pátek 11. ledna 2019

Co čtu… skvělé knihy pro skorodospělé potřetí

Protože skvělých knih pro dospívající je pořád dost, je tu třetí článek. A s ním dalších sedm báječných knih, které stojí za to dětem "podsouvat", doporučovat, upozorňovat na ně, popř. je společně s nimi číst a povídat si s nimi o nich. Všechny tyhle knihy jsou tak dobré, že si je klidně může přečíst i dospělák. A bude nadšený. Tentokrát se mi sem zatoulalo i pár knih pro mladší čtenáře (cca od deseti let), ale i ty se vám budou líbit, uvidíte!

Ty předchozí dva články s knihami pro dospívající najdete TU a TU.



Kniha ZIMNÍ BITVA (Baobab, 2008) od Jeana-Clauda Mourlevata vyšla v nakladatelství Baobab v edici BigBao, která má motto: velké romány pro velké čtenáře. A tohle opravdu velký román je. Velký román se vším všudy. Dobrodružství, napětí, láska, přátelství, poselství… V jedné nejmenované totalitní zemi, která se blíží obrazu střední Evropy, vládne tyranská Falanga vedená zahořklým Van Vlyckem. Před poměrně nedlouhou dobou se zmocnili vlády, pohubili inteligenci, pohubili šlechtu, zavřeli divadlo a postavili arénu na gladiátorské zápasy. Honicí psi zde chodí vzpřímeně a vězni jsou posíláni právě do oněch krvavých gladiátorských zápasů. Je zima a čtenáři se s hrdiny knihy ocitají v Sirotčinci nebo spíš jakémsi koncentračním převýchovném ústavu. Zde jsou i Milena a Bartolomeo, Helena a Miloš. A nevědí proč. Jak se ukáže, jde o disidentské děti a o děti bývalých elit. A přese všechnu „péči“ se k nim dostane, kým byli jejich rodiče – a vydávají se na svoji dobrodružnou pouť za porážkou Van Vlycka. Strhující příběh, zcela podle pravidel dobrého příběhu o cestě dobra k vítězství nad mnohonásobně silnějším zlem, tak jak to má být. Knížku určitě doporučuji klukům i holkám (tipuji tak od třinácti let), bude se líbit oběma. A pokud vy, rodiče, hledáte knihu, která by vašim dětem přiblížila, jak fungují totalitní režimy, určitě sáhněte po Zimní bitvě. V knize jsou navíc poutavé ilustrace a jak je v Baobabu zvykem, kniha je skvěle graficky i tiskařsky vybavená a je požitek ji mít v ruce.









Další kniha Jeana-Clauda Mourlevata, kterou bych vám ráda představila, je úplně jiná, než ta předchozí. Jako by ji psal jiný autor. Sice jiná, o mnoho zasněnější a poetičtější, ale stejně dobrá jako ta předchozí. I když pojítko by tu vlastně bylo - osamělé, dospívající děti, hledající přátelství, lásku, svobodu, spravedlnost… Hlavními hrdiny skoro až pohádkové knihy ŘEKA, KTERÁ TEČE POZPÁTKU (Baobab, 2016) jsou dvě osamělé dospívající děti. Tomek má jediného přítele, starého moudrého vesnického písaře, Hannah miluje svého žlutomodře zbarveného ptáčka, jedinou památku na zemřelého otce. Ti dva se nakrátko setkají v Tomkově krámku, kde chce Hannah koupit živou vodu z řeky Kžar… Tak začíná Tomkovo hledání řeky Kžar, a hlavně tajemné Hannah, která mu stále uniká. Román se skládá ze dvou částí, každou z nich vypráví jeden z hrdinů. Vyprávění se tak skládá jakoby ze dvou pramenů, které se v závěru spojí v jednu řeku. Řeku, která je až po okraj plná dětské touhy po dobrodružství, mořích, pouštích, přátelství a lásce. Najdou se nakonec dvě dospívající děti? A co všechno jejich shledání předcházelo? To se dozvíte v tomhle báječném pohádkově průzračném příběhu plném imaginace. Doporučila bych čtenářům zhruba od jedenácti let.














A pořád jsme v Baobabu a v edici BigBao. Kniha TOBIÁŠ LOLNESS (Baobab, 2007/08) je vůbec první, která v téhle edici vyšla. A právem. Francouzský spisovatel Timothée de Fombelle totiž napsal nádhernou knihu. Já mám doma ještě první dvoudílné vydání, druhé vydání už vyšlo v jedné knize. V tomhle dobrodružném románu možná spoustu věcí poznáte, budou vám známé z naší historie, ale přesto je tu několik věcí, které jsou jen těžko představitelné. Hlavní hrdina knížky Tobiáš totiž měří jen něco víc než milimetr. Žije na obrovském stromě, který je pro jeho obyvatele celým světem. Tobiášův otec Sim je významný a vážený vědec, který se zabývá skrytým životem stromu. Jednoho dne však odmítne vydat tajemství svého geniálního, ale pro přežití stromu nebezpečného vynálezu. Rodina Lolnessových je poslána do vyhnanství a ještě později odsouzena… a Tobiáš musí prchat. Dostane se až do země trávového lidu. V druhém díle se vrací na strom, kterému však hrozí smrtelné nebezpečí, protože srdce stromu je nahlodáno hlubokým kráterem. Mechy a lišejníky dusí celé krajiny, lidé živoří a na stromě vládnou pevnou rukou Jo Mitch a Leo Blue. Tobiáš se po dvou letech vrací od trávového lidu, aby se pokusil odvrátit katastrofu. A nejen to. Někde snad ještě žijí jeho rodiče a Elíša a všem hrozí nebezpečí… Občas si někdo posteskne, že se mu zdá děj románu dost drsný na to, že ho mají číst děti. Ale já myslím, že pokud chcete dětem vysvětlit, jak fungují totalitní režimy a jak moc je důležité chránit naši Zemi, nenajdete lepší knihu. Navíc, až si přečtete Tobiáše Lolnesse, navždy se budete dívat na stromy jinýma očima. Kniha byla rok po vydání přeložena do devatenácti jazyků, získala mnohá francouzská i mezinárodní ocenění jak od kritiky, tak od čtenářů, mezi jinými nejprestižnější cenu IBBY Premio Andersen. Doporučuji zhruba od dvanácti let.


„Nedělat z dětí hlupáky a zůstat věrný literatuře. Děti jsou totiž chytřejší než dospělí… jsou zvyklé žít ve své vlastní představivosti.“ (Timothée de Fombelle)











A ještě tu mám jednu knihu, kterou napsal nepřekonatelný Timothée de Fombelle. A je zase úplně jiná než ta předchozí, i když i tady je hlavní hrdinou chlapec. Obří dvoudílný román VANGO (Baobab, 2011) je napěchovaný dobrodružným dějem, jehož ústřední postavou je tajuplný hrdina Vango. Toho jako malého chlapce vyvrhlo moře na břeh jednoho z Liparských ostrovů u Sicílie, a který se snaží rozluštit záhady obestírající jeho život: kde jsou jeho rodiče? Proč mu neustále někdo usiluje o život? Kdo to nad ním při jeho dobrodružných cestách po Evropě i Americe neustále drží ochrannou ruku? Strhující román o chlapci milujícím výšky, pařížské střechy, vysoké věže a skotskou dívku Ethel. Příběh se odehrává v první polovině minulého století, v éře prvních vzducholodí, rychlovlaků, mrakodrapů, ve složité době mezi dvěma světovými válkami, která prověřovala lidské charaktery a odlupovala dobro od zla. Podobně jako v předchozím románě se autor vrací k osudovému zlomu v životě hrdiny, ke ztrátě rodičů a dětství, a hledá spolu s ním místo v často krutém a bezohledném světě dospělých, přátelství a štěstí, dobro a lásku. Skvělý, čtivý a opravdu přitažlivý román pro dospívající i dospělé. Doporučuji asi tak od čtrnácti let.
















Kniha (NE)OBYČEJNÝ KLUK (Knižní klub, 2017) Raquel J. Palaciové je skvěle poskládaným kaleidoskopem vyprávění několika různých postav. Hlavním hrdinou knihy je kluk August, který se narodil s deformovaným obličejem. Jeho rodiče a sestra ho bezmezně milují. Horší je to ale s ostatními lidmi, kteří nevědí, jak na setkání s Augustem reagovat, a pro které je často dost obtížné nezírat či ho naopak úplně neignorovat. Zatím se August přehnanému kontaktu s novými lidmi úspěšně vyhýbal, velká změna ale nastává v okamžiku, kdy má poprvé začít chodit do školy - a ne všichni jsou novému spolužákovi příznivě nakloněni. Jak jsem už psala, kniha je vyprávěna z několika úhlů pohledu a čtení je tak mnohem zajímavější. Vypráví sám August, jeho sestra Via a její kamarádi i Augustovi spolužáci. Čtenář tak získá několik různých pohledů na jednu a touž situaci, na to, jak na tuto velkou změnu reaguje August sám, jeho rodina i spolužáci. (Ne)obyčejný kluk je opravdu neobyčejná kniha, která nadchne malé i velké čtenáře. Autorka se s náročnou tematikou skvěle vyrovnala a  napsala krásný příběh, který čtenáře dojme i pobaví. Doporučuji od deseti let.










Připouštím, že knih od českých autorů nebylo v článcích o čtení pro skorodospěláky zatím moc, tak se to pokusím napravit.


Jméno autora knihy Vojtěcha Matochy mi vůbec nic neříkalo, přesto jsem se do PRAŠINY (Paseka, 2018) pustila a nelitovala jsem ani trošku. Prašina je tajuplné místo, ale především skvělá kniha! Prašina je pražská čtvrť, temná, tichá, nebezpečná, nasáklá příběhy a tajemstvím. Prašina je temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu. Světlo jen plynové a teplo jen z kamen. A i přesto, že zde nechytnete žádný signál mobilního telefonu, žijí zde lidé, o kterých se říká, že myslí tak trochu naopak. Žije tu i děda hlavního hrdiny Jirky, který se svými kamarády Tondou a En pátrá po dávném tajemství, které by mohlo změnit svět. Prašina se totiž začne rozšiřovat o ulice dál a dál a nikdo neví, zda si vezme jen blízké sousedství, nebo celou zemi. Jejich dobrodružství je o to nebezpečnější, že při tom musejí čelit partě všeho schopných dospělých chlapů, kteří mají stejný cíl. Foglarovsky laděný a mimořádně napínavý příběh, který si čtenáře hned na začátku získá svou atmosférou, doplňují ilustrace, které čtenáře vezmou přímo do nitra Prašiny. Byla jsem opravdu nadšená! Doporučila bych tak od deseti let.
















A protože Prašina trochu připomíná foglarovská Stínadla a protože foglarovky jsem měla kdysi hodně ráda, zmíním se okrajově i o redakčním záměru nakladatelství Albatros. To v loňském roce vydalo ve zbrusu novém vydání knihy Hoši od Bobří řeky a Chata v Jezerní kotlině. Každou z knih velmi bohatě výtvarně zpracoval jiný ilustrátor. Knihu HOŠI OD BOBŘÍ ŘEKY (Albatros, 2018) ilustrovala Ester Kuchynková (součástí knihy je brožurka s třinácti bobříky), knihu CHATA V JEZERNÍ KOTLINĚ (Albatros, 2018) ilustroval Pavel Čech (přílohou je část "Zavřené knihy"). Obě knihy jsou opravdu precizně graficky zpracované a krásné i pro oko. Takže pokud jste vy nebo vaše děti milovníky foglarovek, neváhejte. Nakladatelství Albatros chystá postupně vydat několik dalších Foglarových děl včetně Rychlých šípů. Pokud byste chtěli vědět víc, mrkněte na rozhovor TU.





Kniha TRANSPORT NA VĚČNOST (Baobab, 2017) Františka Tichého plným právem získala cenu Magnesia Litera. Je inspirovaná skutečnými událostmi a příběhy party kamarádů, kteří žili v Praze a později v koncentračním táboře Terezín v letech 1940-1943, nezříká se dobrodružství a fantazie, ale zároveň je tak pravdivá, až z ní mrazí… Hlavním hrdinou je dvanáctiletý Jenda, jehož otce právě zatklo gestapo a odsoudilo ho k trestu smrti. A on nemůže ani tušit, co přijde dál: vyloučení jeho židovských přátel ze studia na gymnáziu, žluté hvězdy na kabátech, transport do Terezína… O tom, že kniha je opět skvěle graficky zpracovaná asi ani není třeba mluvit. Jsou v ní vhodně vybrané ilustrace, na konci navíc ještě doslov, medailonky postav nacházejících se v knize (jejich skutečný příběh) a obsahuje i časovou přímku historických událostí společně s událostmi vylíčenými v knize. A najdete tu i několik tipů na další knihy k přečtení. Román o odvaze a hrdinství, přátelství v době zla určitě doporučuji k přečtení. Pro děti asi od dvanácti let.





Zpětně koukám, že valná většina knih je z nakladatelství Baobab. Nebyl to záměr, uvědomila jsem si to až teď po přečtení celého článku. Ale co naplat, když vydávají tak dobré knihy! :-)

Předchozí dva články najdete TU a TU.

-----------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.

13 komentářů:

  1. Moc děkuju za další várku inspirace! Komiks Ségry (který jsem objevila ve vašem starším příspěvku) u nás slavil velký úspěch! Dostala ho k narozeninám naše nejstarší, ale bavil i naši druhorozenou, mě i babičku :-)
    Ráchel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jste našla inspiraci. A Ségry jsou skvělé, zvlášť když člověk nějakou tu sestru má. :-)) Krásné dny, Veronika

      Vymazat
    2. No, my máme 4 holky :-D (Čtyřmatka zdraví čtyřmatku)

      Vymazat
  2. baobab to joo, to já ráda :-) Ještě lepší zážitek je Tobiáše a Elíšu poslouchat, audio kniha je nádherná. A Vango mě čeká, moc se těším.
    Děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho taky můžu. :-) Vidíš, posloucháme hodně, ale Tobiáše ještě ne. V rádiu jsme ho prošvihli, tak musíme na cd. A Vango se mi taky líbil moc!

      Vymazat
  3. Objevila jsem váš blog teprve nedávno a musím říct, že na mě působíte obdivuhodně. Dokážete spojovat čtení, vytváření a zížitky takovým způsobem, že z Vašich dětí vyrostou buď objevitelé nebo umělci. Klobouk dolů před Vaším výběrem literatury, vybíráte si opravdu to nejlepší. Připadáte mi jako anděl. Moc ráda bych Vás někdy poznala. Zdravím a velice děkuji....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! Moc si vašich slov vážím. Ale zkuste se na toho anděla zeptat našich dětí, myslím, že by rozhodně nesouhlasily. Zvlášť takhle večer je občas proměňuji na osobu úplně opačnou, řekla bych. :-) A odkud jste? Setkání myslím není nemožné. :-)

      Vymazat
    2. Dobrý den, jsem z východních Čech, bydlím ve Vysokém Mýtě, odkud jste vy? Srdečně zdravím Alena

      Vymazat
    3. Dobrý den, Aleno, my jsme z Přibyslavi. Chystáme se teď někdy na jaře do České Třebové do osady Křivolík a pokud to stihneme, přímo do Mýta na výstavu. Ale ta je jen do konce dubna, to nevím jistě, jestli stihneme. Tak bychom se mohly nějak vidět. Mějte se krásně!

      Vymazat
  4. Miluju Vanga, je to pár let, co jsem se od něj nemohla odtrhnout i přesto, že jsem v tu dobu s neposedným batoletem neprečetla obvykle víc než pár stránek. Přestala jsem téměř se vším, domácnost stávkovala, dokud jsem se nedočetla do konce. :) Je to kniha na kterou často myslím a ten dojem ze čtení ve mně dlouho zní, stejně jako další knihy od T. de Fombelle. Doufám, že to na děti působí podobně, prostě jako skvělý zážitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, jeho knihy jsou velmi silné a okouzlující zároveň. Vanga i Tobiáše už jsem četla před delší dobou, asi si je budu muset přečíst znovu.

      Vymazat
  5. Dobrý den, děkuji za krásný článek. Moje dcera je na tento druh literatury ještě malá, ale já si občas už něco do zásoby koupím a pak s chutí přečtu. Knihy, které se mi naposled opravdu velice libily jsou: Daleká cesta za domovem, kterou jsem si fakt šetřila, aby mi vydržela co nejdéle a také Ivan je jen jeden - s tou jsem dlouho váhala, až jsem ji objevila v levných knihách za 39 Kč!!! Děkuji za tip na Zimní bitvu - už si ji jdu sehnat :-)) Mějte se krásně, Petra

    OdpovědětVymazat