sobota 1. června 2024

DV kam … krajské město Jihlava (aktualizovaný článek)

Už s nejstarším synem jsme v roce 2017 začali poznávat krajská města „naživo“. A teď znovu s mladšími dětmi. Zase to bude projekt na mnoho měsíců, možná let. Nemáme ambici projet všechno během pár dní. Pěkně všechno nasát, prožít, nechat usadit. Víc o našem poznávání ČR najdete TU.

A minulý týden jsme „prožívali“ první krajské město. To, které máme nejblíž. Jihlavu. Je tam toho spoustu k poznávání a objevování. Jihlava je staré hornické město. Dokonce prý jedno z nejstarších v českých zemích. Bylo založeno ve 13. století a za Přemysla Otakara II. to bylo jedno z nejmocnějších měst českého království. A když přehlédnete ohyzdný „Prior“ na náměstí, je i velmi pěkné a se spoustou historických památek.





V Jihlavě jsme byli už několikrát, ale já jsem měla v plánu poznat město trochu víc a trochu jinak. Rádi bychom se v každém krajském městě trochu zaměřili na historii, trochu na památky a zajímavá místa, popř. navštívili místní muzeum či galerii, bude-li tam nějaká nám milá výstava. A v každém městě bych ráda "něco navíc". Myslím, že v Jihlavě se nám tohle všechno skvěle podařilo.



Pro děti jsem dopředu připravila pracovní list na doplňování a ten se moc osvědčil. Nejenže si pomocí něho zapamatovaly nejdůležitější informace o městě a jeho historii, ale "hledací" úkoly je učily orientaci v mapě i přímo ve městě. Odkaz na aktualizovaný pracovní list najdete na konci článku. 




Do Jihlavy jsme jeli vlakem, ze zastávky Jihlava město je to do centra kousek pěšo. Tentokrát jsem ještě spoje vyhledala já, ale pro příští výlety to hodlám nechávat víc a víc na dětech. Nejprve jsme si prošli (několikrát) celé náměstí a děti hledaly podle zadání architektonicky významné domy, kašny, kostely kolem náměstí. Děti si zapisovaly odpovědi, vyhledávaly názvy objektů, zajímaly se o zvláštnosti. Všechny nás to "bloudění" po městě moc bavilo.




Navštívili jsme i Muzeum Vysočiny. Expozice muzea byly nedávno modernizovány a revitalizovány a je to opravdu znát. Najdete tu tři „okruhy“, jeden zaměřený na dějiny Jihlavy zobrazené v jednotlivých historických obdobích, druhý zaměřený na přírodu (zvířata, rostliny i minerály) nejen na Vysočině, třetí na hornictví a dolování. Ve všech najdete mnoho zajímavých interaktivních prvků, audiovizuálních panelů i aktivit pro děti. Můžete si zazvonit na zvon Zuzana, prozkoumat srst zvířat, sklouznout se na skluzavce, vyfotit se s virtuálním mamutem, prozkoumat v mikroskopu nejen motýlí křídla, přečíst si středověkou knihu, poznávat stopy, pozorovat ptáky…  Nové expozice si lze projít i s muzejním kvízem. V dalších prostorách muzea si můžete prohlédnout přechodné výstavy. Za nás byly v atriu krásné barevné dřevomalby Tomáše Závorce, které si můžete prohlédnut i rukama a v podkroví výstava Keltové a Germáni, kde je vystavené množství skvělých exponátů, děti si navíc mohly zahrát na archeology nebo si vyzkoušet keltské zbraně. A k tomu ty krásné prostory celého muzea! Opravdu vkusně zrekonstruované a pro výstavy a expozice je vtipně a kreativně využité každé zákoutí. Doporučujeme moc. 






Jihlava je ideálním místem na celodenní (i dvoudenní) výlet. Co dalšího můžete v Jihlavě s dětmi navštívit?

🍀 Zábavní park Robinson - sice největší na Vysočině, ale ne nijak extrémně rozsáhlý, o dětech budete mít přehled, spoustu atrakcí, prima zázemí i pro rodiče, restaurace, tentokrát jsme také nebyli, ale byli jsme už také asi třikrát
🍀 Katakomby - jihlavské podzemí se nachází pod většinou města a je druhé nejrozsáhlejší v ČR



🍀 Hradby a opevnění - bylo postaveno ve 13. století, měřilo 3 km a kromě 6 m vysoké zdi s baštami jej tvořil široký parkán s parkánovou zdí a 7 m hluboký příkop, dovnitř města vedlo 5 bran, doporučujeme prohlédnout si hradby v ulici Věžní a okolí, v parkánu tu najdete i prima hřiště
🍀 Brána Matky Boží - je to jediná z bran, které se zachovaly, najdete v ní INFO centrum a z vrcholu je krásný rozhled, nezapomeňte si u pokladny půjčit dalekohledy




🍀 Vyhlídková věž  kostela sv. Jakuba Většího - tady je ze čtyřiceti metrů ještě větší rozhled na město i okolí, vystoupejte 186 schodů až nahoru do věže




🍀 Kočičí kavárna "Ta kočičí v Jihlavě" - skvělé zákusky i káva, asi osm přítulných opuštěných nebo nechtěných kočiček (cestou můžete zajít do barevné uličky Úzké)





🍀 Moc doporučujeme i Galerii Vysočina (je tu prima expozice i výstavy) nebo Dům Gustava Mahlera mj. s hudební odpočinkovou hernou.

"Navíc" jsme tehdy se synem navštívili místní zoologickou zahradu. V té už jsme byli několikrát, ale tentokrát měl syn za úkol číst pozorně informační tabulky u vybraných zvířat a v textu vyhledávat informace, které doplňoval do předem připravené křížovky. ZOO můžete klidně navštívit i s malými dětmi. Není totiž nijak rozsáhlá a lze ji zvládnout obejít celou. Jihlavské zoologické zahradě se též přezdívá ZOO bez mříží nebo ZOO pěti kontinentů. A je to tak. Mříže tu téměř nikde neuvidíte a opravdu tu je obrovské množství (spíše těch menších) zvířat z různých koutů světa. V ZOO navíc najdete spoustu interaktivních prvků pro děti. Můžete tedy hádat, bádat, zkoumat a poznávat… A my ještě doporučujeme, kupte si u pokladny skvěle udělanou knížku Krok za krokem jihlavskou ZOO a budete se moci "procházet" i doma.







Pracovní listy, které by se vám mohly při návštěvě Jihlavy hodit:
Křížovka do jihlavské ZOO (nevím, jestli už nezměnili cedulky u jednotlivých zvířat, ale třeba ještě využijete)
Hledačka v ZOO pro nejmenší

2 komentáře:

  1. Super Veru, Jihlavskou ZOO máme moc rádi.Taky se tam chystáme v nejbližší době. Takže děkuju za tipy kam potom 🙂 Já to tím směrem ještě objevuji..

    OdpovědětVymazat