středa 24. října 2018

DV… Bedřich Smetana

Na Bedřicha Smetanu jsme "narazili" v poslední době několikrát. Když jsme při výletech na Blaník a Vyšehrad poslouchali stejnojmenné části cyklu symfonických básní Má vlast, na vyšehradském hřbitově vyhledali jeho hrob a také při nejrůznějším povídání. Takže jsme se rozhodli trochu víc se seznámit i s jeho životem. A protože je pro mě jednodušší, když už nějaké téma probíráme, propojit ho v různých předmětech, vznikl z toho takový menší projekt. Třeba se vám bude hodit, tak jsem ho trochu sepsala.






Synovi jsem připravila stručný životopis Bedřicha Smetany (třeba TU) na čtení s porozuměním. Ještě předtím si ale snažil vybavit, co všechno o Smetanovi ví, nebo si myslí, že ví (tj. tyto informace nemusí být pravdivé). Potom si přečetl životopis, poopravil si některé z mylných myšlenek a do lapbooku si doplnil to, co se dozvěděl nového. Průběžně si doplňoval i další informace, které si přečetl v knížkách, naposlouchal na CD či nakoukal ve videích. Musím říct, že v případě tohoto tématu jsme využívali víc audio a video nahrávky než knihy, což se nám obvykle moc nestává. Knih o hudebních skladatelích pro děti jsem totiž moc neobjevila, takže budu moc ráda za jakýkoliv tip. 




V rámci matematiky si vypočetl, kolika let se Smetana dožil, kolik mu bylo, když měla v Národním divadle premiéru jeho Libuše, kolik mu zbývalo let života apod. A v samotném "datování" byla i trocha dějepisu.

Video a audio nahrávky nás oba hodně bavily, protože každá byla trochu jinak zpracovaná a pojatá z jiné stránky. Tipy zase sepíšu na konec článku. Tím, že se informace několikrát opakovaly, si je skvěle zapamatoval. Na konci pro něj nebyl problém, vytvořit si pětilístek na téma Bedřich Smetana. Pětilístek je jedna z metod kritického myšlení, která učí, jak se stručně a výstižně vyjádřit k tématu. Víc se dozvíte třeba TU.




No a na závěr jsme si Vltavu naposlouchali pořádně a i s prťaty jsme se ji pokusili namalovat. Což syn nejprve razantně odmítl. Pro něj je jakýkoliv úkol znějící "NĚCO namaluj, napiš, udělej" naprosto děsivý, protože jako CO mám malovat a jakékoliv abstrakce bojkotuje. Takže jsme si nejprve prohlédli mapu, kudy všude Vltava přesně teče, poslechli skvělý rozbor skladby na CD Nebojte se klasiky a syn si zavzpomínal, jak jel část Vltavy na kanoi, co cestou viděl, jak řeka vypadala apod. A nakonec se rozhodl pojmout svůj výtvor jako jakousi sluchovou mapu. 





Takže se nám podařilo propojit češtinu (čtení s porozuměním, zápis informací), matiku (počítání), vlastivědu (zkoumání mapy, dějiny), samozřejmě hudebku a nakonec i výtvarku v jednom nevelkém projektu. 

A kdybyste chtěli něco z toho použít, dodávám pár odkazů, protože některé z nich jsou vážně hodně dobré:


KNIHY

My jsme využili jen tyhle tři. Víc se mi jich pro děti nějak nepodařilo objevit, takže budu ráda za případné tipy. V knize Opera nás baví je obsah oper Prodaná nevěsta a Libuše a k tomu spousta zajímavých informací o opeře, divadle, skladatelích apod. Určitě ji doporučujeme. Podobně jako její dvě "sestry" Divadlo nás baví a Balet nás baví.



Zajímavé povídání nejen o Bedřichu Smetanovi najdete i v knížce Luboše Koláčka ŠPATNÍ ŽÁCI, REBELOVÉ A JINÍ GÉNIOVÉ (Melvil, 2009). Jde o neobyčejnou knihu pro mládež i dospělé čtenáře. Přibližuje totiž dětství a mládí 30 špatných žáků, darebáků, lemplů a rebelů, kteří to nakonec dotáhli daleko. "Má hlavu úplně dutou," napsal například Edisonův učitel jeho matce. Pomalému Einsteinovi někdy trvalo celé hodiny, než kantorovi odpověděl na otázku. Karel Gott rozčiloval své rodiče podivnou zálibou chodit na pohřby cizích lidí. A Božena Němcová - ta zase nechtěla mluvit česky! Kniha obsahuje více než 150 fotografií a ilustrací.





AUDIO
Tak tady už je to jiná káva, audionahrávek najdete spoustu. Ať už na CD, online ke stažení, na YouTube apod. My jsme poslouchali vesměs to, co máme doma na CD, něco online. A zcela jistě a určitě vám můžeme doporučit CD Nebojte se klasiky. To je osm základních CD, které obsahují povídání o životě osmi nejznámějších českých i světových skladatelů (Smetana, Dvořák, Janáček, Martinů, Bach, Mozart, Beethoven, Čajkovskij) a rozbor jejich nejvýznamnějších děl. Samozřejmě s možností si části děl samotných i poslechnout. Na tuto základní řadu navazuje osm CD s nejznámějšími operami (Prodaná nevěsta, Rusalka, Kouzelná flétna, Carmen a další) a čtyři CD o jednotlivých hudebních nástrojích. Víc mrkněte na stránkách Nebojte se klasiky. Najdete tam k jednotlivým CD i skvělé pracovní listy s kvízy a dalšími různými úkoly. A taky spoustu dalších věcí pohromadě: životopis, spoustu fotografií, zajímavé odkazy, videa na YouTube, kam na výlety za B. Smetanou a další. My jsme z téhle řady poslouchali díl o Smetanovi a Prodanou nevěstu. A ještě jsme přidali CD se záznamem symfonické básně Má vlast.



VIDEO
Video ukázky a pořady jsme čerpali výhradně z archivu České televize a musím říct, že je to celkem slušná zásobárna. A to jsme se zaměřili převážně jen na pořady pro děti. A můžeme doporučit:
  • Opera nás baví - Prodaná nevěsta - hudebně-vzdělávací pořad podle výše zmíněné knížky, zajímavě a poutavě udělaný, spousta informací o samotné opeře i o tom, jak to u opery "chodí"
  • Záhady Toma Wizarda : Bedřich Smetana - detektivní pátrání v minulosti, v tomto díle zaměřené především na to, proč Smetana ohluchl
  • Bedřich Smetana v pořadu Znáte je dobře? - což je cyklus pořadů o (nejen) zajímavostech ze života slavných osobností pro malé i velké
  • DějePIC! : Vivat Smetana - tohle je dějepisná bláznivá talkshow, na můj vkus místy dost bulvární, ale syn je nadšen
  • Hudební perličky Pavla Šporcla - kratičké povídání s hudebními ukázkami o různých skladatelích, skladbách či hudebních formách, vhodné i pro menší děti, u každého dílu je i malý kvíz 

MATERIÁLY
Ještě je třeba zdůraznit, že jsem absolutní hudební antitalent a naprosto "hluchá", takže do žádných hudebních rozborů se nepouštíme, neb jich nejsem schopná. Tak žádné takové aktivity nečekejte. Přikládám však jeden skvělý odkaz, kde několik takových aktivit najdete. A je tam i hromada dalších hudebních nápadů:
  • blog Jak na hudebku  plný materiálů pro výuku hudební výchovy, náměty pro aktivní naslouchání Vltavě najdete TU (přiznám se, že tady už jsou některé aktivity nad moje hudební schopnosti, ale určitě mrkněte)
  • dvojstránku o Bedřichu Smetanovi a jeho Vltavě najdete i v "hudebním" čísle časopisu BenJáMína, jedná se o červnové číslo 2018, obsáhlou a inspirativní metodiku k tomuto číslu najdete TU
  • a ještě jednu připomínám hromadu materiálů k jednotlivým skladatelům a skladbám na webu Nebojte se klasiky
  • a pokud si chcete Vltavu poslechnout a namalovat pod odborným vedením, můžete zajít do Muzea Bedřicha Smetany v Praze

3 komentáře:

  1. Ale Vy jste fakt neuvěřitelní!!! Nebojte se klasiky je parádní! Učím se i já - a moc ráda. Právě na Vaše doporučení zkoušíme Skautskou poštu. Jste nevyčerpatelná studnice nápadů. Přejeme Vám z Karlovic hodně síly, pohody a brzo i malou (velkou) radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Za všechno. :-) Moc si toho vážím. A rádo se stalo! Mějte krásné podzimní dny.

      Vymazat