sobota 25. listopadu 2017

Jak na… krmítka pro ptáčky

Velmi obsáhlý ptačí článek najdete na blogu TU, ale tentokrát to bude jen o krmítkách pro ptáčky. O krmítkách z dýní už jsem psala TU. Výroba není složitá. Vyřízne se 1/4 malé dýně tak, aby stopka zůstala na větší části dýně. Dýně se vydlabe a naplní směsí semínek pro ptáčky. My smíchali, co jsme měli doma - slunečnici, kukuřici, pšenici, mák, len… - a trochu prolili rozpuštěným lojem. A pak už se jen dýničky naplní, kolem stopky se pevně uváže provázek a může se věšet! Lůj seženete u řezníka, popř. ho můžete nahradit nesoleným sádlem nebo kokosovým tukem.















Ale protože krmítek pro ty nejmenší opeřence není v zimě nikdy dost. Ještě několik dalších tipů. V loňském roce jsme pro ptáčky dělali "ozdobičky". Variant je mnoho, my zvolili tři. Jablíčka, formičky a kroužky z ruliček.

Nastrouhali jsme hrst vlašských a hrst lískových ořechů a smíchali je s kokosovým olejem, aby to byla taková řidší kašička. Pak jsme dosypali slunečnici, len, mák a další, co je doma a co se hodí. Výsledná směs by měla držet při sobě. Potom se to fest natlačí do vykrajovátek nebo do jablíčka, do kterého se vykrajovátkem udělá srdíčko. Případně se dá směr natlačit do prostoru mezi ruličku od izolepy a uříznutý kousek ruličky od alobalu. Do směsi ve formičkách je třeba včas vložit provázek na pověšení. Povrch je možné trochu polít samotným olejem, aby semínka nevypadávala. A pak se to na pár minut dá ztuhnout. A je hotovo!









Letos už jsme udělali nová krmítka, protože dýničky noční mráz nevydržely. A tak jsme je nahradili hrníčky. Směs je úplně stejná jako v případě dýňových krmítek. Jen jsme jí naplnili hrnky a doplnili bidýlkem ze špachtličky od nanuků. Ptáčci, hlavně sýkorky, jsou opět nadšení, protože mají nové kolotoče. :-) 








Hrníčky jsme ještě doplnili o "ořechovou destičku". Ta je na výrobu super jednoduchá. Stačí rozlouskat vlašské ořechy, nejlepší jsou papíráky, které jdou krásně rozloupnout jen nožem a vytvoří se tak krásná ořechová srdíčka. Skořápky se tavnou pistolí nalepí na destičku a je hotovo.




A ptáčci lítají. A zdá se, že jim chutná. Jen vyfotit se moc nenechají, ale snad je najdete. :-)
Krásné poslední listopadové dny přejeme!



A 4.-6. ledna 2019 se dokonce můžete přidat ke sčítání ptáčků na krmítkách, víc se dozvíte TU a můžete si stáhnout i krásný krmítkový plakát TU.


Velmi obsáhlý ptačí článek najdete na blogu TU.

16 komentářů:

  1. Ořechové destičky jsou zajímavý nápad, rádi se inspirujeme, děkuji :-) ozdoby pro ptáčky budou mít děti jako jeden z adventních úkolů, na Štědrý den jimi tradičně vyzdobíme stromy v lese i zahradě... Jinak už taky přikrmujeme a sledujeme, je to skvělé divadlo pro celou rodinu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To my v rámci adventního kalendáře také ještě něco spácháme. :-) Pozorujeme hlavně na okně. A je to opravdu báječné divadlo. :-)

      Vymazat
  2. Veru to je krása, já se těším až budeme mít tu zahradu a všude krmítka 🙂 Ty oříšky na destičce jsem teď někde zahlédla a to by k nám na okno šlo. Je to krásné! Ať se podaří vyfotit co nejvíc ptáčků ☺️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme taky všude krmítka. Moc ale nefotíme, tohle bylo ilustrativní. :-) Hlavně koukáme a pozorujeme. Na okně je to nejlepší. Lítají hlavně sýkorky, vrabci, ale taky brhlíci, strnadi a loni i páreček hýlů. Uvidíme, co letos. :-)

      Vymazat
    2. To je paráda, děti takhle pozoruji u babičky z kuchyně, loni tam lítal strakapoud. 🙂 tak já výrobu krmítka dám jako adventní úkol 😉 Krásný den přejeme..

      Vymazat
    3. Tož to my budeme mít také jako adventní úkol, protože oříšky jsou pryč úplně a v hrncích je polovina. :-) Krásné dny i vám.

      Vymazat
  3. Vy jste úžasní :-))) také se snažíme krmit z vlastních zásob, ale kolikrát jsou ptáčci tak nenasytní :-)) že všechny ty koule a krmení prostě koupíme . Mějte krásné dny ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme. I my na oknech doplňujeme snad obden. :-) Krásné dny i vám.

      Vymazat
  4. Opět nádherné! My každý rok naplníme kokosové ořechy a na parapetu máme několik krmítek nebo děti jen sypou do na ohni vypálených mističek a ptáčci lítají jak o život. Litá k nám úplně stejné složení ptáčků. Letos jsme zahlédli i stehlíka a na jívě se nám usídlil strakapoud.
    Kosů a drozdů je po zahradě taky hojně.
    Máme z nich radost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme! My máme na zahradě též kosáky v hojné míře. Loni nám na borovici přes zahradu hnízdil párek strak. Tak třeba se zase něco zajímavého "urodí". :-)

      Vymazat
    2. Právě jsem na zahradě zahlédla straku :-)

      Vymazat
  5. Ta dýně není dobrá-ztrácí tvar. Mám dobrou zkušenost s kokosovými ořechy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, že nevydrží dlouho. My ji měli jen do vyzobání semen a to tvar udržela, pak jsme ji nahradili jinými krmítky. Kokosáky nekupujeme, tak proto je nemám v článcích použité. Ale je fakt, že určitě vydrží déle.

      Vymazat
  6. Jestli se takto krásně staráš i o svá vnoučata, tak musíš být prima babička. Toto je radost pozorovat. My jsme do krmítka dávali jablíčka naposledy asi v březnu. To už ptáčci přílétali z teplých krajin a tak jsem je přivítala evropskou stravou. Jinka jsem si krmítko pořídila na greenmat.cz. Kde vy?

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    musím Vám konečně napsat a poděkovat a složit poklonu. Vaše práce na blogu i IG jsou tak inspirující, že i já se sem am pokusím něco doma se synem dělat podle Vás. Nemám na to sama moc hlavu, neumím si s ním moc hrát. Ale díky vaši inspiraci, jsem to nějak překonala a začalo mě to bavit. Taky hltám doporučení na knížky, jsme knihomolové. Celý blog je skvělý, jakobyste mi mluvila z duše. Obdivuji i to, že si na to děláte čas, se 4 dětmi, jste super žena. I když nemám čas se podepisovat pod každý článek, který u vás přečtu věřte, že čtu :) někdy i víckrát. Držím vám palce, abyste měla dál tolik energie a nápadů. Moc se těším na další čtení.
    Alena M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Aleno, moc a moc děkuji za vaše slova. Moc si toho vážím a budu se snažit alespoň občas něco napsat i na blog. :-) Přeji krásné dny, Veronika

      Vymazat