neděle 9. ledna 2022

Jak na… stopy a stopování

AKTUALIZOVANÝ STARŠÍ ČLÁNEK

Objevovat, pozorovat a určovat stopy zvířat lze v přírodě po celý rok. Samozřejmě, že na jaře nebo na podzim je to o něco jednodušší než v létě, protože bývá častěji měkká zem a stopy zvířat se do ní snadněji otiskují. Se stopováním je to trošku horší, protože tu je země měkčí, tu tvrdší, najednou se změní podloží a stopy jsou nejasnější a nejasnější a najednou jsou fuč.




Na stopování, tedy sledování zvířecích stop, je úplně ideální zima a sníh. My jsme si to nedávno ozkoušeli a je to paráda největší. Možná jsme měli víc štěstí než rozumu, nebo byli ve správný čas na správném místě, ale bylo to neskutečné. Zasněžené pole a louka plné křižujících se stop. Byla to nádhera. Malířské plátno přírody.



Bydlíme na kraji města a skoro hned za domem máme pole, les, pod ním rybník s potokem a kolem další pole a louky. Stop nepočítaně. Chodí tudy poměrně dost pejskařů, takže jsme nejen na cestě a kolem ní objevili hlavně stopy několika různých psů. I to bylo zajímavé, protože psí stopy byly opravdu od malinkých po "obří" (ty patří bernardýnovi Barykovi, kterého na našich procházkách často potkáváme). Ale mnohem větší nadšení způsobilo objevení stop srnčích a zaječích. Zajímavé jsou otisky stop jako takové, ale stejně zajímavá je i stopní dráha - tedy způsob a vzdálenost kladení končetin zvířete. V našem případě jak u zajíce, tak u srnky, kdy jsme viděli otisky v chůzi i v běhu.




Ve sněhu bylo velmi snadné stopy sledovat, pozorovat odkud a kam vedou, kde mizí. Nic speciálního k takovému pozorování nepotřebujete. Jen nadšení a trpělivost. A možná se bude hodit dalekohled a nějaký klíč k určování stop. Pokud byste si chtěli nějakou stopu odlít, je to možné i na zmrzlém sněhu. Postup je stejný jako u odlívání z hlíny, ale nám se to loni zcela nepodařilo a letos jsme zatím nezkoušeli. Loni jsem udělala sádru příliš řídkou, říkala jsem si, aby sníh vydržel. A já lila a lila a lila a sádra sněhem odtékala kamsi někam… A místo odlitku jsme měli jakýsi obří hrnec ve sněhu. Tak ať vám to případně vyjde lépe!



Stopy si můžete i fotit a zakládat do sbírky. Doporučuje se, fotit stopy pro porovnání velikosti s malou krabičkou od sirek nebo s povytaženým metrem. Pro příště si to budu snad pamatovat. :-)



Na zahradě ještě často vídáme stopy kočky, kosů a nejrůznějších ptáků. Nic dalšího se nám zatím "ulovit" nepodařilo, ale nezoufáme a vědomosti doplňujeme domácím studiem. :-)




Na stopování je lepší se trochu předpřipravit. A předpřipravovat se mohou i ti úplně malí, protože existuje spousta různých materiálů i pro ty nejmenší. Pro nejmenší čtenáře vřele doporučujeme knihu KDOPAK TO TU BĚŽEL? z nakladatelství Kazda. Jednoduchá, přehledná, srozumitelná, pro mladší čtenáře úplně dostačující.





Navíc v podstatě v každé encyklopedii či knize o přírodě najdete nějaké informace o stopách. S tím můžete klidně začít. 





Zajímavou dvojstránku o stopách a dalších pobytových znameních a záznamový pozorovací arch navíc najdete i v zimních čísle skvělého časopisu Ahoj divočina! Vřele ho doporučujeme.




Pro starší se hodí nějaký klíč či atlas. Pro určování stop savců se nám nejvíce osvědčil Klíč k určování stop savců z Rezekvítku. Je jednoduchý, přehledný a kromě stop v něm najdete navíc ještě stopní dráhy u vybraných zvířat a otisky v chůzi a v běhu. Pracovat s ním mohou už i ti nejmenší.




Velmi pěkná je i brožurka Na stopě z Lipky. Obsahuje kromě stop i další pobytová znamení a navíc i jednoduché tipy na pozorování, odlévání stop, vybavení i křížovku na závěr. I tuhle můžeme doporučit, je plná pro stopování důležitých informací. Je to vlastně takový deník malého stopaře.



Skvělé jsou i starší pracovní listy Zvuky lesa z Terezy. Je i s CD se zvuky, ale tu už bohužel asi neseženete.



Moc fajn jsou i hry od Lesního světa. My máme doma tripexeso a černého Petra se stopami a obě hry jsou moc oblíbené.





Moc krásná je sada od Pipasiku. V  krabičce je 24 kašírovaných kartiček (6 zvířat: ježek, králík, divočák, veverka, sova, medvěd) a manuál. U každého zvířátka je jeho obydlí, jak vypadá otisk jeho tlapky, čím se živí a jaké po něm zůstane hovínko.




Oblíbené je u nás i pexeso od Little Bears Zvířata v zimě. Obsahuje 20 zvířat z evropské fauny, která se neukládají k zimnímu spánku, a jejich obrázky jsou doplněné o stopy, které za sebou nechávají ve sněhu. Ke kartám patří i vzdělávací plakát plný zajímavých faktů - najdete na něm základní informace o zvířatech (kde žijí, čím se živí, kolik mají mláďat,...) a navíc se o každém z nich dozvíte nějakou „perličku“, kterou si děti rády zapamatují.




A pokud se vám nechce nic kupovat, určitě nějakou brožurku objevíte třeba na íčku nějakého Národního parku či rezervace. My jednu takovou zdarma máme třeba z Hnutí duha - tu najdete ke stažení TU. Popř. se porozhlédněte po internetu, i tam najdete podobných přehledů spousty. Skvělý je i "kalendář" z NP Šumava, kde je pobytovým stopám věnováno několik obřích stran.





Vytisknout si můžete i nějaké pracovní listy. I těch na internetu kolují mraky. Pracovní listy o stopách jsou třeba v Lesním časování nebo Lesním mini čarování od Rezekvítku, od sdružení Tereza, v knížce Velké putování skřítka Ostružinky, ve skautském časopise Světýlko nebo pro nejmenší třeba i v časopise Puntík. To je jen malý výběr těch, které mi doma zrovna padly do ruky.





Stejně tak si můžete na internetu stáhnout a vytisknou nejrůznější přiřazovací kartičky. Pro ty úplně nejmenší jsou moc hezké třeba ty od Pipasiku - zdarma ke stažení TU. Doma máme ještě skvělé memo karty od Goki a fungují pro ty nejmenší už pěkně dlouho.







A pokud se vám nechce nic hledat, tisknout, laminovat apod. Můžete si pár stop nakreslit a děti k nim přiřazují obrázky nebo přímo figurky zvířátek. 


A pokud myslíte, že kreslit neumíte, můžete si stopy natiskat. My máme tiskátka Aladine a jsou skvělá. Nejenže pomocí nich můžete vytvářet různé spojovačky stopa-zvíře, ale jde s nimi vytvořit i celé lesní prostředí plné stop a zvířat. A navíc máte super omalovánku! S razítky nemusíte jen přiřazovat zvíře-stopa-čím se živí, ale můžete vytvářet i různé  příběhy, domalovávat pelíšky, zimní úkryty apod. Do narazítkovaného prostředí můžete i přidávat přírodniny z lesa. Popř. si můžete vzít papír ven a vše vytvářet rovnou v lese. Nebo si zkuste na papíře "sehrát" pohádku o Koblížkovi ve stopách. Kudy šel koblížek, jak zajíc, liška a další zvířátka? Moc fajn jsou také stopová razítka z Lesního světa.






Podobně jednoduchá "stopovací" aktivita je i otiskování. Pokud máte doma Schleich zvířátka, tak většina z nich má celkem reálnou stopu. Děti si tedy mohou v rozválené plastelíně vytvářet stopní dráhy různých zvířat nebo jen otiskovat jednotlivé stopy a navzájem porovnávat. Některé figurky jsou opravdu velmi pěkně udělané a dcera si třeba v případě jelena sama ověřila, že trochu jinak vypadá stopa při chůzi (jemný obtisk) a při běhu (silnější obtisk - tj. i s otiskem paspárek). I když samozřejmě rozevírání spárek při běhu s figurkami nasimulovat nejde. :-) Zvířátka můžete vzít vyvětrat i ven, ale otisky menších zvířat nejsou ve sněhu ani v měkké hlíně moc rozeznatelné.





Objevovat, studovat a určovat nemusíte jen stopy - otisky. Pobytových stop/znamení je v přírodě k vidění spousta. Určovat můžete podle dírek v oříšcích, podle okousaných šišek, podle pírek, okousaných stromků, dutin, děr a cestiček ve stromě a pod kůrou a taky podle trusu a bobků. A o bobcích víc zase v článku TU. :-)

Pokud tedy chcete stopovat i podle dalších pobytových znamení, doporučuji knihu Stopy zvířat od Svojtky. Najdete v ní nejen otisky stop, ale i trus, vývržky ptáků, hnízda, vejce, pírka, zbytky potravy, požerky a další. V druhé části knížky jsou potom popisy všech zmíněných zvířat. Knížka je opravdu plná zajímavých informací, jen se v ní pro menší děti hůře vyhledává a má lepený hřbet, takže nejde úplně rozevřít a pořád se zavírá, což je škoda.




Se stopami zvířat můžete zkrátka "kouzlit" venku i vevnitř. Je to zábava! Pokud byste to chtěli trochu víc dobrodružnější, můžete si předem připravit hledačku jako je třeba tady.

A další materiály třeba tu:
A básnička na konec. :-)

STOPY VE SNĚHU
(Jan Čarek)
Kdo tu skákal hop a hop,
sníh nám poví podle stop.
Chodila tu zrána,
chodila tu vrána.
Pak tu čtverák zajíček
otisk čtvero paciček.
Ani bažant nescházel, 
taky se tu procházel.
Koroptvičky nakonec
nožkou psaly na tom sněhu:
Byly jsme tu v noci dnes
až do rána na noclehu,
mrazila nás ale zem
nejvíc na nožičky -
Se srdečným pozdravem
Vaše koroptvičky.

-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.


9 komentářů:

  1. Já jen dodám, že ty Stopy velkých šelem od Hnutí Duha se dají i stáhnout na webu: http://www.selmy.cz/data/publications/selmy-velkych-selem-2013.pdf

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, díky moc za doplnění. Doplním i do článku! Krásné dny.

      Vymazat
  2. Juuu to je zase inspirace, dekujeme 🙂 Taky milujeme stopování, odlívání, focení a obtiskujeme figurky do modelíny, hlíny, sněhu 🙂 A ještě stopování podle pelíšků nás baví..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však u tebe já taky vždycky načerpám hromady. :-) Díky!

      Vymazat
    2. Tak to někdy spojíme 🙂 máme tu i jezevce ☺️

      Vymazat
  3. Zrovna dnes odpoledne se chystáme vyrazit odlévat stopy do sádry a udělat si výstavku (už jsme tyto plány měli minulý víkend, ale angína to překazila). Na poslední stopovací výpravě na sněhu jsme sledovali srnky, divočáky, zajíce, lišku a veverky, tak jsem zvědavá, co najdeme teď na blátě :-) na určování máme mimo jiných i dobrou starší knihu Skautské stopařství.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super! Máte skvělé pozorovací místo. U nás teda tolik stop není. Mějte se krásně a ať vám procházka vyjde!

      Vymazat
  4. Taky rádi pozorujeme stopy, nejvíc tedy v zimě, když chodíme do krmelce. Ale asi pořídím kalendář z NP Šumava, je moc hezký. A ty razítka, jeee. Ten obrázek se vám povedl moc. Děkuji za ucelené informace, odkazy a opět bohatou inspiraci ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek, díky za nej

    OdpovědětVymazat