středa 28. srpna 2019

Prečítané leto… 9. týden BARVY

Poslední týden a poslední výběr knih k projektu Prečítané leto (víc o projektu v prvním článku TU). Devátý týden, deváté téma. A je to téma BARVY. A zase jsou tu tipy na knihy a aktivity, které máme k tématu rádi my, popř. jaké knihy se letos chystáme přečíst. Musím přiznat, že knížek k tématu mě napadalo celkem hodně a hned, ale sepsat článek bylo o hodně náročnější, protože jsme byli hodně na cestách. Ale nakonec je článek přeci jen tu, i když jen hodně stručný. A na blogu už jeden článek o barvách je, týká se knih a pomůcek pro nejmenší, aby se jim barvy lépe pamatovaly. Najdete ho TU.




Projekt trvá celé prázdniny. Každý týden jiné téma. Takže devět týdnů, devět témat.
1. týden VODA, 2. týden ČOKOLÁDA, 3. týden MIMINKA, 4. týden DOPRAVNÍ PROSTŘEDKY, 5. týden VČELKY A BROUCI, 6. týden POČASÍ, 7. týden SCHODY A ŽEBŘÍKY, 8. týden SPÁNEK, 9. týden BARVY
(odkazy povedou na články s tipy k jednotlivým tématům Prečítaného leta 2019 tu na blogu)

Tak tedy BARVY. A taky trochu knihy o odvaze, svobodě a tvořivosti. Barvy všude kolem nás, v přírodě i doma. Barvy, které spolu ladí, jak se barvy míchají, jak barvy vznikají. Knihy o barvách i knihy hodně barevné. Knihy o tom, jak na nás barvy působí a co si barvy myslí.  To všechno v knížkách najdete!




KNIHY

Pokud knihy o barvách pro nejmenší, tak určitě je třeba na prvním místě zmínit knihu Hervé Tulleta BARVY (Portál, 2015). Kniha originálním a hravým způsobem vtahuje do světa barev, jejich kombinací a míchání. Stránky plné barevných otisků prstů, skvrn a šmouh rozvíjejí dětskou představivost, vedou je k poznávání barev a děti barvy míchají, kombinují, rozpleskávají, opatlávají, stírají, zesvětlují, ztmavují… a vůbec se přitom neumažou. :-)









CHAMELEON LEON (Egmont, 2001) je jiný než ostatní malí chameleoni. Nikdy se nedokáže změnit na tu správnou barvu, a proto se často cítí osamělý. Hodně barevá a obrázková knížka je nejen o barvách, ale i o důležitosti každého malého i velkého tvora a o síle přátelství. Knihu napsala Mélanie Watt.









Tahle knížka sice vůbec není o barvách, ale je plná krásných barevných ilustrací Ľuboslava Paľa. Knížka HALÓ, HALÓ, PANÍ KOČKO! (Portál, 2018) je knížka autorská, takže Ľuboslav Paľo má na svědomí i text. Tedy ten původní německý a slovenský, do češtiny knížku přeložil Daniel Rušar. Při čtení knížky o myších brášcích a jedné žravé kočce můžete poznávat barvy a také se určitě budete královsky bavit. Knížka totiž obsahuje vše, co má dětská knížka pro nejmenší čtenáře mít: bláznivé a mistrovsky úchvatné ilustrace, rošťáctví, humor, jednoduchý příběh plný napětí, chytlavou říkanku a poselství o hodnotě přátelství, které překonaná všechny nesnáze. 









Kniha PADY (Práh, 2018) Sandry Dieckmann také není o barvách, ale spíše o porozumění a toleranci, ale barev je i tu víc než dost. A přitom je hlavním hrdinou lední medvěd! Když mladý lední medvěd na své rozpouštějící se kře dopluje k pevnině, způsobí tím mezi divokými zvířaty naprostou paniku. Od ostatních zvířat se tvor liší prakticky ve všem – je celý bílý, mohutný a při běhu vydává děsivé zvuky. Má také jednu zálibu, které ostatní zvířata nerozumí. Sbírá roztodivně barevné listí a pokrývá si jím kožich. Podle spadaného listí mu proto začali říkat Pady. Taky ale proto, že si mnozí z nich přáli, aby vypadl zpátky tam, odkud přišel. Magický příběh o síle slov a o tom, že být jiný vůbec  neznamená být špatný.








Zato knížka DEN, KDY VOSKOVKY ŘEKLI DOST (Pikola, 2019) Drewa Daywalta a Olivera Jefferse je barev plná. Je o tom, že i voskovky se mohou rozzlobit - tak moc, že začnou psát dopisy svému majiteli Toníkovi. Prostě už nehodlají mlčet! Červená voskovka je k smrti unavená a chce dovolenou. Fialové se nelíbí, jak moc Tonda přetahuje, černou nebaví dělat ostatním barvám obrysy, žlutá s oranžovou spolu nemluví, protože se hádají, která je barvou slunce… Ale Tonda si si s nespokojeností a řevnivostí voskovek umí poradit! U knížky se budete bavit vy i malí čtenáři, kteří se navíc dozvědí hravou formou i něco o využívání barev ve výtvarném umění, mezilidské komunikaci, umění naslouchat či hledat kompromis.









Knížku JUSTÝNKA A ASISTENČNÍ JEDNOROŽEC (Albatros, 2017) napsala Kateřina Maďarková a ilustrovala Léna Brauner. A i když není primárně o barvách, hrají tu barvy a především barevný svět fantazie hlavní roli. Justýnka je docela obyčejná holčička, které ale dočista chybí fantazie. Svět vidí docela nudně, šedivě, úplně bez nápadu. Naštěstí se jí dostane pomoci od asistenčního jednorožce Huberta. Ten ji za pouhých šest dní naučí věci kolem sebe vidět úplně jinak – najednou je svět kolem ní barevný, plný dobrodružství a zážitků.








Knížka Martiny Komárkové O PASTELCE BEZ BARVY (Albatros, 2008) vypráví o malé pastelce, která si vybírá barvu. A nemůže se rozhodnout, protože všechny jsou tak krásné! Bílý sníh, žlutá slunečnice, modrá chrpa, zelený vodníček, červené jahody, hnědé kakao, černý pejsek a duhová kouzelnice. O kterou barvu bude svět bohatší, až Pastelka vykoukne z kouzelného ořezávátka, se malí čtenáři dozví z téhle půvabné knížky. Celostránkové ilustrace pastelkami nakreslila Markéta Laštůvková.









Knížka pro starší čtenáře PŘÍBĚHY NA DOBROU NOC PRO MALÉ MALÉ REBELKY (Albatros, 2018) zase není vůbec o barvách. Ale krásné barevné ilustrace a nádherné grafické zpracování z ní dělají knihu právě pro toto téma. A navíc těch sto různorodých, zajímavých a barevných krátkých příběhů, které vyprávějí životní osudy stovky mimořádných žen z minulosti i současnosti! Umělkyně, sportovkyně, vědkyně, političky a další velké osobnosti, které se nesmazatelně zapsaly do historie, inspirují malé i velké čtenáře/řky snít velké sny. "Sněte, ještě než půjdete spát!"








A poslední kniha je též pro starší čtenáře. Není ani barevná, ani o barvách, ale o svobodě. O životě v šedivé a kruté totalitní zemi a o touze a snaze změnit svět kolem sebe zase v svobodný a barevný. Kniha ZIMNÍ BITVA (Baobab, 2008) od Jeana-Clauda Mourlevata je velký román se vším všudy. Dobrodružství, napětí, láska, přátelství, poselství… Strhující příběh, zcela podle pravidel dobrého příběhu o cestě dobra k vítězství nad mnohonásobně silnějším zlem, tak jak to má být. Knížku určitě doporučuji klukům i holkám (tipuji tak od třinácti let), bude se líbit oběma. A pokud vy, rodiče, hledáte knihu, která by vašim dětem přiblížila, jak fungují totalitní režimy, určitě sáhněte po Zimní bitvě. 









AKTIVITY
  • hledejte s dětmi doma i v přírodě nejrůznější barvy a skládejte si palety, barvy duhy, barevná spektra nebo odstínové řady, kdo najde v přírodě nejvíce odstínů zelené?
  • mrkněte do staršího článku na blogu na aktivity s barvami pro nejmenší TU
  • vyzkoušejte si přírodní barvení, které z přírodnin nejvíce barví a jak na to najdete v článku na blogu TU



Krásný zbytek léta a s projektem Prečítané leto třeba zase za rok! 😉

Žádné komentáře:

Okomentovat