pondělí 14. prosince 2020

Co číst… zima a Vánoce potřetí

LOŇSKÝ ČLÁNEK

Tak jsem zase neodolala. A tak jsem se snažila. Ale stejně jako loni jsem nakonec podlehla. Už je zase skoro pozdě, ale třeba najdete ještě nějakou inspiraci. Zimních a vánočních knih totiž vychází každoročně několik. A ať už to jsou nová vydání nebo zbrusu nové knihy, je to skoro vždycky paráda. Knihy krásné po stránce ilustrační i textové. Knížky veselé i dojemné, knížky zimní i vánoční, knížky, které je radost vzít do ruky. Dva starší články o zimních a vánočních knihách najdete na blogu TU a TU




Naše knižní zimně vánoční poličky už praskají ve všech, ale zdá se, že do nich ještě něco přibude. Knížky ve článku jsem rozdělila jen lehce do tří skupin. Nejprve najdete čtyři knihy, které obsahují příběhy či pohádky odehrávající se kolem Vánoc, potom čtyři knihy vypravující příběh o narození Ježíška a nakonec tři zimní knížky. A nechybí ani pár tipů na audioknihy.



Pro nejmenší čtenáře tu mám jeden vánoční titul, který je o něco starší, ale který jsem zatím do vánočních přehledů zapomněla zařadit. Je to knížka ZVÍŘÁTKA VE VÁNOČNÍM LESE (Karmelitánské nakladatelství, 2017) a vypráví o lesních zvířátkách, která v předvánočním čase zažívají malá dobrodružství. Myška, jezevec, sova, liška, červenka, zajíčci… každý z nich musí projít nějakým drobným úskalím, než se všichni sejdou u jesliček. A potom už mohou konečně začít Vánoce! Půvabné vyprávění s milými ilustracemi pro nejmenší čtenáře. Našim mladším se knížka moc líbila. Jen mě dost rozčilovalo, že na obrázcích je červenka a v textu drozd. Takže u nás máme prostě v knížce červenku! :-)











Kouzelný předvánoční příběh pro začínající čtenáře VÁNOČNÍ TRAMVAJ (Albatros, 2019) napsala Daniela Krolupperová a ilustrovala Lucie Dvořáková. Vypráví o prvňákovi Víťovi, který se těší na Ježíška a na tatínka, který se vrací domů z daleké ciziny. Nemůže se dočkat, tak si krátí čas sledováním tramvají, které má moc rád. Přímo pod okny má totiž konečnou stanici. A zrovna jedna tramvaj přijíždí! Když zastaví, pan řidič vystoupí, jde k blízkému křoví a jakoby s někým mluví. Druhý den se vše opakuje. Kdo se skrývá v houští? Tomu musí Víťa přijít na kloub! Nakonec se mu to podaří, ale nejprve se všechno pěkně zamotá. Milá a bohatě ilustrovaná knížka vyšla v edici První čtení. A opravdu je pro ty nejmenší samočtenáře skvěle vybavená. Velká písmena, větší rozestupy mezi řádky, hodně obrázků. A navíc ještě pracovní sešit se spoustou hravých úkolů.













Daniele Krolupperové vyšla ještě jedna vánoční knížka. Jmenuje se VÁNOČNÍ POHÁDKA (Mladá fronta, 2019). Vánoční příběh na motivy klasických českých pohádek. S pořádnou zimou, spoustou sněhu, vesničkou pod horami, hustými lesy i pekelnou branou ve skalách. A s dvěma malými statečnými dětmi – Maruška s Josífkem.





VÁNOČNÍ POHÁDKY (Albatros, 2019) Zbyňka Malinského, které hravě a vesele ilustroval Miloslav Jágr, milujeme doma všichni. Máme ještě staré vydání, které jsme kdysi sehnali na burze v nějaké knihovně. A já jsem moc ráda, že Albatros knížku vydal znovu, a že se tak dostane k ještě více čtenářům. Tyhle milé pohádky, plné té pravé vánoční atmosféry, jemného humoru i laskavosti totiž opravdu stojí za to. V knížce jich je jedenáct a dozvíte se třeba o tom, co zažila šiška Anežka u fotografa, jak se vánočka chtěla nechat pojistit proti připálení, jak sněhulák Hulák zatoužil po vzdělání nebo co způsobil přízemní mrazík Ferda. My pohádky někdy čteme, někdy posloucháme jako audio třeba při zdobení perníčků nebo vyrábění adventních věnců.













A mám tu něco i pro starší čtenáře. Knížku, která je krásná po stránce textové, ilustrační i grafické. SNĚHOVÁ SESTŘIČKA (Host, 2019) je opravdu nádherná. Napsala ji norská spisovatelka Maja Lunde (možná ji znáte, napsala skvělé knihy pro dospělé Historie včel a Modrá) a ilustrovala norská ilustrátorka Lisa Aisato (tu možná znáte pro změnu díky jejím krásným ilustracím v knížce pro děti Dívka, která chtěla zachránit knížky). No a tohle všechno dohromady prostě nemohlo dopadnout jinak, než že je to krása! Dojemný, trochu smutný, ale nesmírně laskaný příběh plný tajemství. A ty ilustrace! Hlavnímu hrdinovi Juliánovi je deset a Vánoce pro něj byly vždycky tím nejkrásnějším obdobím v roce. Teď je ale všechno jinak, žádné přípravy se nekonají, doma je ticho a šedo, jako by Vánoce vůbec neměly nastat. Celá rodina totiž truchlí nad ztrátou Juliánovy starší sestry Juni. Naštěstí Julián potká Hedviku, dívku s nakažlivým úsměvem. To ona mu připomene, jak krásné můžou svátky být, a vrátí mu naději, že by Vánoce přece jen mohly přijít i k nim domů. Nesmírně silný příběh o tom, jak se vyrovnat s pocitem, že nic nemá smysl, jak jít dál, ale nezapomenout,  příběh o tom, jak pomoci ostatním a vyznat se sám v sobě. Příběh plný lásky, rodinné sounáležitosti a pochopení.













A teď se dostáváme k příběhům o narození Ježíše. Příběhům nejrůzněji zpracovaným. Jen první knížka není tak úplně nová, vyšla již před několika lety, ale určitě stojí za to.

Knížka NOC PLNÁ HVĚZD (Karmelitánské nakladatelství, 2015) je jen útloučká, zato plná krásných snových ilustrací. Je určená dětem od tří let, protože ilustrace jsou celostránkové a textu je jen málo. Při čtení rytmického textu si děti mohou navíc procvičit počítání a dozví se, jak to v tom Betlémě vlastně bylo. Jedna, dvě, tři, čtyři, ... deset oveček šlo jedné hvězdné noci přes kopec nedaleko Betléma. Tam uviděly anděla, který přinesl radostnou zprávu o dítěti v jeslích, o dítěti jménem Ježíš.













Pro nejmenší se určené i okénkové leporelo NARODIL SE JEŽÍŠEK (Fragment,  2019). V něm je  vánoční příběh pro nejmenší poskládaný z rýmovaných úryvků nejznámějších českých koled. Děti zaujmou nejen ilustrace, ale především spousta otvíracích okének.













Knížka 24 VÁNOČNÍCH PŘÍBĚHŮ (Karmelitánské nakladatelství, 2019) s podtitulem Čekáme s dětmi na Ježíška je seskládána z krátkých textů různých autorů a může velmi dobře fungovat jako adventní kalendář. Příběhy jsou datované od prvního až do dvacátého čtvrtého prosince. V knížce najdete klasické vánoční a adventní příběhy biblické (o Ježíškovi, Marii a Josefovi, pastýřích, Herodovi i mudrcích), poetické (o vánoční jedličce, štědrovečerních zvycích i dobrotách), poučné i napínavé (o vánočním štěstí, oslíkovi u jesliček a svatém Mikuláši). A protože textu není mnoho, hodí se určitě pro děti už tak od čtyř let. 







ČEKÁNÍ NA VÁNOCE (Portál, 2018) polského kněze Marka Kity vás může provést celým adventním obdobím prostřednictvím 28 "okének", v kterých jsou představeny postavy Starého zákona od Adama a Evy, proroků až k novozákonním svědkům vánočních událostí – u každého z nich je ve zkratce uvedeno, jak jeho příběh souvisí s očekáváním narození malého Ježíška. Texty jsou krátké, jasné, a přesto poetické a vhodně provádějí děti nejen adventní dobou, ale vlastně i celou biblickou tradicí. Přesto bych knížku doporučila až pro školní věk. Jednotlivé "medailonky" jsou doplněné jednoduchými, velmi dobře zvolenými ilustracemi.











A na závěr ještě tři knížky se zimní tématikou. 

První je tenká knížka s dvojjazyčným česko-anglickým textem TANEC SNĚHOVÉ VLOČKY (Pierot, 2018). Jedná se o milý zimní příběh o chlapci, který je ohromen krásou sněhových vloček. Velmi pečlivě je pozoruje a objevuje prostřednictvím nich nekonečnou pestrost a různorodost světa, který nás obklopuje a jehož jsme nedílnou součástí. Knížka rozvíjí dětskou zvídavost a abstraktní myšlení a obsahuje i několik dvou stránek na doplnění, dokreslení či dotvoření.











Druhou je zase tenká knížka s minimem textu, zato s úžasnými ilustracemi JEDLIČKA SE NARODILA  (Host, 2019). Knížky Oksany Buly máme doma moc rádi, takže ani tenhle čtvrtý příběh v "tukoní" řadě, tentokrát pohádkově zimní o narození vánoční jedličky, jsme si nemohli nechat ujít. Skoro všechny stromy se rodí v létě. Jasně, že i jedličky. O ty se stará tukoň Jedlička. Musí se postarat, aby do zimy pořádně zesílily, chrání je před nečasem i mlsnými zvířátky. Ale jedna jedlička se vždycky narodí až v zimě a nikdo neví, kde přesně to bude. Dokáže ji najít jen tukoň, který převléká zvířátka na zimu do bílého šatu. Převlékne soby, zajíce, hranostaje… sám se také převlékne do bílého a vyrazí do ztichlého, zasněženého lesa hledat malinkou zimní jedličku. Její příchod oslavuje celý les. Ten den je totiž svátkem všech tukoňů.












A pak jsem ještě někde zahlédla ZACHUMLANÉ POHÁDKY MALÝCH MEDVĚDŮ (LittleBears, 2019), ale ani ty jsem ještě neměla v ruce. Mělo by se jednat celkem o 32 pohádek s motivy zimy, adventu a Vánoc, které napsalo 13 autorů pro své děti. Knížka je bohatě ilustrovaná a pokud jste ji někdo už s dětmi četl, budu moc ráda za info,


A pokud se vám nechce číst, tak si něco poslechněte. Zimních a vánočních knížek je v audio podobě hned několik. A všechny stojí za to. My už několik let posloucháme o Adventu na pokračování každý den KOUZELNÝ KALENDÁŘ Josteina Gaardera. Je úžasný a stejně úžasně namluvený! Nevynecháme ani Vánoční pohádky Zbyňka Malinského a něco málo od Astrid Lindgrenové. Mladší mají rádi Vánoce s Majdou a Františkem, nejstarší se řehtá u Hurvínka stejně jako před pěti lety. 


Krásné svátky nejen s knihou přejeme!

1 komentář:

  1. Téda, to teda už jdu docela dost s křížkem po funuse, jak se říká :) My už se ale na ty další Vánoce těšíme, tyto byly docela dost smutné, ostatně o tom napsalo už i dost zpravodajských webů ... Snad už to bude všechno zase tak, jako to bývalo kdysi dávno... Nebo se nám to alespoň trochu uvolní... Tohle už se opravdu nedá :( Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat