pátek 10. listopadu 2023

DV kam… do Prahy (nejen) za svatou Anežkou

Původně jsem myslela, že článek z tohohle výletu ani dohromady dávat nebudu. Ale zaprvé mě překvapilo, kolik lidí, kterým jsem říkala, že pojedeme nebo jsme byli v Anežském klášteře, trochu nechápavě reagovalo, že co že jsme jako dělali v klášteře a ani po vysvětlení, že v prostorách bývalého kláštera sídlí galerie, nic moc netušilo. A za druhé se nakonec kolem výletu nabalilo několik fajn věcí, které třeba využijete a mohli by se vám hodit. A možná se vám bude hodit i pár tipů na knihy a materiály nejen 13. listopadu, kdy se slaví svátek svaté Anežky České.



Tak předně tedy: Klášter sv. Anežky České se prostě nazývá klášter, protože v budovách, které dnes sídlí jedna z poboček Národní galerie Praha prostě klášter fungoval. Byl založen zřejmě v roce 1231 a kým jiným než patronkou Českých zemí Anežkou (Přemyslovnou). Ovšem klášter byl zrušen již koncem 18. století. Dlouhou dobu chátral, byli v něm byty pro chudé apod. A od roku 1963 je majitelem budov Národní galerie. Dnes je zde umístěna stálá expozice Středověké umění v Čechách a střední Evropě a hmatová expozice českého středověkého umění. Takže jsme sice byli v klášteře, ale pro klášter už budovy dávno neslouží.



Tolik na úvod vysvětlení a trocha historie. My jsme se do Anežského kláštera ale vydali do historie o trošku mladší, než je doba Přemyslovská. Jedna z domškoláckých maminek (díky!) nám totiž v klášteře/galerii domluvila program z doby Lucemburské : Dílna středověkého malíře. Přiznám se, že se mi do Prahy tentokrát moc nechtělo. Vstávání před šestou, cestování i s nejmenším... navíc asi trpím nějakým druhem zimního spánku, protože jen těžce vylézám z domu a zvládám “cestovat” nejdál na náměstí. Ale nejstarší syn se na výlet do Prahy moc těšil. O sv. Anežce jsme si pár dní předtím povídali a moc ho nalákal skvělý a hodně obsáhlý pracovní sešit Po stopách svaté Anežky. O něm ke konci článku.




Prostory bývalého kláštera jsou magické. Ne nadarmo patří mezi nejvýznamnější raně gotické stavby v Praze. A to jsem si s prckem, zatímco zbytek větších domškoláků naslouchal povídání o životě v raném středověku v prostorách bývalé kuchyně, prošla jen ambit kolem rajského dvora. I jen gotické prostory křížové chodby jsou okouzlující a moc se těším, až někdy později propátráme všechny prostory zbývající. 




Protentokrát jsme se tedy prostorám kostela sv. Františka a dalším vyhnuli a přesunuli jsme se do galerijní částí v prvním patře, kde jsme měli možnost si prohlédnout báječnou a hodně obsáhlou sbírku středověkého malířství a sochařství. Po pravdě jsem vůbec netušila, že tu něco podobného je. A najdete tu samé krásy! Madony z období tzv. krásného slohu kolem roku 1400. Mezi další skvělé exponáty expozice a poklady národního kulturního dědictví patří díla z období vlády Lucemburků – krále Jana, císaře Karla IV. a jeho synů – Mistr Michelské madony, Mistr Vyšebrodského oltáře, Mistr Theodorik, Mistr Třeboňského oltáře a mnoho a mnoho dalších. Expozice je opravdu rozsáhlá a je tu spousta krásných exponátů.







My jsme ani všechno nestihli projít, protože součástí programu pro děti byla i výtvarná dílna. Děti si samy vyzkoušely namíchat "středověké" barvy pomocí vajíček a různě barevných pigmentů a malovat s nimi. A vznikaly parádní obrazy! A pro skupiny si můžete objednat i přímo program o Anežce - Po stopách svaté Anežky české. 



Po programu jsme si ještě prošli krátkou hledačku od jdeteven.cz. Hledačka je moc fajn a poznáte s ní bezprostřední okolí kláštera, dozvíte se, kde stály dávno zbořené domy, projdete se klášterními zahradami, popátráte po dávno zemřelých nebo najdete nejmenší dům v Praze. Hledačku Zmizelá sousedství se můžete stáhnout TU






Ale v okolí kláštera i v jeho zahradách toho najdete ještě mnohem víc zajímavého. Přímo v zahradách se nachází venkovní expozice moderního umění a musím říct, že staré stavby se s moderními sochami velmi dobře doplňují. V jedné ze zahrad najdete i malý dřevěný domeček Františka Skály, kde si děti určitě vyhrají. A nejen pokud bude svítit sluníčko, prohlédněte si i Sluneční vozík od stejného autora. Zahrady jsou zdarma volně přístupné po celý rok a my se těšíme, až do nich mrkneme i až budou rozkvetlé. 





V okolí kláštera najdete také malé hřiště určené především menším dětem (ulice Za Haštalem). Nejen pro ty o něco větší je z druhé strany kláštera další hřiště (ulice Kozí) a k tomu i sportoviště, kde si můžete zahrát stolní tenis, minigolf, je tam lezecká stěna a prolézačky. Teď v zimě je tam dokonce kluziště, kde si můžete zabruslit nebo zahrát lední hokej. V bezprostřední blízkosti klášterního areálu je i ulička Řásnovka známá z knih Jaroslava Foglara, objevili jsme i pokreslenou a popsanou "stínadelskou" zeď. 







KNIHY

Předem jsem synovi koupila skvělého průvodce a pracovní knížku pro děti i rodiče v jednom PO STOPÁCH SVATÉ ANEŽKY (Národní galerie, 2016). První část bohatě ilustrované knihy tvoří vyprávění o životě zakladatelky kláštera, druhá pak o její době a klášterním areálu. Součástí knihy je spousta doplňující informací a úkolů, které čtenáři mohou řešit přímo při prohlídce kláštera, výtvarné úlohy, kvízy, pexeso, hry a také Anežčina abeceda - slovníček pojmů užitých v textu. Ilustrace a doprovodné texty provází daným tématem s lehkostí a vtipem. Knížku si můžete koupit přímo na pokladně galerie v klášteře, my ale doporučujeme si ji pořídit předem a trochu se s ní seznámit ještě před návštěvou kláštera, protože je opravdu obsáhlá. Řekla bych, že je tak pro děti od osmi let, ale své si v ní najdou i mladší děti (pexeso, nebe-peklo-ráj) a dospělí. A je neuvěřitelně skvěle graficky zpracovaná!






Knih pro děti vyšlo v poslední době docela hodně. My doporučujeme bohatě ilustrovanou knihu ANEŽKA ČESKÁ (Karmelitánské nakladatelství, 2019). Nedlouhý text může sloužit jako první čtení, obrázky jako pobídka k povídání o tehdejším životě, době, architektuře...




POVÍDÁNÍ O SVATÉ ANEŽCE (Triton, 2020) je opravdu vyprávěním babičky svým vnoučatům, ale i všem zvídavým čtenářům. Obrázky Andrey Popprové.




Možná vás zaujme i malá kapesní knížečka ANEŽKA ČESKÁ - PRINCEZNA CHUDÝCH (Cesta, 2018). V ní je každá kapitolka o životě zakončena zamyšlením a dětskou modlitbou ke svaté Anežce.




Doporučujeme i bohatě ilustrovanou brožurku SVATÁ ANEŽKA ČESKÁ (Arcibiskupství olomoucké, 2014). Přímo tuhle bohužel nemáme, ale máme jiné světce a ty jsou moc fajn, takže určitě bude i tahle. 


Další kniha ze skvělé série Můj stát PUTOVÁNÍ ZA ČESKÝMI PATRONY (Pikola, 2017). Skvělá jako další dvě, které také moc doporučujeme (o státních symbolech a prezidentech).





MATERIÁLY
Spoustu materiálů ke svaté Anežce najdete na webu deti.vira.cz.
  • omalovánky najdete TU a TU
  • další omalovánky k jednotlivým etapám života Anežky České najdete úplně na konci článku TU
  • komiks k vybarvení je TU
  • omalovánkový pracovní sešit najdete TU
  • pracovní listy TU

VIDEA
  • video Svatá Anežka v rámci seriálu Dějiny udatného českého národa najdete TU
  • dokument Anežka Česká je TU
  • náhled odborníků v rámci cyklu Historie.cs Anežka Česká – princezna a světice je TU
  • Svatá Anežka Česká - dokument z cyklu Světci a svědci najdete TU
  • dokument Den, kdy byla svatořečena Anežka Česká z cyklu Slavné dny je TU

5 komentářů:

  1. Děkuju moc za další návod :) O návštěvě kláštera jsme uvažovali už loni, ale nevyšel nám na to čas a asi je to dobře, protože by nám uteklo tolik zajímavých věcí, které teď díky Vám vím :) A s Anežkou v rodině by byl skoro hřích se tam nevypravit... Ještě mně tak napadá - máme taky Jindřišku a ta pravidelně strádá, protože o Anežce je materiálů docela dost, ale o Jindřišce případně o sv.Jindřichovi ji zase tolik není. Nenarazili jste náhodou na něco zajímavého i o Jindřichovi? Přejeme Vám hojnost síly, zdraví i zimního spánku a ještě jednou díky. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se vám výletní tip bude hodit. :-) A bohužel Vás zklamu, o Jindřišce či Jindřichovi mě nic nenapadá. Ale budu ještě přemýšlet! Krásné dny.

      Vymazat
  2. Měli jste skvělý výlet a pro nás je to inspirace, kam se vypravit - i když pro nás je návštěva Prahy už opravdu celkem daleká cesta a loni jsme tam s dětmi byli poprvé... no a to samozřejmě muselo být ZOO :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jste našli inspiraci! Určitě se vám tam bude líbit. :-) Krásné dny.

      Vymazat
  3. Vy jste opravdu borci! Zrovna tady pro tu naší Áňu dopatlávám dort... Jestli to ukážu našim holkám, tak to zase Žofka (brzy 4 roky) řekne něco ve smyslu: No jo, to máš zase od tý Peslerový :)

    OdpovědětVymazat