středa 22. března 2023

DV… jak na pupeny

Původně jsem měla v plánu napsat o našem zkoumání pupenů jen krátký post na sítě, ale protože se text nějak rozrůstal a rozrůstal, je z toho nakonec krátký článek na blog. Pupenům jsme se věnovali v průběhu března, několikrát jsme se k tématu vraceli a je to nečekaně fascinující téma. Nápady a náměty na aktivity jsme čerpali ze skvělých článků - z webu Učíme se venku TU a TU a z webu Jdeteven.cz TU.

Nejprve jsme si s dětmi povídali obecně o tom, proč jsou stromy v zimě bez listů, proč je na podzim shazují, že v zimě “spí” a šetří energii na jaro, kdy se objeví pupeny, v kterých jsou zárodky listů či květů. 

Vyrazili jsme ven a pozorovali jsme větičky s pupeny a snažili se odhadnout, o jaký jde strom. Někdy to bylo jednoduché, protože jsme věděli, jaký strom na tom konkrétním místě roste, či nám pomohla kůra stromu, jiné jsme si museli dohledat v atlase. Je fascinující, jak je každý pupen jiný - liší se tvarem, barvou, velikostí, množstvím, uspořádáním… Obří pupeny jírovce, akát, který svoje pupeny chrání mezi dvěma trny, buk a jeho pupeny ostré a špičaté jako hroty šípů… Opravdu paráda!


Pár krátkých větviček, které jsme odstřihli ostrými zahradnickými nůžkami, jsme si odnesli i domů na pozorování a určování. Pupeny jsme určovali podle Atlasu pupenů z Chaloupek (víc na konci článku), který je opravdu moc pěkný a názorný. Stromy jsou tam řazeny podle postavení pupenů na větvičce (vstřícné či střídavé) a déle podle tvaru. 


Určené stromy jsme si dolepili do poznávačky od Učíme se venku a kromě jasanu a topolu se nám podařilo “ulovit” všechno a ještě pár dalších, které v poznávačce nejsou. 

Některé větvičky jsme dali i do vázy, abychom mohli pučení sledovat v přímém přenosu. A už “pukají” a to je máme doma dva dny!  Pučení jsme se rozhodli sledovat i venku. Je to prima objevování a také fajn cíl, který děti vytáhne ven. Navíc můžeme skvěle porovnávat, jak rychle se pupeny rozvijí venku a jak doma. 

Nekladli jsme si nijak velké cíle, takže pozorujeme jen stromy na zahradě. Každý si vybral jeden ze stromů/keřů (jabloň, broskvoň, třešeň a zlatý déšť - zlatici) a na něj si k “vhodnému” pupenu přivázal kousek barevné stužky, aby bylo zřejmé, jaký pupen se chystá pozorovat. Aktuálně máme za sebou dvojí pozorování s odstupem několika dnů, na některých pupenech je znát posun, jiné ještě “spí”. Ale vzhledem k tomu, že v noci stále mrzne a přes den občas padá sníh, není to nic nečekaného.




Zkoumali jsme lupou a vše jsme zakreslovali a zapisovali do záznamového archu, který máme z fajn publikace od Učíme se venku Laboratoř Jaro/Léto, najdete ho i v lekci TU. Doma teď máme aktuálně "pupenovou" výstavku a pravidelně se k ní vracíme a zkoumáme. 

Při poznávání pupenů jsme také zjistili, že stromy a keře dávají do svých pupenů to nejcennější, proto jsou plné hormonů, enzymů, vitamínů a stopových prvků, tedy látek vysoce prospěšných a také léčivých. Často je v nich nejvíce léčivých látek z celé rostliny a vyrábí se z nich nejrůznější tinktury podporující obranyschopnost organismu - léčba pomocí pupenů se nazývá  gemmoterapie. Na tinktury my se nechystáme, ale určitě chceme některé z pupenů ochutnat, až ještě trochu povyrostou. Nejchutnější pupeny má prý lípa, pak maliník, šípek, bez… Ochutnávat je dají téměř všechny pupeny, samozřejmě z nejedovatých rostlin.

Rozkvetlé větvičky si také můžete zkusit nakreslit. Pastelkami, tuší nebo jen úplně obyčejně měkkou tužkou.




Z větviček (hlavně z březových a vrbových) se také chystáme vyrobit nějakou jarní či velikonoční dekoraci. Třeba dojde i na pomlázku. Výprava za vrbovými proutky je také moc fajn tahák ven. Díky pupenům jsme se tak dostali ven několikrát (několikrát průzkum a hledání větviček, pro proutky, několikrát na "kontrolu" pupenů) a jistě jsme ještě neskončili.



Pro poznávačku jsme využívali materiály z Učíme se venku (ke stažení TU), knihu STROMY od (Aventinum, 1998) a již zmíněný ATLAS PUPENŮ (Chaloupky, 2015, TU). Doporučit můžeme i poznávací kartičky Katky Bruštíkové (na fb ji najdete jako S dětmi v lese, kartičky si můžete objednat mailem). Jak už jsem psala v úvodu, celé naše zkoumání bylo inspirováno texty/lekcemi o pupenech. Dvě najdete na webu Učíme se venku TU a TU, třetí na webu Jdeteven.cz TU. Oba texty i oba weby vřele doporučujeme, jsou skvělé a plné inspirace.







-----------------------------------

Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

2 komentáře: