čtvrtek 12. září 2019

Kam… do Košumberku (nejen) za babičkou

Do městečka Luže jsme vyrazili především za babičkou. Ta je v léčebně, která leží v místní části s názvem Košumberk, na měsíční rehabilitaci. A protože se nám ani babičce nechtělo sedět na pokoji, vydali jsme se obhlédnout zajímavá místa v nejbližším okolí. A zjistili jsme, že babička je na tom evidentně lépe, protože všechno obešla s námi. Tedy žádná moc velká turistika to nebyla, spíš taková příjemná procházka, ale viděli jsme toho dost.












Od vrátnice zdejší Hamzovy léčebny jsme se vydali do kopce po silničce po zelené turistické značce kolem kaple sv. Jana Nepomuckého. Cestou je výhled na hrad, můžete sbírat dozrávající šípky, pročítat zajímavé naučné tabule a těsně pod hradem si prohlédnout jelena a laně. V ohradě jsou prý i kamerunské ovce, ale ty jsme neviděli.













Na hrad můžete buď bez vstupného (ale to se dostanete jen na nádvoří a na lávku do arboreta), nebo si můžete zaplatit vstupné na prohlídku bez průvodce nebo s průvodcem. My jsme zvolili prohlídku bez průvodce, protože naše menší děti ještě "přednášky" nezvládají a zvolili jsme dobře. Všechno jsme si mohli prohlédnout sami, v klidu, svým tempem. V areálu najdete dochovanou rozsáhlou zříceninu s mohutnou čtvercovou věží, zbytky parkánové zdi s válcovými baštami a zříceninu paláce, v jehož sklepení je lapidárium kamenných plastik. U vstupu je menší zděná budova, kde najdete sbírku, která obsahuje dějiny hradu a okolí. Ze zřícenin je moc pěkný výhled na široké okolí a město Luže s dominantou kostela Panny Marie Pomocné.













Z areálu hradu se dostanete po nové pěkné dřevěné lávce přímo do parku - arboreta, které obklopuje Hamzovu léčebnu. Park společně s léčebnou založil v roce 1901 MUDr. František Hamza. Lesopark sloužil hlavně pro místní pacienty s tuberkulózou, kteří se v něm léčili terapií ovzduší. Park byl vysázen na zelené louce a byly zde zasazeny i cizokrajné dřeviny. Dnes tu návštěvníci mohou na ploše 13 ha obdivovat 475 druhů rostlin, keřů a stromů ze čtyř kontinentů. Začátkem roku 2016 byl park povýšen na botanickou zahradu.












Park je opravdu velmi hezky koncipovaný a najdete v něm spoustu zajímavých míst. Je tu skvělé dětské hřiště s několika dřevěnými prolézačkami, ale také s interaktivními hrátkami pro poznávaní přírody (houby, stopy, motýli, stromy…) a obří hmyzí hotel. V parku najdete i posilovací hřiště pro dospělé (které ovšem milují i naše děti), jezírko s rybičkami, kavárnu a stánek s točenou zmrzlinou, sluneční hodiny… Všechny vzácné stromy jsou navíc popsané, takže si můžete udělat i poznávačku přímo mezi stromy. U každého z pavilónů je shrnující tabule, na které najdete informace, jaké stromy se v okolí nacházejí. Po cestách se dá i dobře jezdit na odrážedlech či kolečkových bruslích. Je tu spousta laviček a klidných zákoutí.











Od vrátnice léčebny jsme se stromořadím platanů (které díky své výjimečnosti patří  mezi chráněné památné stromy) vydali obhlédnout i druhou dominantu městečka Luže. Barokní poutní chrám Panny Marie Pomocné leží na vršku zvaném Chlumek, proto se vidět ze všech stran. Byl zbudovaný na konci 17. století a  jedná se o jednolodní kostel s bočními kaplemi a dvojvěžovým průčelím. V loňském roce byl citlivě rekonstruovaný poutní areál s kostelem a jezuitskou rezidencí prohlášen národní kulturní památkou. Poutě se tu konají několikrát ročně (třešňová, okurková, švestková a svatováclavská).













Původně jsme měli v plánu projít si ještě nedalekou miniferratu Šilinkův důl, ale nakonec na ni nedošlo, protože bylo čerstvě po dešti a skály a kameny byly mokré a kluzké, tak jsme nechtěli riskovat uklouznutí nebo pád. Takže třeba někdy příště se vrátíme. V bezprostřední blízkosti toho je totiž k vidění ještě dost a dost (židovský hřbitov, synagoga, rozhledna Jahůdka, muzeum dráhy…).



Žádné komentáře:

Okomentovat