středa 6. září 2017

Jak na… barvy

Prostřední teď budou tři a musím přiznat, že co se týče barev, byla jsem v poslední době trochu na vážkách. Pořád se nějak nechytala, pletla všechno dohromady, barvy nedokázala přiřadit ani pojmenovat. Ne, že bych měla strach, že už by to měla vědět a neví. Ne, že bych ji chtěla do něčeho tlačit nebo ji neustálým opakováním něco lít do hlavy. Ale vzhledem ke všem svým očním neduhům jsem přeci jen měla strach, jestli je všechno v pořádku. A je! Uff. Už to naskočilo. Samo. Jako všechno ostatní z čeho jsem měla někdy obavy. Třeba před dvěma lety čtení u nejstaršího. Ne nadarmo se říká: "netlačit, ono to přijde samo až bude čas". Je to pravdivé nejen v oblasti vývoje a vzdělávání. :-)



Ale nejsem nadarmo milovnice knih, her a různých didaktických pomůcek, abych jí přeci jen něco nepodsunula. A cože máme pravidelně "v oběhu"?

Jsem strašně ráda, že se tříletá začíná chytat v hraní deskových her. Začíná chápat, že hry mají nějaká pravidla, chápe smysl házení kostkou, respektuje střídání hráčů ve hře. A navíc ji to moc baví. Takže obyčejné barevné pexeso (zatím jí úplně stačí tak osm dvojic) nebo hru Duha od Granny hrajeme aktuálně několikrát denně. Duhu můžeme vřele doporučit. Při hře si lze barvy nenásilně procvičit a navíc jde hru hrát několika různými způsoby v různých obtížnostech. V té nejtěžší kromě barev trénujete i paměť a soustředění.






Skvělé jsou i kartičky od Juchuuu!. A to nejen na poznávání barev, ale i na jejich míchání. 







K hrátkám s barvami jsme používali různé barevné pomůcky, které sice primárně slouží jinému účelu, ale proč je nevyužít, když jsou tak krásně barevné.

Dřevěné navlékací pyramidy od Plan Toys, na kterých momentálně trénuje motoriku nejmladší, ale skvěle se na nich trénují barvy a jejich jednotlivé odstíny.





Tohle se sice také spíše na trénování motoriky, ale základní barvy se na tom dají poznávat dobře. Podle přiložených předloh lze kuličky vkládat do podložky a trénovat tak paměť, prostorovou představivost a dovednost "oko-ruka".




Dřevěná abeceda je krásně barevná už od pohledu. Písmena u nás aktuálně nikdo netrénuje, tak alespoň ty barvy.




Barevné počítací tyčinky od Ježpodů z Hejného matematiky jsou též v základních barvách. A netřeba s nimi jen počítat. Lze z nich skládat obrázky nebo hrát mikádo. A u Ježpodů mají i spoustu jiných krásných barevných věcí! 





A taky pár nějakých těch knih. Nejoblíbenější je u nás barevná kniha Petra Horáčka (u nás jsou oblíbené všechny jeho knihy) a okýnková knížka od Svojtky. A zapomenout nesmíme ani na "tulletky" nebo krásnou knížku Daniely Fischerové Duhové pohádky.














Spoustu barevnách aktivit lze jednoduše vyrobit doma. Z věcí, které máte po ruce. Třeba z víček od lahví nebo přesnídávek, vyřazených vzorníků barev z hobby marketu nebo prostě jen z barevných drobností a mističek z IKEA.






6 komentářů:

  1. Jedním slovem úžasný článek :-) sice co se týče barev taky je učím co dum dal, ale ta Hra Duha mě láká čím dál víc :-) El zatím ty pravidla naprosto ignoruje, ale narozeniny v lednu to snad zlomí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Baru doteď taky hry absolutně nebrala, ale naskočilo to samo ze dne na den. Jako ty barvy. :-) A hra je naprosto jednoduchá, ale přitom skvěle vymyšlená.

      Vymazat
  2. Děkuju za skvělé tipy!:) mějte se prima, Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli náhodou nevíte, kde by se dala koupit podložka s kuličkami a dřevěná pyramida? Nevzpominate si, kde jste porizovali? Moc děkuji za odpověď. Hezký den Míša.D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, podložku s kuličkami můžete koupit tu: https://www.facebook.com/groups/1592743741048794/?fref=ts ve skupině Amatérské dřevěné hračky. Pyramidy jsem kupovala tady, ale už je nemají v nabídce: http://montessorihracky.cz/cs/search?orderby=position&controller=search&orderway=desc&search_query=plan+toys .Krásné dny! V.

      Vymazat