sobota 21. října 2023

DV... slavíme 28. října

Tedy přímo neslavíme, ani vlajku nevyvěšujeme, i když už se ke koupi držátka na okno nějakou dobu chystáme. Ale pravidelně už několikátý rok si o vzniku Československa, o TGM, o státních symbolech a všem okolo povídáme. Vlastně už od té doby, co bylo nejstaršímu asi pět let. Letos o den dřív, protože na svátek chceme vyrazit někam ven.



Materiály, které jsem tehdy vyrobila, používáme pořád stejné a už je pomalu využívá i prostřední. Třísložkové karty ke státním symbolům a obrázky s popisky k politickému systému v ČR je možné stáhnout TU. Informace o svátku i s obrázky jsou k dispozici na Dětských stránkách. Pracovní listy ke státním symbolům a něco málo o historii ČR najdete i v procvičovacím materiálu nakladatelství Raabe.








Až nejstarší si uvědomil, že je to letos 99 let, takže se příští rok bude slavit 100. výročí. Oslavy zřejmě budou, třeba Klub českých turistů už se chystá a připravil akci 100 let republiky, 130 let v pohybu. Můžete vyrazit na nějaký pochod. :-)

K tomuhle tématu máme doma poměrně dost knížek. Vždycky mě znovu a znovu překvapuje, kolik že toho doma máme... :-) Knížky ke čtení se postupně obměňují podle náročnosti, některé si prohlíží už jen prostřední, některé čteme s nejstarším nově, některé pořád dokola…






Ke státním symbolům je úplně nejlepší kniha Můj stát Martina Velíška. Je v ní vše, co chcete vědět a ještě mnohem víc. Základní historie, informace, zajímavosti, komiksový strip… Informace k událostem okolo 28. října 1918 syn nejraději čerpá z komiksové knížky Obrázky z československých dějin. Stejně tak informace o Tomáši Garrigue Masarykovi. Velmi pěkná je i masarykovská knížka Renáty Fučíkové. Syn si rád prohlíží a čte i knížku Slavní Češi - TGM je ve druhém díle. Doporučit můžeme i skvělé knížky Cesty dětí do staletí. I tady je Masaryk v druhém díle. A pro dospívající a dospělé je skvělá komiksová knížka Pavla Kosatíka Češi 1918 : Jak Masaryk vymyslel Československo.




Ale nejen skládáme, čteme a povídáme si. Taky se díváme na videa a hrajeme on-line hry k tématu. Dají se najít moc fajn.

My můžeme vřele doporučit stránky Můj stát, které vznikly podle stejnojmenné knížky. Jsou plné informací, obrázků, odkazů, videí, zvuků a komiksových stripů o státních symbolech. Ke každému k nich je také interaktivní úkol.

Doporučujeme i stránky České televize Dějiny udatného českého národa. Opět vychází ze stejnojmenné knihy Lucie Seifertové (kdo by neznal její obří leporelo o českých dějinách) a najdete tu spoustu kreslených krátkých videí, která pokrývají celou českou historii. A ke každému videu je i několik her a kvízů.

Krátké povídání o TGM pro děti najdete třeba i v pořadu České televize Wifina.

Syn si z letošního povídání a čtení zase odnesl spoustu důležitých informací. Třeba jaké bylo nejoblíbenější jídlo Tomáše Garrigue Masaryka nebo jak se jmenoval jeho nejmilejší kůň. :-) Slavíte doma?

6 komentářů:

  1. Veru moc děkuji za super inspirativní článek. Něco málo jsme si pověděli, ale T zatím ČR zajímá jen co se hradu, zřícenin a zámku týče. Takže moc děkuji za hromadu tipů na knihy a materiali. Začnu to pomalu dokupovat, něco je ve skříni k Ježíšku. Je potřeba být připravena, on zájem přijde zase nečekaně. A ono při příležitosti 100let vzniku to bude potřeba tuplem 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nám taky něco málo chybí a půjčujem z knihovny, takže budu též dokupovat. Přesně, příští rok jako když najdem. :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Veru, většinu knih máme nebo známé z knihovny. Děkuji za další doporučení stránek. Pouštíme si každý rok alespoň Dějiny udatného českého národa a povídáme si o tom všem..
    Ale nijak zvlášť neslavíme. Možná si uděláme dobré sváteční jídlo a zajdeme na procházku, což děláme i jindy jen tak :-)
    Krásný svátek přeji vám!
    Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzi, my dnes taky vyrazili ven! Taky přímo neoslavujeme, ale povídat si o historii je myslím třeba. Mějte se krásně nejen dnes! V.

      Vymazat
  3. Pěkný sváteční den, Čmeláček je ještě malý, ale i tak jsem mu ráno zazpívala "nejkrásnější písničku" a povídala o zemi, ve které žijeme... :)
    Mějte pěkný víkend, Peťka :)

    OdpovědětVymazat