středa 7. prosince 2022

Jak na… krmítka pro ptáčky podruhé

Ptáky máme aktuálně jako průběžné přírodovědné minitéma (stále aktualizovaný ptačí článek, do kterého pořád přibývá něco nového, je TU), takže jsme se po mnoha různých bádáních a poznávačkách dostali i k zimě, přikrmování a krmítkům. 



Ovšem tak úplně jednoduché to nebylo. Krmítek děláme celkem hodně každý rok a pořád zkoušíme nové a nové druhy. Loni jsme jich dělali celkem hodně, jak se můžete přesvědčit v článku TU


A i letos jsme se rozjeli. Nových "modelů" jsme nakonec našli celkem dost, takže jsem se nakonec rozhodla sepsat zbrusu nový článek. I tyhle typy jsou jednoduché, takže je zvládnou vyrobit i malé děti. Mezi ty úplně nejjednodušší patří prosté zavěšení něčeho, co by ptáčkům mohlo chutnat, ven na větvě. A skvěle se k tomu hodí podzimní výzdoba, která se právě před zimou likviduje. Pokud máte doma makovice, klasy obilí, větvičky jeřabin a šípků, směle s nimi ven. A vůbec nevadí, že se vám zdají nevzhledné nebo zaprášené. Ptáčkům to určitě vadit nebude! 



Stejně tak můžete na stromy zavěsit jablíčka, které se vám na jídlo nehodí. Můžete je dát na provázky, vložit do rozsoch větví nebo položit pod strom. Zvlášť kosi vám budou vděční. A pro krmítka můžete využít podobně jako my i část mikulášské nadílky. S ptáčky jsme se rozdělili o buráky, které také stačí jen navléct na nit a pověsit. Ptáčci si moc pochutnávají i na vlašských ořeších, takže jsme jim i letos udělali super jednoduchou ořechovou desku. Stačí na karton tavnou pistolí nalepit pár půlek vlašáků a můžete věšet. Vloni byly ořechy z desky ozobané do druhého dne.




Dalším jednoduchým krmítkem je to z ruličky od toaletního papíru nebo papírových utěrek. Ruličku stačí jen notně natřít burákovým máslem či medem a pořádně vyválet v semínkách. Nám se velmi osvědčil pastovaný med, protože se dětem dobře roztírá a mám konzistenci právě tak akorát, aby netekl. Semínková směs je obyčejná, kterou kupujeme ve zverimexu či co najdeme doma. Z větší části ji tvoří slunečnicová semena, lněná semínka, proso, konopné semínko, mák apod.




Do semínkové směsi, které nám zbyla z ruličkových krmítek, jsme pak nalili rozpuštěný tuk (můžete použít lůj či kokosový olej) a vyrobili jsme ještě květináčková krmítka. Stačí květináčem provléknout provázek, zajistit uvnitř korálkem, aby se provázek nevyvlékl a můžete plnit. A podobně jako my, můžete "instalovat" i bidýlko. 





Směsí můžete krásně obalit i větší šišky a nechat ztuhnout v lednici. Už loni jsme si všimli, že obzvláště sýkorky kolotoče tohoto typu milují, takže jim udělají určitě radost. Směs můžete použít samozřejmě kamkoliv jinam. Klasicky třeba do kokosových ořechů, do hrnečků či formiček jako my loni TU.



Při věšení nezapomeňte krmítka zavěsit dostatečně vysoko, aby na ně nemohla kočka. A též nezapomeňte krmení často kontrolovat, zda nehnije či neplesniví.

Ptačí článek na blogu najdete ještě TU (článek o knihách a materiálech o ptácích - neustále aktualizovaný, takže v něm je pořád něco nového) a první článek o krmítkách najdete TU.

Pár tipů na krmítka najdete též tu:
  • spousta skvělých ptačích materiálů ke stažení je na webu Učíme se venku a najdete tam i několik bezvadných ptačích lekcí, pohromadě vše najdete ve sborníku TU
  • nemáte-li krmítko, můžete ptáky pozorovat na krmítku v záchranné stanici Makov, webkamery jsou tam dvě, na druhé můžete zahlédnout spoustu dalších zvířat
  • ptačí pořad natočila i česká televize, na několikadílný ptačí seriál pro děti Frnk z hnízda můžete kouknout TU
  • krmítkový článek je i na bezvadném webu jdeteven.cz
  • v jednom z pořadů Minuty z přírody a v připojených doprovodných informací se též dozvíte mnoho zajímavého o přikrmování
  • 8. - 10. ledna 2021 se dokonce můžete přidat ke sčítání ptáčků na krmítkách, víc se dozvíte TU a můžete si stáhnout i krásný krmítkový plakát TU

3 komentáře:

  1. Veru, vy mě bavíte! S jablíčky se inspiruji, uděláme jich hodně a rozvěsíme po přírodě na adventní procházce.
    Užívejte se v těchto andělských dnech. Je to krása!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, Zuzi, to jsme rádi! :-) Taky užívejte! U nás nasněžilo, takže je to opravdu andělský zimní čas. Mějte se krásně.

      Vymazat
  2. Prosim vas, ten kokosov ttuk a arasidove maslo su v poriadku? Lebo cast zdrojov tvrdi, ze sa daju pouzit, cast ze v ziadnom pripade, ze su pre vtaky nevhodne...mate k tomu prosim nejaky zdroj? Vdaka!

    OdpovědětVymazat