pondělí 12. října 2020

Jak na… podzimní mandaly

Máme moc rádi tvoření, toho už jste si určitě všimli. A moc rádi tvoříme doma i venku. A teď na podzim tvoříme venku asi nejraději. Všude je tolik barev a barevným přírodnin, které se dají ke tvoření použít. A protože tvoříme venku už  několik let a na podzim nejraději ze všeho mandaly, sepsala jsem do článku pár našich "mandalových" tipů, které vás třeba inspirují.

A nejprve krásná mandala "lesní". Tedy ona není  úplně lesní, ale tvořili jsme ji na okraji lesa na louce a většinu přírodnin jsme našli právě v lese. Přírodniny jsme našli především na zemi, nic moc netrháme jen kvůli  tvoření. Pokud bylo něco utrženo (houby, jitrocel), bylo to později také zpracováno. Na mandalu jsme v lese posbírali šišky, kůru, listy, mech, klacíky, lišejník, bukvice, větvičky, kaštany… Využili jsme také jablka a ořechy, které jsme měli s sebou k pozdějšímu zkonzumování. A pravda, vlastně jednu přírodninu jsme natrhali a nespotřebovali, jednalo se o bílé kuličky pámelníku.




A když jsme se dostatečně pokochali a mandalu si užili, tak jsme se rozhodli ji také "prožít". Z jitrocele byl čaj, z jablíček štrůdl, se šišek a kaštanů panáčci, ořechy se vylouskaly a snědly, z hub byla bramborová polévka.





Na podzim se krásně barví listy, tak proč toho nevyužít na listovou mandalu. Sběr barevných listů z nejrůznějších druhů stromů je báječné dobrodružství. Podaří se najít všechny barvy? Děti si nejprve udělaly barevný pás podle barevného spektra a nakonec došlo i na kruhovou mandalu.






A protože děti už vidí mandaly úplně všude, vrhly se i na košík s podzimní sklizní ze zahrady. A tak vznikly zeleninové obličejíky a nakonec i mandala. 






A jednu barevnou mandalu jsme si udělali v deštivých dnech i doma. Je super jednoduchá a potřebujete k ní jen bonbony M&M's a trochu teplé vody. Bonbony se vyskládají do kruhu na talíř a voda se opatrně nalije kolem nich. A pak už se jen čeká na kouzlo. :-)






A tady ještě jedna dávná mandala z přírodnin nasbíraných v přírodě i na zahradě.


Určitě si nějakou mandalu také vyrobte. V těchto pošmourných dnech je barev víc než třeba. Krásný podzim!

Žádné komentáře:

Okomentovat