úterý 5. května 2020

Jak na… tvoření s hlínou

Nejprve musím otevřeně přiznat, že žádné konkrétní tipy "jak na hlínu" tu vlastně nebudou. Spíš informace a shrnutí skvělého online kurzu Týden s hlínou Radky Rubešové, kterého jsme se s dětmi v únoru zúčastnili. Cílem kurzu nebyly konkrétní vypálené výrobky. Cílem bylo si hlínu užít, zažít, hýčkat ji a nechat se jí hýčkat a hladit. Hlína ve všech podobách. Tuhá a suchá, měkká a poddajná, blátíčko i blátivá voda. Modelování, malování, natírání. Na papír, karton, látku i na sebe navzájem. Moc prima to bylo! 


O Radce a její skvělé práci v oblasti prožitkového tvoření (nejen) s dětmi a o jejím neuvěřitelně lidském a profesionálním přístupu jsem psala už v článku TU. Na facebooku (na její stránce Radka Rubešová : Tvoříme společně nebo v uzavřené skupině Tvoříme s prožitkem (pro lektory, pedagogy a rodiče) i na jejím webu (www.radkarubesova.cz) stále přibývá nová a nová inspirace. Některé webináře, kurzy, videa apod. jsou zpoplatněné, spousta dalších informací, článků, výzev a videí je zdarma. A já jsem zase neodolala a s dětmi jsme se letos už zúčastnili Jarní tvořivé výzvy i Týdne s hlínou.


S hlínou jsme předtím občas tvořili, nejstarší syn dokonce rok chodil do keramického kroužku. Možná právě proto jsme i my měli hlínu spojenou s vytvářením nějakých konkrétních výrobků, které se potom vypálí a slouží jako dekorace nebo se používají třeba jako nádobí. I to je samozřejmě možnost a cesta, ale mnozí potom podobně jako my hlínu vnímají jako něco speciálního, co si doma s dětmi nelze dopřát. Ale ono to tak vůbec nemusí být a my moc děkujeme Radce, že nám v duchu své filozofie "(společná) tvorba je cennější než samotný výrobek" ukázala, že i s hlínou lze tvořit a hrát si doma.


Radka se prostřednictvím kurzu snaží navést děti i dospělé k tomu, že z hlíny se nemusí tvořit jen "hrníčky a sošky", že s hlínou se dá tvořit i všelijak jinak, že vypalování není třeba a že s hlínou je možné si jen tak hrát a užívat a prožívat si ten pocit práce s ní všemi smysly. A po tvoření a užívání klidně zase splácat hlínu na hromadu, zabalit do igelitu a druhý den s radostí zase pokračovat. Prostě představí vám hlínu jako báječný materiál, který si nelze nezamilovat. Kam se hrabou všechny plastelíny světa!



Já jsem se kurzu zúčastnila s dětmi ve věku tři, pět a deset let a bavilo nás to všechny. Občas se přidal i jednoleťák a i toho hlína studená a tvrdá nebo teplá a měkoučká fascinovala. Hlína totiž není pořád stejná. Záleží na tom, jak moc ji budete zpracovávat, jak moc si s ní budete hrát, jak moc ji "prožijete". Tvorba s hlínou byla fascinující nejen pro děti, ale i pro mě. Je to obrovský relax a odpočinek. Můžete se společně s dětmi ponořit do tvorby a chvilku nehlídat, jestli s materiálem děti něco nevyvádějí, protože s hlínou se nedá nadělat mnoho nepořádku. Obvykle stačí po práci s hlínou jen místo, kde se pracovalo, otřít vlhkých hadříkem či houbičkou.





V kurzu jsme se naučili, jak s hlínou pracovat, jak ji tvarovat, ale vyzkoušeli jsme si, že hlína může sloužit i jako jakási skvělá "bariéra" při dalším kreslení a malování, že s hlínou se dá i skvěle malovat… A že se s hlínou dá dokonce matlat a čvachtat stejně jako s hlínou venku, že malovat se nemusí jen na papír, ale třeba i na tělo, protože hlína se dá tak lehce smýt. A také jsme zjistili, že modelování z hlíny je úplně jiné než modelování s plastelínou. Od té doby se k hlíně pravidelně vracíme a všechny nás to moc baví a naplňuje. 





Součástí kurzu jsou dvě kila hlíny, skvělá kniha Radky Rubešové Ruce v hlíně o tvoření s hlínou (kde najdete spoustu další inspirace), týden intenzivní inspirace, co vše můžete s hlínou podniknout a k tomu uzavřená facebooková skupina, ve které si můžete s dalšími účastníky vyměňovat své postřehy, další náměty, nápady či inspirace ve velmi přátelském prostředí. A pokud se do kurzu přihlásíte, doporučujeme neváhat a vrhnout se do tvoření hned, protože hlína sice úplně nevyschne, když se o ni dobře staráte, ale pochopitelně pomalu ztrácí své vlastnosti. 


Pokud se budete chtít dozvědět víc, mrkněte na stránky Radky Rubešové TU. Ještě do 14. září 2020 se můžete přihlásit do aktuálního kurzu, tak moc neotálejte. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat