středa 28. srpna 2024

DV... jak na netopýry

Tenhle článek už píšu od srpna, kdy se koná Noc netopýrů. Vlastně možná už od loňského srpna. Tak na Noc netopýrů si můžete "počíhat" až příští rok, ale s Halloweenem se netopýří téma také trochu pojí, tak třeba se vám bude netopýří článek hodit i teď. My si obvykle povídáme, čteme, tvoříme, děti vyplňují nějaké pracovní listy, zkrátka jako obvykle. Tak sdílím pár našich tipů. 

Mnohem spíše však doporučuji věnovat se netopýrům právě koncem sprna či začátkem září, kdy se právě koná ona Netopýří noc. Neboli Mezinárodní den pro netopýry, Evropská noc pro netopýry nebo jak jinak chcete, je den a noc, které jsou věnovány netopýrům, jejich ochraně, osvětě. Od poloviny srpna až do poloviny září se totiž koná velké množství nejrůznějších netopýřích akcí pro veřejnost. Seznam všech netopýřích akcí najdete TU.  

středa 21. srpna 2024

Fascinující chobotnice

Na povídání o chobotnicích nás navedla skvělá kniha Magdaleny Rutové JÁ, CHOBOTNICE (Baobab, 2023), kterou jsme si četli u moře a moc se nám líbila. Tak jsme se rozhodli o těhle fascinujících bytostech zjistit ještě něco víc.

pátek 16. srpna 2024

DV kam… do Prahy (nejen) za svatou Anežkou

V areálu Anežského kláštera či kláštera sv. Anežky České či kláštera Na Františku, jak se také někdy nazývá, už jsme byli několikrát. Moc ráda tenhle prostor doporučuji, protože o něm ne úplně každý ví. V zimě se tu skvěle ohřejete, v létě zase ochladíte. Je tu vyžití a zábava pro dospělé i pro děti. Navíc kolem je několik zajímavých míst, která by byla škoda nenavštívit. My do Anežského kláštera jezdíme hlavně za gotikou a za výtvarným uměním. A za svatou Anežkou samozřejmě. To byla fascinující osobnost českých dějin a moc doporučuji ji dětem před návštěvou Anežského kláštera trochu představit. Tipy na knihy a materiály najdete na konci článku.