A byl tam! Přesně tak akorát. Rozkvetlá květenství plná pylu s ještě pár nerozvitými "kuličkami". Radost byla veliká. Nasbírali jsme plný košík a hned s tím "na pekáč".
Část šla hned společně s biocitrony do hrnce na sirup. Dělám ten nevařený. Je u nás moc oblíbený. V létě s meduňkou, citrony a ledem, v zimě do čaje při nachlazení. Letos sbíral Máťa s Baru a sirup míchal i Honzík. Mám já to pomocníky! :-)
Pár květů jsem dala společně s meduňkou a pár kolečky citronu do džbánu pro odpolední osvěžení na zahradě. Bezovou "kvašenou" limonádu už totiž nedělám. Nikomu z nás moc nechutná. A takhle jednoduše lze vodu báječně ovonět a navíc bez cukru.
Asi deset větších květů jsem si dala stranou na kosmatice - smažené placičky. Dělala jsem je k večeři naslano v sýrovém těstíčku. A jsou báječné. Chutnají nám všem. Recept je jednoduchý. Rozmíchá se hrnek mléka s trochou hladké mouky, přidají se dva žloutky, trocha strouhaného tvrdšího sýra a sníh ze dvou bílků. Můžete dosolit. Květy se namáčí do řidšího těstíčka a smaží se. Stopky květů se odstřihují až těsně před otočením, líp se s květy manipuluje. Ještě máme v plánu kosmatice na sladko se skořicí. Už jsme je párkrát dělali a též nám chutnají. Jen budeme muset vyrazit na další sběr. :-)
Zbytkem květů jsme ozdobili čokoládový pudink a trošku ho i nasušili na zimní čajík proti nachlazení. A cestou ze sběru jsme ještě ofoukli pampelišky a trochu je prozkoumali. Fakt vypadají jako malé jehelníčky!
Mám takové bylinkové dny moc ráda. A už se těšíme na zářijové bezinky. Bude marmeláda. Bezu zdar!
A pár bezových odkazů jako obvykle:
- šťáva, med, polévka, smažené řízky a mnoho dalšího na iReceptáři
- bez černý humorně od dědka Kořenáře
- video o bezu ze série Kouzelné bylinky v České televizi
- domácí léky a kosmetika na webu Vitalia
- osvěžující nápoje z bezu, ovoce a bylinek
- šest léčivých bezových receptů
Žádné komentáře:
Okomentovat