů na knihy. Ale nebojte, do batohu je sice nedáte, ale jsou alespoň s prázdninovou tématikou. Cestování, příroda, zvířata, moře, zahrada… a taky pár hledacích knížek pro nejmenší. Všechny k našemu létu tak nějak (každoročně) patří. V létě je častěji vytahujeme, každý rok přibude nějaká další. Na cesty je sice nebereme, ale doma nebo venku na zahradě je prohlížíme často. Takže vzhůru do toho!





A tohle je zrovna ta ze všech knih největší. My letos výletujeme a dovolenkujeme ryze česky, takže na nezapomenutelnou cestu kolem světa se vydáváme právě s touhle knihou. Knihou, která díky svým nádherným obrázkům a zdobeným okrajům připomíná mapy dávných mořeplavců a objevitelů. Díky knize MAPY od  Aleksandry a Daniela Mizielińských  (vydal Host, 2016) se můžete vydat na obrázkové putování po 42 zemích na 6 kontinentech. Mapa každé země je na obří dvoustránce plné fascinujících detailů. Můžete se tedy seznámit s městy, řekami i horami, zvířaty a rostlinami, významnými osobnostmi, historickými událostmi, symboly i národními jídly — přes čtyři tisíce obrázků vám představí, co je pro danou zemi typické. Spatříte třeba gejzíry na Islandu, karavany v egyptské poušti a mayská města v Mexiku. V Anglii si zahrajete kriket, v Indii zacvičíte jógu a v Číně ochutnáte stoletá vejce. V Austrálii vás udiví ptakopysk, ve Finsku polární noc a na Madagaskaru obrovský baobab. V knížce je i Česká republika. A Slovensko, které bylo dokresleno speciálně pro české vydání! A na září se chystá od stejných autorů i pracovní sešit MAPOVNÍK. Už se na něj moc těšíme.













Pokud máte rádi zeměpisné atlasy Můj první atlas České republiky a Můj první atlas Evropy, tak si k nim určitě ještě pořiďte VÝLETOVNÍK od stejné ilustrátorky Adély Rúčkové Moravcové (Slovart, 2016). V téhle knížce totiž vystupují staří známí z atlasů sourozenci Vítek a Štěpánka. Ti se připojili k čerstvému maturantovi Broňovi a s pejskem Křupkou podnikají výlety na různá místa české krajiny. Společně prolézají skalní město, uspořádají výlet na zříceninu hradu, výpravu do jeskyně, výšlap na vysokou horu, plavbu na lodi po řece, putování stezkou podél řeky, průzkum rybníka, objevování lesa i pralesa, zkoumání zarostlého opuštěného lomu a poznávání toho, co je čeká hned za domem. Společně s dětmi mohou malí čtenáři prostřednictvím komiksových příhod zažít stejná dobrodružství. Knížka ale není jen komiksová. Obsahuje také mapky s místy, která stojí za to navštívit, nápady, co tam lze pozorovat a objevovat, jaké hry se dají hrát v přírodě, různé úkoly a kvízy. A navíc knížka může fungovat i jako cestovatelský deník, protože je možné si do ní zaznamenávat cíl a datum vašich výprav. Tak vyrazte!












Skvělé, velké, ilustrované průvodce pro děti Miroslava Šaška vycházejí po celém světě už víc než padesát let. Jen u nás je vydává nakladatelství Baobab teprve posledních pár let. Dřív se totiž nemohly vydávat. Světoběžník, malíř a ilustrátor odešel z Československa v roce 1947 studovat do Paříže, odkud se už domů nikdy nevrátil. Jeho knihy tedy vznikly zhruba před padesáti lety, ale jsou překvapivě aktuální. A pokud přeci jen už nějaká informace neplatí, najdete vzadu v knize "jak je to dnes". V každé z nich autor dokáže prostřednictvím především obrázků (a nemnoha textu) vyhmátnout srdce toho kterého místa. Je v ní spoustu drobných, zábavných informací, které se na internetu v záplavě informací ztratí. Naopak tenhle průvodce pro děti se rozhodně neztratí. Ať už jím jenom doma listujete, nebo si ho strčíte podpaží a vydáte se objevovat na vlastní oči. V češtině už vyšlo: TO JE LONDÝN, TO JE PAŘÍŽ, TO JE ŘECKO, TO JE IZRAEL, TO JE MNICHOV, TO JSOU BENÁTKY, TO JE NEW YORK, TO JE ŘÍM, TO JE AUSTRÁLIE a TO JE HONGKONG.













Tohle je knížka trochu cestovací a trochu hledací. PRAHA PRO MALÉ VYPRAVĚČE Libora Drobného je sice klasická "hledačka" velkého formátu, ale je zasazená do pražského prostředí. Ilustrace v knize sice nejsou pro mě úplně to pravé ořechové, ale jejím prostřednictvím se mohou s krásami Prahy seznámit i ti nejmenší. Mohou poznávat pražská prostředí (Malostranské náměstí, Karlův most, Stromovka, Staroměstské náměstí), vyhledávat detaily a skryté postavy. Nedávno ještě vyšla podobně koncipované PRAHA HAHA! od Báry Buchalové. Tak můžete vybrat, která se vám bude líbit víc.













Tyhle omalovánky jsme objevili až letos, ale už jsme toho z VÝLETŮ PO ČESKU (Fragment, 2016) stihli celkem dost vymalovat. A to i přesto, že nejstarší s prostřední vymalovávají jen obrázky turistických cílů, které jsme už navštívili. Brožovaný, A4 sešit jich obsahuje 44. Můžete se s nimi vydat na nejkrásnější místa České republiky a vybarvit si je podle své fantazie. Navštívíte Lednici, Pražský hrad, Pravčickou bránu, Pálavu, Lipno a mnoho dalších hradů, zámků, přírodních monumentů i známých měst. Při omalovávání určitě skvěle zrelaxujete a  třeba v omalovánkách najdete nějaký prima turistický cíl, o kterém jste doposud nevěděli. Jedinou výtku bych měla k vazbě, ta je totiž velmi mělce lepená a po několika rozevřeních se rozpadla na jednotlivé listy. 










Cestovat se dá nejen po jednotlivých místech, cestovat můžete i v čase. A to se dá skvěle právě s touhle obří knihou CESTA ČASEM od Petera Goese (Kniha Zlín, 2017). A cestovat můžete až do úplného pradávna. Kniha totiž začíná už velkým třeskem. Před období dinosaurů, prvních velkých civilizací, středověku se dostanete až k turbulentnímu dvacátému století, vesmírným objevům a současnosti. A dozvíte se toho mnohem víc. Na osmdesáti stranách autor zachycuje nejen stěžejní historické okamžiky, války a katastrofy, ale představuje také umělce, důležité myslitele i vládce. Většinu informací v knížce autor předává pomocí obrázků, takže nečekejte je sumu historických faktů, ale hlavně ukázky života a kultury v jednotlivých obdobích. Občas bývá tahle knížka přirovnávána k již zmíněným Mapám. Já musím přiznat, že se mi  Cesta časem "čte" o něco hůře, připadá mi už moc přehlcená. Ale takové dějiny jsou, že. V každém případě může být kniha kromě zábavy také podnětem k dalšímu studiu nebo otestování vlastních znalostí. 













A z historie do přírody. HRAVOUKA Terezy Vostradovské (Běžíliška, 2016) je báječnou encyklopedií přírody pro nejmenší, navíc s fajn příběhem. Hlavní vypravěčkou a zároveň průzkumnicí lesa, zahrady a rybníka je malá myška žijící v podzemní noře. A tahle myška čeká návštěvu tetiček z Prahy a chce je něčím překvapit. Rozhodne se tedy vyrobit hravou obrázkovou encyklopedii přírody - hravouku.
Obkresluje tvary pecek, ohryzává mrkve v zemi a přemýšlí jak rozdělit plody na ovoce a zeleninu, zkoumá stáří lesa podle letokruhů, loví živé brouky na kousek syrového masa a ještě mnohem víc. Všechno pak pečlivě zapisuje do svého sešitu a radí, jak si třeba vyrobit herbář nebo udělat zahradní jezírko. A malí čtenáři mohou všechno objevovat, zkoumat a obdivovat společně s ní. Báječná, u nás moc a moc oblíbená kniha!











A pokud vaše děti z přírody nejvíc baví ta malá havěť, žoužel, ty malé potvůrky, tak se jim určitě bude líbit kniha Yuvala Zommera VELKÁ KNIHA DROBNÉ HAVĚTI: brouci, mouchy, žížaly a jiné potvůrky (Slovart, 2016). Tahle knížka nás opravdu baví. A to nejen tím, že drobné havěti je věnována kniha skoro obřích rozměrů. Kniha je navíc psána srozumitelným jazykem, není v ní příliš textu a je hodně hodně obrázková, takže zaujme i ty nejmenší čtenáře. Avšak informace, které obsahuje, jsou zajímavé a určitě chytnou i dospělé. Autorovi a ilustrátorovi v jednom se život drobné havěti podařilo skvěle zachytit. Text a obrázky doplňují ještě hádanky a otázky, takže děti se od knížky opravdu odtrhávají jen těžko. Pokud potřebujete vědět, jak rychle se pohybuje hlemýžď, jestli se brouci bojí tmy, nebo proč chodí mravenci v zástupu, je tahle "potvůrková" knížka právě pro vás. Knížka o životě bezobratlých je veselá, originální a dozvíte se z ní mnoho nového.













No, a pokud ze všech těch hmyzáků máte nejraději včely, nebo byste se o nich rádi dozvěděli něco víc, tak určitě sáhněte po knize Piotera Sochy VČELY (Slovart, 2017). Obří, nádherně a bohatě ilustrovaná kniha ze světa včel a také včelařů. Dětem i rodičům ukáže, jak si tihle malí pracovití tvorové žijí ve svém království, jak se dorozumívají, jak vypadají, jaké mají zvyky. Sledujte, jak tančí, a odhalte, kdy a proč to dělají. Zjistěte, proč se ocitly na Napoleonově plášti a jakým způsobem vědci přišli na to, že včely byly na světě dřív než dinosauři. Vyzkoušejte si práci po boku včelaře, vydejte se s úly autem do mandloňového sadu, ochutnejte různé druhy medu, mrkněte jak to měli s včelami Slované či Egypťané, nebo jak se sbírá med v Etiopii či Kambodži. Úžasná kniha, včelí svět naprosto ze všech stran. Je tam i historie a zeměpis! Zkrátka všechno, co jste si přáli vědět o včelách a báli jste se zeptat.











A jedna skvělá (ne tak úplně) tajná zpráva. Od stejného autora mají vyjít na podzim ještě STROMY. Na ty se těšíme snad ještě víc než na včely! Zatím jen pár fotek z polského originálu. 






A od Yuvala Zommera tu máme ještě jednu obří knihu. Tentokrát se ale ze vzduchu přesuneme k vodě a pod vodu. A leckdy pěkně hluboko. Tahle se pro změnu jmenuje VELKÁ KNIHA MOŘSKÉ HAVĚTI (Slovart, 2018). A jak název napovídá, v téhle knize se vypravíte k moři. A zase se prostřednictvím obrázků a velmi čtivého textu (vhodného i pro nejmenší) dozvíte spoustu zajímavostí, které mnohdy překvapí i dospělého. Chcete vědět, proč krabi chodí jen do strany? Která ryba umí mrkat? Proč tučňáci polykají oblázky? A navíc, jako v té předchozí, jsou i v téhle knize ukrytí různí mořští tvorové. Najdete je? Takže pro seznámení s nejrůznějšími hladkými, pichlavými, světélkujícími, malými i obrovskými obyvateli moří celého světa, je tohle ideální kniha. A nejlépe vzít si ji s sebou rovnou k moři!











Hluboko pod vodu se dostanete i s další knížkou Aleksandry a Daniela Mizielinských, autorů již představených Map. Opět obří a bohatě ilustrovaná kniha POD VODOU, POD ZEMÍ (Host, 2017) vás ovšem nezavede na cestu kolem světa, ale dovnitř světa. Z jedné strany se můžete nořit pod zemský povrch, z druhé strany do hlubin oceánů. Knížka je totiž geniálně oboustranná. A setkáte se uprostřed knihy - v zemském jádře. Paráda! Poutavé ilustrace a spousta zajímavých informací. Zase se bavíme. Fascinuje mě, z kolika různých úhlů pohledů se autoři pod povrch dívají a co všechno se lze v knížce dozvědět a kolik detailů objevit. Opravdu krásná kniha!














A od moře k několika hledačkám. Už jsme tu měli Prahu, ale tohle je o něco vyšší liga. Tyhle knížky mi doma prostě milujeme. A začalo to už s nejstarším synem před sedmi lety. Obrázková série JARO / LÉTO / PODZIM / ZIMA / NOC Rotraud Suzanne Bernerové jsou u nás stále na čestném místě (Paseka, od roku 2011 stále vycházejí dotisky). Teď na prázdniny se vám pochopitelně bude nejvíce hodit díl LÉTO a ještě i NOC, protože i ta se odehrává v letní období. Není to tak úplně obyčejná hledací knížka. Samozřejmě můžete na jednotlivých stránkách hledat různé postavy, zvířata a sledovat, co dělají. Ale zároveň jak otáčíte listy, dostáváte se postupně z jednoho kraje městečka, přes centrum a náměstí až na kraj druhý. Můžete tedy pozorovat jednotlivé postavy, jak mění své místo. A postavy můžete pozorovat i v čase, protože jednotlivá roční období na sebe časově navazují (začíná se Zimou). Ale prohlížet můžete klidně i jednotlivě a na přeskáčku. Právě tu linii pokračování "příběhu" na každé další dvoustránce mám na těhle knížkách snad nejraději. Tu možnost srovnávat jednotlivé knížky a dívat se, jak se prostředí, místa a lidé mění a proměňují. Tu pobídku k vyprávění a vymýšlení příběhů. Všechno do sebe zapadá a autorka Rotraut Susanne Berner to má opravdu do detailu promyšlené. Není to jen obyčejná hledací knížka, je to detektivka a dobrodružství! Navíc skvěle podporuje pozorovací schopnosti a podněcuje fantazii, rozvíjí jazyk a rozšiřuje slovní zásobu. 











O ROK V LESE ilustrovaný Emilií Dziubakovou (Host, 2017) byste určitě neměli přijít. Pokud máte doma malého milovníka zvířat a k tomu čtenáře, který má rád hledací knížky. Pokud milujete hledací knížky Rotraut Sussane Berner, tohle je podobné, jen prostě v lese. S padesátkou zvířat na hledání a s dvanácti měsíci v roce. Můžete sledovat proměny jednotlivých měsíců nebo postupně sledovat jednotlivá zvířata. Jak žijí, jestli jsou aktivní v noci nebo ve dne, jestli se ukládají k zimnímu spánku, jak a čím se živí, jestli sbírají, loví nebo se třeba hrabou v odpadcích, Na každý měsíc je barevná dvoustrana, na začátku přehled všech zvířat a na konci navíc hledací bludiště. A také tvrdé stránky, takže nemusíte mít strach půjčit knížku opravdu i prťatům. Fakt paráda!

A pokud by vám tahle nestačila, tak Host vydal ještě podobně koncipovanou hledací knížku ROK VE ŠKOLCE od Przemyslawa Liputa. Ta nás doma sice úplně nezaujala, ale třeba to bude u vás jinak. A už se těšíme na podzim, kdy Host vydá další hledačku. Tentokrát ROK NA VENKOVĚ.











A pokud trávíte víc času na zahradě než někde v lese nebo na cestách, mohla by se vám hodit VELKÁ KNIHA ZAHRADNIČENÍ (Práh, 2018). Tahle knížka je jako stvořená pro malé zahradníky, ale nabízí spoustu rad a tipů i pro velké zahradníky začátečníky. Najdete v ní totiž spoustu obrázků a návodů a textu je tak akorát. Obří kniha je rozdělena na čtyři části podle ročních období a uka
zuje, že v každém z nich je na zahradě, co dělat, ale i objevovat a obdivovat. Knížka pomocí hravých ilustrací představuje všechny zásadní úkoly, se kterými se v průběhu roku malí i velcí zahradníci mohou setkat a učí je, jak vypěstovat a sklidit (nejen) svou první úrodu. Takže pokud si lámete hlavu, jak správně zasadit ředkvičky nebo kdy sklidit dýně a jaké při tom všem použít nářadí, je tohle kniha přesně pro vás a vaše děti.










A nakonec trocha beletrie. A krásné! S touhle knížkou jsem se setkala už před mnoha lety, ještě když vyšla v nakladatelství Brio. A byla to láska na první pohled. A ta láska trvá a trvá. Knihy Pavla Čecha máme doma rádi všichni a užíváme si je plnými doušky. A tahle je jedna našich z nejmilejších. O ZAHRADĚ (Petrkov, 2012) je krásná kniha s nádhernými ilustracemi a dojemným příběhem, který pohladí duši. Tuhle knížku můžete klidně jen prohlížet. 
Ty mistrně namalované labyrinty uliček starého města, zešeřelá zákoutí a oprýskané zdi, ale i rozpálenou žlutou poušť či zelenkavý podmořský svět…. A nebo číst poetický a okouzlený příběh, který se klene nad celostránkovými obrázky tónovanými do teskných, podzimních barev. Je to všechno skutečnost či fantazie v mysli malého kluka? Určitě doporučujeme nejen pro dětské čtenáře. 











No, a tahle kniha sice není o zahradě, ale krásná je též. VELKÉ DOBRODRUŽSTVÍ PEPÍKA STŘECHY (Petrkov, 2012) je větší rozsahem i dobrodružnější a akčnější než knížka O zahradě. Ilustrace i příběh jsou v ní ale stejně krásné a je o mnoho více  komiksová. S obyčejným klukem Františkem, trochu outsiderem se dostanete na spoustu zajímavých míst, prožijete s ním hromadu dobrodružství a také první křehkou lásku. Najde František své místo v nepřehledném světě? Báječná knížka (nejen) na prázdniny. Ale do batůžku opravdu nedoporučujeme, má skoro dvě kila! :-) 










Užívejte léto (nejen) s knížkou!


7 komentářů:

  1. Zasíláme srdečný pozdrav ze Sovičky.
    Prosím, kde se dají tyto překrásné knihy zakoupit?
    Předem děkujeme za odpověď a přejeme jen samé krásné dny.
    L.Š. MŠ Sovička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, knihy můžete zakoupit v jakémkoliv dobrém kamenném knihkupectví. A nebo v internetovém knihkupectví. Třeba tu: https://www.knihyhb.cz/obchod/. Tam je poštovné zdarma. Přeji též krásné dny a ať se vám daří! Veronika

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    děkuji za tak skvělý seznam i za ostatní příspěvky. Moje peněženka už se nemůže dočkat. :) L. Kovaříková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já též děkuji a ať se peněženka moc nevyčerpá. Tipy budou přibývat. :-) Krásné dny. Veronika

      Vymazat
  3. Veru uzasny výběr 🙂 Jinak Evoluce příběh života by se ti hodila do výběru a vychází 30.8 :-) A já děkuji za tip na Stromy budu vyhlizet kdy vyjde 🙂Mějte krásné dny Sasa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, Saši. Na Evoluci se moc těším, zrovna se nám to bude s Máťou hodit! Krásné dny: Veronika

      Vymazat
  4. Zajímavý výběr. Já v poslední době studuji především studie týkající se CBD produktů, jak fungují, proč fungují a co obsahují. Máme psychicky nemocnou babičku, bohužel, a běžné léky jí moc nezabírají anebo kontraindikují s jinou medikací. Tak nám doktor doporučil cbd doplňky. Jen to má takovou zvláštní osvětu, setkávám se tam s hodně rozdílnými názory, tak si o tom chci přečíst co nejvíc, než to babičce dáme. :)

    OdpovědětVymazat