čtvrtek 27. srpna 2020

Co čteme… o makovém semínku

STARŠÍ AKTUALIZOVANÝ ČLÁNEK

Knihy Andrei Popprové máme moc rádi. A moc rádi je čteme. Všichni, pravidelně a pořád dokola. Ty o Lucce, Jendovi a Martínkovi pokrývají skoro celý rok a čteme je už několikátou sezónu. A aby taky ne, když ti tři z knížky jsou přesně ve stejném složení jako ti naši tři. 


A teď ještě maluje doPUNTÍKU krásně.


Z leporel jsme měli zatím tyhle dvě. Houby (text Radomír Socha) jsou v permanenci každou houbovou sezónu a rolničku čtu s každým dalším malým špuntem. :-)


A teď přibylo leporelo nové. Úplně včas, úplně jako na zavolanou. Makovice totiž právě dozrávají a kolem velkého pole plného makovic se jezdíme koupat. My jsme jich taky pár sklidili. Některé jsme dali do dožínkové kytice. S vděčností za plody, které dostáváme. A pár jsme si jich schovali na vyrábění a taky "mlsání" máku. A zrovna, když jsme se rozhodli pro bramborovo-jáhlové šišky s mákem k večeři a mleli mák, donesl nám táta z knihkupectví objednanou knížku O makovém semínku. Není lepšího načasování. Zvlášť když je v knížce úplně stejný mlýnek na mák jako ten, který si půjčujeme od babičky. Knížku jsme stihli prohlédnout a přečíst hned u mletí máku. A je moc hezká.







A o čem knížka je? No přeci o makovém semínku! :-) O tom, co všechno se musí udát a stát než můžeme ten máček umlít a dát do buchet nebo na ty šišky. To všechno zjišťuje malý zvídavý kluk Martínek, který na rozdíl od nás s maminkou nevařil šišky, ale pekl preclíky. A taky sel mák a pozoroval klíčící semínko a rostoucí rostlinu. 






V knížce jsou krásné všechny ilustrace, ale obrázky rozkvetlé louky se mi líbí obzvlášť. Na nich se dá i krásně srovnávat mák setý a vlčí mák. 



Ze zbylých makovic jsme trochu vyráběli a tak vznikly dvě panenky/babky, dvě postýlky s miminky a taky jeden kočárek. A u toho jsme si zazpívali "melu, melu mák". 








A abychom to měli komplet, mrkneme ještě do Makové panenky (pozor, to je mák vlčí! :-) ) a do nové Makové kuchařky.


2020

A v dalších letech došlo i na výrobu makových panenek. Stačí makovice a kousek červené látky nebo krepového papíru, přírodní provázek, černá bavlnka či vlna. A panenky mohou mít i miminka. :-) 









5 komentářů:

  1. Ta je překrásná. Zavzpomínala jsem si na ten krásný čas s menšími dětmi, trávili jsme spoustu času u úplně běžných jednoduchých činností a ten jejich úžas a nadšení nejde zapomenout.. Tak jako vy při mletí máku. Tak rychle to uteče, teď je to taky prima, ale zase úplně jiné..
    Krásný čas
    Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to přesně mě teď baví, obyčejné běžné každodenní činnosti.. :-)

      Vymazat
  2. Krasna inspirace, par makovic taky cestou natrhame..Knizky AP mame oblibene take, ted uz podruhe cteme Prazdniny a prokladame houbami..Moje deti maji na mak alergii, ale ja co nejdriv si koupim na tajnacku makovy kolac ☺ Krasne dny S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natrhejte, ale rychle, nám už je tu včera sklidili! :-) AP je naše milovaná, mnohokrát čtená. A houby jsou úžasné, to je i komplet učebnice o lese pro nejmenší se všemi těmi lesními tvory a rostlinami. Krásné dny.

      Vymazat
  3. Jé, to je hezké, mám velikou radost, že se Vám má knížka O makovém semínku líbí...To je nejlepší odměna pro autora, přečíst si takové povídání! A ještě k tomu prohlédnout nádherné fotky! A to Vaše vyrábění! Postýlky pro fazolová miminka mne úplně dostaly! Moc hezké...Přeji Vám hezký podzim, radost z dětí a spoustu a spoustu nápadů, moc zdravím, Andrea Popprová

    OdpovědětVymazat