úterý 27. února 2024

Co venku… v březnu

Chodíme ven každý den. Alespoň na chvilku, Zjistili jsme totiž, že nám to dělá dobře. Jsou ale dny, kdy se dětem moc ven nechce. Pak stačí nějaký cíl, činnost, dopředu dané místo, které je třeba prozkoumat a jde to samo. Jsme venku na to šup. Venku se sice naplánovanou činností obvykle nezabýváme nijak dlouho, protože děti se trhnou a hrají si/baví se po svém, ale to vůbec nevadí. Pokud to máte podobně a občas potřebujete podobné "spouštěče", třeba vám přijde vhod pár tipů.

A protože máme březen, tak pár tipů březnových:
  • Vydejte se na průzkum zahrad a pokuste se najít co nejvíce jarních květin (najdete sněženku podsněžník, bleduli jarní, talovíny, modřence, ladoňky a další?). Tipy na knížky o zahradě najdete v článku TU a TU.
  • Pátrat můžete i ve volné přírodě. Objevit byste už mohli kvetoucí podběl lékařský, sasanku hajní, orsej jarní, violku vonnou (fialku) a jiné. Podběl si můžete natrhat a nasušit si ho na čaj.
  • V březnu celkem hojně prší. Obujte holiny a pláštěnky a vyrazte do deště a bláta. Louže a bláto jsou parádní zábava! :-)
  • A když už budete na nějaké té rozbahněné cestě, zkuste se porozhlédnou, jestli nenajdete nějaký otisk zvířecí stopy. Můžete si stopy zakreslit, změřit nebo i odlít ze sádry. Poznáte, které zvíře otisk zanechalo? Podrobný článek o stopách a stopování je TU.
  • Touhle dobou už se k nám pomalu vrací čápi. Poohlédněte se po okolí, jestli zrovna u vás není nějaký komín s čapím hnízdem. A kdyby náhodou ne, mrkněte se třeba na některou z "čapích webkamer". V Dubném už čápi jsou! A v Makově též.
  • Vemte si ven lopatku nebo rýček a odrýpněte kus hlíny. A pak už jen mrkejte na to hemžení! "Ulovili" jste alespoň žížalu? Článek o hmyzácích najdete TU a článek o hmyzích knížkách TU.
  • Do konce března je povolené kácení stromů. Vydejte se najít nějaký čerstvě poražený strom. Na pařezu potom můžete spočítat letokruhy, popř. si i umístit barevné špendlíky podle věku členů vaší rodiny.

  • V předjaří se prořezávají vrby. Vydejte se tedy na průzkum kolem vody, třeba na nějaké ořezané pruty narazíte. Velikonoce jsou sice ještě celkem daleko, ale na pomlázku se nám bude vrbové proutí hodit. Pokud nebude plést hned, nezapomeňte si pruty nechat namočené. Zbytky proutků si můžete schovat třeba na hraní v pískovišti.
  • Březen je ten nejlepší čas něco zasít. Na zahradě do záhonu nebo alespoň do truhlíku nebo květináče. Co třeba řeřichu, pažitku, petrželku, hrášek nebo fazole?

  • Teď v předjaří ožívají i ty nejmenší potůčky. Vydejte se na průzkum potůčku nebo říčky a zaposlouchejte se do příjemného zurčení. A můžete si potůček zkusit i přeskočit nebo po něm pouštět klacíky a lístky.
  • Dívejte se při procházce přírodou pod nohy a určitě se vám podaří najít nějaké naklíčené semínko ze stromu. Udělejte důlek a semínko zasaďte. Nám se podařilo najít naklíčený loňský žalud, bukvici a kaštan, takže budete mít určitě také štěstí.
  • Vyrobte si společně a zavěste ptačí budku. A jestli se vám nechce shánět všechno potřebné, podobně jako nám, pořiďte si stavebnici na webu Budka jako dárek. Ptačí článek najdete TU.
  • Vydejte se na louku prozkoumat, zda nejsou po zimě viditelné chodbičky či tunýlky hrabošů a rejsků. A nepracuje už krtek?
  • Pomalu začínají vystrkovat zelené růžky první jarní bylinky. Můžete si natrhat jejich lístky do zdravé jarní polévky nebo salátu. Sbírat můžete např. lístky sedmikrásky, bršlice, fialky, popence, kopřivy, sedmikrásky nebo ptačinec žabinec či česnek medvědí, Mňam! :-) Článek o bylinkovém vaření (nejen) venku najdete TU a o bylinkových knížkách TU.
  • V březnu už jde venku i trochu číst. A nejlépe nějakou knížku o jaru. Tipy najdete TU a TU.
  • Smrtná neděle je letos skoro 21. března. O páté postní neděli lidé vynášeli ze vsi slaměnou "smrt" - Mařenu, Morenu, Mořenu, smrtholku. Vyrobte si také slaměnou loutku oděnou do ženských šatů (stačí maličkou, třeba z vařečky) a dojděte ji "za ves" vhodit do vody. A nezapomeňte si cestou zazpívat nějakou jarní písničku a přivítat skutečné jaro!

  • 28. března je Květná neděle. Dojděte si ven pro pár větviček do vázy, ať máte na velikonočním stole zeleno.
  • A nebo prostě vyrazte ven jen tak a užívejte si probouzející se přírodu kolem!
Spoustu skvělých tipů na trávení času venku najdete na webu jdeteven.cz. Mrknout můžete i do článku o březnových svátcích a významných dnech, třeba i tam najdete inspiraci (víc TU).

Co venku: v BŘEZNU, v DUBNU, v KVĚTNU, v ČERVNU.

7 komentářů:

  1. Veru, jenom poslední odkaz nefunguje, díky moc :) hned se těch budoucích pár dnů lépe plánuje :) Taky Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! Ten článek ještě není dopsaný, právě ho tu smolím, snad zítra nejpozději v úterý! :-) Pak hned vložít fungující odkaz. Krásné dny přeji!

      Vymazat
    2. Tak odkaz už je doplněný. :-)

      Vymazat
  2. Moc díky, nějak to na mě také padlo... Trochu taková marnost, že náš akční rádius s našim malinkým chodcem je žalostně malý a že potřebuju nějakou inspiraci, jak ty mé tři zbylé chodkyně zaměstnat...Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to bude lepší a lepší. Ten náš dvouleťák taky chodí jen když má náladu, ale když se mu chce, ujde už toho dost. Přeji fajn dny!

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat