středa 8. listopadu 2023

Jak na… sv. Martina

Máme rádi různé zvyky, svátky a slavnosti. Takže ani svátek svatého Martina si  nemůžeme nechat ujít. Už několik let. A už několik let za sebou v podobném duchu. Jen detaily se různí.



Začínáme čtením knížek. Příběh o svatém Martinovi lze nalézt v mnoha knížkách. U nás jsou oblíbené ty na fotce. Děti mají nejraději Čekání na Vánoce od Andrei Popprové. Příběhem svatého Martina knížka začíná a čtením se můžete bavit následující čas a Advent až do Vánoc. Svatomartinský příběh najdete třeba i TU na webu.






Svátek svatého Martina je neodmyslitelně spjat s makovými svatomartinskými rohlíčky, vypečenou husičkou a dalšími jídly z husího masa. Obojí vychází z různých verzí příběhu. My si rohlíčky neodpustíme nikdy. Jsou vlastně takovým zobrazením podkoviček koně sv. Martina (a také jsem jim podkovy někde říká) a je dobré se o ně s někým rozdělit. Tak jako se sv. Martin podělil o svůj plášť, tak jako s nimi dříve obdarovávala děvčata své hochy, či je dostávali čeledíni a děvečky, když opouštěli právě na sv. Martina službu. Recept najdete i v knížce Čekání na Vánoce, my je ale děláme podle receptu Kamily Skopové z knížky Rodinné stříbro.

RECEPT
Z jedné kostičky kvasnic si připravíme kvásek a dále z 50 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 6 dkg moučkového cukru, 2 žloutků, citronové kůry, soli a vlažného mléka zaděláme tužší pružné těsto. Necháme vykynout. Z dobře vypracovaného kynutého těsta rozválíme placku, nakrájíme ji na trojúhelníky, které pomažeme teplým máslem. Posypeme je mletým mákem s cukrem, špetkou skořice a zatočíme na menší rohlíčky. Necháme vykynout, potřeme žloutkem a upečeme.





A pokud si netroufáte na těsto kynuté (které je pro některé trochu ošidné, taky mi nevyjde úplně vždycky), zkuste rohlíčky z křehkého těsta. Rohlíčky jsou opravdu křehoučké a výborné! A na těsto vám stačí tři suroviny: 500 g hladké mouky, smetana ke šlehání (180 ml) a 1 máslo. Ze surovin zpracujeme těsto, které necháme 1- 2 hodiny v lednici odpočívat. Asi čtvrtinu těsta rozválíme na kruh o průměru cca 25 cm. Kruh rozdělíme na šestiny a potřeme makovou nádivkou (možno i ořechovou nebo tvarohem). Každý trojúhelník rolujeme od širšího konce k užšímu a mírně zahneme. Pečeme dorůžova cca 30 minut při 170 stupních.  Ještě teplé obalíme v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým. Makovou nádivkou připravuji z mletého máku smíchaného s moučkovým cukrem a trochou skořice, který smíchám s teplým mlékem do konzistence husté kaše.



Husičku si ale odpustíme vždy, protože máme doma vegetariána. Obvykle si tedy místo toho uvaříme bramborovo-jáhlové knedlíky plněné uzeným tofu. Pěkně s kopcem zelí a osmažené cibulky. Potřebujeme se před zimou trochu omastit. :-) Velmi dobré jsou i sangrické knedlíky, na které najdete recept TU na blogu. Místo cukety můžete použít i celer nebo lilek.



Abychom o husu tak úplně nepřišli, vyrobíme si jí občas z papíru. Stačí větší a menší papírový talířek. Návod na výrobu najdete TU. Husu můžete vyrobit i z papírmaše jako lampiónek. Tip máme z podzimního čísla časopisu Rozmarýnka (víc viz foto).






A co dál? No dál přeci světlo, světýlka a lampiony. Světla venku ubývá, tak si ho lákáme alespoň domů. Lampiónky se dají udělat třeba z pergamenového papíru, vydlabat z řepy, celeru nebo dýniček jako to dělali naši předkové. Použít můžete i vydlabaný pomeranč. 






I lampiónek lze vyrobit pomocí papírmaše. Inspiraci jsme našli zase v Rozmarýnce. 





A tyhle lampičky ze skleniček jsou hodně jednoduché. Návod na tyhle a několik dalších (nejen) dušičkových lampiček najdete v článku na blogu TU.



A pokud svatý Martin na bílém koni nakonec nepřijede, můžete si koníka zkusit nakreslit či namalovat. Náš první koník je kreslený zmizíkem na inkoustem namalovanou čtvrtku. 





Druhý koník je domalovaný bílou barvou z otisku nohy. Na modrý papír se otiskne noha, domaluje se hříva, uši a pár detailů a je hotovo. 





Z kartonu si můžete vyrobit podkovu, kterou dozdobíte připínáčky a vločkami z raznice. Na dveřích vypadá skvěle. 



Nebo si "vymalujte" zasněženou krajinu s vločkami a koníkem sv. Martina. Nejprve je třeba si připravit šablony, přes které se bude stříkat barva. Z obyčejného papíru si děti vystříhají vločky (lépe ve výsledku vypadají ty, která mají větší prostřihy, tj. “oka”) a také koníka. Nebo cokoliv jiného budete-li tvořit později v zimě (sněhuláka, zasněženou chaloupku s vystřiženými okny a dalšími detaily apod.). Snažím se nepoužívat žádné šablony, jsem raději když si děti obrázek předkreslí samy. Alespoň tak nejsou všechny výtvory úplně stejné, což se často stává, protože mají tendenci “obkreslovat” navzájem. :-) Vystříhané šablony se potom umístí na tmavší barevný papír (lépe je šablony trochu navlhčit houbičkou, aby lépe k papíru přilnuly), a přes starý kartáček se přestříkají bílou barvou. My jsme rozředili temperu trochou vody. Kartáček se pak namočí do barvy a nad papírem se prstem přejíždí přes štětiny, aby odstřikovaly jemné kapičky. Pokud s tím děti nemají zkušenost, je lepší techniku natrénovat nejprve někde vedle. Barvy nesmí být moc, menší děti to obvykle úplně neodhadnou, ale ani větší kapky nejsou na škodu - o to větší chumelenice. 






Na inspiraci z časopisu Puntík nakonec nedošlo, ale určitě si koníka z ruličky od toaletního papíru vyrobíme příští rok.




ODKAZY, MATERIÁLY, PRACOVNÍ LISTY

Materiálů ke stažení ke sv. Martinovi se dá na internetu najít velká spousta. Nám se velmi líbil celý soubor pracovních listů zpracovaný podle metod krického myšlení. Můžete si ho stáhnout TU. Text o sv. Martinovi s úkoly v rámci čtenářské gramotnosti najdete TU, s úkoly do matematiky TU, delší projekt TU. Další pracovní listy jsou ke stažení TU. Velké množství materiálů lze najít na stránkách deti.vira.cz. Koníky k dotvoření a k vymalování si můžete stáhnout na stránkách ilustrátorky Venduly Hegerové TU a pracovní listy tamtéž TU
Skvělé i pro větší děti jsou materiály od Terezy Podholové (najdete je TU), spoustu toho najdete na Učitelnici TU (nám je moc líbí materiály od syroovky TU, od pod.poklickou.vytvarka TU nebo pancelkanacestach TU). Pracovní listy a hledačku najdete u ANIMUK TU




Velké množství videí k tématu a dva pracovní listy najdete na webu České televize ČT edu TU.
Povídání o svatém Martinovi najdete i ve skvělém video seriálu Naše tradice nebo si poslechněte audio Můj první kalendář

A pár pranostik nakonec:
  • Na svatého Martina bývá dobrá peřina.
  • Na svatého Martina kouřívá se z komína.
  • Svatý Martin přijíždí na bílém koni.
  • Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.
  • Martin a Kateřina na blátě - vánoce na ledě.
  • Martinův led bude voda hned.
  • Jižní vítr na Martina - mírná zima.
  • Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.
  • Na svatého Martina husa nejpěkněji zpívá ( na pekáči ).
  • Svatý Martin usedá s díkem u teplých kamen.

----------------------------------------
Poznámka na okraj: Žádný příspěvek na mém blogu není komerční ani sponzorovaný. Prostě máme rádi dobré knihy a hezké věci a já moc ráda tipy posílám dál.


32 komentářů:

  1. Veru jako vždy úžasné, inspirativní!! Děkuji!!! My se nato vše chystáme zítra tak snad stihneme alespoň rohlíčky a lucerničky. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím palce a díky! My taky letos moc nestíháme a ještě bychom měli být trochu v předstihu, protože muži o víkendu zase vyrážejí do hor. :-)

      Vymazat
    2. No je toho moc,moc zájmu.. Teď mě dotoho skolila nějaká viroza. Tak sem spíš ve skluzu.. tak snad si kluci hory užijí!!

      Vymazat
  2. No už se těším! :-)
    Krásný čas! Z.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, zase jsem se s potěšením začetla do vašich aktivit. Líbí se mně u Vás na blogu čím dál víc :) Chtěla jsem se zeptat, jaký papír (průhledný) jste použili na Vaše lampionky? My jsme loni vyráběli podobné a dost jsme se natrápili u slepování válce. Použili jsme pečící papír a máslový papír a tuším, že to nebylo tak úplně ono... Nakonec jsme je scvakli sešívačkou :) Děkujeme velice za tučnou obálku - moc nás potěšila. Naše děti už skoro nevědí, jaké to je když Vám přijde opravdový dopis...příjemné je to velice :) Krásné tmavé dny a hojnost světla v lampionech i v srdci. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, milá Pavlo. Za Vaše slova i za to, že tu první tučnou obálku jsme poslali vy. :-) My jsme používali pergamenový papír, velikost A4. Ale také jsme dole a nahoře jak jsou ty "lemy" ze čtvrtky jsme pro jistotu taky secvakávali sešívačkou. :-) Mějte se krásně a hodně světla i vám všem!

      Vymazat
    2. Děkuju velmi za rychlou odpověď aj inspiraci - letos jsme pochod broučků nestihli - dohnaly nás bacily, ale doufám, že si uděláme náš soukromý. Loni jsme si udělali soukromý pochod omylem - vyrazili jsme na ten oficiální o hodinu později :) A bylo to prima :) Právě malujeme obrázky na lampionky. Ještě není ani půl páté a už je tma - i toto období má něco do sebe. Konečně můžeme vytáhnout svíčky :) Krásné domácí dny Pavla

      Vymazat
  4. Ochuzovat děti o masíčko kvůli jednomu dospělému vegetariánovi? Tak to by u nás neprošlo:-) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Necítíme se nijak ochuzeni. :-) Maso sice nevařím, ale děti si ho občas dají třeba u prarodičů nebo v restauraci, občas koupím kvalitní šunku. Respektujeme manželovu volbu.

      Vymazat
  5. Jéé, to je tak krásný článek! Strašně moc se mi líbí tip na vegetariánský recept! A husa z papíru nemá chybu! Knížky od Kamily Skopové mám také hodně moc ráda, mají atmosféru... Rohlíčky tedy děláme nekynuté a letos mám chuť na ořechovou náplň, zítra se na ně vrhneme! Krásný čas a světlo v duši, Veru, díky za inspiraci! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď vše je to úžasné!! I to jak respektuji vegetariánství v rodině :-) u nás se taky občas vaří dvě jídla. My respektujeme že táta maso ji on že mi ne :-)

      Vymazat
    2. Přesně tak u nás.. Jsme to chudáčci ochuzení, viď :-D

      Vymazat
    3. Veru moc děkuju! I vám všem krásné dny plné světla!

      Vymazat
    4. Saši, manžel přestal jíst maso chvilku poté, co jsme se seznámili. Takže už je to dvacet let. Šmarjá! :-) Já maso ani moc vařit neumím, prostě ho nedělám. Děti i já si ho občas dáme u prarodičů nebo v hospodě. A úplně nám to stačí. :-)

      Vymazat
    5. Jj to chápu!! Právě že se mi libi jak to respektujete i ze si maso neodepřete. Já stim problém nemám :-) párkrát do roka si maso dám.. Přeji pohodové, klidne dny Veru!!

      Vymazat
  6. Krásné a inspirativní. Děkuji ☺

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji moc za všechny odkazy i nápady. Nikde jsem nenašla informaci, proč se na sv. Martina pečou ty makové rohlíčky - nevíte, prosím, náhodou? S jakou tradicí je to spojeno?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinské rohlíčky mají připomínat podkovy koně svatého Martina. A původně se pekli jako odměna pro odcházející čeledíny a děvečky, kteří právě na sv. Martina "měnili" službu. Pekla je i děvčata pro své milé. Je tedy dobré, se o rohlíčky s někým rozdělit, tak jako se svatý Martin rozdělil o plášť. :-)

      Vymazat
  8. Myslím, že mají připomínat Martinův plášť a máte se o ně rozdělit jako on rozdělil svůj plášť.

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc dekuji za skvely clanek plny inspirace 🙏❤️

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, díky za krásné nápady! Moc se mi líbí husa z papírmašé, hned jsem dneska běžela koupit Rozmarýnku, ale v té poslední (10/11 2020) jsem návod nenašla. Nebyl v některé z předchozích let? Díky. Ema

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jejda, moc se omlouvám. Opravdu to bylo už loni nebo předloni. Článek je starší, já vždycky doplním jen nové aktivity a odkazy a tohle mi uniklo. Přidala jsem do článku fotky stránek z té starší Rozmarýnky, abyste mohla mrknout. Kdybyste to nemohla přečíst, napište na peslerova@gmail.com, pošlu Vám to do mailu, blogger fotky trochu zmenšuje. Mějte se hezky. Veronika

      Vymazat
    2. Nebo si fotku uložte do PC, pak by se to mělo dát přečíst.

      Vymazat
  12. Děkuji moc! To je od Vás velmi pozorné. Teď tu husu rozhodně musíme vyrobit! :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, pokukuju po Vašem blogu už dlouho, ale dnes jsme poprvé něco vyzkoušeli, a to svatomartinské rohlíčky. Vůbec nenakynuly, jsou tvrdé jak bota :) myslím, že potřebuju podrobnější návod, třeba v tomto se nic nepíše o makové nádivce, tak jsme rohlíčky jen posypali makem s cukrem hahá, to jsme asi pochopili špatně, že?
    Možná byste mohla ty články rozdělit (třeba knížky o sv. Martinovi, výtvarničení, atd), ale psát je víc polopaticky, mě ten neúspěch s rohlíčky teda dost odradil....Uvidíme, jestli ještě někdy něco vyzkoušíme...A přitom to máte tak hezké. Markéta

    OdpovědětVymazat