sobota 10. června 2023

Bezujeme...

Bez mi voní. Moc. A každý rok se těším, až zase vykvete. A stejně tak se každý rok znovu a znovu bojím, abych ho neprošvihla. Obvykle na něj vyrážím i s dětmi a už je taková naše tradice, že jsme všichni bosí. :-)


Rozkvetlá květenství plná pylu s ještě pár nerozvitými "kuličkami" je radost veliká. Nasbíráme vždycky plný košík a hned s tím "na pekáč".

Část jde hned společně s biocitrony do hrnce na sirup. Dělám ten nevařený. Je u nás moc oblíbený. V létě s meduňkou, citrony a ledem, v zimě do čaje při nachlazení. Letos sbíral Máťa s Baru a sirup míchal i Honzík. Mám já to pomocníky! :-)


Pár květů dám společně s meduňkou a pár kolečky citronu do džbánu pro odpolední osvěžení na zahradě. Bezovou "kvašenou" limonádu už totiž nedělám. Nikomu z nás moc nechutná. A takhle jednoduše lze vodu báječně ovonět a navíc bez cukru.


Asi deset větších květů jsem si dala stranou na kosmatice - smažené placičky. Dělala jsem je k večeři naslano v sýrovém těstíčku. A jsou báječné. Chutnají nám všem. Recept je jednoduchý. Rozmíchá se hrnek mléka s trochou hladké mouky, přidají se dva žloutky, trocha strouhaného tvrdšího sýra a sníh ze dvou bílků. Můžete dosolit. Květy se namáčí do řidšího těstíčka a smaží se. Stopky květů se odstřihují až těsně před otočením, líp se s květy manipuluje. Ještě máme v plánu kosmatice na sladko se skořicí. Už jsme je párkrát dělali a též nám chutnají. Jen budeme muset vyrazit na další sběr. :-)


Zbytkem květů jsme ozdobili čokoládový pudink a dost ho i nasušili na zimní čajík proti nachlazení. A cestou ze sběru jsme ještě ofoukli pampelišky a trochu je prozkoumali. Fakt vypadají jako malé jehelníčky!


Mám takové bylinkové dny moc ráda. A už se těšíme na zářijové bezinky. Bude marmeláda. Bezu zdar!
A pokud raději tvoříte než vaříte, určitě mrkněte na báječné bezové korálky v článku na blogu TU.



A pár bezových odkazů jako obvykle:

1 komentář:

  1. Bezové korálky je pěkný nápad. Další nápady a recepty i pro děti najdete v mých knihách Bylinky pro děti a maminky 1.+2.

    OdpovědětVymazat