středa 21. srpna 2024

Fascinující chobotnice

Na povídání o chobotnicích nás navedla skvělá kniha Magdaleny Rutové JÁ, CHOBOTNICE (Baobab, 2023), kterou jsme si četli u moře a moc se nám líbila. Tak jsme se rozhodli o těhle fascinujících bytostech zjistit ještě něco víc.

Nejprve jsme si s dětmi zkusili nakreslit a vymodelovat, jak si vlastně takovou chobotnici představujeme. Jaké má tělo, jakou má barvu, kolik má chapadel? Bude stejná jako ta z knížky? Osvědčilo se nám kreslit akvarelovými pastelkami, protože výsledný obrázek můžete jednoduše „rozpít“ do krásného "podvodního" efektu. Vzhled vymodelovaných chobotniček byl poněkud ovlivněn seriálem Chobotnice z 2. patra. :-)





Pak jsme pomocí tabulky V-CH-D : vím - chci vědět - dozvěděl jsem se (jedné z metod kritického myšlení), přemýšleli o tom, co všechno o chobotnicích víme, nebo si myslíme, že víme. Starší dva si poznamenávali sami, nejmladšímu jsem psala já. Nejprve každý sám, potom jsme informace dávali dohromady a porovnávali. Do druhého sloupce tabulky si děti poznamenaly otázky, co by o chobotnicích ještě rády věděly. 



Potom jsme si četli informace o chobotnicích (text nám vygenerovala AI) a použili jsme i nějaké naučné knihy a knihy pro děti. Děti si dopisovaly, co se dozvěděly, porovnávaly nové informace s tím, co si dopředu myslely, doplňovaly odpovědi na otázky.


A že jsme se toho dozvěděly! Chobotnice jsou opravdu fascinující. 

  • chobotnice mají víc mozkových buněk než člověk, dokáží i používat nástroje
  • mají vynikající paměť - však mají také jeden centrální mozek a potom ještě „minimozek“ v každém z osmi chapadel
  • mají tři srdce
  • dokáží se přizpůsobit tvarem, barvou i texturou těla svému okolí
  • pomocí chapadel mohou čichat a ochutnávat
  • ……

Je toho mnohem, mnohem víc, schválně si chobotnice "nastudujte".





Nakonec jsem měla pro mladšího připravené tvoření chobotnic z papírových tácků a pro starší dokreslování „zuřivě“ chobotnice (vystřihla jsem část kresby chobotnice, děti si ji nalepily na čtvrtku a zbytek dokreslily), ale všichni chtěli vyzkoušet všechno, tak vyzkoušeli. V plánu bylo ještě další dvojí tvoření, na něj už nedošlo, ale třeba někoho inspiruje, tak také přidávám (fotky jsou odněkud z internetu).





Knihu Magdaleny Rutové JÁ, CHOBOTNICE (Baobab, 2023) opravdu moc doporučujeme. Krásná, velká, barevná, vtipná, poučná… Ne nadarmo získala spoustu literárních i uměleckých cen. Máme ji moc rádi i přesto, že se nám nevleze do žádné knihovny. :-) A ten plakát (ediční plán nakladatelství Baobab) milujeme též. Mystifikace, přesah do dalších důležitých témat (ekologie, tolerance, přátelství...). První kniha, kterou napsala chobotnice o lidech. A vůbec nás nešetří, jen co je pravda. Obří propracované ilustrace a čtivý text v dokonalé rovnováze. Neváhejte!








Dvoustránku o chobotnicích najdete i v knize ILUSTROVANÝ ATLAS NEUVĚŘITELNÝCH FAKTŮ O ZVÍŘATECH (Albatros, 2019) Maji Säfström. Nově teď ještě vyšla kniha FANTASTICKÉ CHOBOTNICE (Akropolis, 2024) Michaela Stavariče, v ruce jsem ji sice zatím neměla, ale vypadá parádně a zdá se, že zahrnuje mnohem více témat než jen chobotnice. 






Žádné komentáře:

Okomentovat