Miluju pampelišky! Pampeliška je skvělá bylina. Krásná i užitečná. Když na to přijde, můžete ji celou využít. K jídlu i k hraní. Je poslem jara a sluníčka. Můžete ji jíst, léčit se s ní, hrát si s ní… Smetanka lékařská, hadí mlíčí, kačinec, lucerničky, pamprlice, lví zub, kněžská koruna… to všechno je pampeliška. A já se s vámi podělím o pár tipů, které frčí u nás. Některé každý rok, některé letos poprvé… Třeba se také potěšíte, pokocháte nebo i něco vyrobíte.
Pampelišky jsou skvělé k jídlu. Listy používám s další listovou zeleninou a dalšími planými bylinami do salátů. Jen s lehkou italskou zálivkou (lžíce medu, lžíce citronové šťávy, dvě lžíce oleje, popř. trochu soli). Listy můžete použít třeba i do omelety. Někde se radí, že listy se mají používat jen čerstvě zjara. Nejlépe do Velikonoc, že potom zhořknou. Já radím ochutnat. A samozřejmě netrhat ty obří lupeny, ty nechat raději králíkům. :-)
Z květů jsem již několikrát dělala pampeliškový med. Teda on je to spíš sirup, ale když se zadaří, může mít konzistenci i skvěle medovatou. Vylepšuji ho ještě meduňkou a pomerančovou šťávou. A je to bašta a ta vůně! My vaříme pampeliškový med podle receptu Kamily Procházkové TU, jen přidáváme navíc šťávu z jednoho pomeranče. Z poupat pampelišky si můžete zase zkusit vyrobit falešné kapary. Výroba je opravdu jednoduchá. Stačí jen nasbírat pevně zavitá poupata, dávat je postupně do sklenice a prosypávat solí. A když máte napěchovanou sklenici, zalijte vše octem, nechte pár dní odležet a můžete konzumovat. A co kořen? Z praženého kořene se prý dá vyrobit náhražka kávy. To ale vyzkoušené nemám. Kafe nepiju, ani obyčejné ani žádné jiné. Zato detoxikační čaj zdravý pro játra vyzkoušený mám!
Pampeliška bývá sice často považována za plevel, je ale i hodnotným lékem! Květy, listy i kořen totiž obsahují spousty vitamínů a dalších prospěšných látek. Kořenu se jistě ne nadarmo říká "český ženšen". Takže nejlépe čaj z kořene a med z květů! A zdobte, zdobte pampeliškovými květy, co se dá. Stačí vytrhnout žluté kvítka z kalichu a posypat můžete cokoliv na talíři.
A s pampeliškami se dá i krásně hrát. Přiznám se, že je mi zatěžko trhat ty krásné svítící hlavičky jen tak, takže u nás pampeliškové hraní vždycky předchází vaření medu. A co tedy s nimi? Ze stonků můžete jejich "roztřepením" a ponořením do vody vytvářet různé ornamenty, zvířátka, chobotničky… Když roztřepíte jen jednu stranu asi 7 cm dlouhého stonku, můžete dětem vyrobit pampeliškovou frkačku. Z květů i se stonky můžete holkám uplést věneček nebo udělat prstýnek a klukům vyrobit třeba náramkové hodinky. Nebo naopak. Nebo obojí jako u nás. :-)
A nezapomeňte ani na pořádnou pampeliškovou bitvu. Když květ se stonkem chytnete hned za hlavičkou šikovně mezi palec a ukazováček, můžete palcem květ vystřelit pekelně daleko. Tak do toho! A pak? Tak rozstřílené i jinak použité květy sesbírejte do košíku, přidejte pár nově otrhaných a hurá na med. Já trhám i s dětmi. A při počítání do dvou set si i skvěle zopáknou matiku. :-)
Na pampeliškách se také skvěle pozorují včelky, drobní broučci a jiný hmyz. A co teprve, když pampelišky odkvetou. Posílání ochmýřených semínek do světa baví snad všechny. My máme letos v plánu prozkoumat semínka a padáčky pod lupou a mikroskopem.
Pampeliškově můžete i tvořit, není to těžké. Na prvním obrázku jen zmačkaný krepák, na druhém přání pro babičku. Poslední obrázek je pampeliškami dokonce namalovaný. Námět na něj jsme získali v Jarní tvořivé výzvě Radky Rubešové (víc TU).
A na konec jako obvykle pár všelikých pampeliškových odkazů. Těch sice najdete na webu spousty, ale já přidávám jen ty, které mám ozkoušené, nebo ty, které jsou z mých oblíbených stránek:
Z květů jsem již několikrát dělala pampeliškový med. Teda on je to spíš sirup, ale když se zadaří, může mít konzistenci i skvěle medovatou. Vylepšuji ho ještě meduňkou a pomerančovou šťávou. A je to bašta a ta vůně! My vaříme pampeliškový med podle receptu Kamily Procházkové TU, jen přidáváme navíc šťávu z jednoho pomeranče. Z poupat pampelišky si můžete zase zkusit vyrobit falešné kapary. Výroba je opravdu jednoduchá. Stačí jen nasbírat pevně zavitá poupata, dávat je postupně do sklenice a prosypávat solí. A když máte napěchovanou sklenici, zalijte vše octem, nechte pár dní odležet a můžete konzumovat. A co kořen? Z praženého kořene se prý dá vyrobit náhražka kávy. To ale vyzkoušené nemám. Kafe nepiju, ani obyčejné ani žádné jiné. Zato detoxikační čaj zdravý pro játra vyzkoušený mám!
A s pampeliškami se dá i krásně hrát. Přiznám se, že je mi zatěžko trhat ty krásné svítící hlavičky jen tak, takže u nás pampeliškové hraní vždycky předchází vaření medu. A co tedy s nimi? Ze stonků můžete jejich "roztřepením" a ponořením do vody vytvářet různé ornamenty, zvířátka, chobotničky… Když roztřepíte jen jednu stranu asi 7 cm dlouhého stonku, můžete dětem vyrobit pampeliškovou frkačku. Z květů i se stonky můžete holkám uplést věneček nebo udělat prstýnek a klukům vyrobit třeba náramkové hodinky. Nebo naopak. Nebo obojí jako u nás. :-)
A nezapomeňte ani na pořádnou pampeliškovou bitvu. Když květ se stonkem chytnete hned za hlavičkou šikovně mezi palec a ukazováček, můžete palcem květ vystřelit pekelně daleko. Tak do toho! A pak? Tak rozstřílené i jinak použité květy sesbírejte do košíku, přidejte pár nově otrhaných a hurá na med. Já trhám i s dětmi. A při počítání do dvou set si i skvěle zopáknou matiku. :-)
Celé rostlina obsahuje hodně přírodního barviva, takže s květy a listy můžete i „přírodně“ kreslit. A nebo si třeba vybarvit pampeliškovou omalovánku. Děti moc baví barvit si pampeliškovým květem nosy a tváře. Pampeliškovým mlékem si děti mohou i „tetovat“ ruce. Jen pozor na oblečení, z něj nejde pampeliškové mléko moc vyprat.
S pampeliškami se děti mohou i skvěle učit. Přírodověda je jasná, na určování stavby těla rostlin je pampeliška ideální, protože má všechny části velmi dobře zřetelné. Dá se z nich sestavit i perfektně názorný “životní cyklus” rostliny. My máme zatím jen část, protože pampelišky už nás teprve nakvítají a odkvetlou jsme zatím žádnou nenašli. Na skvělé “koloběhové” video se můžete mrknout na Časosběrně. A smetanku lékařskou najdete i v perfektním Hravém herbáři, který dali dohromady v Jděteven a Učíme se venku. O Hravý herbář si můžete napsat TU.
Pampelišky (stejně jako řadu dalších přírodnin) ale můžete použít třeba i v matematice nebo českém jazyce. Dá se s nimi počítat, sčítat nebo odčítat, ze stonků se dají skládat písmena.
Nejen o smetance lékařské si s dcerou čteme aktuálně v krásné nové knížce Moniky Golasovské BYLINKÁŘ (Labyrint, 2019), kterou navíc ilustrovala naše oblíbená Aneta Františka Holasová. A vyšla dokonce celá pampelišková kniha PAMPELIŠKY K JÍDLU (Došel karamel, 2019). Napsala ji skvělá "kytkožroutka" Jana Vlková a všechny její knížky o jedlých květech mám moc ráda.
- pampeliškový med z ireceptáře podle Kamily "Celoročníkuchařky" Procházkové (podle toho jsem vařila, jen jsem přidala šťávu z jednoho pomeranče)
- pampeliškový med podle Jany Vlkové z webu kytkykjidlu.cz
- jak (ne)dělat pampeliškový med podle Veroniky z blogu slamavbotach.cz
- pampeliškové kapary podle Jany Vlkové z webu kytkykjidlu.cz
- pampeliškové kapary z blogu conovehonakopci (podle tohohle receptu jsem "vařila")
- jemný pampeliškový šampon pro děti z blogu home-made.cz
- Hravý herbář a v něm nejen smetanka lékařská ke stažení TU
Nejen pampeliškové květnové aktivity venku v jiném článku tu na blogu.
Hurá na ně! Na pampelišky, je s nimi zábava! :-)
Hurá na ně! Na pampelišky, je s nimi zábava! :-)
----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.
Zkuste taky náramek nebo řetěz z pampeliškových stonků - nejslabší část u květu zapojit do nejširší u země ;-)
OdpovědětVymazatNebo s nimi kreslit ;-)
VymazatSuper, děkuju za článek, tipy se budou příští rok hodit. My jsme letos na okrasné záhony dali textilii proti plevelu, takže už ho tolik není, ale klasické užitkové záhony pořád okopávám, takže pořád nějaké ty pampelišky máme. Hlavně se mi líbí, že takto nemusím rostlinky vyhazovat do popelnice :-)
OdpovědětVymazat